ryżem, zawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być(...)bardzo ściśle na naczyniu wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty, aby się gołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę, której były gotowana kapusta wlać do naczynia z gołąbkami do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony): 500 ml wody z pieczenia gołąbków 400 gr jogurtu greckiego
moj przepis naryżem, zawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być(...)bardzo ściśle na naczyniu wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty, aby się gołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę, której były gotowana kapusta wlać do naczynia z gołąbkami do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony): 500 ml wody z pieczenia gołąbków 400 gr jogurtu greckiego
moj przepis nacukru -300ml ciepłej wody -4 szklanki mąki pszennej tortowej -łyżeczka soli -4 łyżki jogurtu naturalnego -około 5 łyżek oleju FARSZ -1 kg mięsa mielonego np łopatka lub szynka wieprzowa -2 średnie cebule -1 papryka czerwona -około 200g pieczarek -słoiczek koncentratu pomidorowego około 190g -sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka czerwona w proszku słodka DODATKOWO -oregano do posypania chlebków Do miski(...)Następnie urywamy kawałek ciasta, wałkujemy na cienki spory placuszek, boki rolujemy i sklejamy palcami końce, tak by powstała łódeczka. Na chlebek dajemy trochę farszu. Chlebki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy je niewielką ilością oregano. Chlebki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy na złoty kolor około 20 minut. Grzanie góra-dół
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuryżem, zawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być(...)bardzo ściśle na naczyniu wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty, aby się gołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę, której były gotowana kapusta wlać do naczynia z gołąbkami do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony): 500 ml wody z pieczenia gołąbków 400 gr jogurtu greckiego
moj przepis naSkładniki potrzebne do przygotowania kruchego ciasta z kapustą i mięsem. Ciasto: 45 dkg mąki pszennej 6 łyżek zimnej wody 20 dkg masła szczypta soli Nadzienie: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatka) 2 średnie białe cebule 2 łyżki masła 50 dkg kapusty kiszonej 6 sztuk suszonych śliwek 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki(...)składniki wystudzić. Kiedy zimne, dodać dwa jajka i dobrze wymieszać. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą częścią wyłożyć spód oraz boki formy do pieczenia. Następnie wypełnić formę nadzieniem z kapusty i mięsa. Przykryć drugą częścią ciasta. Ja wyciełam fantazyjne gwiazdki. Po wierzchu ciasto posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego
mecookstego zdrowsza i świeża. Do jej przygotowania nie potrzeba ani wędzarni ani specjalnych urządzeń, wystarczy jeden garnek. Polecam! Składniki: ok 1,5 kg mięsa od szynki wieprzowej 2 litry wody 2 łyżki majonezu 1/3 szklanki soli (130g) 1 łyżka cukru 1 łyżka pieprzu 1 cebula 5 ząbków czosnku 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego pół łyżeczki chilli(...)zdejmujemy sznurek i oprószamy mięso paprykami oraz ziołami *** *** Szynkę przechowujemy w lodówce, przed podaniem kroimy mięso na cienkie plasterki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: DOMOWA KIEŁBASA SŁOIKOWA PRZEPIS TUTAJ DOMOWA PIECZEŃ RZYMSKA PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY
Blog z Apetytemryżem, zawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być(...)przypaliły od spodu. Wodę, której były gotowana kapusta wlać do naczynia z gołąbkami do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony): 500 ml wody z pieczenia gołąbków 400 gr jogurtu greckiego/śmietany 18%/śmietany 30% sól pieprz koperek 1 łyżka mąki pszennej
moj przepis naKarczek z dzika to stosunkowo łatwe w przyrządzeniu mięso. I choć np. wymaga nieco dłuższej obróbki termicznej niż popularna karkówka wieprzowa, to jednak w przepisie poniżej marynuje i gotuje się ona przez większość czasu „sama” nie wymagając uciążliwego stania nad garnkiem. Dlatego polecam tę potrawę nawet osobom, które nie mają szczególnie dużo czasu na gotowanie. Przynajmniej w weekend powinno udać(...)czarnego świeżo mielonego 1 i 1/2 łyżeczki soli kilka ziaren suszonego jałowca 2 liście laurowe 150ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 4 łyżki oleju rzepakowego Do podania ziemniaki gotowane lub pieczone , kopytka kwaszony lub konserwowy ogórek, marynowane patisony sos z duszenia Instrukcje Czosnek obieramy i dokładnie miażdżymy w wyciskarce. Ziarna jałowca drobno rozbijamy w moździerzu. Następnie przygotowujemy marynatę dokładnie mieszając
Kulinarna PokusaBardzo fajne mięsko zarówno do obiadu, jak i na kanapkę. Jeśli lubicie słodko-pikantne smaki, ta szynka jest specjalnie dla Was ;) Przepis pochodzi z Kuchni
Czerwona Porzeczkarząd. Składniki na porcje dla 2 osób: (inspiracja przepisem z bloga " Nasze życie od kuchni ") 1 spora cukinia 2 średnie cebule 400-500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 czerwona papryka kilka pieczarek 3/4 puszki krojonych pomidorów (można oczywiście użyć świeżych pomidorów, wtedy najpierw należy je sparzyć i obrać ze skórki, a następnie postępować wg przepisu) 4 plasterki żółtego(...)chwilę posmażyć, aby sos się zagęścił i zredukował. Napełnić obie połówki cukinii farszem ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, delikatnie podlać wodą, piec ok. 20-25 minut w temp. 180 st. C. Kilka minut przed końcem pieczenia na cukinię położyć plasterki żółtego sera i zapiec. Podawać na ciepło
Simply Foodbigosik, a teraz przyszła pora na gołąbki. Polecam, bo są pyszne! Składniki na gołąbki z młodej kapusty 1-2 główki młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam) 1,5 szklanki nieugotowanego ryżu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 0,5 l rosołu (może być z kostki) Kapustę obieramy z zewnętrznych liści(...)żaroodpornym. Gdy gołąbki już są w naczyniu przykrywamy je pozostałymi liśćmi kapusty (ma to uchronić gołąbki przed ewentualnym przypaleniem) i zalewamy rosołem. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Gotowe! Można je podać z ulubionym sosem. Ja następnego dnia odgrzewam je na patelni i podaje takie przysmażone, pycha
Rozpustne gotowaniemięsa podałam sałatkę z buraczków, która moim zdaniem komponuje się idealnie. Przepis również zamieszczę niebawem. Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa około ½ szklanki suszonej żurawiny 2 oscypki olej do smażenia Marynata: pieprz 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki tymianku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)około 4 minuty. *Jeśli sos będzie zbyt gęsty możecie dodać wody. Ja osobiście po upieczeniu mięsa dodałam do naczynia żaroodpornego, w którym się wcześniej piekło odrobinę wody. Dzięki temu wymieszała się ona z pozostałymi po pieczeniu sokami z mięsa. Wodę dodałam do sosu. Sos dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę aby smaki się połączyły. Polędwiczkę kroimy w plastry
Mania Gotowaniałyżki mieszanki ulubionych przypraw do drobiu 1 łyżeczka oregano Oliwa z oliwek Farsz do kurczaka – 0,5 kg mięsa mielonego wołowego – 0,5 mięsa mielonego wieprzowego – pęczek natki pietruszki – 1 namoczona kajzerka lub bułka tarta – 2 średniej wielkości cebule drobno posiekane – sól,pieprz i inne przyprawy według uznania – jedno jajko – wszystkie(...)długo aż temperatura w centrum piersi kurczaka osiągnie około 150-160 ° C. Całkowity czas wędzenia powinien wynosić około 2 godziny na kilogram. – po uwędzeniu, a przed podaniem odstaw pieczeń na 10 minut niech odpocznie. The post Faszerowany, dłuuugo wędzony kurczak owijany bekonem appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciewiększych ilościach a potem mrozić w porcjach, tak by wykorzystywać na szybkie obiady do makaronu lub właśnie do zapiekanek. Do sosu bolońskiego możecie użyc swojego ulubionego rodzaju mięsa: wieprzowego, wieprzowo – wołowego czy też drobiowego np z indyka czy z kurczaka ( w tym ostatnim przypadku sos zyskuje na lekkości, ma mniej kalorii). Ja bardzo lubię do bolońskiego sosu dodawać również(...)szkl wody, mieszamy wszystko (wody nie dodajemy jeśli używamy makaronu ugotowanego – suchy makaron, wchłonie ja podczas zapiekania). Posypujemy wierzch oregano. Zapiekamy godzinę w 180st. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy zapiekankę żółtym serem i pieczemy az się rozpuści. Artykuł Zapiekanka makaronowa po bolońsku pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeSzynka duszona z zielonym groszkiem Pyszna duszona szynka w śmietanowym sosie z zielonym groszkiem . Jest to jeden z lepszych pomysłów na niedzielny obiad . Dodatkowo poza tym
Ogrodnik w podróżyduszony w kapuście kiszonej, dzięki któremu przyrządzimy pyszny soczysty schab, który zaspokoi podniebienie niejednego smakosza. Schab duszony w kapuście kiszonej. Składniki porcja dla 3-4 osób: 500g schabu wieprzowego 500g kapusty kiszonej Mąka pszenna Sól Pieprz 1 cebula 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku Schab duszony w kapuście kiszonej. Przygotowanie: Schab kroimy w plastry takie(...)dodać zasmażkę i chwilę jeszcze poddusić całość. Tak przyrządzony schab doskonale smakuje podany z młodymi ziemniaczkami. Smacznego Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Pulpety w sosie pomidorowym Golonka pieczona w piwie Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Artykuł Schab duszony w kapuście kiszonej pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakupyszne! W sumie jest to bardzo łatwe oraz szybkie danie i spokojnie można do niego wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki groszku konserwowego 1/4 szklanki wody olej do smażenia(...)mięso wykładamy warstwę z ziemniaków *** *** Ziemniaki smarujemy z wierzchu delikatnie olejem i posypujemy mieloną papryką – słodką i ostrą *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20 minut – bez przykrycia *** *** Ziemniaki powinny się ładnie zrumienić z wierzchu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI
Blog z Apetytemłyżki mieszanki ulubionych przypraw do drobiu 1 łyżeczka oregano Oliwa z oliwek Farsz do kurczaka – 0,5 kg mięsa mielonego wołowego – 0,5 mięsa mielonego wieprzowego – pęczek natki pietruszki – 1 namoczona kajzerka lub bułka tarta – 2 średniej wielkości cebule drobno posiekane – sól,pieprz i inne przyprawy według uznania – jedno jajko – wszystkie(...)temperatura w centrum piersi kurczaka osiągnie około 150-160 ° C. Całkowity czas wędzenia powinien wynosić około 2 godziny na kilogram. – po uwędzeniu, a przed podaniem odstaw pieczeń na 10 minut niech odpocznie. The post Faszerowany, dłuuugo wędzony kurczak owijany bekonem appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciewiem, że niektórzy wolą je z ziemniakami. A u was jak się jada gołąbki? Składniki (na 9-10 sztuk): 1 duża główka młodej kapusty 500g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 1 duża cebula 100g białego ryżu 5 suszonych pomidorów 4 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pierzu ziołowego szczypta gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki(...)laurowe i ziele angielskie. W naczyniu układać gołąbki. Pomidor pokroić w kostkę, rozłożyć na gołąbkach. Zalać gorącym bulionem, przykryć folią (lub pokrywką żaroodporną) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Gołąbki piec 40 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut. Podawać na gorąco. Smacznego
Obiad gotowyszybkie, ale naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także w roli głównej na świątecznym stole. Polecam. Składniki: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 średnia cebula • przyprawy: sól, pieprz, Delikat Knorr’a do mięs • 1 zupa francuska cebulowa(...)każdą z nich dokładnie obtoczyć w powstałym płynie. 8. Kuleczki posypać zezłoconymi grzybami. 9. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 25 – 30 minut. W połowie pieczenia wysunąć formę i każdą kuleczkę obrócić. 10. Gotowe kuleczki podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchniPolędwiczka uznawana jest za jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Mają wiele zalet - posiadają stosunkowo niewiele kalorii (ok. 150 kcal w 100g) oraz tłuszczu (ok. 3,5g w 100g), za to wysoką zawartość białka (ok. 26g w 100g). W porównaniu do innych gatunków polędwiczki wieprzowe dostarczą nam sporą dawkę magnezu, potasu, a także witamin z grupy B (głównie(...)diecie redukcyjnej czy u sportowców. Może więc dziś na obiad polędwiczki z zielonym groszkiem? Polędwiczki z groszkiem - przepis na 6 porcji Do przygotowania polędwiczek będą Ci potrzebne: 2 polędwiczki wieprzowe, 1/2 czerwonej papryki, 100g mrożonego groszku, 2 dymki, 2 jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Groszek ugotuj do miękkości i odcedź na sicie. 2. Paprykę
Z notatnika dietetykacharakterystycznego smaku i sprawia, że wszystkie soki zatrzymują się w środku. Bardzo smaczna, miękka rolada z mięsa, która nie rozpada się podczas krojenia. 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 jajka 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do moczenia bułki 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka soli pieprz czarny(...)około pół godziny. Schłodzone mięso odwinąć z folii i zawinąć w plasterki wędzonego boczku. Tak przygotowaną roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C i piec przez ok 50 min. Przed pokrojeniem pieczeń powinna odczekać ok 10 min. Smacznego
https:KKuchniaMniamwarte jest wypróbowania Przepis na 4 porcje dania Zapiekanka ryżowa z soczewicą i dynią SKŁADNIKI: 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 100 g suchego ryżu białego 1 szklanka zielonej soczewicy sól 750 ml bulionu mięsnego(...)następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie żaroodporne nakryć pokrywką lub szczelnie owinąć folią aluminiową. Piekarnika rozgrzać do temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z zapiekanką i piec pod przykryciem przez około 30 minut na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu naczynie żaroodporne wyjąć z piekarnika. Zapiekanka ryżowa z soczewicą i dynią jest gotowa do podania. Artykuł Zapiekanka ryżowa
WSZYSTKO SMACZNEpieczarki. Podobnie jak ta z przepisu na soczystą karkówkę jest pyszna, m iękka, delikatna, rozpływa się w ustach a do tego oczywiście ekspresowa w wykonaniu Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 100 g tłuszczu do smażenia (u mnie smalec gęsi ) – ilość tłuszczu należy dobrać do etapu i makro. 500 g pieczarek 300 ml śmietany 30% 100 g cebuli 4 ząbki(...)kcal, B 201 g, T 323 g, W 54 g. W 100 g: 183 kcal, B 10 g, T 16 g, W 3 g. Artykuł KARKÓWKA PIECZONA W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFDziś mam pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego, zamiast tradycyjnych smażonych kotletów polecam takie mięciutkie pulpeciki z piekarnika. Składniki; 50 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych sól i pieprz do smaku (ok, pół łyżeczki), przyprawa do mięsa mielonego - opcjonalnie czerwona papryka bazylia, oregano po pół łyżeczki 1 cebula 2 ząbki czosnku mąka do obtoczenia(...)orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące i smażymy chwile z każdej strony na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika na około 25- 30 min. Pieczemy w temp, 180C. Kilka minut przed końcem posypujemy startym serem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Indiach Zachodnich, Madagaskarze, Sri Lance Zanzibarze i Pembie. Są przyprawą o przyjemnym charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają(...)owocowymi takimi jak szarlotki oraz marynowane brzoskwinie. Źródło: internet Kardamon - jest jedną z najdroższych przypraw. Jest zaraz za szafranem najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni
Ciastka - domowe słodkościsyte danie obiadowe. Tradycyjne ziemniaki można zastąpić kaszą jęczmienną z soczewicą. Całość idealnie smakuje z sosem pomidorowym. Wszystkie smaki idealnie się przenikają! Gołąbki: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 1/2 cukini 2 jajka 1/3 główki białej kapusty Sól Pieprz Dodatkowo: Kasza: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 0,5 szklanki soczewicy 3 suszone pomidory(...)gotującej się wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy kaszę jęczmienną z soczewicą. Na wierzchu układamy podsmażone gołąbki. Całość zalewamy sosem pomidorowym. Naczynie przykrywamy. Pieczemy w 200*C przez 45 minut
VioletoweKucharzenierobiliśmy z Bartkiem były polędwiczki z sosem cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami Delikatne ziemniaki, pyszne mięso i słodkie gruszki to połączenie, które naprawdę może smakować Składniki: - 500g polędwiczki wieprzowej - 100 ml wina czerwonego - gałązka rozmarynu - 150g koziego sera - 3 łyżki oliwy - 2 cytryny - 2 łyżki miodu - 125 ml cydru gruszkowego - 2 gruszki - kilka ziaren czerwonego pieprzu - 1 łyżka mąki(...)mundurkach z połową łyżeczki soli, studzimy i miksujemy z masłem. Do tego dodajemy żółtka, suszone pomidory w płatkach i mieszamy. Z masy za pomocą rękawa wyciskamy rozetki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ok. 10 minut . Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy polędwiczki po 4 minuty z każdej strony. Jak polędwiczkę przełożymy na druga stronę
Kuchenne Wariacje