pieczenie - 19054 przepisów (strona:221/1271)

PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 203

dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę.Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem keksówki.Wykładamy pokrojoną w plasterki pigwę. 3. Pieczenie: około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół z termoobiegiem. Sprawdzamy metodą "suchego patyczka"GORĄCA CZEKOLADA "NASTROJOWY WIECZÓR":Magiczna, jakby stworzona specjalnie do piernika(...)zimowy czas oczekiwania na pierwszą gwiazdkę, czy letnie chwile w leśnym domku, czy wiosenne momenty z alergicznym katarem. Wyjęłyśmy go z piekarnika po 1 w nocy (tradycyjne - nocne pieczenie). Dumne i blade stwierdziłyśmy, że mamy ciasto na dwa dni, po czym... zjadłyśmy ostatni kawałek na spółkę. Cud, że zdążyłyśmy się podzielić z naszym "stadem". A może

Wypisz Wymaluj
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i jabłkami 172

upewnij się, że nie będzie on kolidował z zapachem cynamonu.Pozostałe dwa jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny.Pieczenie:Formę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy przygotowane ciasto. Rozkładamy starte jabłka(...)następnie mieszankę rabarbarowo-jabłkową na wierzchu. Całość możemy posypać brązowym cukrem dla uzyskania ładniejszych kolorów i zapachu naszego wypieku.Całość wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut.Ciasto jest upieczone, gdy boki ładnie odstają od formy.Wskazówka: Ciasto drożdżowe możemy sobie lekko odgrzewać, wtedy jest jak świeżo zrobione. ;)Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego

Eat Shrimps
Ciasto mocno czekoladowe z malinami 209

gładkiej masy.Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Z wierzchu ciasta wykładamy mrożone lub świeże maliny. Im więcej, tym lepiej.Pieczenie:Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do lekkiego ostygnięcia. Jeżeli natomiast jesteście fanami bardzo rozpływającej się w ustach ciepłej czekolady proponuję, aby ciasto wyjąć po upieczeniu

Eat Shrimps
Tort Jagodowy 227

dodawać stopniowo cukier. Dodawać po kolei żółtka, kontynuując ubijanie.Obie mąki przesiać i stopniowo, bardzo delikatnie wmieszać do ciasta - ręcznie lub za pomocą miksera na najniższych obrotach.Pieczenie biszkoptu:Papierem do pieczenia wyłożyć tylko spód(...)tortownicy. Boków nie wykładamy papierem, ani niczym nie smarujemy. Ciasto przelewamy do formy i lekko odpowietrzamy lekko uderzając formą o blat. Wkładamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut lub więcej do suchego patyczka i kiedy boki ciasta będą lekko odstawać od formy.Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę z wysokości

Eat Shrimps
Ptysie 188

tylką w kształcie gwiazdki i obficie zakręcać ciasto na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować dość spore odstępy, gdyż ciasto niewiarygodnie szybko rośnie w krótkim czasie. Piec 17-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.Krem:Śmietana kremówka 30% + Sok z cytryny (ok. 1 łyżki)Cukier kryształowyPrzygotowanie kremu:Ubij śmietanę kremówkę dodając na początku soku z cytryny

Eat Shrimps
Burgery z miodowym pulled pork 236

odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny ( tym razem marynowałam mięso ponad 20 godzin).Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (takiego z przykrywką), polewamy resztą marynaty, przykrywamy i pieczemy w 90 stopniach przez 8 godzin. W między czasie przewracamy je około 2 razy.Bułki możemy przygotować dzień wcześniej albo w czasie gdy mięso się marynuje.Cebulę kroimy w drobną kosteczkę(...)danie było przekąską dla większej ilości osób) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy je żółtkiem po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.Gdy wyrosną pieczemy je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.Odstawiamy na kratkę do wystudzenia.Upieczone mięso za pomocą widelców rwiemy na strzępy.Układamy je na przekrojonych bułkach.Opcjonalnie możemy dodać

Mienta blog
Babeczki czekoladowe z ganache 305

ubitych jajek. Mieszamy, następnie dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko łączymy. Formę do babeczek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180°C przez około 20 minut (pieczemy do tzw. suchego patyczka).Ganache (krem czekoladowy):W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować

Oryginalny smak
Ciasto jabłkowo - budyniowe 438

jabłek i masy budyniowej na deszczowe popołudnie :)Czas pieczenia:  4 x 20 min                     Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  Ciasto:4 szkl mąki1/2 szkl cukru2 jajka2 łyżki budyniu śmietankowego2 łyżeczki amoniaku2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szkl

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasteczka a'la francuskie 294

tyle fajne ,że nie potrzeba go wielokrotnie wałkować, przy czym zaoszczędzamy sporo czasu.Przepis dostałam od koleżanki z pracy, postanowiłam wypróbować i taki efekt otrzymałam. Można piec oczywiście jaśniejsze ale ja lubię takie wypieczone :)Czas pieczenia:  około 20 min                    Temperatura pieczenia(...)stolnicę, resztę zostawić w lodówce, rozwałkować na grubość ok 3 mm. Posmarować białkiem i posypać cukrem. Pokroić radełkiem na romby. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec na złoty kolor

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Muffinki z musem jabłkowym i brzoskwinią 187

przygotowaniu , ale nie oszukujmy się , że tylko w przygotowaniu... Czas pieczenia:  20 min - 25 min                    Temperatura pieczenia:  200 °C          Składniki:1,5 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki cukru1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta solicukier waniliowy200 ml mleka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szybkie ciasto z jabłkami 651

łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżki kakao,cukier waniliowyjabłkacynamon Wykonanie:Żółtka ucieramy z cukrami i powoli wlewamy na zmianę wodę, olej i dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy na blachę i układamy na nim kawałki jabłek wymieszane z cynamonem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około(...)minut w 180 stopniach. Do pozostałego ciasta dosypujemy kakao i wykładamy na podpieczone ciasto , po wierzchu posypujemy  resztą jabłek. Pieczemy dalej ok. 25 minut.Można posypać cukrem pudrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Puszyste ciastka 151

proszku do pieczenia- 2 krople aromatu waniliowegoOddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj na kogel-mogel ze słodzikiem.  Dodaj otręby, skrobię, proszek do pieczenia, 2 krople aromatu i jogurt. Zmiksuj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Kładź na niego łyżką ciasto i wstaw ciasteczka do nagrzanego

charlotte gotuje
Słodkie bułeczki 138

domowy dżem lub marmoladamleko do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1 szklance ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.Do miski wrzucamy mąkę, 1 szkl mleka, proszek do pieczenia, 3 jajka, olej, cukier waniliowy, cukier i sok z cytryny jeżeli go używamy. Dokładnie zagniatamy ciasto - ma być gładkie i powinno odchodzić od ręki. Formułujemy kulę, delikatnie oprószamy mąką(...)rozplaszczamy w dłoniach i na środek kładziemy łyżeczkę powideł. Zlepiamy boki i  układamy je zlepieniem do dołu na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Odstawiamy aby ciasto ponownie się napuszyło.Przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 15min (sprawdzajcie czy nie są już gotowe,  bo to zależy od piekarnika). Po wyjęciu

charlotte gotuje
Kruche ciasto z pianką i owocami 219

zamrażalnika na ok 1 godz.Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy większą część ciasta na tarce o dużych oczkach. Ciasto wyrównujemy, lekko przyklepujemy i pieczemy ok. 15 min w 180st. C do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy, budynie śmietankowe oraz(...)wlewamy olej po ściance naczynia w którym przygotowujemy piankę. Dokładnie mieszamy i gotowe rozprowadzamy na podpieczonym spodzie.Na piankę wykładamy owoce, lekko je wciskamy i ścieramy drugą część ciasta.Całość pieczemy ok 35-40 min w 180st. C. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.Smacznego

charlotte gotuje
Biszkopt, który zawsze się udaje 469

pszennej0,75 szklani  mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru3 łyżki oleju3 łyżki wodyWYKONANIEJajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia(...)trochę  mąkę wsypywać do masy- mieszać. Dodawać również partiami olej i wodę. Mieszać tak, by wszystkie składniki się połączyły.Wlać do formy ( jeśli mniejsza, ciasto będzie wysokie) Ja piekłam w formie  30 cm. na 20 cm.  dość duża.Piec w temperaturze 180  ok 40 min.SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie

W kuchennym oknie Ewy