rolada z polędwiczki wieprzowej nadziana ugotowaną kaszą z grzybami leśnymi i sporą ilością zielonej pietruszki. Tak przygotowaną roladkę podaję z sosem grzybowym. Idealna na rodzinny obiad. 1 polędwiczka wieprzowa 100 gramów kaszy jęczmiennej(użyłam wiejskiej grubej) 20/30 gramów suszonych grzybów leśnych 1 mały pęczek zielonej pietruszki 1 mała cebulka sól pieprz łyżka masła 2/3 łyżki oleju Kaszę ugotować(...)Następnie zwijamy w roladę Folę aluminiową smarujemy obficie olejem następnie przekładamy roladę i ściśle zwijamy, boki dokładnie skręcamy. Tak przygotowaną roladę przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25/30 minut. Po tym czasie rozciąć folię i i pieczemy jeszcze ok. 5 minut aby się lekko przyrumieniła. Następnie wyciągamy zostawiamy na chwilkę aby ꜛodpoczęłaꜜ. Podajemy pokrojoną na plastry
Andzia Pichcidobrze się kroi nawet w cienkie plastry. Idealny na święta, a także na co dzień na kanapki. Składniki: (2 średnie keksówki lub duża i mała) 800-900 g mięsa wieprzowego (dałam łopatkę) 400 g wątróbki drobiowej 2 udka z kurczaka 300 g słoniny 2 duże cebule 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 7 dużych jajek 1 czerstwa bułka gałka muszkatołowa(...)natkę pietruszki, gałkę muszkatołową. Przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Dobrze uklepać mokrą ręką, żeby nie było powietrza w środku. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Kroić dobrze wystudzony. Życzę smacznego
talerz przyjemnościViolaPassion Następny inny pomysł na obiadek. Włoski z rąk Polki ;-) Składniki: 0,250g mięsa mielonego wołowego 0,250g mięsa mielonego drobiowego (indycze) może być wieprzowe 1 cebula 6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 3 łyżki suszonej bazylii plus 1 łyżka do sosu 1 łyżka estragonu 2 łyżki oregano plus jedna do sosu wedle uznania liść lubczyku 1 łyżka pieprz ,sól(...)nasz farsz ostygł, faszerujemy nim nasz makaron. Makaronu nie gotujemy!!! Smarujemy spód naczynia żaroodpornego i układamy nasze rurki PAMIĘTAJMY TYLKO JEDNA WARSTWĘ Następnie zalewamy naszym sosem pomidorowym. Pieczemy pod przykryciem 20 minut w 200C Następnie posypujemy serami i pieczemy następne 15 minut Smacznego
Viola cooks with passionchłodziarkach u rzeźników – wszędzie ten sam syf. Nie nazwę tego mięsa inaczej, bo ciężko mi się na nie patrzy gdy stoję w kolejce. Żółte od zastanego tłuszczu, poprzerastane jak wieprzowa golonka, napompowane sterydami jak „hardkorowy koksu”. Podobno to kurczaki? Smak plastiku, mięso wyjałowione antybiotykami, wygląd kolesia z siłowni na osiedlu. Tak naprawdę jedzeniu, które ma z tego powstać, nie wróżę(...)upolujecie, cała reszta to jakieś 20 minut roboty, lekko ponad godzina pieczenia i pyszny obiad wjeżdża z piekarnika na stół. Upolujcie zagrodowego kurczaka. Naprawdę warto! SPATCHCOOK Technika pieczenia mięsa na płasko, tzw. ‘spatchcook’, jest szczególnie przydatna właśnie wtedy, gdy pieczemy drób. Pozwala skrócić czas pieczenia, a tym samym zachować soczyste mięso i wytworzyć na nim chrupiącą
Karo in the KitchenJest to danie mojego pomysłu od samego początku i jakie smaczne !!! Fiu, fiu ... Zapraszam :)) Pyszne!! Dla 2- 3 głodnych osób. Obiad w godzinę .. - polędwica wieprzowa 600 g - sól, szczypta tymianku i rozmarynu - łyżka pieprzu czarnego - łyżka smalcu - 1 średni por - 2 ząbki duże czosnku - 5-6 płatków suszonych pomidorów maryn. w oleju - 100 g fety greckiej - puszka cieciorki gotowanej(...)spinamy mięso wykałaczką lub zaszywamy, albo zostawiamy po prostu trochę luzu przy końcu. Na łyżce smalcu smażymy mięso z wszystkich stron na brązowo. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200 °C termo obieg około 30 minut. Sałata cykoria 1 duża lub 2 małe szt - łyżka octu balsamicznego wymieszanego z dwoma łyżkami oleju konopnego lub oliwy z oliwek
Pasje JolkiCZĘSTO ROBIĘ TAKIE "KROKIETY"BO TO O WIELE MNIEJ ROBOTY NIŻ Z TRADYCYJNYMI I NIE SĄ TAKIE TŁUSTE ,A SMAK JEST NAPRAWDĘ WYŚMIENITY.... SKŁADNIKI: NA FARSZ: 0.5 KG ŁOPATKI WIEPRZOWEJ 0,8 KG KAPUSTY KISZONEJ 2 CEBULE PRZYPRAWY 2 ROSOŁKI NA CIASTO: 550 DAG MĄKI 1/2 KOSTKI DROŻDŻY PŁASKA ŁYŻECZKA SOLI KOSTKA MARGARYNY 2 JAJKA 1/2 DUŻEGO KUBKA ŚMIETANY(...)FARSZU I SKŁADAMY NA PÓŁ,DOCISKAJĄC BRZEGI WIDELCEM, TAK ROBIŁY Z WSZYSTKIMI PIEROŻKAMI I RÓWNIEŻ Z DRUGĄ POŁOWĄ CIASTA SMARUJEMY PO WIERZCHU ROZTRZEPANYM BIAŁKIEM I WYKŁADAMY NA PAPIER DO PIECZENIA I PIECZEMY W 180 STOPNIACH 20-30 MIN I GOTOWE-PYSZNE I SZYBKIE DO ZROBIENIA
Swojskie jedzonkoZapiekanka z mięsem z indyka, pomidorkami koktajlowymi, makaronem typu lasagne, sporą ilością świeżych ziół. Zapiekanki są dość kalorycznymi potrawami, dlatego spróbujcie je odchudzić tak jak ja, zamiast tłustego mięsa wieprzowego, kupcie udziec z indyka i za pomocą maszynki zmielcie na mielone z indyka, możecie też kupić gotowe mięso mielone z indyka. Użyjcie znacznie mniej sera żółtego, ja ścieram tylko(...)szynkę, układamy pomidorki, ścieramy ser żółty. Pozostałą część tj. 1/2 puszki pomidorów jak 1/2 koncentratu pomidorowego, dopraw chili i solą, dodaj około 100 ml wody. Zalej zapiekankę. Wstaw do pieca na 45 minut
SMYKWKUCHNIudziwnień: ryż, wieprzowina, cebula. A tak naprawdę, najbardziej w nich smakuje mi kapusta z sosem pomidorowym. No… Składniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowego 150 g ryżu (ja użyłam parboiled) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól pieprz olej rzepakowy sos: 500 ml gęstej passaty pomidorowej 300 ml wody z gotowania kapusty pół(...)wyjątkowo kwaśne. Na dno naczynia żaroodpornego układamy niewykorzystane liście kapusty, wylewamy połowę sosu, układamy na nie gołąbki i polewamy resztą sosu. Całość przykrywamy znowu liśćmi, naczynie zamykamy pokrywką. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. 20 minut przed końcem pieczenia, ściągamy pokrywkę i liście, żeby gołąbki się przyrumieniły. Podobne przepisy: Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania z indykiem
Kardamonovyszukasz więc pomysłu na schab w sosie do obiadu, to zerknij na naszą propozycję. Jak zrobić schab w sosie pieczarkowym? Zapraszamy na przepis Schab w sosie pieczarkowym Składniki schab wieprzowy: 5 – 6 plastrów pieczarki: 300 g śmietana 30 %: 250 ml masło klarowane czosnek: 1 ząbek majeranek: 1 łyżeczka oregano: 1/2 łyżeczki pietruszka suszona: 1 łyżeczka sól i pieprz(...)przez ok. 10 minut. Wyłącz palnik i zostaw mięso wraz z sosem na kolejne 10 minut pod przykryciem. Następnie posyp posiekaną natką. Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym podawaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, ulubionym makaronem lub kaszą. Zobacz również przepis na kieszonki schabowe z serem , a także przepis na schab w sosie na obiad, czyli sznycel schabowy po myśliwsku . Polecamy
Kuchnia Na Wypasienajsłynniejszych dań z bakłażanem w roli głównej jest grecka Moussaka – przepyszna zapiekanka. Przepis na grecką musakę Składniki: 3-4 bakłażany, 800 gramów mielonej wołowiny (można użyć też mięsa wieprzowego), 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów w zalewie, 800 gramów ziemniaków, 2 kulki mozzarelli, oregano, sól, pieprz, oliwa. Na sos beszamelowy pół kostki masła, 2 kopiaste łyżki mąki(...)plastry, ponownie oprósz solą i pieprzem, polej beszamelem, wyłóż cały sos mięsny, na nim ułóż pozostałe bakłażany, dopraw raz jeszcze, polej resztą beszamelu i wyłóż mozzarellę pokrojoną w plastry. Piecz przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Artykuł Musaka: słynna grecka zapiekanka z bakłażanem. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna PolskaZapiekanka pasterska Pyszna zapiekanka z duszonymi ziemniaczkami, mięsem mielonym i warzywami. Ciekawy pomysł na rewelacyjny obiad dla całej rodziny. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 cebula 10dkg pieczarek 1 puszka mieszanki kukurydzy, groszku i czerwonej papryki 1/3 szklanki passaty pomidorowej olej do smażenia 0,5 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1/3 szklanki mleka 15 dkg żółtego(...)ziemniaków *** *** Ziemniaki smarujemy z wierzchu delikatnie olejem i posypujemy mieloną papryką – słodką i ostrą *** *** Całość obsypujemy pozostałym startym żółtym serem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20 minut – bez przykrycia *** *** Zapiekanka powinna się ładnie zrumienić z wierzchu w tym czasie *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytembidi-language:#0400;} Kochamy tradycyjne dania kuchni polskiej. Jednak nadszedł ten czas, by trochę poeksperymentować. Składniki: 1 kapusta (u nas cool wrap) 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 200 g sera gouda 3 cebule 1 łyżka masła ghee 150 g ryżu basmati 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie: Normal(...)posiekaną natką pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Liście kapusty sparzamy, usuwamy zgrubiałą część. Na każdy liść układamy farsz i zawijamy. Przekładamy do brytfanki, zalewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem 90 min. w 200°C. Podajemy z ulubionym sosem
R'n'G Kitchenprzygotowania. Zachęcam Was do jej przygotowania bo jet to pomysł na szybki, sycący i niedrogi obiad. Składniki na 2-3 osoby: 6-7 średnich ziemniaków 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 puszki pomidorów krojonych 1/2 główki cebuli 1 średniej wielkości cukinia tarty ser mozzarella przyprawa do ziemniaków (używam Kamis) przyprawa do spaghetti (używam Kotanyi) sól, pieprz do smaku(...)pieprzu, następnie połowa sosu z mięsem mielonym, plastry cukinii, ziemniaki, znów przyprawa do ziemniaków i reszta mięsa mielonego. Na sam wierzch plastry cukinii. Pieczemy w 200 stop przez około 30-35 min 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch serem mozzarella. Smacznego
Gotowanie...to proste !dodatku mięsa . Dzisiaj będzie coś dla mięsożerców, czyli z farszem z mielonego mięsa i ryżu. Składniki: 4 okrągłe cukinie (około 1,5 kg) 400 g mielonego mięsa - użyłam wołowo-wieprzowego 100 g ryżu sól do smaku 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula 1 łyżeczka musztardy Dijon(...)Wydrążone cukinie lekko posolić w środku. Nakładać masę mięsno-ryżową i lekko ugniatać. Górę cukinii przykrywać odkrojonym wcześniej "kapeluszem". Całą cukinię przesmarować lekko oliwą, co zapobiegnie jej wysychaniu podczas pieczenia. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do naczynia, w którym będzie się zapiekać cukinia. Lekko posolić, przyprawić świeżo mielonym pieprzem, dodać oliwę
Codzienna kuchnia niecodziennabył suchy, ma tworzyć zwarta masę ( jak na pasztet ). Farsz skosztować i ewentualnie jeszcze doprawić. * Mięso, jakiego użyłam do farszu, to jedna duża ćwiartka z kurczaka i kawałek łopatki wieprzowej. Oba rodzaje mięs ugotowałam jak zwykły rosół, z dodatkiem warzyw - marchewki, kawałka selera i pora oraz przypraw - soli, kilku ziarenek pieprzu, 2 ziaren ziela angielskiego, 2 liści laurowych(...)formując go w wałeczek: Ciasto z farszem zwinąć w rulon, ułożyć łączeniem do dołu. Ostrym nożem pokroić na około 3 cm kawałki: Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie. Posmarować roztrzepanym jajkiem ( można w tym momencie posypać np. sezamem, kminkiem lub czarnuszką ). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do ładnego zrumienienia
Opowieści z piekarnikapoza sezonem można ją kupić w doniczce), 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, Na nadzienie: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, około 40 dag świeżych borowików, 1 mała cebula, bułka tarta, 1 jajko, sól, pieprz Dodatkowo: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 słodka papryka ( u mnie zielona), ½ ostrej papryczki ( u mnie czerwona(...)obrać i pozostawić w całości. Warzywa i czosnek ułożyć po bokach kaczki, dodać ziele angielskie, liść laurowy i podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego do 180 – 190 stopni piekarnika i piec około 2 godzin, odwracając kaczkę co jakiś czas. Kaczka jest gotowa, gdy skóra jest przyrumieniona a mięso łatwo odchodzi od kości. Smacznego
Nie tylko w kuchnirurki były całkowicie zamoczone. Moje były na wierzchu chrupkie, bo nie zostały pokryte w pełni sosem. Składniki na 2 porcje: 12 rurek makaronu cannelloni 500 g mięsa z łopatki wieprzowej (zmielonego) 1 mała cebula 120 g pieczarek 70 g startego żółtego sera 1 jajko 30 g startego żółtego sera 3 łyżki oleju oregano natka pietruszki słodka papryka sól, pieprz Jeżeli(...)Powoli dolewać mleko, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Dodać połowę sera żółtego. Doprawić gałką muszkatołową. Gotować, aż sos zgęstnieje. Nafaszerowane rurki polać sosem. Posypać pozostałym żółtym serem. Piec 35 minut w 180 stopniach. Smacznego! * najlepiej zrobić podwójną porcję
Moja Galeria Smakuduże porcje): 1,2 kg ziemniaków 1 duża marchew (250 g) szklanka mleka łyżka mąki pszennej łyżka masła pęczek szczypioru sól, pieprz Pulpety: 400 g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe, wedle gustu) 1 bułka pszenna jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek Przygotowanie Rozpoczynamy od przygotowania mięsa na pulpety. Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy(...)wielkości mandarynki i układamy w dwóch rzędach w naczyniu. Między pulpetami układamy plastry ziemniaków i marchewki do wykończenia składników. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem przez około 50 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 20 minut (opcjonalnie zapiekankę można posypać startym serem żółtym). Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorem. Pulpety
e-PrzepisyKulinarnemniejsza. Mięso wbrew moim obawom wyszło soczyste, ziemniaki z dodatkiem cheddara to bardzo pyszny pomysł. Bardzo polecam! składniki ( 4 porcje) 800 g ziemniaków (użyłam starych) ok 400 g polędwiczki wieprzowej ( u mnie jedna, przekrojona na pół) listki z 2 gałązek świeżej szałwii ok 40 g cheddara - lub więcej 4 plasterki prosciutto lub innej szynki podsuszanej sól, pieprz oliwa przygotowanie(...)które wstawimy do piekarnika), rozłożyć równomiernie, posypać resztą sera. Na ziemniakach ułożyć mięso. Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika pod rozgrzany grill i zapiekać ok 10 minut. W połowie pieczenia przewrócić mięso. Po 10 minutach dodać kawałki podsuszanej szynki, posypać wszystko szałwią i wstawić pod grill jeszcze na 2 minuty. Wyjąć, dać mięsu odpocząć przez 2-3 minuty, pokroić
Stare GaryDlatego w tytule tego wpisu ową żurawinę umieściłam w nawiasach. Pasztet natomiast podałam z domową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia z indyka 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 200g wątróbki drobiowej lub indyczej 2 cebule 8 plastrów suszonego jabłka 1 czerstwa kajzerka 1 szklanka białego półwytrawnego wina 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązka(...)masy można dodać żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami. Formę (u mnie 25x10cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie i stężeje, wyjąć z foremki. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Obiad gotowy