pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:33/315)

Placki z pieczonej dyni 185

jajka , około 1 szklani mąki pszennej , 1 i 1/2 łyżeczki soli , 1 łyżka cukru , świeżo starta gałka muszkatołowa - na czubku noża, ostra papryka mielona - na czubku noża, 2 łyżeczki proszku do pieczenia , 3 łyżki oleju . Wszystkie składniki połączyć razem w misce - podobnie jak przy robieniu najzwyklejszych placków. Smażyć, a właściwie piec na złoto, na średnio rozgrzanej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smażone razowe pierożki z gaszą gryczaną niepaloną i kapustą grillowaną 161

bułki tartej, ponadto: mąka razowa do podsypania, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Kapusta grillowana: Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek - bazylia, doprawiamy solą, mielonym suszonym chili i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona. Ciasto: Mąkę mieszamy, dodajemy sól, jajko, wodę, olej i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody(...)jedna str. ok. 50 sek.) Pierożki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Rada : kapustę można przygotować dzień wcześniej żeby zmiękła, można ją przepuścić przez maszynkę do mielenia o grubych otworach. Jeśli zostawimy duże kawałeczki mogą nam poprzebijać ciasto. Kasza gryczana niepalona jest najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki. Posiada mniej intensywny, delikatny smak niż kasza gryczana palona

Moniki Smakołyki
Ciasteczka marcepanowe z galaretką 143

ciasteczka piekłam już 3 razy! Po pierwsze dlatego, że są to jedne z pyszniejszych ciastek, jakie jadłam, po drugie - oczywiście: zniknęły ponownie w tajemniczych okolicznościach, po trzecie: bo za pierwszym razem zużyłam na całą turę galaretkę żurawinową, a koniecznie chciałam, żeby były dwukolorowe, po czwarte... za drugim razem okrutnie mi się przypaliła druga blacha i nie mogłam przeboleć straty(...)pochodzi z książeczki wydawnictwa Happy Books z serii Essen&Genießen pt: "Plätzchen", notabene kupionej w lutym za 1 €! ;) Składniki: 250 g mąki 50 g mielonych migdałów bez skórki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 100 g cukru  50 g masy marcepanowej 1 jajko  Ozdobny brzeżek z marcepanu: 250 g masy marcepanowej

Kuchnia Prezydentowej
Piegusek z białek 566

pieczonych niedawno pączków wykorzystałam same żółtka, powstał piegusek z białek. Jest to lekkie ciasto z dużą ilością ziarenek maku, który nie wymaga mielenia. Konsystencja ciasta przed i po upieczeniu przypomina biszkopt (jak np. w torciku makowym ), różnica jest taka, że w składnikach nie ma całych jajek, a jedynie białka, a także masło i proszek do pieczenia, który nie jest

Smakołyki Bereniki
Krem z kalafiora pieczonego 174

zdecydowanie wypróbowania… u nas już zagości na stałe Krem z kalafiora pieczonego Składniki: 1 średni kalafior 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 -2 łyżeczki curry sól, pieprz olej rzepakowy/oliwa do pieczenia 1. Kalafiora opłukać, pokroić na mniejsze części, włożyć je na blaszkę

UgotujmyTo.pl
Chrupiący łosoś z pistacjami 163

pistacji. Kupiłam jeszcze  Pesto z pistacji, yyyyyy trochę gorzkawe i .... likier z pistacji. CO ZA SMAK! Miałam jeszcze zmielone migdały. Wykorzystałam do pieczonego na chrupko łososia.  3 porcje łososia skórka z cytryny sól mielone pistacje oliwa risotto  awokado  Zetrzyj skórkę z cytryny i rozłóż na łososiu, posól rybę z obu stron. Następnie wierzch  ryby(...)panieruj w zmielonych pistacjach. Piecz w piekarniku na pergaminie wysmarowanym odrobiną oliwy 15 minut. Podawaj z risotto lub z   ryż cytrynowy   i awokado

AZgotuj!
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 145

szklanki mleka  1 szklanka wody mineralnej  2 szklanki mąki tortowej  sól 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 jajko  płatki pomidorowe ze szczypiorkiem  olej do smażenia  farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki sosu Madziarów  1 mała puszka kukurydzy 4 łyżki siekanej natki(...)mleko i wodę, dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia, wbijamy jajko i miksujemy. Patelnie natłuszczamy i rozgrzewamy, nalewamy porcie ciasta, oprószamy przyprawą pomidory ze szczypiorkiem i smażmy na rumiano z dwóch stron.  Farsz:  Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, podduszamy na maśle delikatnie soląc. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez 5 minut. Do przestudzonego mięsa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Papryka faszerowana komosą ryżową 153

szklanka mleka (250 ml) 1 liść laurowy skórka z połowy i odrobina soku z cytryny (ok. 1 łyżeczka) 1 łyżeczka suszonego tymianku duża szczypta gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Komosę ryżową płuczemy na sitku pod zimną wodą, a następnie wsypujemy do rondelka. Wrzucamy liść laurowy, szczyptę soli(...)palnika. Papryki myjemy przekrawamy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Napełniamy farszem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy około 30 minut. Gotowe danie posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz natką pietruszki lub tymiankiem. Post Papryka faszerowana komosą ryżową pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kubanka 14609

Bita śmietana 0,5 l kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody Dodatkowo herbatniki szkolne powidła śliwkowe kawa mielona czekolada Przygotowanie: Biszkopt: mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Gdy masa będzie sztywna dodawać porcjami mąkę

Ala piecze i gotuje
Czekoladowo-miętowe ciasto z tofu. 167

wszystkie składniki. 1. Składniki na spód: Suche: 1/2 szklanki mąki owsianej 1/4 szklanki mąki kokosowej 2 łyżki kakao w proszku 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka siemienia lnianego mielonego Mokre: 2 łyżki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1/4 szklanki miodu 30 g czekolady gorzkiej minimum 70% kakao 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki(...)Dodaj pozostałe składniki oraz barwnik. Blenduj, aż pozbędziesz się grudek. CIASTO: 7. Wyłóż spód ciasta do foremki. Wyrównaj a następnie wyłóż na to masę z tofu. Ponownie wygładź. 8. Piecz przez około 35-40 minut, aż masa z tofu będzie zwarta. 9. Wyjmij z piekarnika i polej roztopioną czekoladą. Wskazówki: Masa z tofu musi być możliwie jak najbardziej gładka, grudki

Powiedz dietom nie
KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I JAGODAMI, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 434

płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) Składniki budyniu: - 500ml mleka (ja dałam po 250ml krowiego i owsianego) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej (u mnie 40g) - 2 łyżki mąki pszennej (u mnie 30g mąki orkiszowej) - 3 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) Dodatkowo: - 250g jagód (mogą być mrożone) - mielony ksylitol do oprószenia ciasta(...)pieczenia. Lekko przygniatamy, następnie wylewamy chłodny budyń, na nim układamy odsączone jagody (mrożonych nie rozmrażać) i posypujemy kruszonką z mniejszej porcji schłodzonego, startego ciasta. Ja posypałam jeszcze całość płatkami migdałów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok. 30-40 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 30 minut na termoobiegu. Przed podaniem najlepiej schłodzić. Oprószyć mielonym ksylitolem

Smaczne Zdrowe
W kulki sobie lecisz? 152

już wspomniałam, lubię być oryginalna i kombinować, więc dzisiaj przepis na pulpety inaczej. A dlaczego? Nie są one ani obsmażane ani gotowane, lecz pieczone. Ot tak, kiedyś postanowiłam upiec kulki z mięsa mielonego w piekarniku. Danie to robię, co jakiś czas, a moi domownicy je uwielbiają. Gdy mam mega lenia, to podaję je z gotowym sosem. Jednak wersja(...)koperkowym również bardzo mi odpowiada. Składniki na pulpety (ok. 10-12 sztuk): 0,5 kg mięsa mielonego 2 czerstwe kajzerki 1 jajko 1 mała cebula Sól Pieprz Olej Opcjonalnie bułka tarta Przygotowanie: 1.        Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, 2 namoczone w wodzie czerstwe

Fabryka pomysłów
Sernik z rosą 143

wkładamy schłodzone ciasto. Masa serowa: Twaróg mielimy  2 razy w maszynce . Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie miksujemy.masa jest bardzo rzadka. Przepis na rosę : Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Białka ubijamy podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik. Pieczenie: Na ciasto wylewamy masę serową

W kuchennym oknie Ewy
Pomidory faszerowane 116

pomidory już rzadziej. A naprawdę warto, bo każdy farsz w słodko-kwaśnej pomidorowej otoczce  nie tylko świetnie wygląda, ale i smakuje nadzwyczajnie.Właśnie pieczenie pomidorów uwalnia z nich aromatyczną słodycz. Pomidory wypełniłam mieloną wołowiną wymieszaną z tartą cukinią, resztę cukinii pokroiłam w kostke i upiekłam z pomidorami. Pomidory podałam z makaronem, który wymieszałam z resztą farszu(...)mięsno-pomidorowego. Lekkie danie i bardzo łatwe do przygotowania. Było pysznie, polecam! Składniki na 4-6 średnich pomidorów: 4 duże pomidory 1 cebula 1 cukinia - 250g 250 g mięsa mielonego 3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka cukru oregano lub mieszanka ziół prowansalskich 100 ml bulionu warzywnego Wykonanie: z pomidorów ściąć czapeczki z ogonkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!