bakłażana/cukinięnadziewaną mięsem mielonym . Dzisiejsza papryka jest o wiele bogatsza w różne dodatki :) Składniki na 1-2 porcje: 1 duża papryka lub 2 mniejsze 20 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 mała cebula Kilkucentymetrowy kawałek cukinii i dyni 1 torebka ryżu (100g) 100 ml passaty pomidorowej 60 g mozzarelli (pół kulki(...)Dodać pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i marchew. Podsmażyć. Dodać mięso mielone. Podsmażyć do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami włoskimi. Dolać passatę pomidorową. Wymieszać. Na koniec dodać ugotowany ryż. Połączyć wszystko. Paprykę/i przekroić na pół. Wypełnić farszem. Na wierzch ułożyć startą mozzarellę. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówswojej kuchni. Składniki: masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 500 g serka ricotta 6 jajek 1/2 szklanki cukru puszka mleka skondensowanego słodkiego 1 cukier puder Spód kruchy: 300 g mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła jajko łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: sok wyciśnięty plus starta skórka z 3 cytryn
ciastkarnia na kruchym spodziebyło pysznie... 1 szkl. mąki 1/2 kostki margaryny 2 łyżki mielonych migdałów 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany Z wszystkich składników zagnieść ciasto ,zawinąć w folię spożywczą na i odłożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy.Nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut
Moje domowe kucharzenieżółtym serem. Piec 20 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku. Pizzę najlepiej piec w prostokątnych blaszkach, wtedy więcej serduszek wytniemy. Podawać z sosem czosnkowym. Sos pomidorowy : * puszka pomidorów w kawałkach * kartonik przecieru pomidorowego * 2 ząbki czosnku * 5 łyżek oliwy z oliwek * garść świeżej bazylii * cukier, sól , świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Na rozgrzaną oliwę wrzucić obrany czosnek. Dodać pomidory
Magiczne Życie Martysmaku pieprz czarny mielony Szpinak podduszam na maśle na patelni, dodaję posiekany drobno czosnek, studzę. Następnie dodaję 4 żółtka, sól, pieprz i mieszam, w końcowym etapie dodając ubitą pianę z białek. Przekładam do dużej foremki na papier do pieczenia i piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut. Przestudzone ciasto szpinakowe
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajakiś czas piekę albo ciasteczka, albo drożdżowe bułeczki z nadzieniem na słodko albo drożdżówki. Lubię "pracować" ze świeżymi drożdżami, z tymi instant nie za bardzo mi wychodzi. Jednak skusiłam się przepisem z innego bloga ( tutaj ) i postanowiłam zrobić drożdżówki. Ciut zmieniłam przepis i dałam masę serową a w tamtym przepisie były cynamonowe zawijaski (muszą być obłędnie pyszne). Drożdżówki wyszły(...)Masa serowa: twaróg (mielony), jajko, budyń, cukry, mieszamy razem do uzyskania gładkiej masy. Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto przez moment wyrabiamy a następnie wałkujemy na cienki prostokąt. Na ciasto rozkładamy równomiernie masę serową. zwijamy 2 razy i kroimy w paski o szerokości około 5 cm. Zawijamy. Smarujemy białkiem i pieczemy przez około 30 minut
Amatorka kuchennawspaniałym smaku czekolady Składniki Ciasto - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 170 g margaryny - 3 żółtka - 100 g mlecznej czekolady potartą na grubej tarce - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ser - 1,5 kg sera półtłustego - 5 jajek - 3 białka - 3 budynie - 1,5 szklanki cukru - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka mleka - starta skórka z 1 cytryny(...)mlecznej czekolady startej na grubej tarce polewa - 1/4 kostki margaryny - 5 łyżek cukru - 5 łyżek kakao słodkiego np nesquik - 2 łyżki zwykłe kakao - 4 łyżki wody - 5 łyżek orzechów mielonych laskowych - pół paczki ryżu preparowanego Sposób przygotowania 1. - Wszystkie składniki ciasta razem w misce zgnieść i wyrobić ciasto zawinąć w folię włożyć na godzinę do lodówki
W królestwie smaków Beatygotujemy, a farsz jest gęsty, wszystko trzyma się jak należy). Jeśli jeszcze takich nie jedliście - spróbujcie koniecznie. Gwarantuję, że nie unikniecie powtórek w kolejnych latach, takie są pyszne. Pieczone pierogi z pieczarkami Babci Leny Składniki: (na 35-40 sztuk) farsz: 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 łyżka masła 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki bułki tartej sól pieprz(...)łyżeczka soli dodatkowo: 1 jajko Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i usmażyć. Jajka obrać, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, następnie zmielić pieczarki z cebulą. Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Mąkę wymieszać z solą, posiekać nożem z zimnym masłem
Pożeraczka, czyli raz adobrzewykorzystamy. Osuszamy piersi papierowymi ręcznikami i mocno przyciskając je do deski, kroimy na pół. Każdą delikatnie rozbijamy, jak najcieniej. To sprawi, że zmieści się dużo nadzienia, a i pieczenie kurczaka będzie szybsze. Mięso solimy, pieprzymy, posypujemy granulowanym czosnkiem i odkładamy na bok. Ja zawsze rozbijam mięso mniej żeberkowaną stroną tłuczka i przez folię spożywczą lub foliową torebkę(...)łyżki masła, wciskamy 2 małe ząbki czosnku. Wykładamy pokrojony szpinak i dusimy go około 2-3 minut, mieszając, aż zmięknie i zmniejszy objętość. Doprawiamy go solą, pieprzem i koniecznie mieloną gałką muszkatołową. Wykładamy serek ricotta i łyżkę startego parmezanu. Całość dokładnie mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 190-200⁰C, bez termoobiegu. Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne bez pokrywki smarujemy
Karo in the Kitchenroku przerobiłam już około 20kg rabarbaru, nie mogło go zabraknąć i w tej postaci. Dla koloru i słodkości dwie solidne garście truskawek. Do smaku – cynamon, gałka muszkatołowa, mielone goździki. Wieczór z książką i jeszcze ciepłą, pachnącą foremką w dłoniach… Rabarbar i truskawki myjemy. Odcinamy zdrewniałe końce rabarbaru, kroimy go w centymetrową kostkę. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki(...)pieczeniu deser musi ostygnąć około 15 minut. Możecie jeść go od razu albo po całkowitym ostygnięciu – ja najbardziej lubię jeszcze gorący, z kulką lodów waniliowych. Połączenie tekstur sprawia, że każda kolejna łyżeczka to maksimum smaku. SKŁADNIKI ½ szklanki białego lub brązowego cukru 1 szklanka mąki (pszenna, razowa, migdałowa, orkiszowa- wedle wyboru) 120g masła 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki mielonej gałki
Karo in the KitchenPieczenie i dekorowanie pierników to chyba jedna z najprzyjemniejszych części przygotowań do świąt. Można wtedy puścić wodze fantazji i przez chwilę poczuć się jak małe dziecko. Genialny sposób na relaks i oderwanie od problemów życia codziennego. W tym roku postanowiłam upiec dwa rodzaje pierników - pierwszy z nich bardziej klasyczny, na mące razowej i miodzie, raczej(...) (1/2 łyżeczki) imbir mielony (2 łyżeczki) Przygotowanie: 1. Masło topimy z ksylitolem. 2. Przyprawy dodajemy do miski z przesianą mąką, kakao, solą, sodą i jajkiem. Mieszamy i dodajemy miód, następnie masło z ksylitolem. 3. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, następnie wałkujemy na grubość kilku mm i wykrawamy dowolne kształty. 4. Pieczemy 5-8 minut
Powiedz dietom niesoli 2 dag świeżych drożdży 280 ml ciepłej wody Do posypania: 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule dymki razem z zieloną częścią 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty Przesiać mąkę do miski i zrobić zagłębienie na środku. Rozetrzeć drożdże z niewielką ilością wody, dodać resztę wody(...)misce wymieszać posikaną cebulę z kminem rzymskim, kolendra i miętą. Posmarować chlebki oliwą z oliwek, posypać równomiernie mieszanką ziołowo - cebulową, można posypać grubą solą, i piec 15-20 minut. Przyprawy można również rozgnieść w moździerzu, będą jeszcze bardziej aromatyczne. Podawać na ciepło. źródło,, encyklopedia chleba
Apetyczna babeczkaprawda jest już po świętach ale taki makowiec można jeść cały rok. Makowiec jest moim ulubionym ciastem z dzieciństwa. Moja babcia gdy piekła ciasta na święta dla całej rodziny to zawsze robiła dodatkowy makowiec ekstra dla mnie. Szkoda tylko że nie mam babci przepisu Poniższy przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Składniki na ciasto: - 1,5 szklanki mąki(...)suchych drożdży - 2 łyżki cukru - szczypta soli - 1 łyżka alkoholu – np. wódka, rum - 1 cukier waniliowy Masa makowa: - 167 gr suchego maku – ja korzystałam z maku już mielonego - 56 gr cukru - 1 łyżka miodu - 1/2 aromatu migdałowego - 1/3 łyżeczka cynamonu - 1/3 miękkiego masła - 2 białka - orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana Najpierw robimy ciasto. Mąkę mieszamy
Kuchenne Wariacjełyżki oliwy extra vergine 1 pomidor - sam miąższ bez pestek i skórki garść świeżych listków bazylii 4 ząbki czosnku sok z połówki cytryny sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Bonus: jeśli pominiecie szynkę - tarta stanie się wspaniałym daniem wegetariańskim :) (z tego miejsca pozdrowienia dla Panny Balke :)) Do dzieła: Zaczynamy od pesto. Wszystkie składniki wrzucamy(...)tych urządzeń, więc jeśli jesteście biednymi studencinami z nie-wyposażonej stancji - zajrzyjcie do sąsiadów i poproście o wsparcie :) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, po czym rozwijamy na niej ciasto. Jeżeli macie mrożone ciasto francuskie w rulonie - poczekajcie chwilę, aż się nieco rozmrozi, aby nie połamać go przy rozwijaniu. Z kolei jeśli wasze
Spektrum Smakuprzerośnięty – nie za mało i nie za dużo – a wówczas efekt końcowy będzie w sam raz. Zresztą zwiększona zawartość tłuszczu, który w międzyczasie się wytapia, pozwala na odpowiednio długie pieczenie, dzięki czemu mięso stanie się miękkie i delikatne. Boczek z grilla 2016-06-26 21:27:06 Delikatny i aromatyczny boczek z grilla w lekko pikantnej marynacie. Prosty(...)plastry o grubości ok. 1cm Marynata 3 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1,5 łyżeczki soli 2 czubate łyżeczki uniwersalnej musztardy 10 łyżek oliwy Do podania musztarda i tarty chrzan zielone oliwki marynowane/kiszone warzywa świeże lub opiekane na grillu pszenne
Kulinarna Pokusa