pieczenia - 22046 przepisów (strona:655/1470)

Chleb razowy żytni 70% Detmolder 213

wyrasta około 2, 5 godziny.  Nagrzej piekarnik do ok. 250 °C, wstawić formę, w której wyrastał chleb, uprzednio nacięty kilkakrotnie ostrym nożem. Piec w tej temperaturze 10 minut, następnie zredukuj do 210 °C i kontynuuj pieczenie jeszcze dalsze 35 do 40 minut.  Chleb należy kroić dopiero następnego dnia. Dzięki dość dużej ilości mąki żytniej ma bardzo wyrazisty

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki mleczne na Tang Zhongu 315

ciasto na osiem równych części i daj mu odpocząć około 10 minut. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułkę i umieść na blachę delikatnie przyprószoną mąką, lub na papierze do pieczenia (ja stosuje silikonową podkładkę). Pamiętaj o zachowaniu odstępów, gdyż bułki jeszcze będą rosnąć. Przykryj bułki folią i pozostaw w cieple do wyrastania przez około 40-45 minut (ciasto powinno(...)miejscem do wyrastania jest piekarnik z włączonym światłem Rozgrzej piekarnik do 180 °C lub 170 °C z termoobiegiem, w międzyczasie poglazuruj bułki. Możesz użyć roztrzepanego jajka lub mleko.  Piecz bułki przez 20 do 30 minut, aż staną się złotobrązowe. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na kratce. Zaczynamy od Tang Zhong Drugie wyrastanie (pkt 8) Gotowe

Grahamka, weka i kajzerka
Pâte fermentée 275

oliwą misce. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torby foliowej, następnie odstaw do wyrastania na 4 godziny w temperaturze pokojowej -  nadaje się wtedy do użycia. Jeśli nie chcesz piec chleba tego samego dnia, ciasto niech wyrasta trochę ponad 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie po przykryciu folią spożywczą lub włożeniu do torby foliowej, wstaw do lodówki na całą(...)pokojową. Ciasto uformowane w kulę, i włożone do szczelnego woreczka lub plastikowego pojemnika, możesz zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy. Po wyjęciu ciasta i jego rozmrożeniu możesz kontynuować pieczenie chleba. Pamiętaj, że ciasta już rozmrożonego nie wolno drugi raz zamrażać. Pâte fermentée odstawiony do fermentacji Po całonocnej fermentacji przepis zaczerpnięty z książki El Aprendiz de Panadero, Peter Reinhart

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb orkiszowy z czarnuszką, na starterze Tang Zhong 258

godzinie oraz po dwóch godzinach wyjmi ciasto z miski, rozciągnij i złóż, i ponownie włóż do miski do wyrastania. Podziel ciasto na dwie równe części (lub więcej, jeśli chcesz piec w większych ilościach foremek) i daj odpocząć pod przykryciem około 15 minut. Każdą z części ciasta delikatnie rozciągnij do formy prostokąta, następnie ostrożnie rozwałkuj, aby uzyskać prostokąt o szerokości równej(...)poglazurowania. Tuż przed włożeniem do piekarnika możesz naciąć chleb wzorem wg własnego uznania. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i jednocześnie zmniejsz temperaturę na 190 °C, piecz w niej 20 minut (do czasu uzyskania przez skórkę pięknego brązowego koloru), przykryj chlebek folią aluminiową, aby skórka się zbytnio nie spiekła i zmniejsz temperaturę do 180 °C. Piecz jeszcze

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni z ziemniakami 275

Dyspozycja była jasna - ma być chleb żytni żytni, na razie przerwa od pszennych, orkiszowych, Tang Zhongów i innych wynalazków. Jako że piekę ja, ale inni jedzą, nie miałem wyjścia i wybrałem prosty chleb żytni z ziemniakami. Te ziemniaki to taka moja mała odrobina szaleństwa...a że przedłużają świeżość chleba i powodują, że miękisz nie jest taki suchy, zostały zaakceptowane ;-) , zwłaszcza(...)wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie delikatnie posmaruj ciasto odrobiną oliwy i posyp z góry płatkami owsianymi. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 210 °C i piecz dalej około 35 minut. Po upieczeniu wyjmij z foremek i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Jeśli uznasz, że boki

Grahamka, weka i kajzerka
Orkiszowy graham, na starterze Tang-Zhong 217

dwóch godzinach wyjmij ciasto z miski, rozciągnij i złóż, po czym na powrót włóż do miski, aby wyrastało. Podziel ciasto na osiem równych części (lub więcej, jeśli chcesz piec w większych ilościach foremek) i daj odpocząć pod przykryciem około 15 minut. Każdą z części ciasta delikatnie rozciągnij, następnie ostrożnie rozwałkuj, aby uzyskać prostokąt o szerokości równej szerokości foremki. Podsyp odcedzonymi(...)czasie posmaruj ciasto odrobiną roztrzepanego jajka w celu poglazurowania, albo mlekiem lub oliwą. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i jednocześnie zmniejsz temperaturę na 190 °C, piecz w niej 20 minut (do czasu uzyskania przez skórkę pięknego brązowego koloru), jesli uznasz, przykryj chlebek folią aluminiową, aby skórka się zbytnio nie spiekła i zmniejsz temperaturę

