pieczenie - 19054 przepisów (strona:206/1271)

Pyszne ciasto z dynią 274

się go nie utrze i tak ma być ) Wbijać po jednym całym jajku i ucierać ( ja robiłam to zwykłym robotem ) Teraz dodawać po kolei mąkę ; cynamon , kakao , proszek do pieczenia i sodę - ucierać Do masy dokładamy stopniowo startą dynię i ucieramy Jeśli mamy bakalie to jeszcze dodajemy do całości i dobrze wymieszamy Pieczemy około 40 - 60 min . w temp(...)stopni C Moje ciasto piekłam w prodiżu przez 50 min. NIE dajemy dyni WIĘCEJ  niż w przepisie ! Jeśli chcemy robić takie ciasto częściej , wystarczy zamrozić sobie startą porcję dyni, a  w środku zimy takie ciasto będzie jeszcze lepiej smakowało  niż teraz

Proste Potrawy
Roladki z rukolą i żółtym serem 160

jajkiem z wierzchu oraz wlałam jedną łyżeczkę jajka do środka każdej roladki, by sie podczas pieczenia nie rozleciały Ułożyłam na posmarowanej blaszce i piekłam około 30 min. w temp. 180 stopni C Pieczenie udaje się też w prodiżu.Świetnie pasują do czerwonego barszczu .   A i z sosem czosnkowym, pycha

Proste Potrawy
Ciasto marchewkowe 379

Wpierw ubić białka, cukier dodać pod koniec jak już powstanie piana Teraz dodać kolejno żółtka - ucierać Wsypywać na przemian mąkę i olej Zmieszać przyprawy razem  z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy- ucierać Dodać stratą marchew - dobrze połączyć składniki Jeśli lubimy orzechy i rodzynki to możemy jeszcze dodać i delikatnie zamieszać Pieczemy przez co najmniej 1 godz(...)temp. 190 -200 stopni C- sprawdzić patyczkiem . Ja piekłam w okrągłej foremce o średnicy 24 cm, w  prodiżu. Jest już młoda całkiem duża marchewka, więc można ją wykorzystać do tego łatwego ciasta

Proste Potrawy
Sernik na kakaowym spodzie 201

szklanki cukru 2 szklanki mąki Przygotowanie ciasta na spód i wierzch sernika tzw. kruszonkę Cukier utrzeć z jajkami, dodać kakao, rozpuszczone masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - ucierać Wyjdzie nam dość twarde, jednolite ciasto, zrobić z niego kulkę  ( a jeszcze lepiej dwie; większą i mniejszą ) i włożyć do zamrażalnika na 3 -4 godz. - nie dłużej(...)mąkę ziemniaczaną i rozpuszczone masło ( nie może być zbyt gorące ! ) - ucieramy Na wysmarowaną blaszkę ścieramy większą część ciasta, wykładamy masę serową, teraz ścieramy drugą część - to będzie wierzch sernika Pieczemy około 1 godz. w temp. 180 stopni C, pozwalamy ciastu ostygnąć w piekarniku, wpierw przy zamkniętych drzwiczkach, a potem przy uchylonych. Mój sernik piekłam w foremce w kształcie serca. Mieściło

Proste Potrawy
Ciastka francuskie z kajmakiem 332

cyklu "deser w 20 minut" (3 min przygotowanie + 17 min pieczenie) :) Pozostała mi połowa puszki masy kajmakowej z   KRUCHEGO CIASTA MILIONERA , więc postanowiłam połączyć dwa moje ulubione składniki: ciasto francuskie i kajmak. A poza tym dziś lenistwo wzięło nade mną górę i nie byłam w stanie wymyślić nic kreatywniejszego (Na obiad przygotowałam pizzę na gotowym kupnym(...)mleka skondensowanego * Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, wykładamy masę kajmakową, dokładnie rozprowadzamy po całym cieście. Zawijamy z powrotem rulon i kroimy na kawałki grubości 2 cm. Układamy na papierze do pieczenia (kawałek papieru jest w zestawie z ciastem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 17 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! * mleko skondensowane w puszce

My Culinary Art
Młode ziemniaki z piekarnika 210

doskonale pasują do pieczonego mięsa, ale ja tym razem upiekłam je z najzwyklejszą kaszanką. składniki 1 kg młodych ziemniaków oliwa sól i pieprz suszony i świeży tymianek rozmaryn 4 kaszanki Przygotowanie: Ziemniaki podgotowujemy ok. 10 minut w łupinkach, bez dodatku soli. Kroimy je w ósemki lub w grube plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy pęta(...)kaszanki. Skrapiamy ziemniaki i kaszankę obficie oliwą i doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach. Posypujemy świeżym tymiankiem i rozmarynem. Zapiekamy jeszcze w piekarniku aż się lekko ze złocą. Podałam do młodych ziemniaków i kaszanki kompot z papierówek z porzeczkami. The post Młode ziemniaki z piekarnika appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tęczowy sernik pod chmurką 140

malakserze. Wymieszać do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku. Formę o średnicy 20 cm ( ja robiłam w formie o średnicy 23 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej. Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego(...)parą* przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. *sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz. Śmietankowa chmurka: 250 ml śmietany kremówki

Blondynka Gotuje
Sernik z Mango 143

końcu mąkę.Masę miksowałam tylko do momentu połączenia się składników. Masę delikatnie wylałam na okruszkowy spód biszkoptowy. Wstawiłam do piekarnika, zgodnie ze wskazówkami autorki przepisu od razu zmniejszyłam temperaturę pieczenia do 120 stopni i w tej temperaturze piekłam ok. 2 h. Po 1,5 h sprawdziłam stan upieczenia sernika. Autorka pisze, że boki powinny byś lekko ścięte, a środek(...)stężeje podczas stygnięcia i chłodzenia. Tak też było. 15 minut przed wyciągnięciem sernika z piekarnika, uchy liłam drzwiczki i posmarowałam wierzch sernika pulpą z mango wymieszaną ze śmietaną i piekłam jeszcze 15 minut, do momentu stężenia polewy. Upieczony sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie chłodzimy go 12 godzin w lodówce.  SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Sernik z Mango na Spodzie z Karmelizowanych Migdałów 168

własnie dla tych serników odnalazłam przecier mango w sklepie Kuchnie Świata . Autorka przepisu wspomniała, że przecier z mango bywa również w sklepach Rossman, na półce ze zdrową żywnością. Piekłam z przepisu pochodzącego ze strony White Plate . Polecam! Składniki na tortownicę 20 cm średnicy: Spód: 3/4 szklanki migdałów blanszowanych Skworcu 2 łyżki cukru trzcinowego Skworcu Masa: 1/2 sera trzykrotnie mielonego(...)które obtoczyłam w powstałym karmelu. Następnie przełożyłam do blendera i zmiksowałam na drobniejsze kawałki, anie nie na proszek! Masa:  Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, boki lekko posmarowałam masłem. Piekarnik nagrzałam do 160 stopni. Na dno tortownicy wyłożyłam zmiksowane karmelizowane migdały i odstawiłam na bok. Teraz mogłam zabrać się za masę. Ser dosyć długo

Blondynka Gotuje
METROWIEC 202

proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 3 jajka 0,5 szkl. cukru + 2 łyżki 1,5 szkl. mąki 1/4 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao olejek arakowy Krem: 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy sok z 1 cytryny 1 margaryna Dodatkowo: polewa czekoladowa perełki cukrowe WYKONANIE Ciasto(...)ciasta robimy podobnie: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, olej i pozostałe składniki. Pieczemy w 2 osobnych blaszkach (wym. 11x40 cm). Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 stopni.   Krem: 1/4 szkl. mleka odlewamy, resztę mleka gotujemy razem z cukrem. Budyń mieszamy w odlanym mleku, wlewamy do gotującego mleka. Studzimy. Margarynę miksujemy, dodajemy budyń i sok z cytryny. Przełożenie

słodki bratek
Miodowy choco baton 223

gryz” lub bardziej tradycyjne batoniki. Spód batonika tworzą pyszne płatki kokosa. Nic tylko jeść. Idealna zdrowsza odmiana tradycyjnych słodkości. Spróbujcie. Składniki: (u mnie na małą papierową foremkę do pieczenia 155x60x55 mm) 2 szklanki Mlekołaków Choco Muszelki Lubella 1 łyżka masła 2 łyżki miodu lipowego* 1 łyżka ciemnego kakao 2-3 łyżki płatków kokosa’ *polecam miód ze Srebrnej Pasieki(...)muszelki. Wszystko mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Całość przekładamy szybko do małej papierowej foremki (, jeśli takiej nie macie wykorzystajcie inny mały pojemnik, ale wcześniej wyłóżcie go papierem do pieczenia). Ugniatamy płatki łyżką (wyrównując je niejako), wierzch posypujemy płatkami kokosa i lekko ugniatamy, aby te przykleiły się do naszych miodowych płatków. Foremkę odstawiamy do przestudzenia, a następnie wkładamy

Słodkie okruszki
Pierniczki świąteczne 176

Pieczenie ciastek rozpoczęte. Na pierwszy rzut poszły pierniczki. Przepis bardzo dobry, gdzieś tam odgrzebany ze starego  zeszytu. Po upieczeniu twarde, ale po włożeniu do szczelnego pudełeczka  już na drugi dzień  mięciutkie, pyszne , korzenne. Można dekorować lukrem i powiesić na choinkę lub zostawić bez dekoracji i zajadać. SKŁADNIKI 1/2 kg mąki  tortowej(...)dzielimy na 4 części i po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami  wycinamy różne kształty  pierniczków. Układamy na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia. Układjąc pierniczki zachowujemy odstęp, by się nie skleiły.  Pieczemy nie dłużej niż 15 minut w temperaturze170 stopni. Pierniczki nie mogą być brązowe tylko złote. Po upieczeni twardnieją i możemy

W kuchennym oknie Ewy
Czekoladowe muffiny świąteczne 133

Macie ochotę na kolejne czekoladowe wypieki ? Polecam przepis na czekoladowe muffiny świąteczne. Muffiny mocno czekoladowe posypane orzechami. W środku z rozpływającą się czekoladą. Po prostu pychotka! Piekłam muffiny w foremce do muffinów bez papierowych papilotek. Muffiny są bardzo wilgotne ale swobodnie można je wyjąć z foremki. Czekoladowe muffiny z kawałkami rozpływającej się czekolady są cudowne. A do tego jeszcze smak(...)muffinów 200 g pszennej mąki 4 łyżki kakao 50 g zmielonych orzechów laskowych 180 g cukru muscovado 1 łyżka waniliowej pasty lub ekstraktu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła 100 ml kwaśnej śmietany szczypta soli 200 g czekolady, 70% kakao 80 g orzechów laskowych, prażonych Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC

codojedzenia
Ciasteczka z makiem w 8 minut 135

ciasteczka to pyszna alternatywa dla zapracowanych :) Piecze się je tylko 8 minut ! Malutkie "makóweczki" to coroczny przysmak podczas Świąt :)   Składniki: 130 g mąki 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g maku 1 żółtko 2 łyżki mleka 70 g masła + powidło śliwkowe (na Święta polecam szczególnie korzenne firmy Stovit ) Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiać(...)przez sitko, dodać proszek do pieczenia, suchy mak i pozostałe składniki. Posiekać nożem, a następnie wyrobić ciasto. Rozwałkować na około 2-3 mm. Wycinać foremką ciasteczka. Piec 8 minut w temp. 190 stC. Podawać najlepiej przełożone powidłem śliwkowym (podczas Świąt szczególnie o aromacie korzennym Stovit ) Zapraszam do odwiedzania profilu Stovit na FB , gdzie codziennie można znaleźć wiele pysznych inspiracji

Tradycyjna Kuchnia
Tysiąc i jeden. I skandynawsko-kawowa fuzja 179

tysiąc postów (i jeden). I to już wystarczająca nagroda, bo mówi mi, jak potrafię być wytrwała. I mam Was, moich Czytelników. Jesteście niezastąpieni.  Więc dalej będę piec, by później o tym dla Was pisać (bo tak naprawdę już dość dawno temu przestałam pisać tylko dla siebie). I będę się cieszyć każdym kolejnym postem; być może za kilka lat będziemy(...)podsypując mąką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 180 st. C. przez 8-10 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Oczywiście, można je udekorować lukrem. Właściwie świetnie się do tego nadają, bo trzymają kształt podczas pieczenia. Ja moje przygotowałam na rodzinne lukrowanie, które odbędzie się w niedzielę. Już się nie mogę doczekać, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze