pieczenia - 22046 przepisów (strona:656/1470)

Kruche roladki z czekoladą 212

środek każdego nakładać po około 1 łyżeczce czekolady i zwijać je w roladki. 3. Wierzch roladek ponacinać nożem i poukładać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Piec ciasteczka w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 25 minut, aż ładnie się przyrumienią. Podawać przestygnięte. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Sernik z białą czekoladą i sosem jagodowo- truskawkowym 1473

Spód: 1. Ciasteczka rozgnieść na okruszki. Masło rozmieszać łyżką, dodać okruszki i dokładnie wymieszać (można rękoma). Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ją rozprowadzić (nie dociskać zbyt mocno). 2. Czekoladę roztopić na parze (w misce lub rondelku znajdującym się nad garnkiem z gotującą się wodą). Odstawić do ostygnięcia – czekolada ma mieć

Mała Cukierenka
Kruchości miodowo-pomarańczowe 194

Orange honey cookies   Składniki. 340g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 280 ml oliwy z oliwek 6 dag cukru 140 ml brandy 4 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy 3 łyżki orzechów laskowych posiekanych 1 łyżeczka cynamonu Syrop. 4 łyżki miodu 2 łyżki cukru 4 łyżki wody 1 łyżka(...)długo, to ciasto zrobi się zbyt lejące i wtedy włożyć na chwilę do zamrażalnika  Z ciasta formujemy dowolnej wielkości owalne ciasteczka ,kładziemy na natłuszczonej ,posypanej mąką blaszce i pieczemy w temp.180 stop. 20 minut. Przygotowujemy syrop. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i gotujemy szybko, aby syrop zgęstniał. Odstawiamy ,by przestygł. Upieczone, przestudzone ciastka zanurzamy w syropie, posypujemy orzechami

Kulinarny karnet Christophera
Pumpkin pie, czyli klasyczne ciasto dyniowe 375

tłuszcz oraz przyprawy. Zmiksować i na koniec dodać puree z dyni. Formę do tarty wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Wyłożyć ciastem, całość ponakłuwać widelcem, obciążyć np. fasolą i piec w temperaturze 180 stopni przez 10 min. Następnie wysypać fasolę i piec przez kolejne 10 min. Na ciasto wylać masę dyniową i piec wszystko razem przez około

Zgrabne Gotowanie
Chałka z kruszonką 258

przypomniałam i zapragnęłam jej NATYCHMIAST! :) Najgorsze było oczekiwanie, gdy leżała już na kratce do studzenia i była zbyt gorąca, żeby ją pokroić :) Przepis znalazłam na stronie kotlet.tv . Zapraszam do pieczenia! Składniki na chałkę o wadze 0,9 kg: 550 g mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450) 20 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych 1 jajko 40 ml mleka(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Chałkę smarujemy lekko rozbełtanym jajkiem przy pomocy pędzelka. Składniki na kruszonkę zagniatamy między palcami, a następnie posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.  4. Wyciągamy i studzimy na kratce. Podajemy z masłem, dżemem, miodem lub twarożkiem :) Smacznego! Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
Szachownica inaczej 696

jeszcze raz zapraszam :)  Składniki na biszkopt : 1 szkl mąki tortowej  1 szkl cukru 3 łyżki kakao gorzkiego 1 cukier wanilinowy Dr . Oetkera  2 łyżeczki proszku do pieczenia  6 jajek Masa śmietanowa : 1,5 l kremówki 30 % łaciatej  1 szkl cukru pudru 1 cukier wanilinowy 2 wafelki Knoppers  4 kostki czekolady Milka(...)żelatyny  100 ml przegotowanej wody Wykonanie ; Jajka ubić  z cukrem i cukrem wanilinowym . Dodać mąkę z proszkiem i kakao . Wymieszać . Blaszkę wyłożyć papierem tylko spód . Przelać ciasto . Piec w temp 180 st . około 30 minut do suchego patyczka . Wykonanie masy ; Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym . Do żelatyny dodać kilka łyżek

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb z mąki pełnoziarnistej 153

Koniec tygodnia więc pieczenie chleba, tym razem z mąki pełnoziarnistej .Polecam. SKŁADNIKI 1 szklanka mąki  graham orkisz 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mąki żytniej razowej 1 łyżeczka cukru  1, 5 łyżeczki soli 20 g drożdży zakwas (Przepis  TU 1 łyżka słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego woda ok. 1,5 szklanki  WYKONANIE 3 rodzaje mąki(...)wyrośnięcia. Wyrabiamy jeszcze raz, podsypując mąką. Następnie wkładamy do formy wysypanej otrębami. Wypełniamy do połowy formy.Odstawiamy i czekamy, aż urośnie i wypełni całą formę. Pieczemy 1 godzinę  w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok 220 stopni. Polecam również inny rodzaj chleba TU SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie

W kuchennym oknie Ewy
Muszle makaronowe z wołowiną i pieczarkami. 389

obrane i pokrojone oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy, zmniejszamy ognień i dodajemy pomidory z bulionem. Gotujemy aż powstanie sos ale nie za gęsty. Blachę albo naczynie przeznaczone do pieczenia(...)smarujemy oliwą, każdą muszelkę nadziewamy gęstym farszem i układamy w blasze. Natomiast pozostałym rzadkim sosem polewamy ułożone muszle i posypujemy je startym serem.     Muszle pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 175 C przez 35-50 minut.  Smacznego

Niezły Młynek
Ciasto Kubuś 699

razem to zupełna nowość dla mnie. Uwielbiam takie wyzwania. Muszę powiedzieć, że bardzo przyjemna propozycja i z czystym sumieniem mogę polecić każdemu. Warto zaznaczyć, że jest to ciasto bez pieczenia, więc szybciutkie do zrobienia. Bardzo dziękuję autorce bloga  Smakołyki Bereniki  za kulinarną inspirację :) SKŁADNIKI: SPÓD CIASTA: 20 herbatników WARSTWA KUBUSIOWA: 1 duża butelka soku Kubuś (ja wybrałam(...)pokruszyć, aby zapełniły cały dół formy. Warstwa Kubusiowa: z całego Kubusia odlewamy szklankę i przelewamy do miseczki. Natomiast resztę soku Kubuś przelewamy do garnka i dodajemy masło - podgrzewamy na piecu do rozpuszczenia się masła. Do Kubusia w miseczce dodajemy budynie i dokładnie mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy Kubusia z budyniami i dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się budyniu. Następnie

Serce zamknięte w formie pyszności
chleb razowo - orkiszowy na zakwasie 211

trochę letniej wody. Ciasta nie wyrabiamy długo 8-10 minut. Az zacznie odchodzić od ścianek. Powinno być mokre i lekko klejące, ale elastyczne. Przełożyłam do foremek wyściełanych papierem do pieczenia(...)przykryłam wilgotną szmatką, zostawiając je w lekko nagrzanym piekarniku do wyrośnięcia. Po około 2 godzinach zabrałam szmatkę i włączyłam piekarnik na 220 ° góra-dół nie wyjmując chlebów z piekarnika. Piekłam 50 minut, przy czym w połowie czasu zmniejszyłam do 220°, a po 40 minutach wyjęłam z foremek i podpiekłam sam spód przez 10 minut na termoobiegu 180°. Zostawiłam do wystygnięcia

Pasje Jolki
Ciasteczka czekoladowo - imbirowe 213

łyżeczka cynamonu Skworcu 1 łyżeczka imbiru 1 cukier wanilinowy  60 g margaryny Kasi  80 g cukru 2 jajka  210 g mąki 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia 1, 5 tabliczki posiekanej czekolady Milka  Wykonanie; Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać mikserem(...)grudkowatą masę . Ciasto wyłożyć  na stolnicę i zagnieść , odłożyć do lodówki na około 15 minut. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolny kształt ciasteczek . Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę . Piec w temp 180 st około 15 minut na zloty kolor. SMACZNEGO

Sama słodycz i szczypta chili
chlebki na maślance 161

zrobieniu masła, pozostaje mi maślanka. Nie jestem jej fanką, gdyż jest dla mnie mało kwaśna, dodaję ją więc podczas pieczenia  chleba.  I co tu mam? - szklanka ciepłej wody (razem 0,5 l) - szklanka maślanki - 1 kilo mąki (u mnie to jest 0,5 kilo orkiszowej i 0,5 kilo tortowej) ale to dowolnie - Płaska łyżka soli(...)ok.30 minut . Po tym czasie, wyjmuję ciasto i dzielę je dowolnie na części. Mniejsze lub większe chlebki czy bagietki. Z podanych proporcji wychodzą dwa chleby lub kilka mniejszych. Pieczemy ok.35 min w 200 st. Pieczywko jest gotowe kiedy chlebki, gdy popukamy od dołu wydają głuchy dżwięk

Pasje Jolki
Chleb na młodym zakwasie 195

klejące się zbytnio ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Po ok. 1.5 godziny włączamy piekarnik. Gdy się nagrzeje pieczemy pierwsze 10 minut w 220° dalsze 25 min w 200 °. GÓRA-DÓŁ. Po tym czasie sprawdzamy spody chleba poprzez wyciągnięcie ich z foremek i jeżeli gdy  pukamy palcem

Pasje Jolki
Brokułowa zapiekanka 212

łyżek amarantusa. Maczaj każdą różyczkę w przygotowanej mieszance. Układaj różyczki w naczyniu żaroodpornym. Dodaj pokrojonego świeżego ogórka oprószonego pieprzem. Pieczenie: Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 10-15 minut.  Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego! Przed

Eat Shrimps

Proponowane wyszukiwania