Ziemniaki umyć i bez obierania włożyć do garnka z wodą . Gotować ok 10 min od zagotowania wody, mają być na wpół twarde. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy piec, polać oliwą , obtoczyć w niej ziemniaki równomiernie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 40 min. Po tym czasie ziemniaki powinny być upieczone. Wyjąć, poczekać aż ostygną. Boczek(...)dodać 2 łyżki śmietany, posiekany szczypiorek, podsmażony boczek, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Farszem napełniać wydrążone ziemniaki. Wierzch każdego posypać serem. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 st.C przez ok 30 minut aż ziemniaki ładnie się zrumienią. Smacznego
Stare GaryZiemniaki wyszorować i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nadziać na metalowe szpikulce - tak podobno szybciej się upieką - posmarować skórę ziemniaków olejem, posypać solą. Ułożyć na blasze i piec ok 1 godziny - do miękkości . Zdjąć ziemniaki ze szpikulców szaszłykowych i przekroić wzdłuż na pół. Łyżeczką usunąć część miąższu , pozostawiając warstwę ziemniaków przy skórce o grubości około(...)poprzecinane ziemniaki na blaszce, skórką do góry. Roztopić masło z pozostałą oliwą i doprawić solą i pieprzem do smaku. Posmarować tą mieszanką skórki ziemniaków, wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 12-15 minut, aż będą złociste i chrupiące. W międzyczasie pociąć wędzonego łososia w cienkie paski i pokropić z sokiem z cytryny . Wymieszać jogurt ( lub serek
Stare Garyzwarty kształt. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Mięso położyć na kratce (pod nią ustawić puste naczynie) i piec w tej temperaturze 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i trzymać w niej mięso przez 2,5-3,5 godziny. Pieczeń będzie gotowa, jeśli po nakłuciu będzie wypływać z niej klarowny płyn, a szpikulec będzie łatwo w nią wchodzić
Stare GaryDelikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią. Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele zdrowsze niż wersja z patelni. No i ziemniaczki, z solą i tymiankiem, chrupiące i boskie :) Do tego idealnie komponujący się i wyśmienity sos czosnkowy. Gorąco zachęcam do przygotowania tej prostej i smacznej propozycji obiadowej(...)ziemniaki (na w pół miękko) pokroić w dość sporą kosteczkę, polać oliwą, posypać solą oraz tymiankiem i delikatnie wymieszać. Przygotowanie: Nastawić piekarnik na 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na jednej połowie poukładać szaszłyki, a na drugiej ziemniaki. Piec góra-dół około 15 minut. Smacznego! :) * Kulki mięsne powinny być zwarte i nie mogą rozwalać się podczas nabijania
Kraina Miodem Płynącaśledź na Wigilię ? Oczywiście, że śledź w oleju z cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu i do śledzi dodałam pieczone buraki. Pieczone buraki są lekko słodkawe, cudownie zachowują wszystkie swoje aromaty. Idealnie pasuje do nich krem balsamiczny. A czy krem balsamiczny pasuje też do śledzi… ? Przygotujcie na Święta tego śledzia(...)przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . E-book można pobrać na tutaj . Śledź w oleju z pieczonymi burakami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania : 4 godziny Składniki: 600 g buraków 440 g filetów śledzia a la Matjas około 1 szklanki maślanki 1 cebula świeżo zmielony pieprz krem z octu
Kulinarne przygody GatityDzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na ser pieczony, który nauczyłam się przygotowywać jakieś 12 lat temu od naszego znajomego szefa kuchni, Simona. Często przygotowuję ten pieczony ser, bo uwielbiam jego chrupką skórkę i rozpływające się wnętrze. To jest fantastyczna przekąska na romantyczny wieczór we dwoje albo wykwintna przystawka na elegancki obiad. Ponieważ Walentynki tuż, tuż… proponuję potrenować jego przygotowanie(...)żeby nabrać wprawy… Zapraszam. Ser pieczony – składniki: po 1 kawałku sera brie lub camembert na osobę (z kawałka 200 g sera powinny wyjść 3-4 porcje, nie mogą być za duże żeby skórka była chrupiąca a wnętrze zdążyło się rozpuścić) mąka – do oprószenia jedno jajko bułka tarta garść płatków migdałowych, stostowanych na suchej patelni teflonowej olej
UgotujmyTo.plJeśli lubicie zupy-kremy, to koniecznie musicie spróbować tego kremu z marchwi i pieczonej papryki. Jest lekko słodki, ale za to aromatyczny, korzenny. Ja lubię go jeszcze doprawić szczyptą pieprzu kajeńskiego. Ten krem z marchwi i pieczonej papryki nie tylko ma wyjątkowy smak to jeszcze pięknie się prezentuje na talerzu Zupa krem z marchwi i pieczonej papryki Składniki(...)Podawać posypane stostowanymi orzeszkami piniowymi i polane kilkoma kroplami czosnkowego oleju Kujawskiego. Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl Smacznego Post Zupa krem z marchwi i pieczonej papryki pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plczerstwe bułki kajzerki 5 jajek 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych jest dla mnie pasztet pieczony, który w świąteczny poranek można sobie zaserwować razem z ćwikłą i świeżutkim chlebem. Mmmm.... pychota :) Każdy gatunek mięsa umyć, a następnie posolić (oprócz wątróbki). Następnie obsmażyć i dusić wszystko razem(...)żółtka, imbir, gałkę i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy. Przygotować foremki keksówki, wykładając każdą z nich papierem do pieczenia. Piec w 180°C około 1 - 1,5 godziny (w zależności od grubości pasztetu w keksówce). Po upieczeniu całkowicie wystudzić. Pasztet najlepiej wyjmować następnego dnia. Inspiracja: mniammniam linkwithin
Świat Domowej Kuchnioprócz fety i wymieszałam. Podczas pieczenia nie należy potrawy za często mieszać, żeby nie utworzyła się breja. Po godzinie na wierzch pokruszyłam fetę. Zapiekłam jeszcze ok 15 minut. Pieczona cukinia ma słodki smak miodu, rozpływa się w ustach, natomiast ziemniaki nabrały aromatu jak z ogniska, zrobiły się chrupkie. Całość dopełnia słona przypieczona feta. Niebo w gębie po prostu
Z butelką mleczka w tlePamiętacie tarteletki z kruchego piwnego ciasta z owocami ? Ciasto bazowe wykorzystałam tym razem do pieczonych pierożków ze szpinakiem. Wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na obiad lub ciepłą kolację, na zimno też są pyszne. Nadzienie można przygotować takie, jakie lubicie. Ja wykorzystałam szpinak - mój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią ;) Składniki ciasta piwnego: 2 szklanki(...)mąki pszennej , 250 g masła , 1/4 szklanki piwa , pół łyżeczki soli, 1 białko jaja do posmarowania ciasta przed pieczeniem, odrobina drobno startego sera - ja użyłam parmezanu. Mąkę przesiać, zagnieść z masłem i solą. Dolać piwo i połączyć wszystko, dokładnie zagniatając. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto mniej więcej o konsystencji miękkiej plasteliny. Piwo nada
Codzienna kuchnia niecodziennamasuję, nacieram mięso. M arynuję przez noc, zdarza się, że po paru godzinach przewracam mięso. Przed pieczeniem posmarowałam wierzch grubą warstwą musztardy i podlałam 1,5 szkl. wody. Piekę w naczyniu żaroodpornym. Wkładam do zimnego piekarnika, który nastawiam na ok. 180 stopni * . Pierwsze 50 minut pod przykryciem, później sciągam przykrywkę podlewam mięso i wkładam na kolejne 50 minut(...)również na kanapce z majonezem. Pychotka! * Niestety nie będę mogła Wam podawać dokład nej temperatury panującej w moim piekarni ku , nie chce on ze mną współpracować, piekę w nim wsz ystko na tzw. wyczucie
NA MOIM TALERZUkiedykolwiek próbował pieczonych batatów, ten wie, że smakują obłędnie. To, co powstaje z tego niezwykłego warzywa, przy użyciu tak niewielu składników, jest niesamowite. Słodycz ziemniaków doskonale przełamuje gruboziarnista sól morska, zaś polski akcent w postaci czarnuszki nadaje im delikatnej pikanterii, muskającej lekko nasze kubki smakowe. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia to biegiem do zieleniaka po słodkie ziemniaki, będzie pysznie(...)wodą, by nam nie sczerniały podczas krojenia. Przygotowane kawałki dokładnie osuszamy, smarujemy oliwą, solimy i obtaczamy w czarnuszce. Następnie przygotowane bataty wysypujemy na blachę pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy 20-30 minut
Food SquareRozpływające się w ustach polędwiczki pachnące tymiankiem, wyborny sos kurkowy, maślane czereśnie i delikatne młode marchewki z pieca przyprawione za'atarem. Czy trzeba pisać coś jeszcze, by Was zachęcić do gotowania? Mam nadzieję, że nie, bo jest pysznie! ;) Składniki (na 4 porcje): 800 g polędwiczek wieprzowych 200 g kurek 200 ml śmietany kremówki 30 % 200 g czereśni 12 młodych marchewek(...)szalotki. Dodać kurki i smażyć je aż odparuje woda. Wlać śmietankę. Gotować na małym ogniu aż sos się zredukuje. Przyprawić solą, pieprzem i łyżeczką tymianku utłuczoną uprzednio w moździerzu. Pieczone marchewki: Marchewki umyć druciakiem (nie obierać) i osuszyć. Posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek, posypać za'atarem i oprószyć odrobiną soli. Piec w 200 st. C, aż staną się miękkie
Food SquareBataty czyli słodkie ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej. Można je piec, gotować, używać do sałatek, zapiekanek, zup. Są bogate w witaminę A, C, B6, są też doskonałym źródłem potasu i kwasu foliowego. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. To doskonały dodatek do mięs z grilla. Składniki: 3 bataty 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz suszone zioła prowansalskie(...)Przygotowanie: Bataty obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Oprószamy solą, pieprzem, ziołami i smarujemy oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia do zapiekania. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut
Smakowity Blog Kulinarnywtorek miałam chandrę. Piekłam drożdżówki, z piekarnika pachniało tak cudnie, a ja czułam, że potrzebuję jakiegoś pocieszacza. Mój wzrok padł na miskę pełną jabłek i już wiedziałam, że to jest to. Bo co bardziej może kojarzyć się z jesiennym wieczorem niż aromatyczne, pieczone jabłko? No przecież, że nic. Upiec jabłko umie każdy, też mi filozofia. Dlatego dzisiaj taki przepis(...)chyba nawet zaszaleję w kuchni. Po głowie mi chodzi kilka rzeczy, jeszcze nie wiem, na co się zdecyduję... Ale z pewnością zrobi się radośniej i nie tak przytłaczająco. Czekoladowo... Pieczone jabłko Składniki: (na 1 porcję) 1 jabłko 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka Cointreau dodatkowo: lody waniliowe lub śmietankowe Jabłko umyć, odkroić wierzch, żeby utworzył
Pożeraczka, czyli raz adobrze