PIECZONY KURCZAK W MAŚLE I OLIWIE Z OLIWEK Z ŻURAWINĄ I WINNYM JABŁKIEM Nowy pomysł na pieczonego kurczaka, powstał zupełnie przypadkowo a okazał się strzałem w dziesiątkę. Kurczak okazał się niesamowicie chrupiący i aroamtyczny. Dodatek żurawiny i jabłka sprawił, że kurczak smakuję bardzo wybornie i ma wysublimowany smak. Wszystko dzięki dodatkowi wysokiej jakośći oliwy z oliwek i winnych jabłek(...)przyprawiamy, pod skórę wkładamy kawałki jabłka, resztę jabłek kroimy w kostkę i mieszamy z posiekaną natką, wkładamy do wnętrza kurczaka. Kurczaka smarujemy 4 łyżkami żurawiny, resztę wkładamy do środka. Pieczemy 1godzinę do 1godz. i 15 minut. Szpikulcem sprawdzamy czy kurczak się upiekł (ja piekłam na 5 w piekarniku gazowym). Niesamowity pomysł na kurczaka. Smacznego! Na jutrzejszy niedzielny
SMYKWKUCHNIPomidory stanowią podstawowy składnik zup, sosów, czy sałatek. A ja postanowiłam je podać trochę w mniej klasycznej postaci, jako Faszerowane pieczone pomidory. Pomidory w środku miały farsz z pieczarek, ryżu, czerwonej cebuli i natki pietruszki.Tak przygotowane pomidory były smaczne i sycące, wyglądały też bardzo apetycznie. Polecam. Polecam z pomidorami: Sałatka à la caprese Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Hiszpańska zupa(...)pomidorowa Sos pomidorowy na zimę Błyskawiczny sos pomidorowy Faszerowane pieczone pomidory podałam do kotlecików z grilla. Składniki: 8 dużych dojrzałych pomidorów 100 g ryżu 1 czerwona cebula 2 łyżki masła 4 pieczarki Sól i ognista mieszanka przypraw natka pietruszki Przygotowanie: Z każdego pomidora ścinamy wierzch, łyżeczką ostrożnie wydrążamy ze środka miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki, pomidory odwracam i układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmajerankiem. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić niewielką ilością marynaty teriyaki (ok 3 łyżki) oraz olejem. Przykryć naczynie, wstawić do piekarnika i piec ok 1 godzinki na 190 C, pod koniec pieczenia można zdjąć przykrywkę aby skrzydełka się lepiej przyrumieniły. Ryż ugotować. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię i zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę. Chwilę(...)smażyć a następnie dodać ryż. Wszystko razem chwilę smażyć, dodać ok 3 łyżek marynaty teriyaki. Wymieszać i podawać z pieczonymi skrzydełkami
Monia miesza i gotujeUwielbiam ten sposób pieczenia rybki. Uwierzcie mi wcale nie jest za słony. Pycha! Pstrąg w soli pieczony. Składniki na 2 porcje: 2 świeże pstrągi; pęczek koperku; jajko; 1 kg soli; pieprz; cytryna; Pstrągi myjemy. Cytrynę parzymy, ocieramy z niej skórkę. Do środka pstrągów wkładamy plasterki cytryny i koperek. Posypujemy pieprzem. Sól mieszamy z otartą skórką, jajkiem, i pieprzem(...)wody i mieszamy. Konsystencja tej papki ma przypominać mokry piasek. W naczyniu żaroodpornym/brytfance wysypujemy połowę masy i układamy na niej pstrągi.I zasypujemy drugą połową soli. Dociskamy mocno. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C przez 20 - 25 min. Przed jedzeniem rozbijamy skorupkę. insertCookd("06187a04e4135a6fb45cb00c44d9c5ba
MiksturownikUwielbiam pieczone pierożki, zresztą podobnie jak takie tradycyjne. Może dlatego, że można zrobić mnóstwo kombinacji smakowych. Dziś konkursowa - farsz z dodatkiem serka Almette. Na mój przepis można głosować TU . Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)farszu dodać serek Almette i dobrze wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać łyżeczką na ciasto i zlepiać jego brzegi kształtując pierogi. Gotowe pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać suszonymi ziołami. Pierogi piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 30-40 minut. Jeśli mój przepis Ci się spodobał zachęcam
Pasja SmakuProszek do pieczenia i cieście i w farszu makowym można pominąć. Ostatnio piekłam bez dodawania proszku i nie widzę zbytniej różnicy. Składniki na kruche ciasto: - 500-550g mąki orkiszowej (lub 500g pszennej) - 100g ksylitolu(lub cukru) - 5 żółtek - 250g zimnego masła - łyżeczka proszku do pieczenia (nie trzeba) - cukier waniliowy Z mąki, cukru, masła i żółtek zagnieść kruche(...)białka jaj. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na wyłożony na blaszce spód. Resztę kruchego ciasta rozkruszyć jako kruszonkę. Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku około 40-50 minut w temp. 180* C bez termoobiegu, tylko góra-dół (jak z termoobiegiem to krócej). Do pieczenia używam zawsze ciemnych blaszek- to skraca czas pieczenia. Po przestudzeniu wierzch można delikatnie polukrować. Lukier przygotować
Smaczne Zdrowenależymy to tej pierwszej grupy ludzi, którzy uwielbiają wszelakie podroby. Nie zamierzam na siłę nikogo do niej przekonywać, a przepis dodaję dla jej wielbicieli, gdyż przepis na wątróbkę pieczoną z jabłkiem i śliwkami est godny polecenia. My wątróbkę przygotowujemy przynajmniej raz w miesiącu, a przepisów na blogu jest kilka w różnych zestawieniach smakowych: Wątróbka drobiowa w sosie chili Wątróbka(...)zupełnie innym zestawieniu smakowym: z jabłkiem i suszonymi śliwkami, czerwoną cebulą z dodatkiem octu balsamicznego, wątróbka była pyszna. Skuście się na taką ze śliwkami i jabłkiem. Jest rewelacyjna! Wątróbka pieczona z jabłkiem i śliwkami 1 kg wątroby wieprzowej 1 czerwona cebula 13 suszonych śliwek 1 duże jabłko 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz do smaku zioła prowansalskie 2 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj znowu przepis z wspólnego pieczenia "Wypiekanie na śniadanie" organizowanego przez Małgosię z Smaki Alzacji . W ten weekend piekłyśmy rogaliki maślane z blogu Ciasto z dziurką . Rogalik są po prostu przepyszne. Małgosiu gratuluję wyboru przepisów. Co jeden wypiek to jest pyszniejszy. Te rogaliki musicie upiec jeśli lubicie słodkie wypieki. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżki miodu(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia. Dodaj napis W wspólnym pieczeniu udział brały: Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie Dorota z blogu Moje małe czarowanie Grażyna z blogu
Ala piecze i gotujeDzisiaj kolejne pieczenie z cyklu Wypiekanie na śniadanie. Piekliśmy chleb Tygrysi z przepisu Berniki . Chleb jest pyszny z bardzo chrupiącą skórką którą otrzymujemy dzięki posmarowaniu "papką" na bazie mąki ryżowej. W trakcie pieczenia chleb popękał tworząc piękny wzorek na całej powierzchni chlebka.Ja zmieniłam proporcje na skorupkę oraz usprawniłam sobie sposób wyrastania. Mimo to chleb się udał. Składniki(...)celu odgazowania ciasta i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Po drugim wyrastaniu ciasto wyjąć z misy na podsypany mąką blat, uformować bochenek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć na 15 minut do wyrastania. W tym czasie przygotować polewę na skorupkę. Wszystkie składniki wymieszać i odłożyć. Gdy chleb lekko podrośnie posmarować polewą i włożyć do nagrzanego piekarnika
Ala piecze i gotujeżaroodpornego naczynia i pieczemy od 15 do maksymalnie 20minut. W tym czasie przygotowujemy sos – śmietankę łączymy z miętą, miodem lub aromatem waniliowym wstawiamy do lodówki i zostawiamy go tam aż do wyjęcia fig z piekarnika. Następnie migdały wysypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy je, dość często mieszając – pilnując by się nie spaliły. Po upływie czasu pieczenia figi układamy
Symfonia SmakówTłusty Czwartek wcale nie musi być taki "tłusty":) Wystarczy, że zamienicie tradycyjnie smażone pączki na pieczone. Ja w tym roku robiłam je po raz pierwszy i okazały się równie smaczne jak te tradycyjne, ale o wiele mniej kaloryczne. Nadziałam je nasza ulubioną konfiturą różaną, ale Wy możecie użyć dowolnego nadzienia:) Składniki: 7 szklanek mąki tortowej, 2 szklanki mleka(...)miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. I po tym czasie ciasta już nie zagniatać!! Całość rozwałkować na grubość około 2cm, wycinać szklanką kółka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach. Odstawić jeszcze na 30 minut. Pączki piec około 10-13minut w temp. 180st. Ostudzić. Następnie przy pomocy szprycy z długą końcówką nadziać pączki ulubioną marmoladą
Z miłości do słodkościcukinie sól, pieprz, paprika, chilli oliwa Wykonanie: Kurczaka myjemy , układamy na blaszce do pieczenia z niewielką ilością oleju. Kładziemy marchew I pietruszkę pokrojoną w talarki. Doprawiam przyprawami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 220 C ok 30 min. Odwracamy kurczaka, dodajemy cukinie I pieczemy około 20-25 min. I obiad gotowy. Kurczaka podałam z makaronem. Smacznego
Smaki Edytypierwsze mięso jest delikatne , rozpływa sie w ustach. Po drugie mogę zrobić w ten sposób nawet mały kawałek ( w piekarniku raczej pół kg piec nie będę). I po trzecie Pozostaje mi jeszcze wspaniały sos po takim pieczeniu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPokrojonego kurczaka obtoczyć w przyprawie i obsmażyć na oleju. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec około godzinę pod przykryciem. Po tym czasie polać piwem i piec kolejne 20 minut bez przykrywania. Polewać piwem w czasie pieczenia kurczaka. Podawać z frytkami oraz ulubioną surówką
Magiczne Życie MartyOstatnio mam problem z jedzeniem mięsa, nie idzie mi w ogóle. Za to warzywa mogę jeść na potęgę ;D Pieczone cukinie z dipem z sera feta znalazłam na blogu Bo życie ma smak!!! Muszę przyznać, że dip jest świetny, ale bardziej smakuje mi z marchewkami, może dlatego że uwielbiam marchewki ;) Porcja dla 2 osób. Sosu tylko wychodzi sporo, może lepiej(...)wycieramy powstałą wodę i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchewki obieramy, gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy, posypujemy oregano i czosnkiem granulowanym. Warzywa układamy na blasze lub kratce do pieczenia na opcji "grill". Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ja piekłam przez godzinę na opcji "grill" ale bez termoobiegu. Warzywa powinny być miękkie i lekko przyrumienione
Czerwona Porzeczka