pieczenia - 22046 przepisów (strona:350/1470)

Babka budyniowa 299

jajek 250 ml śmietany kremówki (38%) 180 g cukru 3 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy) 170 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady (30%) 50 g ciemnej czekolady (75%) 50 ml śmietany kremówki (38%) cukrowe perełki Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę(...)Partiami dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. W trzech partiach dodać pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 st. C. przez 50 minut, do suchego patyczka. Przestudzić, wyjąć z formy. Czekoladę posiekać, zalać kremówką, rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Babkę ułożyć na talerzu spodem do góry

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grissini z pieprzem 148

prostokąt o szerokości blachy do pieczenia i grubości 3-5 mm. Pociąć na pasy o szerokości 1-1,5 cm, każdy skręcić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.  Piec w 200 st. C. przez 10-15 minut, aż nabiorą ładnego, złotego koloru. Wystudzić. Smacznego! A teraz trzy głębokie wdechy, i rzucam się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto na Dzień Mamy, nie tylko dla Mamy 338

Konstanty Ildefons Gałczyński Ciasto kawowo-truskawkowe Składniki: (na formę 25x25 cm) biszkopt: 3 jajka 90 g cukru 70 g mąki pszennej 15 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa truskawkowa: 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 opakowania galaretki truskawkowej (proszek) masa kawowa: 400 g jogurtu greckiego(...)dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, partiami dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera.  Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy, delikatnie wyrównać. Piec w 160 st. C. przez 25 minut. Ostudzić w formie. Mrożone truskawki wsypać do garnka bez rozmnażania, świeże umyć i odszypułkować. Dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na niedzielę. Choć i na sobotę się nada 160

się chce. Ale chyba tak. Nie mogę być ciągle taka aspołeczna. Chleb, który chcę Wam dzisiaj pokazać, upiekłam w zeszłym tygodniu. Szukałam czegoś szybkiego i prostego, i wertując książkę Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger oraz Marie-Theres Wiener wpadł mi w oko chleb na niedzielę . Tak się właśnie ładnie nazywa. Miód, rodzynki... Musiało wyjść dobrze. Ruszyłam więc pełna(...)końcu dodać dobrze odsączone rodzynki, delikatnie wmieszać do ciasta. Odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować bochenek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w 200 st. C. przez 50 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! Jeśli dacie nieco mniej miodu i pominiecie rodzynki, chleb będzie zupełnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Egzaminacyjne paranoje. I ciasteczka na rozluźnienie 182

każdemu zasmakują. A znalazłam je na blogu Małpa w kuchni .  Kakaowe ciasteczka z orzeszkami ziemnymi Składniki: (na 20-25 sztuk) 215 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 55 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko 20 g kakao 70 g solonych orzeszków ziemnych dodatkowo: 65 g białej czekolady 2 łyżki śmietany(...)zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie pokroić wałeczek na 0,5 cm plastry, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.  Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Czekoladę posiekać, rozpuścić z kremówką w kąpieli wodnej. Przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką, polać ciasteczka. Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prawie Pavlova 191

ajerkoniaku dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki (38%) 350 g truskawek Białka ubić z solą na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Na końcu wlać ocet, połączyć. Na papierze do pieczenia wyrysować 4 koła o średnicy 22 cm, ułożyć na blachach. Masę bezową podzielić na 4 równe części, wyłożyć równomiernie na odrysowane koła łyżką lub za pomocą woreczka cukierniczego(...)dużą okrągłą końcówką. Piec w 120 st. C. przez 2 godziny. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Rabarbar pokroić na kawałki, razem z cukrem umieścić w rondelku. Gotować, aż rabarbar całkowicie zmięknie i zacznie się rozpadać. Rabarbar zmiksować blenderem na gładką masę. Żelatynę odcisnąć, dodać do rabarbaru, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bez glutenu, bez laktozy. Ciasteczka 158

sztuk) 220 g płatków owsianych bezglutenowych 125 g mąki orkiszowej 80 g miękkiej bezmlecznej margaryny 1 jajko 60 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 60 g suszonych jagód Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Partiami dodawać(...)płatki, dokładnie połączyć (zagnieść ręką, ciasto będzie bardzo gęste). Na końcu wsypać jagody, połączyć. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego!  Z przykrością stwierdzam, że te wszystkie udziwnione mąki i inne produkty są strasznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wróciłam! 156

znikną błyskawicznie. Przepis z niezawodnej 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Minimuffiny marmurkowe z czekoladową niespodzianką Składniki: (na 16-18 sztuk) 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru 1/8 łyżeczki soli 1 jajko 125 ml mleka 45 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka kakao czekoladowy krem: 70 ml śmietany kremówki(...)składniki wlać do suchych, wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników. Masę podzielić na dwie róne części. Do jednej dodać kakao, wymieszać. Masę przełożyć do formy na minimuffinki wyłożonej papilotkami. Piec w 180 St. C. przez 15 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i ostudzić. W ostudzonych babeczkach wyciąć nożem wgłębienia. Nakładać w nie czekoladowy krem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Teatr pod gołym niebem i drożdżówki dla alergików 195

wlać do ciasta, dokładnie wyrobić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie zagnieść kruszonkę: wymieszać mąkę z cukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Dnem(...)szklanki robić w bułeczkach wgłębienia niemal do samej blachy. Każde oprószyć mąką ziemniaczaną, wcisnąć w każde kilka truskawek. Brzegi bułeczek opędzlować mlekiem ryżowym. Wierzch posypać kruszonką. Piec w 190 st. C. przez 20-25 minut, aż się ładnie zrumienią. Ostudzić na kratce. Smacznego! A teraz zaczynam się zastanawiać, które przepisy Wam przedstawić - przez urlop moje zaległości dramatycznie wręcz wzrosły

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny z mąką z ciecierzycy 163

5 g świeżych drożdży Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Odsatwić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkie do pieczenia i kakao. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera(...)końcu dodać rozczyn, połączyć. Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Smacznego! No, a teraz już czas najwyższy zebrać się w sobie i zrobić coś pożytecznego.  Może muffiny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dlaczego uważam, że Duńczycy są szczęśliwym narodem. I muffiny z jeżynami i nie tylko 182

kardamonu mokre: 2 jajka 250 ml mleka 70 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 125 g białej czekolady 200 jeżyn Mąkę przesiać, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Kardamon rozgnieść, wyjąć czarne ziarenka, rozgnieść je na pył w moździerzu. Dodać do mąki, wymieszać. Jajka lekko roztrzepać, dodać mleko, olej i ekstrakt, wymieszać. Czekoladę grubo posiekać(...)suchych składników dodać mokre, wymieszać tylko do połączenia. Wsypać czekoladę, przemieszać. Dodać jeżyny, delikatnie wymieszać, żeby nie rozgnieść owoców. Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Smacznego! Słyszałam pogłoski, że w tym tygodniu pogoda ma nas rozpieścić dwudziestoma pięcioma stopniami. Sama nie wiem, czy wierzyć, czy nie, ale jestem pełna optymizmu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka kakaowo-kawowa z jeżynami 155

łyżki mocnej kawy Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao i mleko, wymieszać tylko do połączenia składników. Do drugiej dodać(...)wyspać mąką. Wyłożyć warstwę kakaową, na nią połowę jeżyn, delikatnie wciskając w ciasto. Na to wyłożyć warstwę kawową i resztę jeżyn. Na wierzch warstwę waniliową tak, żeby przykryła owoce. Piec w 180 st. C. przez 45 minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Ostudzoną babkę wyjąć z formy, ułożyć na talerzu. Cukier puder utrzeć z kawą na gładki lukier. Polać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jeszcze trochę letnia focaccia z jeżynami 161

ciasto, odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, po czym rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Ułożyć ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować oliwą, następnie palcem zrobić dość głębokie wgłębienia. Powciskać w nie jeżyny. Ciasto obsypać pozostałymi igiełkami rozmarynu, delikatnie wcisnąć(...)ciasto. Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż focaccia nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić na kratce. Smacznego! Od środy znów chodzę w sandałach. Szczerze mówiąc, nie myślałam, że tego lata będę mogła sobie jeszcze na to pozwolić. W tej chwili siedzę przed monitorem w letniej, białej spódnicy, bez skarpetek, i nie mogę przestać uśmiechać się do słonka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chlebek bananowy na jesienne smutki 141

chlebek bananowy Składniki: (na keksówkę 11x25 cm) 75 g miękkiego masła 4 banany 100 g ciemnego brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek) 1 łyżeczka cynamonu(...)łyżeczki gałki muszkatołowej Banany obrać, zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać cukier, masło i ekstrakt - zmiksować. Dodać ubite jajko, wymieszać łyżką.  Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kawą, cynamonem i gałką. Partiami dodawać do ciasta, mieszając łyżką. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, do suchego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne spacery. I zwykłe bułeczki 162

jesień... Człowiek sam nie wie, co ze sobą robić, i jak tu się ogarnąć... Na szczęście są sposoby na poprawienie humoru i atmosfery, a jednym z nich jest pieczenie bułeczek. Ostatnio mam ochotę na proste pieczywo, idealne do kanapek i z szynką, i z dżemem. Tym razem wymieszałam zwykłą mąkę pszenną z razową, dzięki czemu stały się bardziej konkretne(...)zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki spryskać wodą. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A ja tymczasem zbieram się szybko w sobie

Pożeraczka, czyli raz adobrze