pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:107/315)

Miodownik z wkładką serową 292

blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt orzechowy: 4 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru kryształu 100g orzechów włoskich 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Miodowniki: 500g mąki 130g cukru pudru 1 łyżeczka sody 200g margaryny (np Kasia, Palma) 3 łyżki miodu (najlepiej lejący, użyłam akacjowego) 2 jajka szczypta soli Sernik: 5 jajek(...)łyżeczki kawy mielonej 300g masła Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej (kajmak- 400g) 2 tabliczki białej czekolady 1/3 szklanki śmietanki 30% kolorowe pisaki, cukrowe posypki Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając na wolnych obrotach dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i posiekane

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekany chleb z serem i ziołami 429

włącz piekarnik niech się już nagrzewa. 200 stopni, opcja pieczenia góra i dół. SKŁADNIKI: 1 bochenek chleba 1/2 kostki masła 4 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki pęczek cebulki dymki 10 plasterków sera żółtego (ja użyłam morskiego) 1 kulka sera mozzarella serek kremowy Arla Apetina  świeżo mielony pieprz szczypta soli 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1  łyżka(...)pieczarkami. Następnie wysmarować od środka i od góry marynatą maślano-ziołową. Zawinąć w papier i folię. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Ostatnie 5 minut piec bez przykrycia. Przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie Wam nie więcej niż 20-30 minut

ClauditteMissCooking
Makowiec z bezą 298

proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego namoczone w rumie rodzynki lub posiekane orzechy włoskie (można pominąć) 4 białka jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej'; document.write(" "); Masa makowa: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem oraz miodem. Zalewamy mak, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do napęcznienia. Jeśli kupiliśmy zwykły mak (nie zmielony) mielimy dwukrotnie przez maszynkę

Poezja smaku
Kurczę pieczone w ziołach 175

Trochę oleju Kilka ząbków czosnku Cebula Sól Pieprz czarny Kolendra Świeży estragon lub rozmaryn Liście laurowe Gorczyca mielona lub musztarda   Bazę ziół do kurczaka zawsze tworzę z estragonu lub rozmarynu. Świeże zioła siekamy i mieszamy z kilkoma(...)zastąpić łyżką musztardy. Do kurczaka koniecznie dodajemy też czosnek. Mięso smarujemy powstałym sosem. W naczyniu do pieczenia układamy listki laurowe, gałązkę rozmarynu i plastry cebuli. Na to kładziemy nóżki z kurczaka. Pieczemy w temperaturze 150 stopni

prawdziwe jedzenie
Imbir, imbir, imbir, imbir... 157

nawet po dwóch dniach leżenia na talerzu bez przykrycia są, jak dla mnie, zbyt chrupkie. Przy kolejnych partiach modyfikowałam temperaturę i czas pieczenia, i moim zdaniem tak pieczone, są idealne. Zaraz po wyciągnięciu z pieca mięciutkie, twardnieją przy studzeniu, żeby następnego dnia nabrać konsystencji idealnej - chrupkie z wierzchu, miękkie w środku. W sam raz na dwa kęsy. Moim zdaniem(...)podwójnie imbirowe Składniki: (na 60-65 sztuk) 300 g mąki pszennej 200 g ciemnego brązowego cukru 200 g miękkiego masła 3 łyżeczki mielonego imbiru 45 g kandyzowanego imbiru 1 jajko Mąkę przesiać do miski, wymieszać z mielonym imbirem i drobno posiekanym imbirem kandyzowanym.  Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, wsypać mąkę, połączyć. Wbić jajko, zagnieść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki z powidłami 199

śliwkowych (przepis  tutaj ) Przyprawa korzenna, której użyłam do tych muffinek, nie jest standardową przyprawą piernikową. Do jej zrobienia użyłam: 4 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczkę imbiru 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 2 utłuczone w moździerzu ziarna ziela angielskiego 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią (64 g) Wszystkie przyprawy oraz cukier(...)zużywam ok. 1/2 tego, co wychodzi z podanych składników. Natomiast jeśli chodzi o same muffinki, sprawa jest dziecinnie prosta. Na początek łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę korzenną. Następnie wlewam mleko i olej oraz wbijam jajka. Całość mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. Grudkami wcale się nie przejmujemy. Do foremek

Ratunku obiad
Ziołowy politechnik warszawski 148

politechnik (1kg schabu bez kości) 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka suszonej ciętej szałwii (np. kotanyi) 1 łyżka rozmarynu suszonego 1 płaska łyżka soli morskiej 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka bulionu mięsnego  2 łyżki mąki kukurydzianej Schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W moździerzu rozcieramy rozmaryn(...)mąką kukurydzianą i ponownie zagotowujemy stale mieszając trzepaczką, by w sosie nie powstały grudki. Mięso w naczyniu zawijamy od góry w folię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około godziny. W czasie pieczenia należy mięso co jakiś czas polewać powstałym sosem. Około kwadrans przed końcem, z mięsa zdejmujemy folię i pozwalamy mu dopiec się z wierzchu. Danie podajemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Krucha rolada orzechowa 167

Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; 150 g cukru pudru; 1 cukier waniliowy (16g); 1 jajo; szczypta soli; 2 łyżki mleka (u mnie 4 łyżki); 125 g masła lub margaryny; Składniki na farsz i lukier: 200 g mielonych orzechów laskowych (u mnie włoskie); 100 g cukru kryształu lub pudru; 2 krople(...)folią spożywczą od spodu ciasta). Łączenie ciasta ma być pod spodem rolady, wtedy ciasto posmarowane śmietaną z żółtkiem lepiej się zlepi. Roladę delikatnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej zrobić to od razu przy rolowaniu rolady), łącząc przy tym oba końce ciasta posmarowane wcześniej śmietaną z żółtkiem (ja nie łączyłam tylko końce posmarowałam żółtkiem ze śmietaną, zlepiłam

In my kitchen
Roladki z kurczaka, pieczona figa, dynia i chipsy z buraka! Dietetyczny obiad! 210

nazywając zdrowo, smacznie i kolorowo ;-). Na talerzu ląduje pieczona pierś z kurczaka nadziewana dynią i ziołami, podałam z zapiekaną figą, plastrem dyni piżmowej i chipsami z buraka. Bardzo aromatyczne danie! składniki: - pierś z kurczaka - 1/4 dyni piżmowej - czosnek - 2 figi świeże - burak - oliwa z oliwek - sól, pieprz - miód - kardamon mielony - liście bazylii, oregano - sok z cytryny Pierś z kurczaka(...)roladę. Ułóż w naczyniu do zapiekania. Warzywa: plaster lub plastry dyni polane miodem ( w zależności ile chcesz podać ;-) ), figę (natnij nożem na krzyż) i pokrojonego w cieniutkie plasterki buraczka, piecz na blaszce w gorącym piecu.  Roladę z kurczaka skrop obficie oliwą z oliwek i piecz około 45 minut w piekarniku co jakiś czas podlewając sokiem z naczynia. Podawaj gorące

SMYKWKUCHNI
Pierogi z mięsem z rosołu 167

ugotowanego mięsa z rosołu (dałam mięso z 1 uda indyka, udek drobiowych i dołożyłam pieczone – wszystko bez skóry) - 3 marchewki z rosołu i kawałek selera - 250g boczku wędzonego - 2 – 3 cebule - kilka ząbków czosnku (ilość według upodobań) - 2 jajka - sól morska - świeżo mielony pieprz (do smaku) - 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego Dodatkowo (do wyboru): - natka pietruszki - przesmażony boczek

mojewypiekiinietylko
Pasztet wielkanocny 170

gotowania (na ostatnie 20 minut) wrzucamy obrane warzywa i wątróbkę. Mięso z warzywami i bułką mielimy, dodajemy jajka, startą gałkę muszkatołową i przyprawy, po czym dokładnie mieszamy, najlepiej rękami. Przekładamy do prodiża/foremek i polewamy z wierzchu olejem bądź wykładamy cienkie plastry słoniny. Pieczemy w 170 stopniach przez 1h 45 minut (najlepiej jednak wychodzi w prodiżu, pieczony tyle samo czasu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kopytka 153

znudzą Ci się ziemniaki, to proponuję kopytka – pasują doskonale do pieczeni, najlepiej z dobrym, pieczeniowym sosem … Potrzebujemy : ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 200 g mąki pszennej Ugotowane i wystudzone ziemniaki dokładnie dusimy (przeciskamy przez praskę, lub mielimy maszynką) – staramy się zrobić to bardzo dokładnie, aby nie zostały żadne grudki. Dodajemy mąkę i 1 jajko

Ugotuj to sam ...
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 226

bułce z mnóstwem pysznych dodatków. U nas pojawiły się jako alternatywa dla tradycyjnego mielonego w niedzielne popołudnie. Towarzyszyły im na talerzu młode ziemniaczki z koperkiem oraz fasolka szparagowa i pomidor. U nas w wersji lekko zmodyfikowanej. Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 2 duże buraki 1,5 szkl. kaszy jaglanej ugotowanej na sypko 2 duże jajka ząbek

Dzieje kuchennej Wiewióry
TORT CZEKOLADOWY ZE ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 269

wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C, pieczemy ok.30-35 minut, na programie do pieczenia biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Składniki kremu: - 350ml kremówki 30% - 250g mascarpone - 2-3 łyżki mielonego ksylitolu lub cukru pudru - kilka łyżek konfitury truskawkowej (u mnie domowa) - 250g truskawek W misie miksera

Smaczne Zdrowe
Szybka pizza na cieście francuskim 490

suszony tymianek, bazylia - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne -1/2 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz  - 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia  Do dzieła! 1. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C.  2. Płat ciasta rozwijamy i układamy na papierze do pieczenia, a potem na blaszce.  3. Przygotowujemy sos pomidorowy: wszystkie składniki łączymy ze sobą

Sajkofanka smaku
Szynka pieczona 249

Szynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno. Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu. Warto upiec sobie od razu dwie. Składniki: -jedna lub dwie nieduże szyneczki -pół szklanki oleju -kilka ząbków czosnku -sól -przyprawa barbecue lub do mięs -słodka papryka mielona    Szynkę nacieramy niewielką ilością soli. Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw(...)kilka razy obrócić.     Po tym czasie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30 minut. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut a potem przykrywamy ponownie, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 minut.    Szynka jest gotowa

Maminek kulinarny
Kiełbaski na grilla 150

greckiej przyprawy: 2 miarki suszonego oregano 1 miarka suszonego tymianku 1 miarka płatów chilli Wykonanie: Mielone mięso mieszamy z oliwą, octem, wodą, czosnkiem i czerwoną przyprawą ziołową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej formujemy kiełbaski i nadziewamy je na patyki. Pieczemy na grillu, najwygodniej będzie na aluminiowych tackach

Kulinarne przygody Gatity
Łosoś w sosie ogórkowym 182

gałązek świeżego koperku oraz pietruszki 4 ząbki pokrojonego w plastry czosnku tymianek sól morska, grubo mielony czarny pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy marynatą rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zamarynowaną rybę układamy na blaszce, na niej układamy gałązkę tymianku, pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sos ogórkowy: 4 łyżki oleju rzepakowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos czosnkowy VIDEO 159

Jest to idealny dodatek do mięs z grilla jak również do pieczonego mięsa czy kanapek Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składniki - 5 – 8 ząbków czosnku - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurty naturalnego typu greckiego - pieprz ziołowy, ostra mielona papryka Wykonanie Czosnek bardzo drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić pieprzem i papryką. Wstawić na kilka godzin

Świat Smaku
Grecka Musaka 210

solą, pieprzem, papryką ostrą, jeżeli ktoś lubi można użyć przyprawy do wieprzowiny lub mięsa mielonego. Teraz możemy zająć się bakłażanem. Każdy krążek dokładnie myjemy i odsączamy do sucha na papierowym ręczniku.  Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, najpierw 7 minut z jednej strony, potem

Czerwona Porzeczka