pieczenia - 22046 przepisów (strona:27/1470)

Rozgrzewamy się! Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą 223

Martynosia ,  Mirabelka ,  Mops i Zuzia (witam swoją imienniczkę :)). Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą przepis z książki Vegetarian Mediterranean Cooking , Beverley Jollands na 6 porcji czas przygotowania: 1,5 godz. z czego 1 godz. na pieczenie warzyw Składniki: 1 dynia piżmowa, przekrojona na pół 2 główki czosnku, usunięte zewnętrzne łuski kilka gałązek świeżego(...)pół dynią, przekrojonymi na pół i pozbawionymi pestek pomidorami, przekrojoną na pół czerwoną papryką oraz papryczką chilli. Delikatnie posmaruj dynię oliwą po czym wstaw blachę do piekarnika.  Warzywa piecz przez 25 min, po czym wyjmij pomidory, paprykę słodką i chilli. Zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i dopiekaj dynię wraz z czosnkiem przez ok. 25-30 min., aż będą

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczony budyń waniliowy 226

Pieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się dzięki samym żółtkom i będzie bezglutenowy. Jest wyjątkowo delikatny – jako, że je się go na zimno przypomina w smaku aksamitny krem waniliowy. Tak mi posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały zapas(...)weck. Miseczki wstawiamy do szczelnej foremki lub naczynia żaroodpornego (u mnie keksówka) i wlewamy do środka wrzątek z czajnika do połowy wysokości miseczek. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, zostawiamy budynie w środku na 5 minut, po czym wyjmujemy. Wystawiamy z wrzątku i zostawiamy do przestudzenia. Chowamy do lodówki

Poezja smaku
Tarta półkrucha ze śliwkami 306

Postanowiłam w miarę możliwości i czasu, regularnie brać w niej udział. Tym razem "na kulinarnej tapecie" tarta na słodko . Macie formy do tarty? Jeśli tak, to zapraszam do wspólnego pieczenia ..każdy uczestnik piecze tartę jaką chce ..z ciasta kruchego, biszkoptowego ..a może jeszcze z innego ciasta? oczywiście tarta ma być na słodko ..z owocami lub bez ..z dowolną masą(...)reszty ciasta uformować cienkie wałeczki i układać je w kratkę na śliwkach - zlepiając ich końce z brzegami ciasta . Piec ok. 40-45 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika - u mnie bez termoobiegu.   W połowie pieczenia można obrócić formę, dla równomiernego upieczenia ciasta - posiadacze termoobiegu nie muszą się trudzić... Po wyjęciu z piekarnika tartę przestudzić

Grunt to przepis!
Zupa- Krem z pieczonej dyni i papryki! 176

Rozgrzewająca zupa z pieczonej dyni i papryki z dodatkiem czosnku i imbiru, typowa jesienna zupa, mocno aromatyczna, sycąca i pyszna! Polecam! SKŁADNIKI: - pieczona dynia Hokkaido - 3 pieczone papryki węgierskie - 2 cebule szalotki - 2 ząbki czosnku - świeży imbir - sól morska - 500 ml wody - pestki z dyni do przybrania Dynię kroimy w księżyce, paprykę na  pół i pieczemy w piekarniku(...)minut. W garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij czosnek i szalotkę, dodaj wodę, miąższ z dyni, i miąższ z pieczonej papryki (bez skórki!), posiekany imbir, dopraw solą i pieprzem, gotuj 30 minut. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Gotuj jeszcze 10 minut ciągle mieszając, podawaj gorące z pestkami dyni, możesz też skropić oliwą z oliwek! Pyszna! Smacznego! Zapraszam

SMYKWKUCHNI
Pieczone pomidory 185

Pomidory układamy w naczyniu przeciętą stroną do dołu, polewamy  przygotowanym sosem. Pieczemy około 1,5 godziny. Po tym czasie pomidory wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy im trochę ostygnąć i gdy są letnie zdejmujemy z nich skórkę. Układamy w  słoiku lub misce i zalewamy sosem powstałym przy pieczeniu