Grahamka, weka i kajzerka
Sztangle graham orkiszowe 232

każdej z nich uformuj sztangla (identycznie, jak formuje się bagietki ) o długości około 20 cm. Uformowane sztangle układaj w poprzek na blasze opsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o pozostawieniu odpowiednich odstępów, aby sztangle miały miejsce(...)wyrastanie - muszą bowiem ponownie wyrastać na około godzinę. Nagrzej piekarnik do 220 °C. Spryskaj sztangle wodą i wstaw do piekarnika. Po pięciu minutach zmniejsz temperaturę do 190 °C i piecz dalsze 15-17 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, ponownie spryskaj wodą i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Po uformowaniu zaczynamy wyrastać. Te same sztangle już upieczone. Już upieczone. Sztangle

Grahamka, weka i kajzerka
Przyprawa korzenna do piernika 204

Powoli się zbliża czas pieczenia pierników, a bez przyprawy korzennej - z piernikiem ani rusz. A skoro sami pieczemy piernik, sami też zrobimy przyprawę - omijając z daleka gotowce. Przyprawa posiada zdecydowany korzenny aromat i słodko-pieprzny smak. Zawiera kompozycję aromatycznych i ostrych przypraw. Zresztą dawniej na wszystko, co miało ostry smak i było mocno przyprawiony pieprzem, mówiło się „pierny” - stąd

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb owsiany, przypadkowy 250

dopiero co ostygnięty, z masełkiem...dawno mi tak nie smakował mój własny wypiek. p.s.Piekarnik rozgrzałem do 250 °C. Dzięki temu po otwarciu piekarnika i włożeniu do niego chleba, temperatura pieczenia nie spadła za bardzo, i otrzymałem rewelacyjnie chrupiącą skórkę. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na 2 foremki(...)oprósz chleb mąka owsianą. Jeśli chcesz, możesz delikatnie naciąć chleb, ale zrób to tuż przed włożeniem go do piekarnika. Wstaw chleb do piekarnika zmniejszając temperaturę do 220 °C, i piecz 30-35 minut, lub do czasu, gdy jego skórka ładnie się przypiecze, zaś po pukany w spód wyda głuchy dźwięk . Wyjmij chleb z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i kasza gryczana 240

wilgotno. Nagrzej piekarnik do 190 °C. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz około 35 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko przypieka się od góry, możesz przykryć je folią aluminiową. Na ostatnie 5-10 minut zmień w piekarniku funkcję pieczenia na dolną grzałkę. Skórka chleba będzie wtedy bardziej równomiernie przypieczona. Po upieczeniu wyjmij z foremek

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i kuskus 259

trakcie nagrzewania się piekarnika poglazuruj chleb oliwą i posyp ziarnami sezamu. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz około 35 minut. Na ostatnie 10 minut zmień w piekarniku funkcję pieczenia na dolną grzałkę. Skórka chleba będzie wtedy bardziej równomiernie przypieczona. Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Widok z góry

Grahamka, weka i kajzerka
Pomidorowiec orkiszowy z czarnym sezamem 210

nalanym wrzątkiem. Nastaw piekarnik na temperaturę 250 °C. Aby piekarnik był dobrze naparowany, wstaw pojemnik żaroodporny z wodą, który wyjmij tuż przed włożeniem chleba. Wstaw ciasto do piekarnika, piecz około 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 230 °C i piecz kolejny kwadrans, po czym znów zmniejsz temperaturę, tym razem do 210 °C i dopiekaj jeszcze kwadrans. Kontroluj wypiekanie, aby skórka zanadto(...)foremki gotowy. Pomidorowiec z foremki w przekroju. Podłużny bochenek. Z pomidorami, a jakże! Kromkowy stos. Czarny sezam w pomidorowcu. inspirował blog Leśny zakątek . . W marcu razem ze mną piekli: Aciri Bajkorada Amber Kuchennymi Drzwiami AniaW Moje pasje. Kuchnia i ogród Alucha Nie-ład mAlutki Arnika Arnikowa kuchnia Bea Bea w kuchni Beata Stare gary Bożena Smakowe kubki Dorota Moje małe

Grahamka, weka i kajzerka
Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty 186

Wykrojone ciasteczka układaj na blasze natłuszczonej, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę z ciasteczkami do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 °C, piecz około 25 minut, lub do uzyskania przez ciasteczka złocistobrązowego koloru. Po upieczeniu wyłóż tantallonki na kratkę, delikatnie bardzo oprósz cukrem pudrem i pozostaw do ostygnięcia. Tantallonki w filiżance. Tantallonki z bliska. Tantallonki na świeżym powietrzu

Grahamka, weka i kajzerka
Polskie bułki maślane A.D.1959 433

dwukrotnie. Wyłóż ciasto na blat roboczy. Delikatnie zagnieć i podziel na 10 równych części. Z każdej z nich uformuj okragłą bułkę. Uformowane bułki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószonej mąką lub po prostu wysmarowanej tłuszczem. Zachowaj odpowiednie odstepy, aby bułki mogły wyrastać, ponadto powiększą się też podczas wypiekania. Odstaw bułki do końcowego wyrastania(...)trochę wrzątku. Nagrzej piekarnik do temperatury 220 °C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Po nagrzaniu się piekarnika zmniejsz temperaturę do 200 °C, wstaw bułki i piecz je około 18 minut. Po upieczeniu się bułek wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na kratce. Bułki maślane stygną. Bułki maślane stygną. Bułki maślane. Bułka maślana na talerzyku

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania