żółtek 5 łyżek cukru masa: 3 śmietany duże 18% cukier waniliowy 1 szklanka cukru 3 budynie śmietankowe piana z 5 białek Wykonanie: Do mąki dajemy pokrojoną margarynę, proszek do pieczenia, żółtka. Dobrze zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 częsci- jedną mniejszą. Wkładamy w torebki foliowe, wkładamy do zamrażarki. W miseczce mieszamy śmietany z proszkiem budyniowym, cukrem i cukrem waniliowym. Miksujemy(...)delikatnie Na duża blachę 24x35 tarkujemy większą porcję ciasta. Przymrożone lepiej sie tarkuje. Na to wylewamy masę, na wierzch tarkujemy mniejsza porcję ciasta. Tarkujemy na tarce o buraczanych oczkach. Pieczemy w temp. 170 st.ok. 40 minut, az sie zrumieni wierzch ciasta
Z Majeczką w kuchnipuszystym biszkopcie. Dodatek całych brzoskwiń tylko uwydatnia smak. Polecam na wszystkie mniejsze i wieksze przyjęcia. Składniki: biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pól szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia masa: 2 kubki śmietany 30 % po 330 ml każdy puszka brzoskwiń 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cuku pudru poncz: 1/3 szklanki wody z sokiem z brzoskwiń - soku 4 łyżki(...)dodatkowo: 2 opakowania rurek niskich pustych Wykonanie: *biszkopt: Ubijamy pianę z białek, dodajemy po 1 żółtku, ciagle miksujemy. dosypujemy cukier, miksujemy, na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, wylewamy do natłuszconje tortownicy o śr. 26 cm. Pieczmy 2o minut w 170 st. *masa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukem pudrem. Do soku z brzoskwiń dodajemy żelatynę
Z Majeczką w kuchniwiórek kokosowych 1/2 kostki masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru cukier puder do posypania Wykonanie: ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy na blachę 24X32 wyłożoną papierem do pieczenia. masa budyniowa: Gotujemy budyń, na litr mleka 3 opakowania budyniu. Wystudzony budyń wykładamy na ciasto. masa kokosowa: margaryne roztapiamy, studzimy. Dodajemy do niej cukier, wiórki kokosowe, jajka. Wszystko dobrze mieszamy(...)Gotową masę kokosową wykładamy na budyń. Rozsmarowujemy po całym cieście. Masa jest dośc gęsta. Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st.w termoobiegu. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Z Majeczką w kuchnidżemu tuskawkowo- rababarowego Owocowa Rozkosz Wykonanie: Do mleka wkruszamy drożdże, mieszamy zeby się ozpusciły, dodajemy 2 łyzki cuku, odstawiamy żeby podrosły. W tym czasie do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, przyprawę Kamis, starkowujemy margarynę, dodajemy jajka i zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Zagniatamy, odstawiamy na 3 godz do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 częsci. Bierzemy(...)nawet od 10 lat i ciesza jakby były wczoraj zakupione, co firma to firma. Warta każdej ceny :) Z czystym sercem polecam rogalomanię wszystkim miłosnikom wypiekania rogalików. Ja zawsze piekłam rogaliki bez takiego przyrządu,teraz wiem ze juz zawsze bedę z niego korzystała. Dodam ze ma ona 2 mozliwości albo na 8 większych albo 16 mniejszych rogalików, ja dzis robiłam
Z Majeczką w kuchniCzasem trafia się goście którzy zapowiadają się godzinę przed przyjazdem, wtedy z pomocą przyjdzie to szybkie ciasto. Jego przygotowanie zajmuje 10 minut, z pieczeniem równo godzina :) Składniki: 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżki przyprawy do dań słodkich Kamis 2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 2 szkl mleka 2 jajka słoiczek dżemu- ja użyłam agrest(...)kiwi Owocowej Rozkoszy 1/2 szklanki oleju Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Dodajemy mleko, jajka, dżem i olej, dokładnie mieszamy. Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia prodiża, pieczemy ok 50 minut.Gotowe posypujemy cukrem pudem lub polewamy polewą czekoladową
Z Majeczką w kuchnibakaliowego ciasta niż keks sobie nie wyobrażam, uwielbiamy całą rodziną tą różnorodnośc bakalii i ten smak...Pyszny poprostu..na każde święta! Składniki: kostka margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru pudru 5 jajek po 10 dag: rodzynek,suszonej żurawiny, suszonych(...)moreli,suszonych sliwek, skórki pomarańczowej kandyzowanej- Bakalland Wykonanie: Cukier puder, cukier waniliowy ucieramy na gładko z margaryną na gładko, dodajemy po 1 żółtku, nastepnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek. Rodzynki i morele sparzamy, następnie obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta ze skórką pomarańczową. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki, pieczemy
Z Majeczką w kuchnichmurka: 4 białka 1/2 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny kruszonka: 3/4 szkl mąki, 3/4 szkl cukru 1/2 kostki masła Wykonanie : Do przesianej mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i sól, wszystko mieszamy. Dodajemy zóltka,jajko, aromat i śmietanę, zagniatamy ciasto.Ciasto rozwałkowujemy,wykładamy na blachę.Truskawki przekrajamy na połowę,wykładamy na ciasto. chmurka;ubijamy pianę z białek,dodajemy(...)cukier i sok z cytryny, ubijamy az cukier sie rozpusci. Gotową chmurke wylewamy na truskawki. kruszonka:z podanych składników robimy krus zonkę.Wykładamy na ciasto. Pieczemy ok 50 minut
Z Majeczką w kuchniProste,szybkie do przygotowania ciasto. W upalne dni mocno schłodzone i syci i orzezwia. Składniki: biszkopt: 6jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 2łyzeczki proszku do pieczenia 2 kubki duze, smietany 30% 4dowolne galaretki do nasączenia biszkoptu: 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru sok z cytryny na wierzch: kilka kostek czekolady mlecznej(...)boki: opakowanie herbatników Wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy żóltka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żóltku,nadal ubijamy,dodajemy stopniowo cukier,miksujemy.Dodajemy po lyzce makę z proszkiem do pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut wtemp.170*C. Po upieczeniu biszkpt studzimy i przekrajamy na 2 czesci.Nasaczamy spodni placek przegptowana woda
Z Majeczką w kuchnimąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350 ml mleka Wykonanie: Jajka ucieramy na pianę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy,a następnie dobrze mieszamy. Dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, proszek do pieczenia, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mleko na zmianę. Dobrze miksujemy az do gładkości ciasta. Pieczemy na rumiano
Z Majeczką w kuchnizrobienia ciasto.W sezonie kiedy śliwek zatrzęsienie musi być koniecznie Składniki: 1 i 3/4 kostki margaryny 300 g cukru 6 jaj 40 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)śliwek fioletowych dużych węgierek 2 opakowania cukru waniliowego cukier puder do posypania Wykonanie: Jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajęmy przesianą mąkę, ciągle miksujemy, proszek do pieczenia. Dolewamy wczesniej rozpuszczone ostudzone margaryny. Ciasto wylewamy na duża blachę( 30X45) pieczemy ok godziny w 170 st,Jak ostygnie mozemy posypać cukrem pudrem
Z Majeczką w kuchniplany :) Miłego dnia! SKŁADNIKI: Z tej proporcji wychodzi około 20 ciasteczek. 200 ml mleka skondensowanego (słodzonego!) Jeśli nie znaleźliście w sklepie mleka skondensowanego słodzonego - kupcie niesłodzone. Zanim przystąpicie do pieczenia kokosanek, posłódźcie 200 ml mleka 2 łyżkami cukru pudru. 200 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżeczki aromatu waniliowego) 2 białka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W dużej(...)ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy ubitą pianę z białek z masą kokosową delikatnie mieszając łyżką. Wykładamy ciasto za pomocą łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odległości 3 cm od siebie. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy kokosanki przez około 30 - 35 minut, do czasu, aż się ładnie
W kuchni Katiemasło z cukrem, do czasu aż powstanie puszysta, jasna masa. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Następnie małymi porcjami dodajemy przesianą przez sitko mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką(...)tartą, pieczemy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170 °C przez około godzinę. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy ciasto jest upieczone - patyczek powinien być suchy. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową. Smacznego weekendu
W kuchni Katiejabłka do garnka, dodać cukier, przesmażyć. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać. CIASTO KRUCHE: Schłodzoną margarynę pokroić na kawałki, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ciasta, podpiec w piekarniku na rumiano(...)podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową i resztę ciasta. Włożyć blachę z ciastem do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook
Kuchnia Danusizostał odnaleziony w hongkońskiej piekarni, Maxim’s bakery , przepis został odtworzony przez Christine Ho, która umieściła go na swoim blogu i w ten sposób Pai Bao zaczęło krążyć wśród piekących blogerów i blogujących piekarzy. Bardzo lubię używać Tang Zhong, więc oczywiście nie mogłem sobie odmówić upieczenia mojego Pai Bao. Oryginalny przepis nie zawiera żadnych dodatków smakowych, takich jak dodane(...)też złóż, tym razem w połowie, i dociśnij. Delikatnie rozwałkuj poszerzajac pasek. Połącz brzegi wzdłuż formując wałek i zroluj, nasępnie złączeniem na dół umieść w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Po umieszczeniu w foremce wszystkich sześciu kawałków ciasta, przykryj folią spożywczą lub włóż do foliowej torby, odstaw na drugą fermentację. Najlepsza temperatura drugiego etapu wyrastania to temperatura
Grahamka, weka i kajzerkaPowstają w ten sposób z każdej rolki dwie bułeczki. Obróć każdą bułeczkę w ten sposób, aby miejsce przecięcia rolki było na górze i umieść na oprószonej mąką blasze do pieczenia. Zrób żyletką(...)dosyć głębokie nacięcie wzdłuż na górze bułki. Możesz zrobić wg swojego uznania 1-3 nacięcia na każdej bułce. Piecz około 30 minut w zaparowanym piekarniku, co 10 minut przewietrz piekarnik otwierając i zamykając szybko jego drzwiczki. Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz odwrócić bułki do góry nogami, aby spody się ładnie zarumieniły. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika
Grahamka, weka i kajzerka