pieczenia - 22046 przepisów (strona:350/1470)

Muffiny z rodzynkami w czekoladzie 213

tłuszczu 18%; 1 jajo; 80 ml oleju; 130 g rodzynek w czekoladzie. Sposób przygotowania: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać ze sobą składniki suche tj. obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i rodzynki w czekoladzie. W drugiej misce wymieszać ze sobą składniki mokre: roztrzepane widelcem jajko, śmietanę, olej i aromat śmietankowy. Do miski z suchymi składnikami wlać(...)mokre składniki i krótko wymieszać tj. tylko do połączenia składników. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, termoobieg) przez 20 - 25 minut (u mnie 20 minut). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub jogurtem naturalnym. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek. Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki

Gospodyni Miejska
Drożdżowe ślimaczki z budyniem 313

blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Po upływie tego czasu posmarować ślimaczki roztrzepanym jajkiem. Ślimaczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 12 - 15 minut, aż do zarumienienia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanego przepisu wychodzi około(...)należy dodać ilość cukru wskazaną na opakowaniu. Margarynę można zastąpić masłem. Z uwagi na walory smakowe do ciast drożdżowych zaleca się mleko 3,2%. Ja dałam 0,5%. Przed pieczeniem można dodatkowo bułeczki posypać cynamonem. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Muffiny z masą krówkową 186

jaja; 325 ml mleka; 125 ml oleju; 150 g gotowej masy krówkowej. Sposób przygotowania: Przygotować 2 miski. W jednej wymieszać ze sobą składniki suche tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej miseczce wymieszać ze sobą składniki mokre tj. 2 roztrzepane widelcem jaja, mleko i olej. Do miski z suchymi składnikami wlać wymieszane składniki mokre(...)muffiny wyłożyć papilotkami lub dobrze natłuścić i wlać niewielką ilość ciasta (tak aby tylko przykryło dno). Następnie nałożyć po 1 czubatej łyżeczce masy krówkowej i przykryć pozostałym ciastem. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 12 muffinek. Dzięki wypełnianiu poszczególnych

Gospodyni Miejska
Ciasto rafaello na krakersach 447

Rafaello na krakersach... Warstwy lekko słonych krakersów. A pomiędzy nimi kokosowy krem budyniowo-maślany. Wierzch oprószony wiórkami kokosowymi. Pyszne ciasto nie wymagające pieczenia. Zapraszam! Składniki: Krem kokosowy: 2 żółtka; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 3/4 szklanki białego cukru; 2 płaskie łyżki mąki pszennej; 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej; 500 ml mleka; 250 g miekkiego masła; 150 g wiórków kokosowych(...)utartego masła, stale miksując, dodawać powoli wystudzony budyń. Miksować, aż do połączenia się masła z budyniem. Na koniec do kremu dodać wiórki kokosowe (150 g) i wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie na jej dnie ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć 1/3 masy kokosowej, następnie warstwę krakersów, 1/3 masy kokosowej, warstwę krakersów i resztę masy kokosowej. Wierzch

Gospodyni Miejska
Murzynek piernikowy 241

mąkę, sodę oczyszczoną, olej, mleko, przyprawę do piernika, powidła i kakao. Ciasto miksować, aż do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto. Murzynka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 45 - 60 minut. Wystudzić. Przygotować polewę. Wszystkie składniki polewy włożyć do małego rondelka i cały czas mieszając(...)śliwkowe można zastąpić ulubionym dżemem, a przyprawę do piernika 2 łyżkami cynamonu. Szklanka = 250 ml. Ciasto długo zachowuje świeżość. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem np. przykryte czystą ściereczką. Czas pieczenia może się różnić w zależności od różnych czynników np. wilgotności mąki. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje

Gospodyni Miejska
Kakaowe ciasteczka z lentilkami 152

ciastek (u mnie koło z ząbkami) powycinać ciastka i na każde powciskać po kilka cukierków (od 5 do 7). Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 minut. Upieczone ciastka wystudzić na kratce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi(...)mniejszych w zależności od wielkości foremki do wycinania ciastek. Zamiast lentilek można użyć m&m'sów lub innych cukierków tego typu. Masło w cieście można zastąpić margaryną. Czasu pieczenia ciastek nie należy wydłużać, gdyż będą twarde. Źródło przepisu:   MniamMniam.pl

Gospodyni Miejska
Babka makowa z białek 245

wysmarowania formy na babkę.; 1 szklanka białek; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej; 1 szklanka suchego maku;  Łyżeczka cukru wanilinowego; Łyżeczka aromatu migdałowego; Łyżeczka proszku do pieczenia; Bułka tarta do wysmarowania formy na babkę. Lukier: 1 szklanka cukru pudru; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodatkowo: 1 czubata łyżka dekoracyjnych perełek cukrowych - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Margarynę rozpuścić(...)Białka wraz z cukrem ubić mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek z cukrem, stale miksując, dodawać powoli pozostałe skałdniki tj. mąkę, mak, cukier wanilinowy, aromat migdałowy, proszek do pieczenia i wystudzoną margarynę. Wolno miskować, aż do połączenia składników. Formę na babkę z kominem wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto na babkę. Babkę piec w piekarniku nagrzanym

Gospodyni Miejska
Babeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka 221

smakowitej Święconki! Składniki: 4 jaja; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2,5 łyżki majonezu; Margaryna do wysmarowania foremek na babeczki. Lukier: 1 białko jaja kurzego; 150 g cukru pudru; Sok wyciśnięty z jednej cytryny; Ozdoby cukiernicze - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Odmierzyć(...)łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać obie mąki. Jaja ubić mikserem wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do ubitych jajek, stale miksując, dodawać powoli mąkę, następnie proszek do pieczenia, a na końcu majonez. Dokładnie wszystko wymieszać mikserem. Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonych foremek na babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 347

tarta do obsypania formy; Tłuszcz do wysmarowania formy. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać maślankę i olej. Wbić jaja. Dodać aromat. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać (ja mieszam mikserem przy pomocy mieszadła, ale można również łyżką). Ciasto jest dość gęste. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej(...)ciasto. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić  na pół. Do truskawek dodać kisiel w proszku. Dokładnie wymieszać. Na ciasto wyłożyć połówki truskawek (najlepiej cięciem do góry). Ciasto  piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 - 50 minut. Czekoladę połamać na kosteczki. Na upieczone, gorące ciasto wyłożyć kosteczki białej czekolady

Gospodyni Miejska
Wigilijne kapuśniaczki - paszteciki 698

sposób postąpić z drugą, odłożoną częścią ciasta. - Ruloniki pokroić po lekkim skosi, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości. - Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem, posypać makiem. Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. FARSZ - kapustę kiszona wstawiamy do garna podlewamy mała ilością wody

Basia w kuchni
Chleb cynamonowy 188

czym odstawiamy przykryte ściereczką na ok 30 min. - po czasie wyrastania, ciasto odgazujemy (kilka razy ponownie wyrobimy) rozwałkujemy na prostokąt (miej więcej na wymiar foremki, foremkę wykładamy papierem do pieczenia) - cisto smarujemy masłem(roztopionym) po czym posypujemy go mieszanką z cukru i cynamonu i zwijamy ciasno w rulon. - ostrym nożem przecinamy na pół - zwijamy w warkocz  - doda(...)pocięłam na kawałki ok 5 cm szerokości   - przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 min   - w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni  - pieczemy ok 30 min na złotawy kolor (trzeba obserwować piekarnik ) Są przepyszne słodkie, cynamonowe idealne do mleka na śniadanie i deser

Basia w kuchni
Mini pączki na domowym serku waniliowym 183

pieczenia  - szczypta soli - cukier waniliowy najlepiej domowy  - olej do głębokiego smażenia najlepiej rzepakowy SPOSÓB WYKONANIA: - serek wymieszać z jajkami, dodać przesianą mąkę pszenną,  proszek do pieczenia, sól. - dokładnie wszytko mieszamy ciasto wyjdzie gęste i klejące - rozgrzewamy olej (pamiętając aby go nie przegrzać inaczej pączki na zewnątrz się upieką a w środku będą surowe) - na przygotowany(...)olej nakładamy małą łyżeczką porcję ciasta, aby sobie ułatwić łyżeczkę moczymy w rozgrzanym oleju - pieczemy na złoty kolor z obu stron - po upieczeniu wykładamy na ręcznik papierowym po czym jeszcze ciepłe i lekko wilgotne otulamy go cukrem waniliowym - gotowe zaledwie w 20 min mamy gotowe pączusie są w środku lekko wilgotne a skórka jest chrupiąca Smacznego

Basia w kuchni
Pancakes na słodko z grilowanym ananasem oraz słona wersja z serekiem pleśniowy brie 266

ananas (użyłam świeżego ale równie dobrze może być z puszki) serek brie  plastry boczku parzonego lub pancetty SPOSÓB WYKONANIA : pancakes - mąkę przesiewam z solą i proszkiem do pieczenia , osobno rozmieszam jajka z mlekiem , wlewam do mąki i mieszam i dodaję rozpuszczone masło wyrabiam na jednolitą masę -daję ciastu chwilę odpocząć - po czym smażymy na suchej patelni(...)naleśnika kładziemy usmażonego ananasa i polewamy go karmelem WERSJA NA SŁONO : - na usmażony naleśnik kładziemy kawałek serka brie i plaster pancetty wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 5 minut do rozpuszczenia sera oraz aby pancetta nabrała chrupkości Taka wersja jest przepyszna a zwłaszcza dla miłośników serów pleśniowych :) Smacznego

Basia w kuchni
Chleb pszenny na żytnim zakasie 194

Moja rodzinka ostatnio pokochała chleb pszenny na żytnim zakwasie piekę go na okrągło. Kompletnie się nie nudzi smak, cudowny zapach w całym domu i to chrupotanie :) podczas krojenia .... <3 . W tych czasach ciężko dostać taki chleb, który jest pęknięty podczas pieczenia i który wspaniale chrupie podczas krojenia. Czy jest lepsza recenzja dla tego chleba niż " mamusiu upiecz takich(...)przekładamy do keksówki smarujemy oliwą lub olejem posypujemy mąką i odstawiamy na 45-60 minut ( chlebek możemy posypać makiem,sezamem, płatkami owsianymi itd ) - piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy ok 40 minut - w moim piekarniku piekę 35 minut i jeżeli po tym czasie po wyjęciu z keksówki chlebek jest za mało chrupiący można dopiec kolejne 5 minut bez formy

Basia w kuchni
Pikantna rolada chlebowa - gorąca kanapka 174

rzeczą jaką uwielbiam robić po makaronach to piec chleb. Ten zapach w domu, smak  i kto by pomyślał, że upieczenie chleba uczy pokory i cierpliwości. Są chleby, które piecze się raz dwa a są też które potrzebują o wiele więcej czasu, pracy, spokoju a efekty- bezcenne. W chlebie możemy umieścić praktycznie wszystko, to czemu nie zrobić dwa w jednym(...)przygotowane zwijam najpierw zakładam lekko brzegi do środka i zaczynam mocno zwijać - końcówkę nawilżam woda i sklejam ciasto (pilnuję, aby cisto było dobrze przyklejone,aby nie pękło podczas pieczenia i zawartość nam nie wypłynęła) - zwinięta roladę przykrywam ręcznikiem i odstawiam na 10 minut - po tym czasie szpikulcem nakłuwam mocno roladę co kawałek (wykorzystuję do tego szpikulec drewniany do szaszłyka

Basia w kuchni