Jest na każdą pogodę. Jest najlepsza. Będę ją piec na okrągło. Będziemy ją zjadać jeszcze na ciepło. Będzie Wam bardzo smakować. Przepis cytuję za ChilliBite z moimi drobnymi zmianami - dziękuję za wspaniały przepis! Ta tarta to moja pierwsza propozycja w ramach akcji Rabarbarowe wypieki SKŁADNIKI Na kruchy spód * 100 g mielonych migdałów 200 g mąki(...)śmietanę, mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Rabarbar pokroić na kawałki (ok. 2-3 cm) ** i rozłożyć na podpieczonym spodzie obsypanym delikatnie bułką tartą, by wchłonęła nadmiar soku. Zalać masą jajeczną.*** Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. * z podanej ilości wyszedł mi spód na jedną dużą tartę i 5 małych tartaletek ** ja po pokrojeniu rabarbaru, zasypałam go kilkoma
KUCHARNIApyszne chrupiące ciasto z aromatycznym sosem i dodatkami, i bez keczupu! Dla mnie jednak od planowanych lub spontanicznych wypadów do pizzerii, najmilsze były chwile, gdy domową pizzę piekła dla mnie Mama. Kwadratową, na blasze. Na weekendowy powrót ze studiów, na poprawę humoru, na wspólne popołudnie. Na Dzień Dziecka . Uwielbiałam te chwile. Jedne z wielu cudownych wspomnień dzieciństwa(...)szkody dla pizzy). Placki posmarować sosem pomidorowym i nałożyć dodatki - rukolę dodaję dopiero po upieczeniu pizzy, wówczas też posypuję gotowe pizze parmezanem, i na koniec skrapiam oliwą. Piec w temperaturze ok. 250 stopni przez 10 - 15 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony i chrupiący.Smacznego
KUCHARNIAOkrągła, mocno czekoladowa tarta. Najlepiej smakuje z truskawkami i bitą śmietaną. I kiedy jemy ją razem. I kiedy W. opowiada o kolejnym pomyśle ... TARTA CZEKOLADOWA /bez pieczenia/ SPÓD 100 g orzechów pekan (można zastąpić włoskimi) 100 g herbatników czekoladowych 1 łyżka kakao 3 łyżeczki drobnego brązowego cukru 1 łyżka rumu (dałam 3:) 30 g stopionego
KUCHARNIAnasiąknęły i utworzyły dość zwartą "papkę". Do każdej połówki, w miejsce wyjętej pestki włożyć łyżeczkę nadzienia amaretto. Nadziane połówki brzoskwiń złożyć razem i położyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Białka wlać do dużej, suchej miski, dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę. W połowie ubijania zacząć dosypywać stopniowo cukier i dalej ubijać do uzyskania sztywnej, lśniącej
KUCHARNIAdodać likier pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przestudzić. Jeśli chcecie użyć pojedynczych plasterków do dekoracji, przestudzone kumkwaty osączcie delikatnie z syropu i układajcie na papierze do pieczenia lub folii - stygnąc w rondelku zaczynają się sklejać, ale można też temu zapobiec dodając więcej likieru, i tą opcję ja wybrałam:) WANILIOWA PANNA COTTA /przepis jak w Grapefruit
KUCHARNIAprzygotowania casserole . Pyszne, pożywne i zdrowe danie - bardzo Wam polecam! * cytat pochodzi z książki Kuchania Koszerna, Rebekka Wolf, wyd. TENTEN - dziękuję Monice za Hamantaschen, bo to dzięki naszemu wspólnemu pieczeniu (klik) odszukałam tą książkę i teraz z zaciekawieniem się zaczytuję:) ** przepis cytuję za książką Let's cook - 52 Summer Vegetable Dishes, BBC Good Food, rok wydania
KUCHARNIAsię topić i zamieniać w karmel. Kiedy się rozpuści i uzyska ładny, bursztynowy kolor, rondelek zdjąć z ognia i gorący karmel przelać na przygotowaną wcześniej blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Natychmiast rozprowadzić, by karmel utworzył cienką warstwę. Trzeba to robić szybko, gdyż masa karmelowa szybko zastyga. Wystudzony karmel nakryć folią spożywczą rozbić na jak najdrobniejsze kawałeczki - najlepiej przy
KUCHARNIAZostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, Można posypać też z wierzchu cukrem perlistym. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, piec ok. 30 minut, do momentu aż ładnie się zrumieni i przejdzie pozytywnie test "suchego patyczka". Jest tak pyszna, że część zjecie na pewno od razu na ciepło, ale część zostawcie(...)zrobienia grzanek. Ja czasami piekę brioszkę tylko po to, by ją odstawić lub nawet zamrozić i wykorzystać na grzanki lub tosty francuskie. SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU /cytuję za Beą / 20-40 baldachów czarnego bzu 1 kg cukru sok z 1 cytryny 1 litr wody Kwiaty zbieramy w suchy, słoneczny dzień (najlepiej takie, które
KUCHARNIAsię ze mną? Możemy wyruszyć już teraz. Lawendowa panna cotta ma subtelny, delikatny aromat, tak jak zapach lawendy niesiony wiatrem w skwarne popołudnie. Do tego słodycz moreli pieczonych z lawendowym miodem i tymiankiem. Tak smakuje moja Prowansja... A jak brzmi? Posłuchajcie ... Ma jeszcze wiele innych smaków, podobnie jak ja wspomnień, którymi chciałabym się z Wami podzielić(...)przecedzić przez sito, by usunąć lawendę. Masę wlać do przygotowanych naczynek i wstawić do lodówki, by zastygła - ok. 3 h (u mnie trwało to 1,5 h). PIECZONE MORELE /ilość wg uznania/ dojrzałe morele brązowy cukier miód lawendowy (można zastąpić innym) świeży tymianek Morele przekroić na pół, usunąć pestki i ułożyć nacięciem do góry w naczyniu
KUCHARNIAponownie na mały ogień i gotować przez ok. 1,5 godziny, co chwilę mieszając. W trakcie dodać sok z cytryny. Powstanie marmolada, którą należy przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni i suszyć przez ok. 3 godziny - można nieco dłużej lub krócej, wszystko zależy od tego, jak bardzo
KUCHARNIAZachwyciły mnie strużki cajeta spływające po jeszcze ciepłych krągłościach. Rubensowskie kształty w karmelowym jedwabiu. Dopiero teraz smakowały idealnie, choć może byłyby jeszcze lepsze, gdybym wyciągnęła je ze studni... GRUSZKI PIECZONE W SOLI Z SOSEM CAJETA 4 gruszki ok. 2 kg soli 1 litr mleka koziego 2 szklanki cukru 1 laska cynamonu 1 laska wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)tworzyła cienką warstwę. Ułożyć na niej gruszki zachowując między nimi odstępy i zasypać resztą soli - powinna je niemal całkowicie zakrywać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i piec ok. 35-45 minut - do momentu aż zmiękną (można sprawdzać patyczkiem). Upieczone gruszki oczyścić lekko z soli i polać sosem cajeta . CAJETA Przygotowanie tego sosu wymaga czasu
KUCHARNIAmaju, jak zawsze, króluje brzydula z piękna duszą - Pani Pokrzywa . Nie wiem czy jest druga tak bardzo nielubiana roślina - w dodatku zupełnie niesłusznie - przecież nawet piekące bąble to w istocie samo dobro. O magicznych właściwościach pokrzywy wiedzieli już dawno temu znachorzy i zielarze. Używali jej do wypędzenia z ciała całego zła: sok lub napar z pokrzywy oczyszcza bowiem(...)zwinąć w rulon, jak roladę. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy zwijając na kształt ślimaka. Posmarować z wierzchu stopionym masłem i przełożyć do piekarnika nagrzanego to temperatury 200 stopni. Piec ok. 35-40 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. * informacje o pokrzywie pochodzą z artykułu Pawła Reincholda
KUCHARNIAelastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez min.1-2 godzin. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i wycinać krakersy dowolnego kształtu. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrobić nakłucia-dziurki. Wstawić na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Wystudzone krakersy przekładać ulubionymi lodami. Zawinąć każdą kanapkę w pergamin
KUCHARNIAciasta płaskie chleby i układają na nim winogrona. Obficie posypują winogrona cukrem - białym i brązowym wymieszanym w równych proporcjach - a następnie świeżo zmielonym pieprzem. Potem wsuwają chleby do pieca opalanego drewnem stojącego w głębi przepastnej kuchni." Schiacciate con l'uva. Winogronowe placki. Stały się już naszą tradycją. Przez pierwsze dni winobrania piekę je codziennie, na koniec dnia
KUCHARNIAżycie. Poczuć, że jest namacalne, czasem gorzkie, czasem za słodkie, ale moje. Poczuć, że może mieć smak, który przepędza smutek i bezradność. Nie mam już chałwy. Piekę ciastka, które mają jej smak. Takie kruche pocieszenie. Kilka dni mojego życia, pełne zwykłych i niezwykłych chwil. Teraz wiem, że każda jest ważna. CIASTECZKA Z TAHINI 1/2 szklanki tahini(...)przyprawami - jeśli ich używacie (ja tym razem postawiłam jedynie na smak chałwy), zagnieść ciasto. Formować lekko spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego. Ja do formowania użyłam specjalnej drewnianej foremki. Piec 13 min. w temperaturze 170 stopni - ciasteczka nie powinny się zezłocić, gdy tylko zaczną pękać są dobre. * przepis znaleziony u Moniki i Ali - pozdrowienia Dziewczyny
KUCHARNIA