Kulinarne przygody Gatity
Sos z pieczonych pomidorów 200

rewelacyjny sos do makaronu, do mięsa, do warzyw, do pizzy...  Część sosu zamknęłam w słoikach, będzie jak znalazł, żeby urozmaicić zimowe obiady słonecznym letnim aromatem. Sos z pieczonych pomidorów Składniki: 500 g pieczonych pomidorów 2 cebule 3 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno siekamy(...)następnie podsmażamy, aż do momentu zeszklenia się warzyw. Pieczone pomidory wkładamy do garnka, blendujemy je i dodajemy do nich czosnek i cebulę. Dusimy na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Sos przyprawiamy, dodajemy oliwę. Sos po dodaniu warzyw możemy zblednować, jeśli lubimy, żeby był gładki. Ale możemy go również zostawić bez blendowania, z wyczuwalnymi kawałkami cebuli

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z pieczonych buraków z fetą 242

Pisałam już poprzednio przy okazji przepisu na   chłodnik z pieczonych buraków , że s tałam się wielbicielką pieczonych buraków . Pieczone buraki możemy też wykorzystać do zrobienia   pure .  Dzisiejszy pomysł na sałatkę, to próba odtworzenia dania, które jedliśmy w czasie wakacji w Turcji. Nie wiem czy składniki są identyczne, ale w każdym razie sałatka jest(...)doskonała. Idealnym akcentem dla buraków jest krem balsamiczny. Sałatka z pieczonych buraków z fetą Składniki: 700 g buraków 15 dag sera feta 3 łyżki posiekanego koperku Olej Kujawski z saszetki z czosnkiem sól świeżo zmielony czarny pieprz krem balsamiczny Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraki myjemy i każdy zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z pieczonych buraków z fetą 195

Chłodnik z pieczonych buraków Pięknego upalnego lata za oknem ciąg dalszy, więc dziś na blogu poodrzucam pomysł na lekki, letni chłodnik z pieczonych buraków. Na blogu jest przepis jak  upiec buraki  oraz przepis na inny  buraczany chłodnik . A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu: chłodnik: pomidory ogórek   gazpacho(...)botwinki z zakwasem buraczanym Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie,  zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Chłodnik z pieczonych buraków Chłodnik z pieczonych buraków z  fetą Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania i chłodzenia: 3 godziny Składniki: 500 g   pure z pieczonych buraków 400 g kefiru

Kulinarne przygody Gatity
Ajwar, pasta z pieczonych warzyw 194

albo zawekować  w słoikach, żeby pozostała z  nami na dłużej. Jest doskonała do wszystkich mięs, ale ja najrzadziej ją lubię z kawałkiem wiejskiego chleba. Ajwar,  pasta z pieczonych warzyw Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 800 g czerwonej papryki 500 g bakłażana 3 ząbki czosnku 1 łyżka  octu winnego 1,5 łyżki oliwy(...)nagrzewamy do 180 stopni. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, a bakłażana nakłuwamy widelcem. Paprykę stawiamy wycięciem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bakłażana kładziemy obok  i pieczemy na funkcji termoobiegu przez około 40 minut. Papryka powinna ściemnieć i się lekko przypiec. Po upieczeniu warzywa wkładamy albo

Kulinarne przygody Gatity
Boczek pieczony w rękawie 210

Składniki : boczek, mój miał niewiele  bo 90 dag i był dość cienki sól, pieprz prawdziwy mielony tymianek suszony olej 4 spore ząbki czosnku rękaw do pieczenia Przygotowanie : Boczek umyć pod bieżąca wodą , osuszyć Posypać dość obficie solą i pieprzem Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć doskonale(...)mięsie Włożyć do rękawa i wtedy polać olejem Zawiązać rękaw i porobić kilka dziurek Ja piekłam boczek w prodiżu przez około 50 min. Był miękki i bardzo smaczny ,  cienki jest dla mnie dobry , bo szybko się przepieka A wytopiony podczas pieczenia  smalec był w sam raz na kromkę chleba

Proste Potrawy
Boczek pieczony w folii 241

chłodzie do dnia następnego Nazajutrz posypać solą, zamknąć rękaw ( zrobić w nim igłą kilka dziurek) i piec Mój boczek piekłam ponad godzinę, wpierw w temp. 200 stopni C - około 40 min, potem w temp. 180 stopniach C. Pod koniec pieczenia ostrożnie rozcięłam folię i boczek apetycznie się zarumienił

Proste Potrawy
Domowy obiad- karkówka pieczona z ziemniakami 303

karkówki surowej 1 kg ziemniaków 1/2 główki czosnku przyprawy: pieprz ziarnisty, gotowe zioła do pieczenia karkówki, liść laurowy 3 łyżki oleju rzepakowego 1 rękaw do pieczenia Opcjonalnie: możemy dodać pieczarki, cukinie, brokuły lub inne swoje ulubione warzywa. Karkówkę płuczemy pod zimna wodą kroimy w plastry około 2 cm grubości. mieszamy wraz z ziołami i olejem. Ziemniaki kroimy(...)ósemki. Do rękawa wkładamy karkówkę ziemniaki, rozgnieciony czosnek. Zaciskamy rękaw i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę w tem. 160 st. następnie rozcinamy worek i pieczemy około 30 min w tem. 200st.  Mięso wyszło kruche, delikatne i soczyste.Polecam zamiast ciężkich smażonych dań

NaKońcuJęzyka
PIECZONY CZOSNEK. 209

Wydawałoby się, że chce go odstraszyć, zaniechać wieczornych igraszek. Zdziwiony, a mimo to zachwycony, wręcz jeszcze bardziej jej pragnął. A wszystkiemu winien on. Pieczony czosnek.   Chyba nie ma na świecie nic smaczniejszego i prostszego w przygotowaniu, aniżeli pieczony czosnek! Prawdziwa poezja smaku, nie tylko dla pogromców wampirów ;) Czosnek, natarty odrobiną oliwy i upieczony, traci całkowicie ten pikantny, ostry smak(...)potraw, przyprawy, do przyrządzania pasty do pieczywa, albo po prostu jako przekąski. Naprawdę! I tak, jak po spożywaniu czosnku w stanie surowym, nawet w dipach czy sosach, w przypadku pieczonego z pewnością nie odstraszysz ukochanego/ukochanej. Nie ucieknie, gdy będzie miało dość do pocałunku :) Niemniej, to czosnek, więc guma do żucia lub miętówka wskazana. Poza tym... czosnek ma właściwości afrodyzjakalne! Pomyśl

W kuchni Karmel-itki
Pieczone jabłka z kruszonką 146

alternatywa dla tych, którzy nie mają chęci, czy czasu piec szarlotkę, a mają ochotę na wybornie pyszne danie. Deser doskonały jeśli nawiedzili nas niespodziewani gości – prosty, szybki i banalnie łatwy. Polecamy każdemu! Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 35-40 minut pieczenia) Ilość porcji: 5 Składniki: Na masę(...)skórki. Następnie kroimy w plastry. Na patelni umieszczamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy jabłka, cynamon oraz miód. Krótko obsmażamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i obsypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 35-40 minut w temp 160 stopni. Obserwujemy kolor zapiekanki, będzie dobra jeśli kruszonka nabierze złotego koloru.   Upieczone jabłka podajemy na ciepło z lodami, polane czekoladą i obsypane płatkami

Kolizje Smaków
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 202

dobry, Dziś chciałam Was zaprosić na jedno z moich ulubionych greckich dań , którym wprost zajadałam się na urlopie i również chętnie przygotowuję je w domu. Gigandes plaki , czyli fasola pieczona w sosie pomidorowym , to taka grecka wersja fasolki po bretońsku, ale zdrowsza, bo bez mięsa. Pozbawione ciężkości naszych szynek i kiełbas danie, jest i tak sycące i pyszne. Gigandes plaki(...)fasola użyta do przygotowania Gigandes plaki. Przy niej moje fasolki wyglądają jak mikrusy. Drugi człon nazwy naszego dzisiejszego dania -  plaki   odnosi się do metody gotowania polegającej na pieczeniu w sosie składającym się z pomidorów, cebuli, czosnku i natki pietruszki.  Dania przygotowywane w podobny sposób w Turcji zwane są  pilaki . Choć na przygotowanie  gigandes plaki

Chilli Czosnek i Oliwa