pieczenie - 19054 przepisów (strona:214/1271)

Sernik z rosą 319

warto:) Składniki na dużą sernikową blachę, dyktuję za Kasią : Spód z ciasta 1 szklanka mąki 120 g cukru 120 g margaryny 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Masa serowa 1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka, Piątnica lub President) 4 jajka 4 żółtka 1 szklanka cukru ¾ szklanki oleju 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe(...)cukru Wszystkie składniki na ciasto starannie zagniatamy podsypując mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć

dom-agi.pl
Babka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. 166

ucieramy ,tak aby się nam połączyły z tłuszczem. Nie dodawajmy wszystkich jajek od razu,wtedy nie będą chciały nam się dokładnie połączyć! Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko na papier i wsypujemy na końcu do naszego ciasta. Lekko mieszamy na jednolitą masę. Teraz dzielimy masę na 2 połowy. Do jednej dodajemy olejek cytrynowy (możemy(...)wyścielamy zwykłym papierem śniadaniowym. Na spód foremki wylewamy ciemną masę i rozprowadzamy po całej foremce. Następnie wlewamy masę cytrynową i także rozsmarowujemy równo po całej foremce. Pieczemy około 1 godziny i 15 minut w temperaturze 180 C . Gdy nasza babka już przestygnie wykrawamy ją z foremki i zdejmujemy papaier ( doskonale nam odchodzi od ciasta nie musimy go niczym smarować! ). Dekorujemy

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto piaskowe z ananasami. 208

wykonania :  Ananasy osączyć z soku, pokroić na kawałki. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do ciasta likier, wiórki kokosowe i przesianą mąkę , delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać do ciasta kawałki ananasów, kilka odłożyć do dekoracji, wymieszać. Gotowe ciasto wylać do foremki(...)keksowej ( około 25 cm długości ), wyścielonej papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec godzinę w temperaturze 180 C. Po wyjęciu z pieca, przez chwilę pozostawić w formie. Przestudzone ciasto wyjąć z formy, posmarować cukrem pudrem roztartym z sokiem z cytryny i posypać wiórkami kokosowymi. Na górę położyć kawałki ananasów. Można też udekorować wisienkami koktajlowymi i listkami zielonej melisy

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto biszkoptowe Camargo 2 182

masa będzie już ubita zdjąć z ognia i trochę przestudzić, cały czas ubijając. Następnie wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną margarynę i delikatnie zamieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać na sitko i przesiać powoli wprost do ubitej masy cały czas przy tym mieszając, aby się nie zrobiły grudki. Wylać na blaszkę lub tortownicę , włożyć do nagrzanego piekarnika(...)piec na złoty kolor. Jest to bardzo dobre ciasto biszkoptowo-tłuszczowe lecz niestety dość drogie, ale od czasu do czasu można je upiec np. na jakąś wyjątkową okazję. Z tego ciasta możemy również piec małe tarty w karbowanych foremkach. Foremki smarujemy tłuszczem, wypełniamy ciastem w 2/3 i odpiekamy, a po wystudzeniu dekorujemy kremem i owocami. Są bardzo dobre i kolorowe

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z tuńczykiem 286

Dla dbających o linię, wspaniała do pracy, na drugie śniadanie, na kolację jako samodzielny posiłek, jak również jako dodatek do dań głównych. Pożywna, warto zrobić więcej

kgwjanczewo
Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts 290

polewą i prażonymi orzechami (12 kawałków) Składniki: 1 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki uniwersalnej 1/4 szklanki odtłuszczonego kakao 10 białek z dużych jaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka orzechów laskowych (lub innych), posiekanych i uprażonych na suchej patelni 220 g gorzkiej czekolady z minimum 50% zawartością kakao, posiekanej(...)dodaj w 4 porcjach mąkę z kakao, dodając kolejną po dokładnym wmieszaniu poprzedniej. Przełóż masę do formy z kominem (nie natłuszczaj jej przed wlaniem ciasta!:), włóż do piekarnika i piecz 30 minut, następnie podkręć temperaturę do 150 oC i piecz kolejne 30 minut, lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, odwróć formę do góry nogami (jak tutaj

karmelowy
Chleb jak z duńskiej piekarni 186

kantem dłoni spłaszczyć na okrągły placek. Złożyć do środka 1/3, przygnieść, znów złożyć i przygnieść. Następnie zwinąć ciasto w rulon, podwinąć boki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Tak samo przygotować drugi bochenek. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Bochenki dowolnie naciąć. Włożyć blachę do naparowanego piekarnika nagrzanego do 240 st. C. Od razu(...)zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec 30-40 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! Proces przygotowania bochenka nieco uprościłam na domowe potrzeby, ale jeśli ktoś ma ochotę poznać wzór na obliczanie temperatury wody, z przyjemnością podzielę się wiedzą w kolenym chlebowym wpisie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto czekoladowo - bananowe 161

łyżeczka masła Sposób wykonania: W jednym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki płynne: olej,  mleko, wodę, zmiksowane banany, jajko. W drugim suche: cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Następnie wymieszane składniki płynne dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wlewamy przygotowane ciasto do małej tortownicy lub keksówki. Ja piekłam w dużej tortownicy(...)kominem, i babka wyszła troszkę za niska. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babka przestygnie przygotowujemy polewę: Kremówkę wraz z  masłem doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia, wsypać, połamaną na kostki, czekoladę. Odstawić na kilka minut. Gdy czekolada się rozpuści, mieszać chwilę mikserem. Gotową czekoladę polać na babkę. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Łosoś pieczony w folii 364

Muszę powiedzieć, że tak przygotowana ryba smakuje naprawdę wspaniale. Przedstawię Wam mój pomysł na przykładzie łososia, ale w ten sam sposób możecie upiec również pstrąga lub inną rybę. ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII Składniki (na 2 porcje): średniej wielkości filet z łososia (ok. 500g) ok. 50g masła cytryna ćwiartka pomarańczy 2 ząbki czosnku koperek sól ziołowa pieprz Przygotowanie: Filet z łososia(...)skropić sokiem z cytryny. Masło kroimy w plasterki i układamy na rybie. Następnie kładziemy półplasterki cytryny i pomarańczy oraz koperek. Folię smarujemy niewielką ilością oleju, aby nie przywarła do pieczonej ryby. Zawijamy w nią naszego łososia, każdy kawałek oddzielnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łososia pieczemy ok. 40 minut w dowolnym naczyniu żaroodpornym. Ja często podaję rybę z brokułami tradycyjnie

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Tarta z jabłkami pod śmietanowo – bananową kołderką 199

połączenia się składników. Następnie dodajemy czekoladę, sok z małej mandarynki i zagniatamy ciasto. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.   Formę do pieczenia smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Piekarnik nastawiamy na 200 ° C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy(...)śmietanową. Masa powinna mieć gładką, jednolitą konsystencję. Połowę masy łączymy z jabłkami, które równomiernie rozprowadzamy na przestudzonym cieście. Pozostałą częścią masy przelewamy na tartę i przykrywamy nią jabłka. Tartę pieczemy w 190 ° C ok. 30-35 min. na złoty kolor. Migdały prażymy na patelni i dodajemy na wierzch gorącej tarty. Przed podaniem tartę posypujemy cukrem pudrem. Rada: Ciasto podczas wałkowania

Moniki Smakołyki
Keks z bakaliami w polewie z białej czekolady 242

Suszone morela kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cedratu. Dodajemy odrobinę mąki i mieszamy. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na jednolita pasę. Następnie dodajemy pojedynczo jajka mieszając masę na niskich obrotach miksera. Dodajemy 1/2 mąki cały czas mieszając. Wlewamy mleko i wsypujemy pozostałą część(...)mąki. Mieszamy na kremowa masę. Dorzucamy wcześniej przygotowane bakalie i mieszamy. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170' C na 75 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. PRZYGOTOWANIE polewy: W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z palnika i dodajemy kawałki białej czekolady i roztapiamy mieszając trzepaczką. Wstawiamy do gotowania na małym

kulinarnyJa
Ciasto migdałowo-miodowe z suszonymi owocami oraz orzechową praliną 257

średnicy około 21-22 cm. Pieczemy przez 25-30 minut. W międzyczasie przygotowujemy pralinę orzechową. Masło rozpuszczamy w garnku, następnie dodajemy cukier oraz miód. Gdy masa będzie płynna, dodajemy posiekane migdały, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy oraz śmietanę.Masę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie jeszcze przez około minutę. Po upływie 25-30 minut pieczenia wyciągamy tortownicę z piekarnika(...)równomiernie wykładamy na ciasto karmelizowane migdały. Podwyższamy temperaturę w piekarniku do 190 stopni i pieczemy ciasto jeszcze przez 15-20 minut, aż migdały nabiorą ciemnozłotego koloru

Mania Gotowania
Zimowa szarlotka 191

Wiecie co najbardziej lubię w grudniu? To, że 'coraz bliżej święta'. Dla mnie 6 grudnia to początek świątecznego nastroju - świąteczne piosenki, kolędy i tak dalej. Pieczenie świątecznych słodkości, które stają się z każdym kolejnym dniem coraz lepsze. To także spotkania z przyjaciółmi przy ciepłej korzennej herbacie. Tak, lubię grudzień, a najbardziej to co jest z nim związane(...)C.Gdy ciasto się zmrozi, dzielimy je na kawałki i jedną część rozwałkowujemy szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę  15x15 (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 12 minut - do zarumienienia.W tym czasie jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, doprawiamy cynamonem i resztą przypraw.Drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy

Słodkie Przyjemności
Muffiny z porzeczkami i nalewką wiśniową 189

mąki  kukurydzianej250 g maki pszennej160 g cukrułyżeczka proszku do pieczeniaszklanka czerwonych porzeczekSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.W dużej misce mieszamy obie mąki z cukrem , dodajemy proszek do pieczenia. W drugiej olej z jajkami, ekstraktem waniliowym, nalewką i mlekiem.Do suchych składników wlewamy płynne i mieszamy łopatką.Formę na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy je do 3/4 wysokości(...)wierzch każdej babeczki nakładamy po łyżce porzeczek. Pieczemy w 180°C przez 25 minut. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Wykwintna beza z truskawkami 179

minutę miksowania.Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy w dwóch miejscach ubite białka, tworząc koła z niezgrabnym wzorkiem ( jeżeli wolicie mieć jedno koło, czas pieczenia się wydłuży)Tak przygotowaną bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150`C i pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130`C i pieczemy kolejne 40 minut. Następnie

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania