Niedługo skończy się sezon na rabarbar, a ja jadłam go tylko raz w formie musu. Toteż gdy na blogu Mariszki znalazłam przepis na pieczoną z rabarbarem owsiankę nie zastanawiałam się ani chwili, ani też nie czekałam na zakup pistacji, tylko zrobiłam z tego co miałam pod ręką, czyli zamiast pistacji dałam posolone migdały. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowypozostało mu dalej, nawet po leżakowaniu w lodówce przepisowe 1/2 godziny;) Jagody wymieszałam z fruktozą i mąką. Ciastem wylepiłam foremkę, rozłożyłam jagody i na wierzch pokruszyłam pozostałą część ciasta. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez 2o min., wyłączyłam grzanie i ciasto zostawiłam jeszcze na ok. 5-10 min. w środku. W pierwszej wersji wierzch posypywałam jeszcze lekko
Zdrowa Kuchnia Sowybyło ok, choć nakładanie i formowanie na patelni płaskiego placka nie było takie proste. Masę nakładałam na dobrze rozgrzaną patelnię muśniętą jedynie olejem, a potem zmniejszałam ogień. Piekłam z każdej strony do etapu kiedy placki były sztywne i dało się je przełożyć na drugą stronę. Tutaj patelnia z dwoma plackami które się rozleciały i dwoma już o dobrej
Zdrowa Kuchnia Sowywięcej i po zastanowieniu co z tą resztą zrobić postanowiłam przekształcić ją w pikantne chrupki , które kiedyś taką furorę zrobiły nie tylko w mojej kuchni:) Tym razem jednak nie piekłam ich w piekarniku, tylko wrzuciłam do rondelka z rozgrzaną łyżką oliwy, doprawiłam czosnkiem, solą, majerankiem, kminkiem, curry i ostrą papryką i podpiekłam kilka minut często mieszając. I teraz podjadam
Zdrowa Kuchnia Sowydodatkiem marchewki czy, jak teraz, cukinii są zdecydowanie pulchniejsze i delikatniejsze w smaku. Uwaga! Danie mało raczej zdrowe, mimo dodatku cukinii i szpinaku;) Chcąc je uzdrowić należałoby placki piec w piekarniku, a nie na patelni:) Składniki na 2-3 porcje: ok. 700 g obranych ziemniaków kawałek cukinii jajko duże cebula 2-3 łyżki mąki orkiszowej tymianek, kurkuma, kminek, sól, pieprz
Zdrowa Kuchnia SowyKolejne ciasto z gatunku zdrowych wypieków, tym razem bezglutenowe, bo na mące jaglanej:) Takiego jeszcze nie piekłam, ale od niedawna jestem zainteresowana tematem, gdyż spotkałam się z opinią, że nietolerancja glutenu jest bardziej powszechna niż się uważa. Oprócz chorych na celiakię jest mnóstwo osób, które nawet nie wiedzą, że im gluten nie służy. Chyba podobnie jest z mlekiem... Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyżyciu nie piekłam tylu ciast, co ostatnio! Miałam zrobić dłuższą przerwę, ale dostałam od sąsiadki przepyszne jabłka i nie mogłam się powstrzymać, żeby nie zrobić szarlotki (chociaż to raczej jabłecznik), na którą miałam ochotę od czasu, gdy w jakiejś gazecie znalazłam na nią przepis. Zrobiłam i szarlotka niesłychanie mnie zachwyciła, również tym, że wyszła taka kształtna, bo do piekarnika
Zdrowa Kuchnia Sowykokos i rodzynki (sł) Patelnię musnęłam olejem i smażyłam jak zwykle placki z jednej i drugiej strony. Bardzo mi smakowały, wyraźnie czuć w nich kokos, czego nie było w pieczonych ostatnio ciastach z jego dodatkiem. Polecam takie śnia danie:) "Jeśli uważasz, że za późno na naukę, to dla ciebie zawsze było za późno" autor
Zdrowa Kuchnia Sowytroch ę przesadziłam z tym posypaniem;) , po czym włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180* C. Trzymałam je tam 25 min (funkcja termoobieg), choć w przepisie było podane, żeby piec 10-15min, ale wydawało mi się to zdecydowanie za krótko. Dopiero po wyjęciu doczytałam, że owszem, 10-15 min, ale z każdej strony!:D Placuszki-podpłomyki wyszły bardzo
Zdrowa Kuchnia Sowyokresu przed ś wi ą te cznego, nie zdążyłam go opublikować, więc robi ę to teraz:) Było tak: dwa dni wcześniej kupiłam buraki i z robiłam przekąskę z pieczonych w piekarniku plastrów buraka posypanych po wyjęciu serem solankowym. Po tym daniu został mi jeden niewykorzystany (surowy) burak. A dzisiaj nie miałam na nic szczególnej ochoty. Zdarza mi się
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam szpinak, choć to niespecjalnie jeszcze pora na niego, ale zapragnęłam czegoś mocno zielonego, więc szpinak akurat się w to wpasował;) Miałam zamiar zrobić go jako dodatek do pieczonego łososia, ale wpadł mi w oko przepis Okrasy na danie z dodatkiem puree z selera i ziemniaka i bardzo mi się spodobało owo puree. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyspisały się bardzo dobrze. Dzisiaj przymierzałam się do zrobienia tortilli z mojej kultowej już kulinarnej pozycji, czyli "Kuchni bez pszenicy", ale przepis tam jest na tortillę pieczoną w piekarniku, a grzać piekarnik żeby 5 minut w nim potrzymać placki nie za bardzo mi się chciało. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowymiałam pomysł na deser, ale ochota na deser mi przeszła, a w zamian przyszło mi do głowy danie, które Wam teraz prezentuję, a którego nigdy nie robiłam, bo kurczaka pieczonego z sosem dotąd nie serwowałam. Danie wywołało zachwyt w mojej rodzinie; córka nawet się wyraziła, że danie jak z restauracji, przy czym jest to, gdyby ktoś miał wątpliwości, super komplement
Zdrowa Kuchnia SowyDopadło mnie ciasteczkowe uzależnienie! Tak bardzo mi smakują te kruche bezglutenowe ciasteczka w różnych smakowych kombinacjach, że piekę je już po raz kolejny. Dzisiaj z mąką jaglaną i figami, a także z dodatkiem następnego składnika, który mnie uzależnił, czyli pasty tahini. Od kiedy kupiłam gotową po prostu nie mogę się jej oprzeć: dodaję ją do koktajli, jaglanki, sosów i zastanawiam
Zdrowa Kuchnia Sowychciałabym tylko coś zapiec przez kilka minut i to coś jest bardzo często małych rozmiarów. Nie chce mi się więc czekać na rozgrzanie, żeby potem małą chwilę piec jednoosobowe danie. I nie jest to też zbyt ekonomiczne. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy