razy ( można użyć maszynki do mielenia, ja zbytnio czasu nie miałam a efekt był prawie taki sam). Wyciągamy ciasto, miejsca zbyt napompowane lekko dociskamy, serek dzielimy na pół i rozsmarujemy na dwa placki, następnie układamy brzoskwinie ( możemy pokroić a mogą być w całości) posypujemy cukrem i pieczemy przez 15 minut. Po wyciągnięciu
Niezły Młynekchudej karkówki 1/2 kg słoniny lub podgardla 1,5 łyżki stołowe soli 1,5 łyżki soli peklowej 1,5 łyżki pieprzu cayenne 1 łyżka mielonego pieprzu czarnego 1 łyżka stołowa cukru 1 łyżka mielonej wędzonej papryki Kotanyi 1/2 łyżki słodkiej papryki Kotanyi 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 tabletka wit, C rozpuszczona w 1/2 łyżeczki(...)Zimne mięso i tłuszcz mielimy na grubym sitku. W misie mieszamy mięso z tłuszczem i wszystkimi przyprawami. Mieszankę konserwujemy za pomocą kwasu ascorbinowego, soli peklowej, brandy, octu winnego i cukru. Dokładnie wyrabiamy farsz ręką. Gdy wszystko dokładnie połączymy, przekładamy całość do miski, przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia dość grube jelita napełniamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięostudzenia. Dorzucamy garść całych orzechów, większość jednak mielimy w blenderze i dodajemy do czekoladowej masy. Dorzucamy jaja, cukier oraz wanilię, całość dokładnie mieszamy ze sobą, resztkami sił powstrzymując się, żeby nie wyjeść wszystkiego z miski - ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika pachnie obezwładniająco :) Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez
sama złodyczdół i dopiekamy. Łączny czas pieczenia ok.95 minut. Ja piekłam 100 minut i w ostatnich 5-ciu pękł mi na środku , na szczęście w niczym to nie przeszkadza. Tak więc 95 minut będzie ok. Po tym czasie można zostawić sernik na 1h w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek mielonego cukru trzcinowego (ok.6 łyżeczek) - kilka kropli
Smaczne ZdroweOwocowe szaleństwo było kolejną okazją do poszukiwania „truskawkowych pomysłów”. Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec. Składniki na spód ciasta: tortownica o średnicy 21cm - 150g ciastek w czekoladzie – 10 szt. (digestive) - 70 g mielonych migdałów (w oryginale – orzechy włoskie) - 60g miękkiego masła (w oryginale 40g) Składniki na masę: - 500g truskawek - 1 szklanka naturalnego jogurtu greckiego - 1 szklanka słodkiej śmietanki 36% (u mnie Double(...)rozpuszczenia żelatyny) Dodatkowo: - truskawki – do masy i dekoarcji - galaretka truskawkowa Ciastka, migdały i masło miksujemy w malakserze, aż składniki się połączą w zwartą masę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (moja była mniejsza niż podana w przepisie, więc „podwyższyłam ją” paskiem papieru do pieczenia). Przekładamy masę na spód, równamy powierzchnię (najlepiej spodem szklanki) i odstawiamy (spód nie wymaga
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 4 filety z kurczaka 300 gram pieczarek 1 papryka czerwona 1 cebulka 200 gram sera żółtego lub sera camembert szczypta słodkiej wędzonej mielonej papryki
kgwjanczewoPyszne ciasto bez pieczenia, bezglutenowe i pełne zdrowych składników. Na blogu autora zrobiło furorę więc jeśli jeszcze nie jedliście to warto wypróbować :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia, zapraszam —>KLIK :) 100 g suchej kaszy jaglanej 3 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek surowego kakao 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości ( u mnie 85 %) 50 g gorzkiej czekolady(...)dobrej jakości 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 80 g uprażonych orzechów laskowych (bez skórki) 50 g mielonego lnu 60 g mąki kokosowej 2 banany Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 12 minut aż woda się wchłonie. Do ugotowanej, jeszcze ciepłej dodajemy olej i mieszamy
Mienta blogsernik na Kwestii Smaku . Od razu wiedziałam, że to sernik w sam raz dla mnie - cynamoholika! Niesamowicie wilgotny, ciężki, zbity, czyli taki, jaki lubię! Jak wcześniej wspomniałam, piekłam go na święta, ale prawie cały rozwieźliśmy po rodzinie i niewiele dla nas zostało, dlatego mama poprosiła, żebym upiekła go jeszcze raz - i to według mnie jest najlepszą rekomendacją, ponieważ(...)POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI przepis stąd // tortownica 22cm Spód: (pominęłam, wolę serniki bez spodów :)) ~200g pierniczków śliwkowych w czekoladzie (np. Katarzynki) Masa serowa: ~1 kg sera na serniki, 3-krotnie mielonego ~3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru ~2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub torebka cukru waniliowego) ~2 łyżki cynamonu ~1 szklanka cukru (użyłam ok. 50 tabl. stewii) ~5 dużych jajek
chili & sugarlekko przypieczony kolor. Fakt, że obgotowaliśmy je w słodkiej wodzie sprawiły, że nie tylko są cudownie miękkie w środku, ale także zyskują pyszną skorupkę na zewnątrz. Dlatego podczas pieczenia radzę sprawdzać czy są już gotowe i mieszać je co jakiś czas, by równomiernie się podpiekły. :) Wykładamy na talerz i posypujemy je startym lub roztartym w palcach serem solankowym(...)zawsze decydowaliśmy się je jeść. Teraz już wiem, że niezwykłego smaku dodawała im czubrica (czyli nasz cząber) i mielony kminek - który ma tak niesamowity aromat zupełnie niepodobny do tego, który znam ze zwykłego kminku. :) Kjufte, czyli kotleciki z mięsa mielonego na sposób bułgarski: 500 g mielonego mięsa cielęco-wieprzowego (z braku użyłam wołowo-wieprzowego
Cooking Monsterużyliśmy mieszanki przypraw do kurczaka o nazwie "Przyprawa do złotego kurczaka". Producent pisze o niej tak: "Przyprawa do złotego kurczaka Knorr to kompozycja stworzona z myślą o wszystkich smakoszach pieczonego kurczaka. Z tą przyprawą efekt chrupiącego kurczaka z rożna możemy osiągnąć łatwo i wygodnie. Przyprawa idealnie się rozprowadza, nadaje mięsu smakowity złocisty kolor. Pod chrupiącą skórką kryje się aromatyczny, doskonale(...)zupę. Mięso mielimy blenderem (albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa) razem z natką pietruszki. Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę słodkiej papryki. Oba farsze mieszamy w misce i faszerujemy skórę po podudziach. Spinamy ją szpikulcami do szaszłyków (jak na zdjęciu). Następnie z obu stron nacieramy przyprawą Knorr "do złotego kurczaka". Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem
Marder&Marder ManufactureJesienny pieczony udziec z indyka. Idealny na chłodne wieczory. Soczyste, aromatyczne, z delikatną, prawie niewyczuwalną korzenną nutą. Imbir, rodzynki, wanilia, cynamon i inne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy. Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony(...)imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu muszą być świeży imbir (kawałek 2 cm) garść rodzynek i suszonej żurawiny oliwa z oliwek Wykonanie: Indyka natrzeć oliwą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę, majeranek i suszony imbir i sok z cytryny (połowa soku na jedną stronę). Następnie wetrzeć cukier waniliowy
Pociąg Do Kuchnipieprz syczuański- papryka słodka- chilli płatki- oregano- gałka muszkatołowa- 4 łyżki zimnej wody (daję gazowaną mineralną)- olej z pestek winogron Mięso kupuję u znajomego rzeźnika i na poczekaniu mam mielone, wtedy wiem co jem. Na patelni topimy smalec, dodajemy pokrojony boczek - lekko rumienimy. Cebule kroimy w kostkę, dodajemy do boczku do zeszklenia. Czosnek kroimy w drobną kostkę (nie przeciskamy(...)pieczemy ok. 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, podwyższamy temperaturę do 200° C i dopiekamy klopsy przez 15-20 minut (aż będą rumiane). Wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut, aby soki się wchłonęły. Klops możemy podać, jako danie obiadowe ( z sosem) lub do kanapek na śniadanie, czy kolację. Klops jest dobrą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych, a także
mojewypiekiinietylkosłynna potrawa węgierska, której z pewnością skosztował każdy podróżujący tam turysta ,jest niezwykle prosta ,a przy tym pozwala na olbrzymią różnorodność podawania. Langosz to placek drożdżowy ,tradycyjnie pieczony w piecu chlebowym ,a obecnie szybko na głębokim oleju. Langosza kocham bo jest kaloryczny ,tłusty, podnosi poziom cholesterolu ,żołądek go nie lubi, prawdziwa bomba kaloryczna z dodatkami jak śmietana(...)drożdży 3 ziemniaki w mundurkach Ser żółty Śmietana kwaśna Szczypta cukru sól Czosnek Olej Wykonanie. Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h. Przygotowujemy miksturę do smarowania lanoszy
Kulinarny karnet Christopherapieczonymi ziemniakami i burakami. Danie wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu, a wygląda i smakuje niezwykle wykwintnie. Moim zdaniem takie przygotowanie to jeden z najlepszych sposobów na pieczenie drobiu. Trzeba też podkreślić, że mięso z perliczki zawiera bardzo mało tłuszczu i jest bardzo zdrowe. Do przygotowania dania użyłem: 1 perliczki (około 1 200 gram), 6 cienkich(...)boczku parzonego, 1 pomarańczy, 4 średnich buraków, 500 gram niewielkich ziemniaków, 1 główki i 2 ząbków czosnku, 3 łyżek stołowych suszonego tymianku, 2 łyżeczek cukru, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie perliczki zacząłem wcześnie rano od zamarynowania mięsa, które powinno przesiąknąć tymiankowo - czosnkowym aromatem, a w tym celu natarte marynatą musi spędzić co najmniej dwie godziny
Wyprawy kulinarnemusi to być tylko łosoś – sprawdzi się w zasadzie każda inna, świeża ryba. A czemu w papilotach? Papiloty to koperty z papieru do pieczenia. Ryba pieczona w pergaminie częściowo piecze się na parze, a dzięki szczelnemu zamknięciu jednocześnie dusi się w sosie własnym. Każdy gość może dostać swoją porcję i otworzyć sam swoją paczuszkę już na talerzu(...)mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 filety łososia bez skóry (może być też pstrąg łososiowy, halibut lub dorsz) 2 niepełne łyżki miękkiego masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku skórka otarta z połowy cytryny 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 plastry świeżej, najlepiej ekologicznej i niewoskowanej cytryny sól morska świeżo mielony
Poezja smaku