tego tylko jajka na twardo i żadnych innych intensywnych dodatków, żeby nie zabić smaku ryby. Natomiast zamiast zwykłego białego sera, tym razem wykorzystałam mielony serek z wiaderka, taki jakiego używam do pieczenia sernika. Przy zakupie sera warto sprawdzić na opakowaniu czy jest to w 100% biały ser, bez żadnych niepotrzebnych wypełniaczy. Pasta twarożkowa z pstrągiem Składniki
Kulinarne przygody Gatityszklanki mąki tortowej 0,5 kostki margaryny 1/2 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 4 łyżki pasty tahini ciemnej 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Można dodać 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne (ja nie dodawałam) Zagniatamy ciasto, które nie powinno się kleić za bardzo do rąk. Z ciasta formujemy kulki wielkości
Emcia PichciOstatnio bardzo często zaja damy się drobiowym mięsem. Wybieram albo filet,albo skrzydełka czy same pałki. Jednak cały pieczony kurczak jest pyszny. Pieczony w rękawie jest miękki i soczysty. Tutaj z czosnkiem i czerwoną mieloną papryką. Można też natrzeć jeszcze majerankiem. Składniki : * kurczak około 1,5kg * łyżka oliwy z oliwek * papryka słodka mielona * 2 ząbki czosnku Przygotowanie(...)Połączyć oliwę z papryką i czosnkiem. Dobrze natrzeć kurczaka.Odstawić na 2-3 godziny.Ja zawsze zostawiam na całą noc. Piekę ponad godzinę , aż będzie miękki. Wyciągam z rękawa i dopiekam by była chrupiąca skórka. Na prawdę jest godny uwagi. Polecam
Magiczne Życie Martyobok drugiego w niedużych odstępach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 C i pieczemy około 15-20 minut na jasno złoty kolor. Gotowe ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy, aby całkiem ostygły. Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy czekoladową polewą. Zamiast orzechów możemy dodać też mielone migdały lub otartą skórkę z cytryny lub pomarańcza , będziemy mieć wtedy różne smaki(...)przynosiła je nam nasza babcia i zawsze były pyszne ! Formę do tych ciasteczek oraz maszynkę do mielenia rozmiar 5 można kupić w sklepach 1001 drobiazgów lub w internecie np. tutaj : Allegro Rada : Nie dodawajmy zbyt dużo proszku do pieczenia ponieważ wtedy ciastka te nam się rozleją i stracą swoje kształty
Przepisy i porady kulinarneKorzenne muffinki przełamane słodkim smakiem suszonej żurawiny. Składniki: - 1 szklanka suszonych żurawin - 3 szklanki mąki - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżka cynamonu - 2 łyżeczki imbiru mielonego -1 i 1/4 szklanki mleka - 2 jajka - 250 g masła - 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól
Zainspirowana w kuchnimąki pszennej lub tortowej i ½ szklanki mąki ziemniaczanej) - ½ szklanki cukru - 150 g margaryny lub masła - 2 żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową - 1 kg sera białego mielonego, można kupić już gotowy - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - ½ szklanki oleju - 4 żółtka - 2 jajka - 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego Składniki(...)Jajka i żółtka razem miksuję a potem dodaję cukier, margarynę ale miękką (temperatura pokojowa) żeby się dobrze połączyła z resztą składników. Na końcu do tej masy dodaję proszek do pieczenia i mąkę. Jeżeli ktoś ciasto wyrabia na stolnicy to dobrze zacząć od mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. W środku robimy dziurę do której wrzucamy jajka i zarabiamy
Kuchenne Wariacjeśliwka renkloda ( może być mrożona ) 1 cebula 2 łyżki smalcu ( lub klarowanego masła ) 1 łyżeczka ,, Przyprawy do pieczeni po staropolsku,, Kotanyi ( lub zamiennie Vegeta lub Jarzynka lub tp.) 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka majeranku 1/4 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu ( użyłam Młynek ) 1 łyżka oleju maggi 2,5 szklanki wody Zrobić pastę(...)przyprawową z przyprawy do pieczeni, papryki, pieprzu, majeranku , miodu i oleju. Natrzeć nią mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny . Rozgrzać na patelni smalec ( lub masło - można ostatecznie użyć oleju ) i obsmażyć polędwiczkę na rumiano ze wszystkich stron . Przewracać mięso łopatką lub ,, szczypcami do mięs ,, tak by nie nakłuwać go bo puści sok i nie będzie tak soczyste
Buniabaje w kuchnimasła pół szklanki cukru 3 jajka (1 całe i dwa żółtka – dwa białka wybić do oddzielnej miseczki) półtorej łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg sera na sernik – trzykrotnie mielonego (polecam Piątnicy tutaj w promocji ) 5 jajek (3 całe i 2 żółtka – 2 białka dodać do miseczki z białkami z ciasta) 1 szklanka cukru pół szklanki(...)ciasta i dwa z masy serowej) 3/4 szklanki grubego cukru WYKONANIE: CIASTO: Do przesianej mąki dodać zimne masło, posiekać do uzyskania drobnych grudek. Dodać cukier, proszek do pieczenia, jedno całe jajko i dwa żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć je w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Blachę (o wymiarach ok. 23x34 cm) wyłożyć papierem
Kuchenne zapiski Edytyszkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki żytniej razowej - typ 2000, pełnoziarnista + do obsypania formy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/3 łyżeczki kardamonu mielonego 1/2 łyżeczki cynamonu MOKRE: 1 banan - dojrzały i żółty, może być z ciemnymi plamkami 3 kiwi - dojrzałe i miękkie 2 łyżki masła orzechowego BIO 100% orzechów PRIMAVIKA(...)kiwi. Dołożyć masło orzechowe i jajko. Dolać olej i maślankę. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Do drugiej, dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i sodą., Dodać mąkę żytnią, szczyptę soli i przyprawy - kardamon i cynamon . Dolać składniki mokre oraz rodzynki i wymieszać łyżką na jednolitą masę - mogą pozostać niewielkie grudki, masa
Grunt to przepis!esencji waniliowej >klik< , 3 jajka , 2/3 szklanki cukru , 1,5 szklanki mąki pszennej , 1,5 łyżeczki sody , 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia , 1/3 szklanki oleju , 1 łyżeczka cynamonu , 1 łyżeczka mielonego kardamonu . Żurawinę zalać esencją waniliową i odstawić przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie odcedzić. Gruszkę umyć, długim i wąskim nożem wyciąć od dołu(...)sodą. Stopniowo dodawać do jajek i ubijać. Dodać esencję waniliową z żurawiny i olej. Wszystko dobrze zmiksować. Na koniec dosypać resztę żurawiny i wymieszać łyżka. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, a na środek wstawić nafaszerowaną żurawiną gruszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 60-80 minut. Przed upieczeniem sprawdzić patyczkiem
Codzienna kuchnia niecodziennadown for recipe in English Ciasto miodowe z jabłkami (8-10 porcji) Składniki na ciasto: 440 g mąki uniwersalnej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 4 łyżeczki mielonego cynamonu 3 jajka 1 szklanka oleju roślinnego 1 szklanka mocnej czarnej kawy 1 szklanka płynnego miodu 1/2 szklanki brandy 1/4 szklanki wody 1 szklanka(...)krem z serka śmietankowego: 100 g masła, w temperaturze pokojowej 300 g serka śmietankowego ½-1 szklanka miodu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 25 cm. W celu przygotowania ciasta, wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. W dużej misce miksera zmiksuj jajka, olej, kawę
karmelowyWykonanie: Twaróg zmielić 2-krotnie w maszynce do mięsa na drobnej siatce. Ja jednak oszczędzając czas, wybieram taki ser twarogowy, który nie wymaga mielenia ( np. z Biedronki ). Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę pokroić w drobną kostkę, dodać do mąki. Połączyć składniki rozcierając margarynę w mące. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka oraz twaróg - wyrobić
kolorowotorcikowo- 1 cukier waniliowy - 12,5 dag masła - 20 dag suszonych daktyli - 2 łyżki miodu - 1 łyżka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu - garść siekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Kaszę mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy roztopione masło. Daktyle po wyjęciu pestek drobno kroimy i gotujemy 5 minut w połowie szklanki wody
Zainspirowana w kuchniużycie prawdziwego, u mnie swojskiego, twarogu. Jest trochę pracy przy mieleniu, lecz warto podjąć wyzwanie i przygotować ten sernik na Święta. Polecam! Składniki na sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką na formę o wymiarach 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka(...)siekamy, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy 30 minut. 2/3 ciasta przekładamy do formy (może być wyłożona papierem do pieczenia) i wykładamy tworząc spód i 2-cm rant. Ser dwu lub trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Masło ubijamy z cukrem, dodajemy jajka, ser, śmietanę, miksujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki
Rozpustne gotowaniemówiłam jak ktoś lubi taką literaturę to polecam. Składniki: 250 g masła 200 g cukru brzozowego 4 jajka 250 g mielonych orzechów włoskich 250 g mąki pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki jogurtu naturalnego. polewa czekoladowa 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 100 g masła Wykonanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski (nie zapomnij odłożyć kilka(...)pieczenia podłużnej formy (30 cm). Ciasto pieczemy 45 minut w temp.150 stopni. Gotowe ciasto wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie rozpuszczamy masło i dodajemy do niego cukier i kakao. Cały czas mieszamy aż uzyskamy jednolitą polewę. Należy uważać aby masło się nie zagotowało. Gotową polewę rozlewamy na cieście i posypujemy reszta mielonych orzechów. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie