pieczenia - 22046 przepisów (strona:357/1470)

Szarlotka z kruszonką i bezą 183

rozprowadź równomiernie po jabłkach. Wyjmij z zamrażarki schowane tam ciasto, i na tarce o grubych oczkach zetrzyj je na bezę. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C. Piecz przez 40 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Przed pokrojeniem na kawałki i podaniem posyp ciasto cukrem pudrem. Szarlotka z kruszonką i bezą. Szarlotka z kruszonką i bezą. Szarlotka(...)kruszonką i bezą. inspirował blog Myszka piecze

Grahamka, weka i kajzerka
Grahamki wytrawne 237

równych części (po około 90 g), z każdej z nich uformuj bułkę, nadając jej jednak lekko wydłużony kształt. Uformowane bułki odkładaj na blachę opsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw bułki(...)ponownego wyrastania na około godzinę. Nagrzej piekarnik do 220 °C. Spryskaj bułki wodą i wstaw do piekarnika. Po pięciu minutach zmniejsz temperaturę do 190 °C i piecz dalsze 15 minut. Całkowity czas pieczenia wynosi 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, ponownie spryskaj wodą i pozostaw na kratce do wystygnięcia.   Zaczyn przygotowany do przefermentowania. Zaczyn

Grahamka, weka i kajzerka
Minichlebki żytnie z suszonymi śliwkami 186

centymetr ponad górne brzegi foremek - rozpocznij pieczenie. Nagrzej piekarnik do 230 °C. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstaw do niego foremki z ciastem. Piecz około 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200 °C i kontynuuj pieczenie około 40 minut. Jeśli uznasz, możesz przykryć chlebki folią aluminiową, aby góra zanadto się nie przypiekła. Po po upieczeniu chlebki powinny wydawać

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki orkiszowo-gryczane na maślance 234

bardzo krótko. Podziel ciasto na 12 równych części, i daj im odpocząć 10 minut, przykrywając folią. Uformuj 12 równych, okrągłych bułek. Uformowane bułki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zachowaj między bułkami stosowne odstępy, gdyż bułki będą jeszcze wyrastały. Odstaw bułki pod przykryciem do ponownego wyrastania ma około godzinę, aż do podwojenia objętości. Rozgrzej piekarnik do temperatury(...)posyp delikatnie czarnuszką. Tuż przed włożeniem do piekarnika spryskaj je wodą. Po włożeniu bułek do piekarnika od razu zmniejsz temperaturę do 200 °C i piecz je 20-22 minuty. Jeśli pod koniec pieczenia bułki będą się zanadto przypiekały, możesz przykryć je folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i odstaw je na kratkę do ostygnięcia. Przed wjazdem

Grahamka, weka i kajzerka
Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi 171

razem słodki smak Hiszpanii. Polworony - ciasteczka zazwyczaj małe, zrobione z mąki, smalcu i cukru, pieczone w gorącym piekarniku. Delikatne, w ustach rozpadają się prawie na pył. Stąd nazwa, od hiszpańskiego słowa polvo - proszek, puder, pył. Typowa bożonarodzeniowa słodkość w Hiszpanii, ale popularna jest w całym świecie hiszpańskojęzycznym, aczkolwiek w różnych państwach może oznaczać coś odrobinę innego. W Hiszpanii można(...)następnie wykrawaj szklanką, albo jakąś foremką, nieduże ciasteczka. Średnica szklanki powinna mieć około 4-5 cm, nie więcej. Wykrojone ciasteczka od razu przekładaj na wyłożoną papierem blachę do pieczenia, pozostawiając między ciasteczkami około 2 cm wolnego miejsca. Wyjmij z lodówki kolejną część ciasta i zrób kolejne ciasteczka - chodzi o to, że ciasto pod wpływem temperatury otoczenia staje się mniej

Grahamka, weka i kajzerka
Scottish morning rolls - szkockie bułki na śniadanie 205

delikatnie ciasto, aby je odgazowac, i podziel je na 10 równych części. Z każdej części uformuj okrągłą bułkę. Uformowane bułki układaj na blasze oprószonej maką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw bułki pod przykryciem do ponownego wyrastania na około 20 minut. Nastaw(...)piekarnik na temperaturę 220 °C. W tym czasie odkryj bułki, każdą z nich delikatnie nagnieć palcami na środku, aby usunąć powietrze i zabezpieczyć przed powstawaniem pęcherzyków na skórce podczas pieczenia. Posmaruj bułki odrobiną mleka i bardzo delikatnie oprósz mąką. Wstaw blachę z bułkami do piekarnika, piecz bułki 15-20 minut, lub do czasu delikatnego zbrązowienia skórki. Wyjmij z piekarnika

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb bez mąki 151

wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu wymieszaj wodę z melasą i olejem. Połącz składniki obu misek, dokładnie je mieszając. Przełóż do małej keksówki, wcześniej natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw(...)przykryciem w temperaturze pokojowej na około 12 godzin (Na przykład na noc. Nie dłużej niż 24 godziny, nie krócej niż 2 godziny). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °. Piecz 20 minut, po czym przełącz piekarnik na dolną grzałkę i piecz kolejne 20 minut. Przełącz piekarnik na termoobieg i piecz ostatnie 20 minut. Ma to na celu równomierne upieczenie skórki

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i kasza jaglana 193

trakcie nagrzewania się piekarnika pomaluj chleb odrobiną mleka przy użyciu kuchennego pędzelka. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz około 35 minut. Na ostatnie 10 minut zmień w piekarniku funkcję pieczenia na dolną grzałkę. Skórka chleba będzie wtedy równomierniej przypieczona. Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Koniec wyrastania, zaraz(...)pieczemy. Upieczony chleb. Upieczony chleb. Miękisz z wyraźnie widocznymi ziarnami kaszy. inspirował przepis Tang Zhong i kuskus

Grahamka, weka i kajzerka
Orkisz, Tang Zhong, podmłoda i czekolada 196

przygotowywanego ciasta, zwiększając jednak ilość drożdży do 20 g (jak to było w przepisie źródłowym). Czekolady użyj jak najbardziej gorzkiej, o jak największej ilości kakao, innaczej czekolada podczas pieczenia może się roztopić i wchłonąć się w ciasto. P.S.Właśnie zorientowałem się, że robiąc chleb pomyliłem łyżkę z łyżeczką - dałem mniej kakao, niż powinienem był dać. I dlatego na zdjeciach(...)piekarniku, do którego uprzednio włożono miseczkę z wrzątkiem. Nagrzej piekarnik do 180 °C. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz około 25 - 30 minut. Na ostatnie 5 minut zmień w piekarniku funkcję pieczenia na dolną grzałkę. Skórka chleba będzie wtedy równomierniej przypieczona. Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Grissini z solą i nasionami 174

przesuwając palce do dwóch końców paska. Rozciągnięty pasek obsyp nasionami (lekko dociśnij nasiona, bo będą po upieczeniu odpadać), albo solą i połóż w poprzek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie przjmuj się, że paski są nieregularne i grube - właśnie robisz(...)rubata . Jeśli chcesz robić stirati , to nie rozciągaj, ale uformuj cienki wałek o długości blachy. Nagrzej piekarnik do 230 °C. Piecz w grissini tej temperaturze około 12 minut. Przykryte folią ciasto już urosło. Pkt 5. Grissini na blasze przed pieczeniem. Grissini upieczone. Grissini en face. Grissini z profilu. inspirował blog VivaLaFocaccia

Grahamka, weka i kajzerka
Cynamonowo jabłkowe ciasteczka 2877

Cynamon, pieczone jabłka, to zapachy które w mig rozejdą się po domu. Cynamonowo jabłkowe ciasteczka to ciasteczka do których wrócę na zbliżające się święta a dziś będziemy się nimi delektować razem z ulubioną kawą. Składniki na ok 40 szt : na ciasto : 200 g miękkiego masłą 500 g mąki 120 g cukru 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki cukru 2 łyżki masła sok z połowy cytryny łyżeczka cynamonu Przygotowanie : Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję jajka, aromat waniliowy i mąkę  wcześnie zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ugniatam ciasto, w razie konieczności dodaję mleko tak aby ciasto było elastyczne lecz nie klejące. Owinięte folią schładzam je przez ok godzinę w lodówce. W między czasie przygotowuję nadzienie

Mechanik w kuchni
Muffinki jabłkowe 168

ogrzać dom ciepłem z niego płynącym oraz zapachem, który przyciąga całą rodzinę w jedno miejsce jakim niewątpliwie jest cieplutka kuchnia. Składniki: - 250 g mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 jajko - 125 g cukru kryształu(...)opakowanie cukru waniliowego - 250 g jogurtu naturalnego - 80 ml oleju - 2 duże jabłka Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mąkę miszamy z cukrami, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Do dtugiej miski wbijamy jajko i mieszamy je z olejem, jogurtem oraz pokrojonymi jabłkami. Łączymy obie mieszanki i mieszamy łyżką. Masą napełniamy foremki i pieczemy w 180 C przez

Zainspirowana w kuchni
Brzoskwiniowo-winogronowa fantazja 197

pieczenia  4 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i roztrzepane żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w dużej prostokątnej blasze w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Zimny biszkopt kroimy na 2 placki. Składniki na piankę brzoskwiniową: 1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego

Salonik smaków
Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing 247

bardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z magazynu Kukbuk (nr listopad-grudzień 2013), jednak delikatnie go zmodyfikowałam. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym (4 porcje) Składniki: 1½ kg dyni, obranej i pokrojonej w 1 cm paski 2 płaskie łyżeczki curry 1 łyżka miodu 6 łyżek oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj kawałki dyni z curry, miodem, olejem i octem. Wyłóż ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz do miękkości, przez około 15 minut. Umytą i osuszoną polędwiczkę pokrój w 1 cm plastry i natrzyj dokładnie solą, papryką

karmelowy
Ciastka z masłem orzechowym i mleczną czekoladą 290

Pyszne, pulchniutkie i duże ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady :) Przepis znalazłam na stronie Marthy Stewart , a do przygotowania użyłam domowego masła orzechowego . Zapraszam do pieczenia!  Składniki na 9 dużych ciasteczek (jedną blaszkę): 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki masła orzechowego 2 łyżki masła niesolonego 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki cukru trzcinowego(...)stopniowo mąkę, cały czas miksując.  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki (powinno wyjść 9) i układamy w sporych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 13-15 minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce. Wspaniale smakują ze szklanką mleka :) Przepis bierze udział w akcjach

My Culinary Art