szklanki oleju rzepakowego, szklanka cukru, 4 jajka, łyżka cukru waniliowego, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy Skworcu , 3 łyżki maku, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 200g czerwonych porzeczek, 2 łyżki cukru pudru. Wykonanie Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Stale ubijając powoli(...)wlewać olej. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać imbir, mak i lawendę. Wymieszać i stopniowo dodawać do jajek. Porzeczki (mrożone rozmrozić i odcedzić) zasypać cukrem pudrem. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułki tartą foremki keksówki. Piec około 70 minut w temp. 180st. Ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościtarce o grubych oczkach ) 40 ml nalewki morelowej lub brzoskwiniowej 1 łyżka soku z cytryny 1 szt. cukru waniliowego 1/2 opakowania proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 100 ml maślanki szczypta mielonego imbiru 5 dkg posiekanych migdałów skórka tarta z 1 pomarańcza migdały w płatkach ( do foremki ) tłuszcz do smarowania tortownicy np. margaryna cukier puder(...)imbir,skórkę z pomarańcza,posiekane migdały i znów wymieszać. Gotowe ciasto wylać do przygotowanej formy,ułożyć na wierzchu połówki moreli i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 - 180 C. Piec około 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika,lekko przestudzić i wyjąć ciasto z formy. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem na stół oprószyć z góry cukrem pudrem. Ciasto możemy
Przepisy i porady kulinarneskładniki na babeczki. To chyba jedna z rzeczy jaką można zrobić w ekspresowym tempie. 1 i 3/4 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl napoju kokosowego Alpro 3 duże jajka 1/2 łyżeczki mielonej wanilii/cukier waniliowy 125 g masła w temp pokojowej 3/4 szkl cyklu trzcinowego 1 szkl wiórek kokosowych 400 g śmietanki Polskiej 36% Mlekovita(...)łyżeczki cukru z palmy kokosowej Szybkimi ruchami przesiała mąkę z proszkiem do pieczenia i solą w jednej misce. Do drugiej dodała jajka, napój kokosowy i wanilie. Miksowała całość dodając masło i cukier, zajęło to jej ok 3 min. Kiedy masa była puszysta i kremowa połączyła obie miski w 3 turach zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Na końcu wsypując
Malinowe Pocałunkisoku z cytryny 250 g masła 180 g cukru 100 g miodu szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g mąki ziemniaczanej 200 g mąki 100 g mielonych migdałów (nie dodałam ponieważ nie miałam, jednak myślę, że dodatek migdałów dodatkowo podniesie walory smakowe babki. Można również zamiast migdałów dodać mielone orzechy(...)cukrem na miękki puch. Wlać miód, dorzucić szczyptę soli oraz cynamon. Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku. Następnie do masy powoli wsypywać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz migdały. Dokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać startą marchewkę z jabłkiem i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łyżki). Gotowe ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy
My simple kitchenZnudziły Wam się tradycyjne pieczenie rzymskie z jajkiem w środku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops po małym tuningu ;) Do środka mięcha wkładamy młodą cukinię, a do środka cukinii kolorowe warzywa. Efekt wizualny jest powalający :) w smaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno(...)cebula 2 ząbki czosnku suszony majeranek suszony tymianek sól, pieprz ok. 3 łyżek bułki tartej olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielone mieszamy z 2 jajkami, odrobiną bułki tartej, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie mieszamy. Cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy noża i łyżeczki wydrążamy
Bon Appetit Małgorzatypoezja! SERNIK DYNIOWY. ciasto: kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 jajka 1 żółtko szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-dyniowa: 1 kg białego twarogu (niemielony) 2 pełne szklanki puree z dyni 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 budynie waniliowe (proszek) 350 g gęstej śmietany 18% Podane składniki na ciasto(...)którym wylepiam natłuszczoną, nie wysypaną niczym blaszkę (format mniej więcej 35 x 21 cm). Na ciasto wylewam masę serowo-dyniową, resztę ciasta rozkruszam na powierzchni. Całość wstawiam do piekarnika. Piekę 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiam w piekarniku na kwadrans, po czym studzę do końca w piecu, ale lekko uchylonym. Najlepiej kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu. SMACZNEGO! insertCookd
W kuchni Karmel-itkiowocami i pianką cytrynowo-kokosową Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka (o poj. 250 ml) cukru 1 szklanka (o poj. 250 ml) mielonych migdałów lub mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Masa: 2 puszki mleka kokosowego (2x 400ml) 3 cytrynowe galaretki (na 0.5 litra płynu każda) jogurt grecki/bałkański 500g(...)szklanki mrożonych owoców /u mnie mieszane/ Oddzielić białka od żółtek. Mielone migdały (lub mąkę), mąkę ziemniaczaną, proszek i kakao przesiać do jednej miski. Białka przełożyć do innej, czystej i suchej miski i ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania małymi porcjami cukier. Do ubitych białek dodawać -ciągle miksując- po jednym żółtku. Następnie, delikatnie mieszając łyżką, dodawać po trochu przesianych
UgotujmyTo.plłyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki cynamonu, szczypta mielonych goździków, szczypta mielonego ziela angielskiego, szczypta soli, masło do posmarowania formy, łyżka oleju. Przygotowanie: Przepis na ciasto jest podobny do przepisu na BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym . P ołączyć suche składniki ciasta: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir
SzczyptaSmaQcynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka mielonego kardamonu 0,5 łyżeczki mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej Na lukier: ok 1 szklanka cukru pudru (u mnie marki Kupiec) mały paseczek świeżego imbiru 2 torebki dowolnej herbaty Przygotowanie: Masło rozpuścić, dodać miód i wymieszać. Połączyć mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać
Ze smakiem i z pasjągotowania możemy też dodać warzywa np.marchewka,pietruszka. Rada : Paprykę mieloną zawsze dodajemy na końcu bo inaczej nam z czernieje,przypali się PAMIĘTAJ ! - Kurczak nie powinien być pieczony w zbyt wysokiej temperaturze. Z zewnątrz osiągnie wprawdzie ładnie zarumienioną skórkę, ale wewnątrz będzie łykowaty i suchy. Lepiej więc piec go dłużej, w temperaturze 180 C wówczas skórka będzie i tak rumiana(...)środku będzie miękki i soczysty. Ładną ,złocistą skórkę można również uzyskać, jeżeli drób przed pieczeniem posmarujemy cieniutko śmietaną lub piwem. Smacznego
Przepisy i porady kulinarnedawno temu, bo w 2011. Miyoko z bloga Artisan Vegan Life upiekła ciasteczka w taki sam sposób, w jaki pieczemy klasyczne bezy , ale zamiast białek użyła galaretki z mielonego siemienia lnianego. Galaretka wymaga jednak trochę pracy – mielenia nasion, zalewania, studzenia, przecedzania… Bezy na siemieniu lnianym nie zawsze jednak się udają, nie wszystkie utrzymują kształt i mocno wyczuwalny jest(...)się na blogu Revolution Vegetale . Receptury były jednak zbyt techniczne, wymagały użycia gum roślinnych i stabilizatorów. Goose Wohlt, specjalista IT ze Stanów, eksperymentował z wegańskimi białkami i technikami pieczenia i ubijania bezy. Odkrył, że stabilne bezy mogą być wykonane bez wszystkich stabilizatorów, gum, skrobi czy utrwalaczy, pod warunkiem użycia odpowiedniego produktu i odpowiedniej techniki wykonania. I tak trafił
Karo in the Kitchenbardzo kruche i można wyczuć w nich delikatny smak budyniu. Z ciastem dobrze się pracuje i można wykorzystać foremki z wytłoczkami - nic podczas pieczenia nie zniknie. Polecam też dodać do ciasta kilka łyżek mielonych orzechów - wtedy wychodzą jeszcze bardziej aromatyczne :) Ciasteczka budyniowe kotki 220 g mąki żytniej i orkiszowej razowej 80 g ksylitolu 100 g masła 1 opakowanie(...)mnie śmietankowy) 2 żółtka 4 łyżki mleka(można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Formować ciasteczka, najlepiej rożki i piec w 180 stopniach koło 12 minut. inspirowane tym przepisem
FitKotSkładniki Tortownica o śr 26 cm Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 80 g cukru 10 dag masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z 1/2 cytryny Masa: 75 dag twarożku mielonego 3/4 szklanki cukru do wypieków 50 g masła 4 jajka 150 ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka soku(...)owocowy: 150 g malin świeżych lub mrożonych 80 g jeżyn mogą być mrożone 3 łyżki cukru Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia,dodajemy pokrojone na kawałki masło, dodajemy startą skórkę z cytryny,wbijamy jajko i zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy dno natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blaszki. 2. Masa: Twaróg ucieramy z jajkami
Wanilia i Kardamontortownicę o średnicy 20-22 cm 10 łyżek mąki pszennej 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 3 jaja 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 jabłek cukier puder lub mieszanka cukru pudru z mielonym cynamonem do posypania po upieczeniu Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Składniki na ciasto wrzucić do miski(...)wymieszać ze sobą. Tortownicę wysmarować masłem. Dno ściśle pokryć warstwą jabłek i zalać ciastem. Piec 45 minut w temperaturze 170C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Razem ze mną piekły: Magdalena Wiosenka Aronia Joasia Marzenka Dorotka Iwonka Kasia Beatka
Moje domowe kucharzenie