Pomarańczowe ciasto z polentą i syropem pomarańczowo-rozmarynowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 100 g polenty 150 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki maku 150 g jasnego brązowego cukru 3 jajka 125 ml oleju 250 g jogurtu naturalnego skórka otarta z 1 pomarańczy syrop: 125 g cukru 180 ml soku z pomarańczy(...)puszystą masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie na zmianę, partiami, dodawać jogurt i mąkę tak, żeby ostatnią partię stanowiła mąka. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut, do suchego patyczka. Przestudzić 10 minut, wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Sok, rozmaryn i cukier umieścić w rondelku. Zagotować i trzymać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160 st. C. przez 30 minut, aż stanie się chrupiąca. Ostudzić. Orzechy posiekać, uprażyć na patelni bez tłuszczu. Cukier z wodą umieścić w garnuszku. Podgrzewać na średniej mocy palnika, aż nabierze bursztynowej barwy. Wsypać chałkę i orzechy, wymieszać. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ostudzić i pokruszyć. Jogurt zmiksować
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię, dużo dobrego jedzenia. Takie są plany, i mamy zamiar wcielić je w życie. Jupi! Na drogę oczywiście potrzebny jest prowiant. Bez domowych bułeczek ani rusz... Przyczyna pieczenia jest jeszcze jedna - C. nabył taką ilość drożdży, że zrobiłam wielkie oczy i siedziałam trzy dni z nosem w książkach, szukając szybkich, ale oryginalnych przepisów. W Brød(...)Potym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 4 róne części. Z każdej uformować okrągłą bułkę, obtoczyć w dodatkowej mące kukurydzianej i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w 200 st. C. przez 10-15 minut, aż się lekko zrumienią. Ostudzić na kratce. Smacznego! A teraz już znikam na całe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować bagietkę. Ułożyć je na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawić na 15-30 minut. Przed pieczeniem oprószyć mąką. Piec w 220 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A w tej chwili rozpracowuję nowy rodzaj pieczywa - na poolish... Znacie, robicie
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru 1 jajko 1 żółtko 180 ml czerwonego wina 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 135 g mąki pszennej 40 g kakao 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Wbić jajko, potem żółtko, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Cały czas ucierając, wlewać wąskim strumieniem wino(...)kakao przesiać, wymieszać dokładnie z sodą, proszkiem, solą i cynamonem. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Formę wysmarować masłem. Masę przelać do formy, wyrównać wierzch Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Ostudzić. Smacznego! Tak naprawdę troszkę boję się jutrzejszego poranka. Po ostatnim sztormie, który nie był nawet w połowie tak silny jak Bodil
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszczęście organizatorki zabawy wykazały się zrozumieniem i wybaczyły mi to uchybienie. Uff... Mogłam odetchnąć z ulgą. Kiedy tylko Marta zaproponowała mi wspólne pierniczenie, zgodziłam się bez chwili wahania. Pieczenie ciasteczek to ogromna frajda, szczególnie w dobrym towarzystwie. Wybrałam herbaciane pierniczki z bloga Ciastkarnia na kruchym spodzie , bo zaciekawił mnie właśnie dodatek herbaty. Okazało się, że w smaku(...)wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, ostudzić. Przygotować lukier: białko, cukier puder i ocet umieścić w misce. Mieszać na najniższych obrotach miksera przez około 10 minut, aż masa
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie na końcach wcisnąć po dobrze odciśniętym rodzynku - dość mocno, żeby nie wyskoczyły w trakcie pieczenia. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec 20 minut w 200 st. C. Wstudzić na kratce. Smacznego! Nam tak przypadły do gustu, że z przepisu skorzystam z pewnością jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzerękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości. Odstawić na 1 godzinę, aby utworzyła się skorupka. Piec w 150 st. C. przez 15-20 minut. Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kawę wymieszać z cukrem, dodać odciśniętą żelatynę, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Wlać ekstrakt(...)spodzie makaronika na środku układać kółko z galaretki, dookoła wycisnąć krem. Przykryć drugą częścią makaronika. Podawać natychmiast. Smacznego! Przy przygotowywaniu makaroników bardzo ważne jest wysuszenie skorupek przed pieczeniem. Jeśli na powierzchni nie utworzy się charakterystyczna powłoczka , nie będziemy mieć falbanki . Tym razem suszenie zajęło mi 4-5 godzin - w powietrzu było strasznie dużo wilgoci, i część makaroników nie wyszła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblasze ustawić małe naczynie z wodą. Piec w 250 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze 35-40 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Uwielbiam zapach chleba. Jego pieczenie sprawia mi ogromną radość, i już sobie nie wyobrażam śniadań bez własnej roboty pieczywa. Co to będzie, jak uda mi się wyhodować zakwas
Pożeraczka, czyli raz adobrzedokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu po łyżce wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Masę przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 30-35 minut, aż do suchego patyczka. Wystudzić w zamkniętym piekarniku. Ostudzony biszkopt przekroić w poziomie na 3 części. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ricottę(...)wodę, miód, ekstrakt i barwnik umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż karmel osiągnie temperaturę 137 st. C. Zdjąć z ognia, zanurzać w nim jabłuszka, odkładać do zastygnięcia na papier do pieczenia. Gdyby karmel zbyt szybko zastygł, ponownie lekko podgrzać. Tort obłożyć kremem, udekorować kremem i jabłuszkami w karmelu. Smacznego! Ostatni rok minął bardzo szybko, sama nie wiem kiedy... Ciekawe
Pożeraczka, czyli raz adobrzejasnego brązowego cukru 50 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka kakao skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 75 g płatków migdałowych 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 1 łyżka mleka lukier: 200 g cukru pudru 1 białko 1 łyżeczka rumu(...)folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkować na grubość 5 mm, wycinać koła o średnicy 7-8 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut. Wystudzić. Cukier puder, białko i rum umieścić w misce. Miksować na najniższych obrotach miksera, aż masa będzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezresztą też się w niej zakochałam już w momencie, gdy poczułam ten cudny zapach z piekarnika. Chałka jest na mleku kokosowym, z wiórkami kokosowymi na wierzchu, które podczas pieczenia nabierają apetycznie złotego koloru. Wybornie smakuje na przykład z dżemem truskawkowym, albo nutellą. A z żółtym serem stanowi połączenie niezwykle ciekawe - nam smakowało. Taka chałka to idealna propozycja na rodzinne(...)czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Z każdej uformować wałeczek długości około 40 cm, zapleść warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut. Chałkę posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać wiórkami kokosowymi. Piec w 190 st. C. przez 30-40 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemocno kawowe albo może jeszcze jakieś inne, zupełnie zwariowane... Kto wie. Brownie bazyliowo-cytrynowe Składniki: (na formę 20x20 cm) 3 jajka 100 g cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g mąki ziemniaczanej 250 g ciemnej czekolady (70%) 130 g masła 15 g kakao 3 łyżki mocnej kawy 6 g świeżych listków bazylii skórka otarta z 2 cytryn(...)dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać mąkę, zmiksować. Wlać ostudzoną czekoladę, wymieszać dokładnie łyżką. Następnie dodać proszek i bazylię z cytryną, połączyć. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 30 minut bez termoobiegu. Ostudzić. Smacznego! To idealne ciasto na Walentynki. Szybkie i proste w przygotowaniu, bardzo czekoladowe, zaskakujące i niesamowicie pyszne. Jeśli
Pożeraczka, czyli raz adobrzemarchwi 75 g mielonych orzechów laskowych 125 g miękkiego masła 125 g cukru trzcinowego 2 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia lukier: 2 łyżki soku z mandarynek 60 g cukru pudru dodatkowo: 80 g marcepanu 60 g cukru pudru zielony barwnik spożywczy w paście żółty barwnik spożywczy w paście czerwony barwnik(...)jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę, zmiksować. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Marcepan zagnieść z cukrem pudrem. Odłożyć nieduży kawałek, resztę zafarbować żółtym i czerwonym barwnikiem spożywczym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciastu charakteru, i uwierzcie mi, ciężko poprzestać na jednym kawałku. Morelowo-orzechowy warkocz z rozmarynem Składniki: (na keksówkę 11x35 cm) ciasto: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 125 g miękkiego masła 125 g creme fraiche (18%) 1/4 łyżeczki soli igiełki z 1 gałązki rozmarynu nadzienie: 400 g świeżych moreli(...)posmarować nadzieniem, zostawiając 1 cm wolny od brzegu. Ciasto zwinąć w dość ciasny rulon, przekroić wzdłuż na pół. Zapleść wałeczki nadzieniem do zewnątrz, włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, aż do suchego patyczka. Wystudzić. Cukier puder przesiać, wymieszać z likierem i wodą na gładki lukier. Polać ciasto. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrze