Składniki (na 1 porcję) - 1/2 bakłażana (ok. 112 g), - 1/2 cukinii (ok. 112 g), - 5 pieczarek (100 g), - 1/3 opakowania sera typu Feta (ok. 90 g), - mała cebula czerwona (ok. 70 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka octu balsamicznego (ok. 5 g), - pół łyżeczki miodu (ok. 6 g), - przyprawy: sól, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania 1. Bakłażana, cukinię(...)pieczarki kroimy w cienkie plastry, solimy i odstawiamy. 2. Po kilku minutach warzywa osuszamy ręcznikiem papierowym, wykładamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i posypujemy ziołami prowansalskimi. 3. Warzywa pieczemy ok. 10-15 min w 180 stopniach C 4. Warzywa układamy na talerzu, posypujemy pokruszoną Fetą i piórkami czerwonej cebuli. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z miodem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki filet z kurczaka czerwona cebula półwytrawne białe wino boczek wędzony kilka pieczarek śmietana 18% sól, pieprz, estragon 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso pokroić na dowolne kawałki, przyprawić solą, pieprzem, estragonem i czosnkiem. Podsmażyć na łyżce oleju na ładny brązowy kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia zalać winem (wcześniej zdeglasowanym na patelni) , dodać podsmażony boczek, pieczarki, cebulę pokrojoną w piórka
Gaździnka warzyPyszna,aromatyczna i naprawdę sycąca zupa-wymyślona przeze mnie ostatnio okazała się rewelacyjna-polecam na obiad Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 300 g pieczarek pół małej dyni hokkaido( bo można ją jeść ze skórką,może być również inna ale wtedy trzeba będzie ją obrać) 2 cebule dwa duże pomidory malinowe lub puszka krojonych 1 ostra papryczka(można pominąć(...)taki sposób zachowamy cały smak ze smażenia mięsa),dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki,liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy ok 30 min. W tym czasie kroimy pieczarki w plasterki i również przesmażamy na patelni i dorzucamy do mięsa.Cebulę kroimy w piórka i też podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa,dodajemy również pokrojoną drobniutko papryczkę ostrą.Gotujemy
Swojskie jedzonkoNaleśniki z farszem z suszonych pomidorów, szpinaku, pieczarek, fety i sera żółtego. Polecam podawać z sosem czosnkowym. Z przepisu wychodzą 4 porcje. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Pieczarki
BullioSchab w warzywach to propozycja na smaczne mięsko do obiadu lub na ciepłą przekąskę. 0,5 kg schabu bez kości 1 duża cebula 1 papryka 1 nieduża cukinia 10 pieczarek 4 spore marchewki Pół niedużej kapusty pekińskiej przyprawa pikantna do grila sos amerykański lub majonez olej rzepakowy Vegeta, sól, pieprz Mięso pokroić na kotlety, przekręcić(...)przez kotleciarkę lub lekko rozbić. Przyprawić solą i pieprzem. Marchew zetrzeć na grubej tarce. Pozostałe warzywa pokroić: cebulę w piórka, paprykę w paski, cukinie w półplasterki, kapustę posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w ósemki. Wszystko razem wymieszać, przyprawić vegetą, pieprzem i przyprawą do grila. blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć połowę warzyw. Ułożyć kotlety, przykryć pozostałymi warzywami, skropić olejem. Blachę
Praktyczna pljako szybka przekąska i do barszczu. My zabraliśmy je ze sobą na piknik do lasu, a Wy gdzie je zabierzecie? Składniki: 1/2 opakowania pasztetu Profi z indykiem 5 dużych pieczarek 100g mąki 20g drożdży 3 łyżki ciepłego mleka 1 lyżeczka cukru Sól Woda Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru. Zagniatamy ciasto z mąki, soli, drożdży i wody. Odstawiamy(...)ciepłe miejsce. Pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy z pasztetem i solą. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i wykrawamy większe kwadraciki. Nakładamy farsz łyżeczką i sklejamy rogi. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach
Czarnawisienkaskładnik i nie zawiodłam się. Wyszło rewelacyjnie.Wspomnę skromnie, że biorę udział w konkursie Pokonaj Szefa Kuchni!! Składniki: brokuł 1 szt papryka czerwona pół pomidor bez skórki 2 szt pieczarki 10 szt makaron piórka 150 g bulion drobiowy 500 ml ser Edamski pełnotłusty Mońki Wykonanie: Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki ,przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem
Różowa kuchniaSkładniki : 1 szklanka kaszy jaglanej ( suchej ) ugotować w 1 i 1/2 szklance wody 500 g pieczarek drobno pokrojonych 2 małe cebule lub jedna duża i jedna malutka 3 ziarna ziela angielskiego zmiażdżonego nożem 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 2 łyżki płatków drożdżowych ( niekoniecznie ) ulubione zioła: ja dodałam bazylię suszona, oregano i pieprz ziołowy 4 łyżki(...)ziaren słonecznika Przygotowanie : Gotujemy kaszę, odstawiamy na bok Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę i rozgniecione ziele, dodajemy do kaszy i mieszamy Na tej samej patelni smażymy pieczarki, dodajemy sól - smażymy do odparowania wody z grzybów, ale powinny pozostać wilgotne. Dokładamy je do kaszy Dodajemy resztę ziół i troszkę oliwy, ziarna słonecznika i sos sojowy -wyrabiamy
Proste Potrawydiecie . Faszerowane patisony idealne na dietetyczny obiad. Składniki: 6 patisonów (ja zrobiłam 2 patisony, 2 cukinie i 2 papryki) 60 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 10 dkg pieczarek woreczek kaszy pęczak woreczek kaszy gryczanej papryka czerwona papryka żółta cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 szklanki bulionu przyprawy: mieszanka do kurczaka, papryka słodka, majeranek, sos sojowy, sól, zioła prowansalskie Wykonanie(...)wodę i ugotować kaszę pęczak przez 20 minut. Do tego włożyć woreczek kaszy gryczanej i gotować kolejne 15 minut. Wyjąć kaszę, odsączyć i ostudzić. Drobno pokroić paprykę, cebulę, grubiej pieczarki i wszystko obsmażyć na łyżce oleju. Ostudzić. W dużej misce wymieszać surowe mięso, kaszę, podsmażone warzywa i drobno posiekany miąższ z patisonów. Doprawić do smaku przyprawami i zalać bulionem. Dokładnie
Mama z miastaEnglish Żeberka pieczone z grzybami i papryką (4-5 porcji) Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych na kawałki z jedną kostką 2 cebule, pokrojone w plasterki 200 g pieczarek lub innych grzybów, pokrojonych w ćwiartki 1 papryka, pokrojona w plasterki 1/2 szklanki pikantnego ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka suszonego majeranku 1 szklanka wody sól, pieprz, pikantna mielona papryka(...)odstaw na minimum godzinę. Na szerokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, obsmaż żeberka z każdej strony do zarumienienia i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wyłóż na żeberka cebulę, pieczarki i paprykę i posyp całość majerankiem. Na patelnię po żeberkach wlej wodę wraz z ketchupem, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i polej powstałym sosem przygotowane żeberka. Przykryj naczynie szczelnie folią aluminiową
karmelowyprzepisów, które są już na blogu. Jednak lubię eksperymentować, czarować i robić coś z niczego lub zrobić tzw "sprzątanie lodówki". Tak też powstała ta sałatka. Składniki: 1 słoik pieczarek marynowanych (270g) 0,5 puszki kukurydzy 1 mniejszy por (biała część) 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka posiekanego koperku 1-2 łyżki majonezu Do smaku sól pieprz kolorowy Przygotowanie: Kukurydzę(...)odsączyć z zalewy. Pieczarki i jajka pokroić w kostkę. Por pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku i odłożyć na około 1-2 godziny do lodówki by smaki się przegryzły. W wersji mniej kalorycznej majonez można zastąpić jogurtem naturalnym
Ala piecze i gotujeryżu 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 1 średni ananas lub 1 puszka ananasa 1/2 szklanki słonecznika 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 340 g pieczarek konserwowych 4 łyżki majonezu 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Ryż ugotować na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka(...)lekko się zrumienił, ale nie przypalił. Wszystkie składniki razem wymieszać. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na półmisku. Posmarować delikatnie całość majonezem i układać pokrojone w plasterki marynowane pieczarki. Smacznego sałatka ananas
O kuchni z uczuciempieczeni z żurawiną , przyszedł czas na pieczeń z warzywami. Składniki: 800 g mięsa mielonego z szynki, 8 średniej wielkości pieczarek, pół dużej czerwonej papryki, duża cebula, 2 łyżki posiekanego lubczyku, jajko, 2-3 łyżki bułki tartej, sól czosnkowa, pieprz Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Pieczarki dokładnie myjemy i wraz z papryką kroimy w większą kostkę. Do mięsa
Lena Gotujegotowa! Składniki: 2 kiełbasy głogowskie , 0,5 kg mięsa z szynki, 4 cebule, 4 papryki białe, 3 papryki żółte, 4 papryki czerwone, 3 papryki zielone, 2 cukinie, 8 dużych pieczarek, 3 pomidory, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól,pieprz do smaku, łyżeczka słodkiej i ostrej papryczki w proszku, majeranek Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę w plasterki, szynkę w małą kostkę(...)pół szklanki wody oraz papryki pokrojone w paski i cukinię pokrojoną w kostkę. Dusimy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Po około 15 minutach dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Po kolejnych 15 pokrojone w kostkę, sparzone i obrane ze skóry pomidory. Dusimy wszystko razem do miękkości warzyw. Na koniec zaprawiamy przecierem pomidorowym oraz dodajemy przyprawy
Lena GotujeSkładniki: na naleśniki: 2 szklaki mąki, 2 szklanki mleka, jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli i cukru dodatkowo: jajko i bułka tarta do obtaczania farsz: 500 g pieczarek, cebula, sól, pieprz Przygotowanie : Naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki łączymy razem. Ciasto nie może być zbyt rzadkie, konsystencja typowa dla naleśniki - w razie potrzeby dodajemy mleko lub mąkę. Smażymy(...)rumiany kolor. Farsz: Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko podsmażamy i doprawiamy solą z pieprzem do smaku. Na naleśnika nakładamy farsz. Skladamy po zewnętrznych stronach, a następnie w rulon. Obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy chwilę na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor
Lena Gotuje