włożona i w piekarniku upieczona. Taka pieczeń świetnie smakuje jak się sos serowy lub pieczarkowy do niej przygotuje. Dzięki smażeniu kasza nam się nierozgotowana, a kapusta i jajka w całość ją posklejała. Składniki: 200 g kaszy gryczanej prażonej Kupiec, 1 biała cebula, 500 g kapusty, czosnek mielony do smaku, 2 jajka, 4 łyżki bułki(...)keksówkę o wymiarach 25/12 wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy farsz z kaszy, wierzch wygładzamy, przykrywamy folią aluminiową do pieczenia. Pieczemy ok. 60 min. w 190°C. 15 min. przed końcem pieczenia ściągamy folię, a wierzch smarujemy olejem za pomocą pędzla. Gorącą pieczeń kroimy na plastry i podajemy
Moniki Smakołykipomyśleć ,że jeszcze nie tak dawno do pieczenia sernika podchodziłam jak do jeża ... Aż w końcu zdobyłam się na odwagę i co się okazało ? , że nie taki sernik straszny jak go malują . Piekę je teraz co raz częściej i z każdym kolejnym mam wrażenie ,ze to już ten najlepszy , ten idealny. Nie inaczej oczywiście jest(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej ( można pominąć ,jeśli używamy sera własnoręczne mielonego , który jest bardziej suchy niż wiaderkowy ) Polewa chałwowa : Pozostała 1/4 puszki mleka skondensowanego 100 g chałwy ( u mnie waniliowa ) 3 łyżki mleka Wykonanie : Ciastka połączyć z masłem . Dno formy ( u mnie tortownica 26 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia . Wysypać ciastka i ugnieść spód . schłodzić ok pół
Malinowa Kawiarenkasię w ustach warzywa oraz aromatyczny sos. Składniki - 1,5 kg udek z kurczaka - dwie duże marchewki - garść fasoli szparagowej - 1 puszka groszku konserwowego - ½ selera - przyprawa do drobiu - ostra mielona papryka - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem(...)godzin do lodówki. Marchewkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół. Groszek osączyć. Udka włożyć z warzywami do rękawa do pieczenia. Rękaw ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Piec ok. 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 o C. Uwaga – sprawdzona rada 1) zamiast
Świat SmakuJuż jakiś czas nie piekłam chleba . Gorące, tegoroczne lato nie sprzyjało włączaniu piekarnika. Często było nawet zbyt gorąco na to żeby ciasto powoli i spokojnie wyrastało. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło bo dzięki przerwie stęskniłam się za zapachem i smakiem domowego pieczywa. Niestety, lata nie przetrwał się zakwas i muszę dopiero wyhodować nowy(...)zyskał piękny kolor. Słodkawy smak podkręciłam mielonym kminkiem bo całych ziarenek Żarłoczek by nie zdzierżył. Chleb o wilgotnym, aromatycznym miąższu i chrupiącej skórce był przepyszny! Dzisiejszy wpis jest moim udziałem w 10 edycji akcji, jaka odbywa się od kilku lat w blogosferze z okazji Międzynarodowego Dnia Chleba . Blogerzy w wielu krajów świata pieką swoje chleby i pokazują
Smaczna Pyzarazem z posiekanym miąższem z cukinii. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, kaszę, pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy na gładką masę. Cukinie napełniamy farszem i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok 40 min w 180 C, 10 minut przed końcem posypujemy startym
e-PrzepisyKulinarnekarczek lub szynka) 2 cebule 4 ziemniaki 3 czerwone papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku mąka olej szczypta papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 3 liście laurowe sól pieprz Papryki natrzeć olejem, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. pół godziny, aż skórka na papryce
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniespecjalne okazje robimy faszerowane pieczarkami,które pojawiły się już na blogu lub te,które proponuję dzisiaj.Zawsze okazują się hitem przyjęcia Składniki: ok 15-20 skrzydełek ok 1 kg mielonego mięsa(karczek lub łopatka) 1-1,5 cebuli jajko czosnek sól,pieprz przyprawa do kurczaka czubryca czerwona przyprawa do mięsa wieprzowego(u mnie bezglutenowa) Umyte skrzydełka należy wytrybować(...)przyprawie.Smarujemy pojedynczo skrzydełka i odstawiamy do lodówki na parę godzin. W tym czasie mielimy mięsko z cebulą,dodajemy pół główki wyciśniętego czosnku,sól,pieprz,czerwoną czubrycę i przyprawę do mięsa wieprzowego oraz jajko.Dokładnie mieszamy.Przygotowane wcześniej skrzydełka napełniamy mięsnym farszem,układamy na blasze i pieczemy w 180st C ok 60 min. Serdecznie polecam Wam skrzydełka tak przygotowane,z pewnością każdemu
Niespełnione zdolności kulinarnemenu zawsze kiedy jestem w tym kraju. Cavapcici to małe "kotlety mielone" w kształcie cylindrów o długości około 5 centymetrów, które swój charakterystyczny smak zawdzięczają mięsu baraniemu i odpowiednim przyprawom. Można je jeść bez dodatków jako ciepłą przekąskę, można dodać do nich pieczone ziemniaki i surówkę i jeść jako pełnowartościowy obiad. W każdym wydaniu smakują po prostu
Milion Smakówłyżeczki gałki muszkatołowej płaska łyżeczka soli 60 g pestek dyni 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 3-4 łyżki oleju Przygotowanie: Siemię lniane zalać 6 łyżkami gorącej wody, wymieszać i odczekać 5 minut aż się zrobi glut. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę, dodać starte warzywa i pestki dyni. Mleko wymieszać dokładnie
greenscarflinię dla fanów zdrowego żywienia dla alergików Składniki: 450g suszonych daktyli 115g mielonych migdałów 90g kakao 2 banany (najlepiej dojrzałe) 5 jajek (rozm. M) 7 łyżek oleju 90 ml kawy (najlepiej z ekspresu lub kafetierki) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Daktyle wrzucić do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 30 minut
Mania Wypiekaniaprzeniesie :) Piątek, piątek! Ale zapowiada się ciężko... PRZEPIS /1 porcja/ ~70g lnu mielonego ~duży banan (ok. 120g po obraniu) ~cukier/stevia ~100ml mleka sojowego + 50ml ~łyżeczka oleju (u mnie z orzechów włoskich) ~2 'rządki' gorzkiej czekolady (ok. 20-25g) ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Banana rozgnieść na puree, dodać olej, len, cukier/stevi
breakfast of dreamsmoździerzu) 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (zmielone w moździerzu) 1 łyżeczka soli Marynatą dokładnie nacieramy szynkę i chowamy na noc do lodówki. A następnego dnia przekładamy do foliowego rękawa do pieczenia, zawiązujemy z obu stron i pieczemy w 200 stopniach godzinę na każdy kilogram szynki
Marder&Marder Manufacturepomidorami i ogórkiem doskonała jako uniwersalny dodatek do wielu różnych dań, zwłaszcza z pieczonego, duszonego i grillowanego mięsa. Zapisz przepis Drukuj Składniki 200g mieszanki porwanych kolorowych sałat 1 średni ogórek mizeryjny (200g) 1 średni pomidor (200g) 5-6 gałązek koperku sól czarny pieprz świeżo mielony 2 łyżki oliwy Instrukcje Ogórka dokładnie obieramy i kroimy na cienkie (ok. 2mm) plasterki
Kulinarna Pokusasztywno i odstawiam do lodówki. Żółtka ucieram z cukrem do białości. Twaróg mielę trzykrotnie. Do utartych żółtek dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczana i mleko cały czas miksując. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką. Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórotaczać piękne aromaty przywodzące na myśl Francję. Intensywne zapachy rozmaitych serów oraz świeżo pieczonego pieczywa. Z wielkim zaciekawieniem zwiedzałyśmy cały Jarmark odkrywając na każdym kroku coraz to wspanialsze smakołyki. Było fantastycznie i na pewno udamy się na niego za rok. Dla tych co nie mieli okazji być w Poznaniu zapraszamy na krótką fotorelację. Oprócz różnego rodzaju specjałów kuchni francuskiej
Kolizje Smaków