wanilii - 1 łyżeczka) 1 szklanka migdałów (pominęłam) 2 łyżeczki soli morskiej w płatkach (użyłam gruboziarnistej) masło do wysmarowania formy Kwadratową formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić masłem. Wyciśnięty i odcedzony sok z pomarańczy przelać do rondla z grubym dnem i wstawić na ogień do momentu aż się zagotuje. Ogień zmniejszyć i nadal gotować
KUCHARNIAstyczniu nasze kuchnie, Amber i moją, zamieniamy w domowe boulangerie i oddajemy się kuchennej magii. Zagniatamy, wyrabiamy i czekamy na naszą un peu de bonheur , odrobinę szczęścia. Rozpieszczamy podniebienia. Pieczemy na słodko. Dzielimy się od rana i przepędzamy złe myśli - a kysz! Częstujcie się! Co najpierw? Kawa? Gimnastyka? Śniadanie? Najpierw cisza. Moja ciszą, z którą budzę się pierwsza(...)wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Po tym czasie wierzch brioszek posmarować jajkiem rozmieszanym z cukrem i płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 i piec przez 25-30 minut. Upieczone lekko przestudzić i posypać z wierzchu cukrem pudrem. KANDYZOWANE POMARAŃCZE /najlepiej przygotować dzień wcześniej/ 4 pomarańcze 3 szklanki cukru 4 szklani wody Pomarańcze dokładnie umyć
KUCHARNIAnaszymi fiołkowymi deserami. SUFLET Z FIOŁKÓW na zimno /składniki na 6 porcji/ Ten deser zalicza się do sufletów na zimno, czyli takich które przygotowuje się bez pieczenia, ale z użyciem białek i żelatyny. Ma konsystencję bardzo delikatnego musu i myślę, że z powodzeniem mógłby też nosić taką nazwę. Podobnie przygotowywane suflety wspaniale smakują z dodatkiem innych
KUCHARNIAsmaku kilka plasterków suszonej szynki. "Myję ręce i wycieram je w fartuch. Myślę sobie, że takiego właśnie połączenia pragnęłam. Opartego na prostocie. To moje właściwe dziedzictwo. Gotuję i piekę. Taką rolę dostałam w spadku po tych, którzy przede mną rozdawali chleb, podtrzymywali ogień i dzielili się wszelkim nadmiarem. Zagłębiam się w tajniki gotowania i ta rola coraz bardziej(...)wierzchu paski szparagów - można dodać kawałki suszonej szynki. Pokruszyć bryndzę (lub inny ulubiony ser). Skropić jeszcze oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 220 stopni. Piec ok. 10-15 minut, do momentu aż spody będą upieczone, a wierzch pizzy lekko się zrumieni. * cytuję kolejno Frances Mayes "Pod słońcem Toskanii" , Marlena de Blasi " Tysiąc dni w Toskanii" , Frances
KUCHARNIAtaką magię uda nam się stworzyć w Siedlisku. Można zrobić kopię obrazu, można zagrać w teatrze dwa razy prawie tak samo, można nawet robić dwa razy podobną pieczeń. Nigdy jednak nie spotkają się ci sami i tacy sami ludzie w tym samym miejscu, przy tych samych daniach i nigdy już żyłki światła nie będą tak samo biegać
KUCHARNIAkilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni przez ok. 15-20 minut lub do momentu aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia figi puszczają dużo soku - przed przełożeniem na talerz polecam lekko przechylić formę i do podstawionego naczynka odlać nadmiar płynu - będzie idealny do polania tarty z wierzchu przed podaniem. W przeciwnym
KUCHARNIAznalazły swój język. Zaczęły rozmawiać, śmiać się i smucić, pytać i odpowiadać. I zaczęły to co dla nich najważniejsze - zamieniać swe myśli w potrawy, gotować przy wielkim kaflowym piecu i zasiadać do wielkiego, drewnianego stołu. Wkrótce dołączyły inne myśli, coraz bardziej odważne i coraz bardziej realne. Dziękuję Aniu za myśl, którą do mnie wysłałaś i za zaproszenie do Pracowni Manualnej(...)miejsce wyjątkowe, pełne pozytywnej energii i magii krążącej pośród garnków, kafli prawdziwego chlebowego pieca i okruchów strzepywanych z rąk niezwykłych Gości. Gotowanie w takim miejscu to dla mnie prawdziwy zaszczyt. Pracownia Manualna daje moim myślom przestrzeń i wolność, pozwala realizować plany i pomysły, które od dawna powstawały i te, o których istnieniu jeszcze do niedawna nie wiedziałam. Przy wielkim drewnianym
KUCHARNIAtakimi, z którymi po prostu chce się być i oczywiście gotować! Głodni? A zatem podaję menu - polecam oczywiście wszystko, ale ciekawa jestem, którą potrawę Wy chcielibyście zamówić:) 1. Pieczony bakłażan z czosnkiem, granatem i sosem jogurtowym 2. Krem malinowo-buraczany z miętą 3. Risotto milanese 4. Szafranowo-kardamonowa panna cotta z pistacjowym krokantem i karmelizowanym mango 5. Koktajl(...)miłości „Love potion” 6. Pieczone gruszki z gorgonzolą, miodem i orzechami 7. Lody z kolorowym pieprzem (klik) 8. Trufle w hibiskusowym, różanym i truskawkowym pudrze (klik) 9. Czekoladowe serca W przygotowaniu tych wszystkich potraw oprócz dzielnych Uczestników, miały swój znaczący udział zaprzyjaźnione firmy partnerskie, które po raz kolejny zaufały moim kulinarnym pomysłom i wsparły nas zaopatrując w wiele doskonałych produktów
KUCHARNIAlodówce minimum przez 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części - 2/3 rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia formę. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasto podczas podpiekania. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do temp. 190 stopni i wstawić spód tarty do wstępnego podpieczenia dosłownie
KUCHARNIAfolię kuchenną i schłodzić w lodówce minimum przez 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia formę. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasto podczas podpiekania. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do temp. 190 stopni i upiec tartę na złoty kolor. Na krem
KUCHARNIAcałej Polsce jest ich ponad 1300), w tym papryka radomska (wiedzieliście, że w Polsce jest prawdziwe zagłębie paprykowe?!), likier radziwiłowski, kapłony staropolskie, jabłka grójeckie czy sójka mazowiecka, czyli ... pieczony pieróg. Pełną listę produtków tradycyjnych można obejrzeć na stronie Dziedzictwa Kulinarnego - Culinary Heritage (klik) oraz na stronie Ministerstwa Rolnictwa (klik) . Podczas pobytu w Dworze Mościbrody mieliśmy okazję do poznania(...)zakończyliśmy w Zaścianku Polskim , prowadzonym przez Bożenę Polak-Stojanovą , jedną ze współzałożycielek szlaku kulinarnego Mazowiecka Micha Szlachecka , o którym napiszę w drugiej części relacji. W gościnnych progach Zaścianku piekliśmy pachnące zbliżającymi się świętami pierniczki, a później oddawaliśmy się kulinarnym rozkoszom, a jakie zadbała właścicielka Zaścianka. Na szczęście i "dla zdrowotności" :) mogliśmy podczas kolacji degustować doskonałe nalewki Longinusa
KUCHARNIApaluszki oblać czekoladą, ale widać potrzeba było czasu, by w końcu ktoś urzeczywistnił dziecięce marzenie wielu z nas. W czasie krótkich przerw między kolejnym mieszaniem, gotowaniem i pieczeniem podjadaliśmy pyszne chleby na zakwasie z konfiturami, jakie przesłała nam firma Krokus , P rodukty Krokusa (klik ) poznałam podczas udziału w mazowieckim szlaku kulinarnym . Gama ich przetworów jest szeroka i obejmuje
KUCHARNIAmuffinki nasmaruj olejem kokosowym lub innym tłuszczem. W misce rozgnieć banana, dodaj siemię, dobrze wymieszaj. Nakładaj po ok. pół łyżki do każdego wgłębienia na muffinkę, wygładź powierzchnię masy. Piecz w temp.180-200 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. W drugiej misce rozgnieć banana, dodaj sezam. Siemię lniane rozetrzyj w moździerzu lub przepuść przez maszynkę, dodaj do mieszanki banana i sezamu. Wymieszaj(...)formuj ciasteczka (lub upiecz również w formie na muffinki) i piecz w tej samej temperaturze i czasie, co poprzednie ciastka. Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ: Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochaniekakao 500 ml mleka (u nas bez laktozowe) 100 ml wody 75 g brązowego cukru 2 jajka (u nas zielononóżki) szczypta soli szczypta cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki wkładamy do miski. Mieszamy energicznie by dokładnie się połączyły. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny. Po tym czasie jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióryznajomych, którzy mogli go skosztować. Sernik nutella nie jest trudny w wykonaniu, należy jedynie pamiętać by zbytnio nie napowietrzyć masy serowej. Zbyt dużo pęcherzyków powietrza spowoduje, że w trakcie pieczenia ciasto urośnie i popęka. Trudniej będzie nałożyć masę śmietanową. Nowy post Sernik nutella pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńce