pieczenie - 19054 przepisów (strona:224/1271)

Cebularze 337

minimum pół godziny. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek każdego cebularza i nakladam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkladam cebularze do pieca na 25 minut

prawdziwe jedzenie
Chleb wiejski na zakwasie 170

Bardzo dawno piekłam już chlebek, dlatego należało od nowa zrobić zakwas i poczekać ,aż wyrośnie. Chleb już gotowy. Cała kuchnia pachnie. Chleb się studzi , ale  każdy próbuje już coś sobie odkroić. Jest pyszny chrupiący. Polecam Prawdziwy dobry zakwas: 2 szklanki mąki żytniej woda tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany 1 łyżeczka soli Wykonanie:  Szklankę mąki wymieszać z letnią(...)bochenek zostawić na blacie pod przykryciem na ok. 40 min. Po tym czasie napełnić ciastem foremki  ( połowa formy)  wysypane otrębami. Posypać ziarnem słonecznika. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec kiedy  ciasto wypełni cała formę. Piekarnik powinien być nagrzany do ok. 220 stopni C. Wstawić  chleb i piec 1 godzinę. Upieczony chleb odstawić do ostudzenia. SMACZNEGO Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Serowe i czosnkowe chipsy z jarmużu 198

czosnek i delikatnie mieszamy. Chipsy serowe: ser trzemy na cienkiej tarce i mieszamy z papryką. Posypujemy nim  jarmuż i delikatnie mieszamy. Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy(...)rozgrzanym piekarniku do 140°C. Każdy smak chipsów pieczemy oddzielnie. Rada:   Jeśli jarmuż jest w całości należy liście podzielić na mniejsze kawałki i nie wolno zapomnieć o usunięciu twardych łodyg. Po umyciu trzeba dobrze go wysuszyć, żeby chipsy były chrupiące. Czas pieczenia jest bardzo ważny, bo w ciągu jednej min. można wszystko przypalić.    Smacznego

Moniki Smakołyki
"Babka" Milewska dla niespodziewanych gości 398

Przepis wygrzebany z szafy. Zniszczony, zalany, pociapany..ale odzyskany. Gocha dostała go od pani Milewskiej, stąd też nazwa.  Babka w cudzysłowu, bo pieczona w keksówce. Gdy mama upiekła go kilka lat temu, nikt nie mógł uwierzyć, że sama go zrobiła.. oskarżano ją o zakup ciasta w cukierni.  To ciasto nie może nie wyjść! Zawsze jest wilgotne, słodkie(...)Milewska uratuje sytuację.  Składniki: 5 jajek 1 kostka margaryny  1 szkl. mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szkl. cukru trzcinowego Cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża garść zmielonych orzechów (włoskie/laskowe) 1 łyżka kakao Przygotowanie:  Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym. Cały czas miksując dodać mąki i proszek do pieczenia

Czarnawisienka
Malibu 352

gorzkiej czekolady -  85 g kakao -  200 ml wrzącej wody -  145 g mąki pszennej -  1 łyżeczka sody oczyszczonej -  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -  szczypta soli -  90 g masła -  200 g cukru (lub  mniej) -  50 g ciemnego cukru muscovado -  2 jajka, w temperaturze pokojowej -  250 ml mleka kokosowego(...)przemian z przestygniętą czekoladą; miksujemy. Dodajemy przesiane suche składniki (mąka, soda, proszek i sól), zmiksujemy, tylko do połączenia się składników. Kwadratową formę o boku 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Przelewamy gotową masę. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, lub dłużej. Najważniejsze, by piec do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy, całkowicie ostudzić (można upiec dzień

Malinowe Pocałunki
Rewelacyjny tort brzoskwiniowy z bitą smietaną i mascarpone. 463

pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Biszkopt ciemny. Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Pieczemy w tej samej temp i tyle samo minut. insertCookd("f25f05d4b6a344b39c75a1b58f4efa0a"); Mus brzoskwiniowy: Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i miksujemy  blenderem. Dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę i dokładnie mieszamy(...)śmietany w sposób opisany powyżej.  Do wykonania dekoracji użyłam tylki Wilton M1. Czyli napełniłam woreczek masą i wyciskałam róże na całej powierzchni tortu. Motyle czekoladowe: Na papierze do pieczenia rysujemy motyle. Czekoladę rozpuszczamy, przekładamy do woreczka cukierniczego robimy minimalną dziurkę i wyciskamy kontury naszego motyla płynną czekoladą. Należy pamiętać, aby odwrócić papier i nanosić czekoladę

Malinowe Pocałunki
Makowiec / strucla z makiem. 293

Najlepszy jaki piekłam i jaki jadłam. Wypełniony po brzegi masą makową z bakaliami, miękki pachnący... taki bardzo świąteczny. U nas w każde święta obowiązkowy. Z tego przepisu wychodzą 4 strucle makowe. Można również zrobić 3 większe. Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 150 g masła  ok 180 ml mleka 6 żółtek  45 g drożdży cukier z prawdziwą(...)cukru 150-200 g rodzynek  6 łyżek miodu zapach migdałowy   2 łyżki masła (roztopionego) ulubione bakalie (ok szklanki)   7-8 białek papier do pieczenia Mak zalewamy wrzątkiem (woda powinna być 1 cm wyżej od maku) i zostawiamy do wystygnięcia. Odsączamy np na sitku, następnie dwa razy mielimy w maszynce do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem

Malinowe Pocałunki
Szybkie ciasteczka czekoladowe 360

łatwe, składniki wszędzie dostępne. Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu można przechowywać w puszce lub w słoiku przez długi czas. Składniki: 2.5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jaja 22 dag masła 15 - 20 dag czekolady 1/2 łyżeczki sody 1. Składniki łączymy ze sobą i szybko zagniatamy ciasto. 2. Czekoladę kroimy(...)drobne kawałki, dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy, aby równomiernie się rozłożyła. 3. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem  do pieczenia w dużych odstępach, gdyż pod wpływem temperatury rozpuszczą się na boki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 15 minut. Po wystudzeniu można je związać kokardka

Apetyczna babeczka
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 256

równe części,owijamy folią spożywczą lub, jeśli jej nie macie, folią aluminiową, i odstawiamy do schłodzenia na ok 40 - 60 minut do zamrażalki. W "międzyczasie" blachę wykładamy papierem do pieczenia. Myjemy śliwki i usuwamy z nich pestki. Zalecam kupno śliwek węgierek. Zdarzyło mi się piec to ciasto z innym gatunkiem śliwek, jednak węgierki są zdecydowanie najlepsze(...)ziemniaczaną, wykładamy ją na śliwki i równomiernie rozprowadzamy. Ostatnim krokiem w przygotowaniu naszego wypieku jest stercie pozostałej zmrożonej części ciasta na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na pianę. Ciasto pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu i ostygnięciu, placek posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! P.S. Możecie modyfikować ten przepis wg. uznania, np. śliwki zastąpić jabłkami

Taste Of My Day
Muffiny czekoladowe z nutką brandy 150

pół roku znalazło zastosowanie!), a piekłam je w "serduszkowych", silikonowych foremkach, które dostałam od mojego Ukochanego z okazji Mikołajek <3 Składniki: 100g gorzkiej czekolady 120g masła 0,5 szklanki cukru torebka cukru waniliowego 2 jajka 3/4 szklanki śmietany 3 łyżki brandy 0,5 łyżeczki cynamonu 1,2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta(...)czasu do czasu mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Czekoladę z masłem odstawiamy do ostygnięcia. W wolnym czasie w osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia, sól. Oraz przygotowujemy foremki :) Do przestudzonej czekolady z masłem dodajemy cukier waniliowy i zwykły, a następnie ucieramy mikserem. Następnie dodajemy pozostałe mokre składniki, t.j. jajka, brandy, śmietanę i znów

Taste Of My Day
Muffiny dyniowe 195

nasiona i pieczemy do miękkości. Ja robię to w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, pokrojoną na mniejsze cząstki. Gdy zmięknie (stwierdzamy to po sprawdzeniu, np. widelcem), wyjmujemy ją z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie z warzywa wytrąci się spora ilość wody, którą odcedzamy. Do jednego naczynia przekładamy wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól(...)owoce wyjęte z nalewki, które rozdrabniam blenderem i łączę z pure. Dodajemy jajko, olej, suszone owoce i mieszamy na jednolitą masę, następnie łączymy z suchymi składnikami, napełniamy papilotki oraz pieczemy w 200 stopniach ok 25 minut, jednak przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy środek muffinków jest suchy (upieczony). Jeśli patyczek po wyjęciu z ciastka będzie mokry, z pozostałościami surowego

Taste Of My Day
Sernik limonkowo - bananowy z serków wiejskich 243

niezbyt długo, aby nie napowietrzyć ciasta.      Sernik wylewamy powoli na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, najlepiej z wykorzystaniem kąpieli wodnej. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.      Ostatnio czasu na pieczenie coraz mniej, jak się okazuje praca 7 dni w tygodniu nie jest tak prosta jak się wydawało

sama złodycz
Mufinki z "robakami" 161

ciepła..Pomysł podpatrzony gdzieś w necie.. 2 szkl. mąki  1 szkl.mleka  1/3 szkl. oleju  3/4 szkl. cukru  2 jajka  2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżeczki cukru waniliowego  kilka łyżek kakaa  kilkanaście żelków w kształcie dżdżownicy  dżem Składniki suche wymieszać w jednej misce, a drugiej mokre.Następnie połączyć(...)sobą mieszając łyżką.Następnie ciasto przełożyć do papilotek ,do 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.Babeczki odstawić na chwilę.Dwie babeczki pokruszyć. Babeczki posmarować dżemem.W ciepłych babeczkach zrobić  dziurkę i włożyć żelka tak, aby jego część została na wierzchu. Posypać pokruszonymi babeczkami. Razem ze mną piekły [ dziękuję bardzo]: Magdalena

Moje domowe kucharzenie
Foccacia - bułki z oliwkami, pomidorami i ziołami (bez glutenu, mleka i jajek) 255

Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać więcej wody. Dodać posiekane zioła. Wymieszać, przełożyć do  foremek lub nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodać pomidorki i oliwki. Nakryć suchą(...)lnianą ściereczką lub folią i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Ciasto na bazie mąki ryżowej jest dosyć blade, więc przed pieczeniem dobrze jest posmarować powierzchnię specjalnym "kisielem" - przepis znajdziecie tutaj  Piec w temp. 210 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 190 C i piec około

głodny alergik
Królewiec 230

miód -2 łyżki soda -1 łyżeczka mąka -30 dkg jajko -1 szt tłuszcz do formy BISZKOPT 5 - jajek 5 - łyżek mąki 5 - łyżek cukru 0,5 - łyżeczki proszku do pieczenia MASA masło - 2 łyżki cukier waniliowy -1 opak mąka ziemniaczana -2 łyżki mąka pszenna -1 łyżka mleko -0,5 l cukier -4 łyżki DODATKOWO wiórki kokosowe do posypania ciasta(...)Ciasto podzielić na 2 części, każdą część upiec oddzielnie w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blasze.  Piec w 170 stop. przez 20 minut Wyjąć upieczone placki, ostudzić. BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać, wlać żółtka, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec 25 minut w 175 stop. MASA

Kuchnia Danusi