pieczenia - 22046 przepisów (strona:38/1470)

Szynka pieczona 280

Szynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno. Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu. Warto upiec sobie od razu dwie. Składniki: -jedna lub dwie nieduże szyneczki -pół szklanki oleju -kilka ząbków czosnku -sól -przyprawa barbecue lub do mięs -słodka papryka mielona    Szynkę nacieramy niewielką ilością soli. Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku(...)kilka razy obrócić.     Po tym czasie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30 minut. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut a potem przykrywamy ponownie, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 minut.    Szynka jest gotowa

Maminek kulinarny
Schab pieczony z karkówką 343

przykrywamy.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy 30 minut. Wyłączamy temperaturę pozostawiając termoobieg, przykrywamy pokrywą i pozostawiamy na kolejne 30 minut. Pieczeń gotowa    Studzimy, zdejmujemy nici i... Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa krem z pieczonych warzyw 301

Moja dzisiejsza zupa powstała spontanicznie, kiedy się okazało, że po weekendzie niewiele zostało w lodówce. A z tego co zostało postanowiłam ugotować zupę. Pieczenie warzyw wydobywa z nich smak i aromat, którego nie uzyskamy przez samo gotowanie. Wybór warzyw, które wykorzystałam był dość przypadkowy (skromna zawartość mojej lodówki). Doskonale sprawdziłyby się też dynia, cukinia, bakłażan, burak. Taką zupę(...)łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz   Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego wkładamy całe pomidory, papryki, obraną cebulę, czosnek w łupinkach, obrane i pokrojone marchew i batat. Skrapiamy oliwą i pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Upieczone warzywa obieramy, pozbawiamy szypułek, gniazd nasiennych i rozdrabniamy blenderem. Do warzyw wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą

Smakowity Blog Kulinarny
Bardzo prosty deser, czyli pieczony grejpfrut 495

wybornie. Choć, szczerze mówiąc, jednak wolę surowego. Tutaj stracił nieco swój charakterystyczny rys... Niemniej, jeśli ktoś za grejpfrutami na surowo nie przepada, jest duża szansa, że przekona się do pieczonych. Warto spróbować. Pieczony grejpfrut Składniki: (na 1 porcję) 1 różowy grejpfrut 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika Owoc przekroić na pół, ułożyć na blasze(...)skórką do dołu. Na wierzch położyć masło, posypać cukrem i przyprawą do piernika. Piec w 200 st. C. pod grillem przez 5-8 minut. Podawać natychmiast. Smacznego! A teraz najwyższy czas się zabrać za pozostałe z weekendu zadania domowe... Czuję się, jakbym znowu miała piętnaście

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Urodzinowe robótki i rozgrzewający krem z pieczonej marchewki 184

Któż wie, co z tego będzie...? Od czapek wróćmy z powrotem do pogody. Jako, że zrobiło się naprawdę paskudnie, dzisiaj zaproponuję Wam pyszną, rozgrzewającą zupę. Bardzo prostą. Wszystkie warzywa pieczemy, przez co zyskują wyjątkowego, słodkiego posmaku. Ja użyłam marchewek, ale można dodać pietruszkę, ziemniaki, seler... Co kto lubi. Tylko wyobraźnia Was ogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego smak(...)Całość robi się szybko, a smakuje genialnie. Ma cudowny, optymistyczno-pomarańczowy kolor. Świetnie rozgrzewa. Mówię Wam - to idealna listopadowa zupa. Zupa krem z pieczonej marchewki z czosnkiem Składniki: (na 8 porcji) 2 kg marchwi 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt z bitą śmietaną i masą krówkową 2179

kremówki); 2 łyżki żelatyny; 1/3 szklanki gorącej wody; 3 łyżki białego cukru. Na wierzch: Puszka masy krówkowej (400 g); 75 orzeszków ziemnych, niesolonych.  Dodatkowo: Papier do pieczenia; Olej do wysmarowania papieru do pieczenia. Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka i białka jaj. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać(...)cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką (ja mieszałam mikserem na najwolniejszych obrotach). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wysmarować go olejem. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 25 minut. Wystudzić. Wystuszone przekroić na dwa placki. Żelatynę rozpuścić

Gospodyni Miejska
Tradycyjna sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw. 271

drobną kostkę. Jak sama zostałam gospodynią domową spróbowałam warzywa upiec w skórce i z tego zrobić sałatkę. Już nigdy nie wróciłam do gotowania warzyw we wodzie tylko je piekę w piekarniku. Warzywa nie tracą witamin tyle co gotowaniu, są w same w sobie tak słodkie i nadają cudownego smaku w połączeniu z całością. A jak się to połączy z domowym(...)pieprz do smaku  musztarda ostra 2 łyżeczki  majonez do smaku i ulubionej konsystencji sałatki  SPOSÓB WYKONANIA : - warzywa umyć osuszyć, pozostawić w skórkach, blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią srebrną  poukładać na tym nasze warzywa czyli marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler, - warzywa za pomocą pędzelka posmarować olejem zapobiegnie to nadmiernemu przypaleniu oraz wysuszeniu warzyw - gotujemy jajka

Basia w kuchni
Pieczone pierogi z mięsno-serowym nadzieniem 235

cienko na blacie. Wykrawamy kółka dowolnej wielkości. Na środek każdego kółka wykładamy farsz i sklejamy tak jak pierogi. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy pieprzem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni

Szefowa kuchni
Pieczone pierożki z kaszą gryczaną, fetą i papryką 277

kawałku ciasta układamy po 2 łyżki farszu. Dokładnie zlepiamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą ziołową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

Mienta blog
Imbirowe pierniczki jak z Ikei - Pepparkakor ze Szwecji 390

przepis znalazłam na stronie White Plate .  Z podanych składników przygotowałam tyle pierniczków, że zapełniły sporej wielkości puszkę - o wymiarach: śr. 13,5 cm, wys. 21 cm. Zapraszam do pieczenia! Składniki na kilka blaszek ciasteczek Pepparkakor: 150 g melasy lub syropu klonowego 110 g masła 100 g cukru trzcinowego 375 g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu  1/2 łyżeczki mielonego(...)imbiru (dałam jedną) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych goździków * 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy do pierników (dałam jedną) +mąka do podsypywania CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN + CHŁODZENIE CZAS PIECZENIA: 8-10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do małego garnka wlewamy melasę, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Podgrzewamy stopniowo, aż masło i cukier

My Culinary Art
Rozgrzewająca kartoflanka z pieczonych batatów i marchwi! Newellowa jesień! 197

Dzisiaj zapraszam Was na pyszną i nietuzinkową kartoflankę z pieczonych batatów i marchwi, podaną z wędzoną Newellą, olejem sezamowym, chrupiącym makaronem z młodej marchwi i kiełkami z cebuli. Zupa ma tak bardzo innym i wyrafinowany smak, że bardzo gorąco ją Wam polecam! Jest idealna na jesienny obiad, rozgrzewa i syci, dzięki dodatkowi Newelli posiłek zyskuje pełnowartościowe białko. Idealny obiad! ZAPRASZAM(...)łyżka miodu - 1 cm imbiru świeżego - 1 litr wody - sól, pieprz Na dużej blaszce ułóż pokrojone i obrane bataty, marchewkę, czosnek i pietruszkę. Polej miodem i oliwą z oliwek. Piecz do miękkości przez około 35 minut. W garnku zagotuj wodę, włóż pieczone warzywa i gotuj przez 15 minut. Dodaj posiekany imbir. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dopraw przyprawami. Podaj

SMYKWKUCHNI
660. Orzechowa owsianka pieczona w orzechowej "skorupce". 188

pieczona orzechowa owsianka* w słoiku po maśle orzechowym  z miodem i truskawkami  *z tartymi orzechami I nawet zepsuta pogoda za oknem tak bardzo mi nie przeszkadza po takim śniadaniu. Przepis:  50g płatków owsianych + 120ml wrzątku do zalania 2 łyżki startych orzechów(ok.12g) jajko 30g jogurtu naturalnego 20ml mleka szczypta proszku do pieczenia/sody oczyszczonej coś(...)przykrywam i wstawiam na noc do lodówki. Rano. Mokre składniki ze sobą miksuję. Płatki mieszam z tartymi orzechami i resztą składników. Przelewam do szklanego słoiczka po maśle orzechowym i piekę ok.40-45min* w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. *przez ostatnie kilka(?) minut piekłam z górną grzałką

More food, love and dreams
Domowe wędliny: Boczek pieczony 351

wierzch pieprzem, papryką słodką i ostrą, kładziemy ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego na 200 st. piekarnika. Pieczemy ok. godziny, do czasu, aż mięso się ładnie zrumieni.  Na dnie naczynia podczas pieczenia zbierze się płyn. Nie wylewamy go. Gdy zastygnie zmieni się w pyszny smalec z galaretką, którym można posmarować pieczywo. Smacznego

chwile dla mnie
jogurtowy sernik z winogronami pieczony... 217

pestki to je usunąć - obsypać połówki winogron mąką i dodać je do ciasta lekko mieszając tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować - wlać ciasto i piec w 200C około 45-50 minut zupełnie wystudzone ciasto dopiero wyjąć z blaszki i posypać cukrem pudrem - jogurtowy sernik jest bardzo delikatny i wilgotny.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczona dynia 198

dyni zrobiłam krem-zupę z imbirem i mlekiem kokosowym oraz 1/4 upiekłam. Potrzebujemy dynię i ser parmezan . NASZĄ DYNIĘ OCZYSZCZAMY, KROIMY W KOSTKĘ. Im większa kostka tym dłuższy czas pieczenia. Ja pokroiłam w kostkę ok 1 cm. Solimy według naszych upodobań i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 30 minut.Jeżeli(...)mamy drobną kostkę ten czas będzie krótszy. Najprościej jest zaglądać do naszej dyni co jakiś czas. Kiedy będzie miękka posypujemy utartym parmezanem. Ja lubię dużo sera i posypałam sporo. Pieczemy jeszcze 10 minut.  Wspaniała przystawka lub przekąska w ciągu dnia. SMACZNEGO

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania