kaszy kuskus (już po ugotowaniu)(to będzie około 1/2 szklanki kaszy przed gotowaniem) * 3 jajka * 1/2 czerwonej papryki * 7 łyżek kukurydzy konserwowej * 5 łyżek groszku konserwowego * 5-6 większych pieczarek * 1/2 czerwonej cebuli * 3 łyżki ketchupu pikantnego * 1 łyżka majonezu * 1 łyżka masła * sól i pieprz Wykonanie: Kaszę kuskus (około pół szklanki przed ugotowaniem, wsypać do miski, zalać wrzątkiem(...)minuty aż kasza wchłonie wodę) ułożyć na dnie miski. Na kaszy wysmarować łyżkę majonezu. Kolejna warstwa to kukurydza konserwowa, pokrojona w drobną kostkę czerwona papryka i cebula czerwona. Pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Przestudzone ułożyć jako kolejna warstwa sałatki. Na to wysmarować ketchup, ułożyć warstwę groszku konserwowego. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę
Zrób to smacznieLubię grzyby i jajka. Dlatego też połączyłam je w daniu śniadaniowym, które nie tylko jest pyszne i pożywne, ale także da nam energię na cały poranek. Składniki : 6 pieczarek Sok z ½ cytryny Mała biała cebula 1/3 cukinii Łyżka masła Łyżka oliwy Jajko Sól, czarny pieprz, tymianek, papryka w płatkach Sposób przygotowania : Pieczarki oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny, zalewamy woda
Pyry na Gazbułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano Podawać z sezonowymi warzywami. Te kotlety przygotowała Monika, dziękuję za pomysł i wykonanie :) Mięso można zastąpić np. pieczarkami. I ja zrobiłam kotlety z takim właśnie farszem. Użyłam ok. 1/2 kg pieczarek które przesmażyłam z cebulą, zmiksowałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Z nadmiaru grzybów zrobiłam sos pieczarkowy
Proste PotrawyFenkuł warzywo przypominające cebulę na pierwszy rzut .Natka przypomina koper jednak w smaku raczej na anyż bym powiedziała.Zatem postanowiłam go wykorzystać do mięsa. Składniki: schab 4 plastry pieczarki 2 szt 4 plastry sera fenkuł ( natka z 2 fenkułów) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: jajko bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Schab umyłam i pokroiłam w plastry,osuszyłam(...)rozbiłam tłuczkiem.Posoliłam i popieprzyłam.Fenkuł właściwie tylko natkę umyłam i delikatnie pourywałam ,położyłam na każdym plastrze schabu. Pieczarki oczyściłam pokroiłam w plastry i położyłam na fenkule( natce fenkułu) i na to plaster sera. Wzięłam zrobiłam takie kieszonki położyłam plaster na plaster i tłuczkiem rozbiłam na około.Trochę się skleiło jakby. Zamoczyłam w rozbełtanym jaju z obu stron
Różowa kuchniaPortobello to przepyszne, olbrzymie pieczarki, w smaku obłędne, słodkawe i idealnie nadają się do nadziewania. Tym razem nadziałam je kaszą kuskus i kiełbasą wiejską. Efekt znakomity więc polecam gorąco, obiad na stole. Lubicie te pieczarki olbrzymy? jadacie? Portobello z kuskusem i kiełbasą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedzika nie sprzedają na każdym rogu, ale jak będziecie mieli okazję kupić to polecam gorąco ;) Składniki: 2 szklanki ugotowanej trzykolorowej quinoy 1 polędwica z dzika 3 - 4 duże pieczarki 5 suszonych pomidorów 1 szalotka świeże oregano świeży tymianek klarowane masło pieprz sól Wykonanie: Suszone pomidory namaczamy parę godzin wcześniej. Polędwicę kroimy w poprzek na plastry i rozbijamy je tłuczkiem(...)mięsa. Obsmażamy z obu stron na klarowanym maśle. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i szalotkę, dusimy 10 - 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy pokrojone suszone pomidory i dusimy kolejne dziesięć minut, dodajemy świeże zioła. Tak przygotowane bitki podajemy z ugotowaną quinoą. Smacznego
Quinoa Raz!posiekanych łodyżek kolendry 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 400 ml bulionu drobiowego 1 czerwona papryka, bez pestek i pokrojona w plasterki 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 duża garść szpinaku baby 1 garść liści kolendry (które pozostały po posiekanych łodyżkach) do podania 2 łyżki drobno posiekanej dymki do podania 1-2 papryczki chili(...)minutę, po czym dodaj pastę curry i smaż mieszając przez kolejną minutę. Dodaj mleko kokosowe i bulion, dodaj więcej pasty jeżeli zupa jest mało wyrazista. Dodaj paprykę i pieczarki, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. 5 minut przed końcem dodaj szpinak i dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wyłóż makaron
karmelowyteż kolacją. Polecam. Składniki: 4-5 ziemniaków gotowanych w mundurkach Mieszanka warzywna – marchewka z groszkiem Ćwiartka z kurczaka wędzona Fasola biała z puszki Pęczek szczypiorku 1 mała cebula Pieczarki marynowane ( mały słoik ) 4 jajka gotowane na twardo ¼ ugotowanego brokułu Papryka marynowana -2 płaty Majonez Sól Pieprz Musztarda rosyjska Wykonanie: Mieszankę warzywną i fasolę wykładamy na sito. Przepłukujemy wodą i pozostawiamy(...)odsączenia. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z kurczaka usuwamy skórę i również kroimy w kostkę. Cebulę i szczypiorek siekamy. Pieczarki, brokuł i paprykę również podobnie kroimy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Przyprawiamy solą, pieprzem, rosyjską musztardą i dodajemy majonez. Mieszamy. Całość posypujemy dodatkowo szczypiorkiem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyowsianej 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżeczka oregano 1 szklanka wody Nadzienie: 1 szklanka sosu pomidorowego 2 garście świeżej bazyli lub szpinaku ananasy krojone z puszki 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 4 ząbki czosnku (opcjonalnie) oliwki pokrojone w krążki (opcjonalnie) Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. W dużym naczyniu dokładnie mieszamy składniki(...)rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Obrany czosnek ścieramy na małych oczkach tarki, a obraną cebulę kroimy na cienkie krążki, pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plastry, a ananasy i kukurydzę odcedzamy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika rozsmarowujemy równomiernie sos pomidorowy zmieszany ze startym czosnkiem, układamy liście bazylii lub szpinaku
Lamarida.plkubek" do faszerowania pysznościami w środku 🤗 i ja właśnie taką pyszność dziś przygot owałam 😋 Składniki ✔️ 1 cukinia ✔️ 80 g mięsa mielonego (dałam indyka) ✔️ 30 g cebuli ✔️ 40 g pieczarek ✔️ 50 g sera żółtego ✔️ odrobina oliwy do polania ✔️ 50 g ryżu Przygotowanie: 1. Umyć dokładnie cukinie, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć łyżeczką środek aby powstała "łódka" 2. Cebule(...)pieczarki pokroić w kostkę, wymieszać razem z odsączonym z wody miąższem z cukinii, odrobiną sera żółtego i zmielony mięsem, doprawić ziołami 3. Farszem nadziewamy ciasno cukinie, posypujemy serem, polać delikatnie oliwą i do piekarnika zapiekamy 40 min 200 stopni 4. Podawać z ryżem chyba, że macie duże cukinie wtedy ryż możecie dodać do farszu :) MAKRO ( bez ryżu i oliwy
Zdrowie i pysznie na talerzuOstatnio było szaleństwo w kuchni to i nowe przepisy wpadają jeden po drugim 😉 Na słodko już było, teraz będą obiady 🍽️ 🥘 Składniki 🔸 2 cukinie 🔸 2 jaja 🔸 200 g pieczarek 🔸 60 g sera goudy 🔸 20 g mąki kukurydzianej 🔸 140 g mielonego indyka 🔸 80 g ryżu Przygotowanie: 1. Ugotować ryż, odstawić do ostygnięcia. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)odstawić na 30 min by puściła wody 2. Przez ten czas pokroić pieczarkę drobno, zetrzeć ser i zmielić mięso. 3. Czas na najgorszą rzecz czyli odcedzanie cukinii :P Najpierw na sitko odlać wodę, potem najlepiej ręcznie brać po kawałku i wyciskać w dłoniach pozostałą wodę. 4. Do wielkiej miski wrzucamy wszystkie składniki (ryż możecie podzielić i podać osobno
Zdrowie i pysznie na talerzujakby ktoś zapomniał lub dopiero się uczył niech korzysta. Składniki: ciasto ◈1 kg mąki żytniej ◈3 łyżki oleju ◈woda, szczypta soli farsz: ◈700 g kapusty kiszonej ◈20 g pieczarek ◈400 g ugotowanego drobiu np z rosołu ◈1 cebula ◈tłuszcz do podsmażenia warzyw Przygotowanie: Ciasto: 1. Stolnicę usypać lekko mąka aby ciasto nam nie przywarło. 2. Do miski wsypujemy mąkę olej(...)gęsta i wygodna do ugniatania. 3.Ugniatamy ciasto, dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na placek i wykrawamy formy. Farsz: 1. Kapustę kiszoną ugotować, ugotowane mięso szarpiemy/mielimy/siekamy drobno, pieczarki oraz cebulę podsmażyć. 2. Na koniec wszystkie składniki wrzucamy na dużą patelnię i podsmażamy razem do przejścia smaku. Gdy farsz przestygnie, napełniamy nim ciasto i lepimy a tego już chyba
Zdrowie i pysznie na talerzuZawsze można przygotować coś niskokalorycznego – taki grill w wersji fit. I to chyba najlepsze rozwiązanie. Oto pomysły, które trzymam w zanadrzu z myślą o kolejnym grillu :). Burgery z pieczarek Dietetyczne dania na grilla – burgery z pieczarek Szparagi w szynce parmeńskiej Fit dania na grilla – szparagi w szynce Sałatka z kalafiora Sałatka na grilla z kalafiorem Szaszłyki wegańskie
Mama z miastakuchni. A bez takiego specjału?!? Never…na a! Smakuje nawet na zimno…czasami sądzimy, że nawet lepiej ;) Składniki 2 pętka kiełbasy śląskiej 1 cebula 2 łyżki oleju 150 g pieczarek 3 pomidory 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 łyżeczka mielonej papryki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 "Na sam wpierw" rusza śląska, którą(...)kroimy, jak lubimy. Smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu, razem z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy pieczarki, dusimy pod przykryciem przez 5-10 min, do momentu aż puszczą wodę. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w paski i wrzucamy do rondla. Podlewamy lekko wodą, tak na oko 100 ml powinno wystarczyć. Płyn zawsze można uzupełnić. Paprykę kroimy w paski, cukinie na większe kawałki
R'n'G KitchenFrancuskiej marynaty można użyć do każdego innego rodzaju mięsa, np. łopatki czy karkówki. Ja wybrałam nieco chudszą szynkę. 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 300g pieczarek Marynata: 1/3 szklanki białego wina 4 łyżki musztardy 4 łyżki keczupu 3 łyżki śmietany 4 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, estragon, tymianek, gałka muszkatołowa natka pietruszki(...)posypania 1. Mięso kroimy w dość grube plastry. Cebulę i pieczarki kroimy drobniej. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Marynatą zalewamy mięso i warzywa, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1 godzinę, najlepiej na całą noc. 2. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny, z czego pierwsze 30 min pod przykryciem
Szefowa kuchni