pieczenia - 22046 przepisów (strona:767/1470)

MAŚLANY CHLEB 179

uzyskania okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem lub margaryną. Każdy placek nakładamy jeden na drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb. 5. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz. 6. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem(...)puste” miejsca z przodu Następnie odwijamy. 7. W środku umieścić najmniejszy kawałek ciasta. 8. Całość smarujemy zmieszanym jajkiem i mlekiem. Posypujemy sezamem, a środkowa kulę posypujemy makiem. 9. Chleb pieczony jest przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby (w zależności od piekarnika) przykryć chleb folią. Źródło: "Słoneczny" chlebek

w mojej kuchni
ŁOSOŚ POD RUKOLĄ 161

płatki migdałowe i parmezan.Wszystko zmiksować .Doprawić pieprzem oraz solą .Wlać okolo 5 łyżek oliwy(ma powstac dość rzadka masa).Ponownie zmiksować.Na rozgrzanym grillu ,lub patelni grillowej umieścić łososia.Piec 4-5minut,odwrócić i posmarować pesto z rukoli i piec kolejne 5 minut.Rybę wyłożyć na plaster pomidora ,udekorować listkami bazyli.SMACZNEGO

w mojej kuchni
Drożdżowe z rodzynkami i skorką kandyzowaną -La levadura con pasas y la cáscara confitada 204

częścia nacięta na zewnątrz. Tworzymy okrąg i układamy na blaszke wyłożona papierem-ja wałkowałam na papierze i z papierem przesunęłam na blaszke- Pozostawic do wyrośnięcia około 1 godziny. Pieczemy  w temperaturze 200°C przez 20-25 minut Gdy ciasto sie piecze ,przygotowujemy glazure mieszając cukier puder z białkiem. Zaraz po upieczeniu smarujemy  posmarowac cisto glazurą iwstawiamy

w mojej kuchni
ziemniaczane rozyczki 202

mleko ,jajka i pryprawy,a reszte wykonuje za mnie robot.....Gotową masę przeciskam przez maszynkę do robienia ozdób tortowych lub rękawa cukierniczego – tworząc na blasze wyłożonej papierem zgrabne różyczki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do zlocistego koloru..Podajemy z mięsem -u mnie pieczona polędwiczka wieprzowa.... Pamiętam te rozyczki z dziecinstwa. Smacznego

w mojej kuchni
Ciasto budyniowe-torta, budini 391

szkl.mąki, 1/2 szkl.cukru pudru,2 łyżki proszku do pieczenia,4 białka,2-3łyżki gstej śmietany,20dkg masla lub margaryny,4 żółtka,2 szkl.cukru,powidła sliwkowe,orzechy 1 szkl

w mojej kuchni
Słodka przekąska dla łasuchów--- Dolce delizia per i buongustai 161

marchwi.Sok z pomarańczy i zmielone migdały dodać do musu..Dodac whisky.Gotować na wolnym ogniu ok.20 minut ,mieszając od czasu do czasu.Tak przygotowany mus  rozsmarowujemy na papierze do pieczenia i suszymy na słońcu,lub w piekarniku w 40-50stopniach C .Smacznego.......... ...........................Przepis na dżem pochodzi od  Laury Calder .Pomysł na słodką przekąskę własny. Zamiast czekoladki ,zdrowa

w mojej kuchni
awokado zapiekane z jajkiem --- avocado al forno con uovo 131

paski boczku, pokroić w pół cm kawałki (opcjonalnie)      sól i pieprz do smaku Wykonanie Przeciąć awokado ,posolić i popieprzyć. Wbić jajko do awokado i piec      Piec w piekarniku rozgrzanym do 210° przez 15 minut lub do momentu, gdy jajka upieką się takie jak lubisz      W międzyczasie usmażyć boczek

w mojej kuchni
COŚ na ZĄB --BADAMBURA ------Qualcosa per DENTE --BADAMBURA 204

który należy włożyć po 1 łyżeczce mieszaniny nadzienia . Brzeg należy skleić jak pierogi.. Ułożyć na blaszce zlepieniem do dołu. Piekarnik nagrzać do 160 -170 ° i wstawić do pieczenia na ok. 20-25 minut.-do lekkiego zarumienienia. Wyjąc i wystudzić. Dokładnie tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Podajemy posypane cukrem pudrem  Przepis oryginalny     tutaj

w mojej kuchni
Sproszkowana pomarańcza --- arancione in polvere 218

oczyszczamy skórki z białej części .Pomarańczę i białą część skórki możemy wykorzystać w wyciskarce soków.Skórkę mielimy w maszynce do mięsa.Zmielona wysypujemy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia .Suszymy w temp ok. 120 stopni C przez 20-25 min .   Suchą i wystudzoną skórkę umieszczamy w słoiku.... piękny aromat pomarańczy i cytryny unosi sie w powietrzu

w mojej kuchni
SERNIK z irlandzkiej whiskey --- CHEESECAKE Irish whiskey 236

potem opadnie. Łyżkę śmietany wymieszać z kawą rozpuszczalną na jednolita masę i dodać do masy serowej. Wymieszać wszystko łyżką ,dodając whiskey Tak przygotowaną masę wlać na ciasteczkowy spód... Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 50-60 minut w kąpieli wodnej Upieczony sernik ,który powinien być rowny jak stół,pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiami . Potem wyjąć, ostudzić całkiem(...)godziny, a najlepiej na całą noc . UWAGA Gdy używamy tortownicy ,otwieranej ,należy owinąć ją bardzo dokładnie folią aluminiową ,aby nie dostała się do niej woda ,bo sernik pieczemy w kąpieli wodnej.                           Bita śmietana Składniki

w mojej kuchni
Sałata rzymska z roladkami 202

twarde ogórki konserwowe •    1 łyżeczka ziaren kolendry •    4 plastry świeżego boczku •    sól, pieprz, oliwa •    sznurek do pieczenia Wykonanie

w mojej kuchni
Kisz lotaryński - tartaletki 212

podzielić na 12 części i każdą rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 10 cm. Formę na muffiny wysmarować masłem. Wyłożyć foremki ciastem, palcami przygniatając do ścianek i nakłuwając widelcem. Piec 10 minut na górnej półce w 220 stopniach. Przez ten czas zrumienić boczek na patelni. Bez dodatkowego tłuszczu, wytopi się z boczku. Przygotować masę jajeczną, mieszając wszystkie składniki w misce(...)podpieczonych tartaletek włożyć boczek i zalać masą jajeczną. Wychodzi jakaś łyżka boczku na tartaletkę. Piec ok. 15 minut w 220 stopniach. Masa urośnie i się zarumieni. Po ostudzeniu trochę opadnie. Podawać z sałatą skropioną dressingiem z oliwy, cytryny i ziół

W kuchni wieczorem
Sernik czekoladowy na mleku skondensowanym 1229

jego przygotowanie jest bardzo proste, no jedynie trzeba pobawić się przy samym  krokancie , który nadaje ciekawego smaku całości, ale z samą polewą sernik będzie smakował równie wybornie :) Sernik pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie opada i nie pęka, poprzez co wygląda atrakcyjnie nawet i bez polewy! Mam nadzieję, że ten sernik na stałe zagości na Waszym stole(...)Formę okrągłą (średnica 26 cm) dwukrotnie ochronić folią aluminiową (najlepsza jest mocna- do grilla), przełożyć do większej blaszki i wlać do niej wrzątek- co najmniej do połowy wysokości ciasta. Piec przez 60 minut lub do momentu, aż wierzch sernika będzie cały ścięty. Ostudzić w otwartym piekarniku, a następnie włożyć do lodówki na całą noc. Polewa czekoladowa: Czekoladę roztopić w kąpieli

Kraina Miodem Płynąca
CIASTECZKA BUDYNIOWE / STEMPELKI 373

budyń – dokładnie mieszamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Schłodzone rozwałkowujemy na podsypanej dość obficie mąką stolnicy, wycinamy ciasteczka, układamy na blasze wyłożone papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 12-15 minut, studzimy. Zajadamy

Ostra na Słodko
Rurki z kremem waniliowym 280

wyrobić, gotowe ciasto odstawić do lodówki na godzinę. Wystudzone ciasto cienko wałkujemy, kroimy na plastry ok 2 cm i owijamy formy na rurki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 10-15 minut, aż rurki staną się rumiane. 2. Połowę mleka zagotować z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną, wlać do gotującego się

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania