pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:126/315)

Pieczone pulpeciki w sosie porowym 213

porowego sosu stanowiły smaczny obiad, którym zajadali się moi domownicy. A wy jaki sos najbardziej lubicie do klopsów/pulpetów? Składniki na 4 porcje: Na pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko Garść bułki tartej Sól Pieprz Szczypta rozmarynu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta cayenne Sos: 2 pory - biała część(...)oleju Przygotowanie: Podane powyżej składniki na pulpety połączyć ze sobą, doprawiając do smaku. Formułować kulki, które następnie lekko spłaszczyć. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Posmarować olejem. Ułożyć na niej pulpety. Piec 30 minut w 180 stopniach. Sos: Pora pokroić w drobne paski. Posolić. Podsmażyć na odrobinie oleju.  Dodać śmietanę. Podlać bulionem, dusić chwilę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą

Fabryka pomysłów
Warstwowa zapiekanka makaronowa 189

mielonego drobiowego lub wieprzowego  100g warzyw na patelnie (po włosku, po grecku) 1/4 bakłażana 1/2 małego batata 2 plastry sera żółtego light  przyprawa gyros sól suszona bazylia oliwa z oliwek Sos: 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego ketchup czosnek granulowany zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy mięso mielone(...)spodzie układamy batata, skrapiamy go oliwą z oliwek i bazylią. Następnie dodajemy bakłażana. Kolejną warstwą jest makaron zmieszany z warzywami, mięsem i sosem. Na wierzch układamy plastry sera żółtego. Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Mazurek pomarańczowo-marcepanowy 152

Wielkanoc!... Składniki: 30 dag mąki pszennej 20 dag zimnego masła 10 dag cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy Masa pomarańczowa 2 pomarańcze 0,5 szklanki cukru 100 gram mielonych migdałów Ponadto 200 gram  masy marcepanowej Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło, siekamy dokładnie nożem na bardzo drobniutkie kawałki. Dodajemy następnie cukier puder, cukier waniliowy oraz(...)folię, schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy ciasto (zostawiamy kawałek ciasta na boki) przekładamy do dwóch prostokątnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia, na jednym z ciast które będzie naszą górą formujemy wałeczek z ciasta które zostawiliśmy, układamy po bokach ciasta, widelcem robimy wzorek, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni

kgwjanczewo
Pasztet 162

Pasztet - To wspaniała pieczeń . Może być odświętny ,lub całkiem pospolity ,taki bez dodatków .Na każde święto piekę pasztet z dodatkami które charakteryzują dane święto. Dzisiaj zrobiłam mój Świąteczny pasztet. 1 dzień Świąt będzie pod jego znakiem Według mnie pasztet nie zależy od mięs tylko od dodatków . Upewniłam się w tym gdy moja szwagierka zaczęła prace w renomowanym sklepie(...)Następnie oddzielam mięso od kości ,mielę je razem z warzywami ( oprucz cebuli i pora  )oraz namoczoną bułką ,dwa razy. Do masy dodaje jajka , pieprz , 1 łyżeczkę pieprzu . 1 łyżkę majeranku.1 łyżeczkę gałki muszkatułowej . Takę masę dokładnie mieszam . Na koniec dodaje śliwki i żurawinę . Mieszam ,wykładam na blachę ,posmarowaną  tłuszczę i posypaną bułka. piekę ok 2 godzin Wilgotność mojemu

Eli Gotowanie
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 219

pieczenia na szerokość trochę większą niż średnica+bok Twojej tarty (u mnie forma do tarty o średnicy 28 cm) . Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty (można zostawić 5-10 mm zwisający fragment ciasta, który odetniemy po podpieczeniu – uzyskamy w ten sposób w miarę równy rant) , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi do pieczenia lub suchą(...)temu, że ciasto wkładamy ponownie do lodówki, to w trakcie pieczenia utrzyma formę) . Ciasto włożyć do nagrzanego pieca i piec 15 minut (tzw. „pieczenie na ślepo” – z ang. blind baking) . Następnie zdjąć obciążenie i dopiec spód przez kolejne 5 minut . Wyciągnąć z pieca. W międzyczasie przygotować farsz: Boczek pokroić w drobną kostkę. Odstawić. Umyte

Moja Delicja
Łosoś na zielonych szparagach z sosem szodonowym (Sabayon) 250

żółtka drobna sól morska kolorowy pieprz świeżo mielony 125 ml wytrawnego szampana lub białego wina ½ łyżeczki skórki startej z cytryny Umyty i osuszony filet podzielić na 4 części. Skropić sokiem z cytryny i lekko oprószyć solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 170°C (termoobieg). Naczynie żaroodporne cienko posmarować olejem. Ułożyć łososia. Piec 10-15 minut ( w zależności od grubości

Pełny talerz
Babski obiad i pieczone pierogi z boczniakami. 209

natkę pietruszki. Orzech i czosnek mielimy blenderem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek, orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy około 15 min. na małym ogniu i na końcu dodajemy pietruszkę. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka ( u mnie były duże), nakładamy farsz i lepimy pierogi. Brzegi pierożków dociskamy widelcem. Pieczemy 20 min. w temperaturze

Miksturownik
Pomarańczowe ciasteczka dla Mikołaja 276

łatwo. Jedynym problemem było dla mnie obtaczanie ciasteczek w cukrze... No za nic nie chciał się kleić! W końcu wpadłam na to, żeby obtaczać je w cukrze przed pieczeniem. Tym sposobem wyszło tak, jak wyjść miało, cukier trzymał się doskonale, a ciasteczka wyglądały naprawdę uroczo. W smaku są wyraźnie pomarańczowe, piaskowe, rozsypujące się w buzi. Pycha! Myślę(...)nakarmiony Mikołaj nawet małym łobuziakom zostawi jakieś podarki. Pomarańczowe rożki Składniki: (na około 50 sztuk) 250 g mąki pszennej 75 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g mielonych migdałów 200 g miękkiego masła skórka otarta z 1/2 pomarańczy dodatkowo: 100 g cukru skórka otarta z 1/2 pomarańczy Cukier utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gołąbki 189

gotuję najczęściej na smak i węch :) Postaram się jednak opisać wszystko jak najdokładniej. Nie kupuję mielonego mięsa, bo nie mam zaufania do jego zawartości. Wiem z autopsji, jak mieli się mięso i co się wrzuca do niego. Uwierzcie mi, że panie mielące to mięso nie kupują go dla siebie.  Składniki: około 1,5 kg. mięsa (preferuję karkówkę(...)przypala. Dno wyłożyłam pozostałymi liśćmi kapusty i poukładałam gołąbki. Górną warstwę przykryłam dwoma liśćmi, pokrywką i do...zimnego pieca. Tak się piecze w tym garnku własnie :) Piecyk nastawiłam na 180 stopni i po około półtorej godziny gołąbki były gotowe. Czas pieczenia (a raczej duszenia) zależy od stopnia podgotowania liści i wielkości gołąbków. Można pod koniec duszenia podlać je przygotowanym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką 138

mąki 20 g świeżych drożdży 1 szkl. letniego mleka szczypta cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka 1 łyżki śmietany 30% Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 żółta papryka 2 cebule 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka granulowanego czosnku(...)części). Z każdej części wykrawamy koła (ja użyłam wiaderka po mielonym serze, ale wielkość jest dowolna). Każdy krążek smarujemy odrobiną koncentratu pomidorowego, nakładamy troszkę sera startego na drobnych oczkach, następnie farsz i ponownie ser żółty. Zlepiamy bułeczki i układamy łączeniem do spodu na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i powtarzamy czynności do jego

Kolorowy Przepisownik
Pstrąg w cytrusach i salsa z ogórka 152

poza cytryną drobno kroimy, przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, zalewamy sokiem wyciśniętym z limonki i dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce i wyjmujemy przed samym podaniem. Zamarynowane pstrągi wyjmujemy z lodówki, dajemy im się zagrzać do temperatury pokojowej na blacie. Piekarnik ustawiamy na 180⁰C, pieczemy na środkowej półce piekarnika. Jeśli kupiliście większe ryby będą potrzebowały około

Karo in the Kitchen
Papryka faszerowana kaszą bulgur 171

ząbki czosnku 1 cebula pół łyżeczki kminku  2 łyżki oleju pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego pół puszki pomidorów ( pulpa) sól pieprz cayenne ( według upodobania) Ugotuj kaszę bulgur w osolonej wodzie.  Marchew, czosnek i cebulę podsmaż na oleju. Dadaj kminek, mielone ziele angielskie, sól i pieprz cayenne. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj ugotowaną kaszę bulgur(...)pomidory. Mieszaj chwile gotując.  Umyj papryki i przekrój je wzdłuż. W żaroodpornym naczyniu wylej bulion połóż nafaszerowane papryki. Przykryj folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach przez 1- 1,5 aż będzie miękka. Dekoruj kolendrą

AZgotuj!
Naleśniki po meksykańsku 193

fasolką. Składniki na farsz: - 1 cebula - 1/2 kg mięsa mielonego - 1 puszka fasolki czerwonej - 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego - pieprz, sól, czerwona papryka - sos pomidorowy   Składniki na naleśniki: - 150 g mąki - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - olej do smażenia W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz

Kuchenne Wariacje
Kapusta pekińska zasmażana z cebulką. Pekinka na ciepło. 207

miękkości kapusty. Kiedy kapusta juz jest miękka dodaję przyprawy: kminek mielony, roztarty majeranek, czosnek, szczyptę lubczyku, kilka kropel sosu sojowego. Na koniec dodaje sporo koperku. Podaję na ciepło.Taka kapustka pasuje świetnie do każdego obiadu typu ziemniaki i mięso. U mnie dziś podana z ziemniakami purre i pieczonym udźcem z indyka Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Baklava 363

kostka 200g roztopionego masła 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu opcjonalnie 1/3 łyżeczki zmielonych goździków syrop   3/4 szklanki wody   2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 kora cynamonu Wykonanie: Gotowe płaty ciasta przycinamy tak aby pasowały nam do blaszki. Ja piekłam baklavę w tortownicy 24x24. Płatów wyszło mi 24 (układałam

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania