ryżem lub kaszą. To akurat zjedliśmy z ryżem, fajnie pasowało ale z ziemniakami też byłoby dobre. Składniki: około 700 g schabu bez kości czerwona papryka 200 g pieczarek cebula puszka pomidorów krojonych 3-4 ogórki kiszone ząbek czosnku kawałek papryczki chilli 2-3 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Schab pokroić w paseczki, oprószyć solą i pieprzem(...)obtoczyć w mące. W grubym rondlu rozgrzać trochę oleju i wrzucić mięso, obsmażyć na złoto. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, plasterki pieczarek i paprykę pokrojoną w paseczki. Smażyć chwilę (można trochę osolić, żeby warzywa puściły sok), dodać pomidory z puszki, dusić na wolnym ogniu. Pod koniec dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę czosnek, pieprz i ogórki pokrojone w cienkie paseczki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaGenialne kotlety gryczane z mięsem z zupy: 500 g ugotowanej kaszy gryczanej 300 g gotowanego mięsa bez kości 200 g zesmażonych pieczarek 200 g starego żółtego sera Sól Pieprz 2 łyżeczki majeranku 1/2 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej 1 rozgnieciony ząbek czosnku Zmielone siemię lniane do panierowania około 3 łyżki Olej do smażenia Wykonanie: Mięso zrgubnie pokroić, dodać kaszę wszystko(...)razem delikatnie zmielić blenderem ręcznym, tak aby masa się kleiła. Dodać pieczarki, ser, przyprawy, czosnek, natkę, wymieszać, ugnieść tak aby się kleiło. Formować małe kulki, wielkości małego jabłka, spłaszczać, panierować w siemieniu. Patelnię rozgrzać, nalać olej, rozgrzać, smażyć kotlety po 5 min z dwóch stron, na 6 mocy palnika (6/9), na złoty kolor, uwaga, mogą się delikatnie kruszyć, więc delikatnie
moj przepis nakolacji, to smaczne danie dla każdego. Potrzebujemy ugotowany makaron, naczynie, przyprawy i dodatki: szynkę konserwową, ser żółty, cebulę, cukinię, kukurydzę, paprykę, trochę tłuszczu do posmarowania naczynia i pieczarki. Przyprawiamy dowolnie wg swojego smaku, podstawowe przyprawy to sól, pieprz i oregano. Do natłuszczonego naczynia wkładamy warstwami wcześniej przygotowane, pokrojone, ugotowane, odsączone warzywa, ser, szynkę. Przy takim warstwowym ułożeniu wszystkie smaki(...)się ładnie połączą. -- -- -- -- Jak naczynie się zapełni ozdabiamy wierzchnią warstwę pieczarkami, zieleniną... Jeżeli pozostały nam produkty, to możemy z nich zrobić sałatkę... ... a zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 250 st. C 15-20 min. Potem czekamy 5 min. i dzielimy ostrym nożem na porcje i serwujemy na gorąco. Smacznego
chleba naszegoSosy pomidorowe tworzę na kilka sposobów: ze świeżych przetartych pomidorów z dużą ilością ziół, oliwy i przypraw, z pomidorów z puszki, passaty, koncentratu pomidorowego. Dziś pizza z boczkiem, fetą, pieczarkami i brokułami. Na bogato. Delikatne cienkie ciasto, pomidorowo-chrzanowo sos, kilka ziół, obiad gotowy. Składniki podaję na 1 dużą pizzę - u mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm. Jeśli(...)soli, płaska łyżeczka cukru 4 g suchych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek na pizzę: 150 g wędzonego boczku w niewielkich kawałkach 1 mała cebula pokrojona w piórka 1 pieczarka pokrojona w talarki 80 g fety w kosteczkach kilka różyczek brokułów 2 papryczki nadziewane serem 90 g tartego żółtego sera sos do pizzy: 200 g pomidorów z puszki krojonych
Zasmakuj Kuchnisposób skrzydełka. Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy obrać warzywa, doprawić mięso i włożyć wszystko na godzinę do piekarnika. Składniki 500 g podudzia z kurczaka (4 szt.) 200 g pieczarek 2 marchewki 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 1 pietruszka 1/2 pora 1/2 selera Sól, pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce łączymy(...)mięso, które następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w plastry, pieczarki w pół plastry, por siekamy, a seler tniemy w paseczki. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wrzucamy wymieszane ze sobą wszystkie warzywa, a na górę układamy podudzia z kurczaka. Pieczemy w piekarniku
Programista w kuchniSkładniki 600 g karczku b/k puszka pomidorów dwie łyżki przecieru pomidorowego ok 20 pieczarek 3 cebule 5 ząbków czosnku 3 mniejsze marchewki sól, pieprz, słodka i ostra papryka przyprawa do gulaszu (opcjonalnie) sos sojowy, maggi czerwona papryka ok 1.5 l bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, sosem sojowym(...)dodać przeciśnięty przez praskę czosnek - wszystko wymieszać. Na patelnię wlać ok łyżkę oleju, kiedy będzie gorący podsmażyć mięso na mocno brązowy kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki, a marchewkę w krążki. Tak podsmażone mięso przełożyć do większego garnka zalać bulionem warzywnym. Dodać pomidory w puszce i przecier pomidorowy i dusić ok 1,5 - 2 godzin na małym
Gaździnka warzypodjeść jak są już zimne :) Do przygotowania kotletów siekanych wykorzystałam czosnek konserwowy Jamar i przyprawy Skworcu . Składniki: * 1 kg piersi z kurczaka * 5-6 większych pieczarek * połowa czerwonej papryki * 3 jajka * 5-6 łyżek mąki pszennej * 1/2 łyżeczki soli * pieprz czarny mielony - na czubku łyżeczki * 2-3 łyżeczki pietruszki suszonej * 6-7 ząbków czosnku konserwowego(...)łyżeczki przyprawy do kurczaka Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. W misce umieścić mięso, pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki. Dodać przyprawy, suszona pietruszkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje masy, formując okrągły placek. Smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor
Zrób to smaczniepołączeniem cukinii i mięsa mielonego. Proste danie, które jak można się spodziewać robi się bardzo szybko. Składniki: 2 średnie cukinie 300 g mięsa mielonego 1 cebula 2-3 pieczarki 2 pomidory świeże lub z puszki ser żółty lub mozzarella przyprawy - sól, pieprz, oregano, papryka słodka i ostra, ząbek czosnku Przygotowanie: cukinie myjemy, dzielimy na pół i łyżeczką wydrążamy środek(...)kostkę i podsmażamy na patelni do cebuli dodajemy posiekany czosnek z oregano i przez chwilę podsmażamy dodajemy mięso mielone i podsmażamy aż mięso będzie gotowe dodajemy pokrojone pieczarki, miąższ z cukinii i posiekane pomidory, doprawiamy do smaku i dusimy przez ok 10-15 min+ cukinię układamy na blasze do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym
Gotowanie z pasjąnajbardziej. Ale to nie wszystko! 😎 Dodatkowo będziecie dostawali RABATY na te zakupy!🙌 Także bądźcie czujni😇 Składniki na 2 porcje -120 g ryżu -200 g indyka -100 g pieczarek -1 mała cebulka -250 g passaty (szklanka) -2 łyżki oliwy Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy według instrukcji. 2.Pieczarki, cebulę kroimy w kosteczkę. Indyka również w kostkę i przyprawiamy. 3.Rzucamy na patelnię pieczarki
Zdrowie i pysznie na talerzuwychodzi pyszna. Dziś propozycja na piątkowy obiad bądź kolacje,idealna dla osób,które nie jedzą mięsa...Zachęcam Was do zrobienia, z pewnością nie pożałujecie. Składniki: 2 cukinie 50 dag pieczarek 1 duża cebula 1,5 pomidora opakowanie mozzarelli 2 ząbki czosnku sól,pieprz bazylia Cukinię umyć,przekroić wzdłuż i wydrążyć pestki łyżeczką.Posypać delikatnie solą. Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażyć
Niespełnione zdolności kulinarneprzede wszystkim szybki obiadek! Składniki: 1 szklanka soczewicy czerwonej (moczymy przynajmniej pół h) 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę) 1 cukinia (pokrojona w krążki, czy jak lubicie:)) Około 6 pieczarek (pokrojone w plastry) 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, do podkręcenia "pomidorowości" sosu:D) 2 puszki pomidorów (lub kilka sporych świeżych) 1 łyżka jogurtu greckiego (niekoniecznie(...)mnie to standardowy składnik :) Natka pietruszki, czosnek, papryka słodka, sól, pieprz, bazylia, oregano Paprykę i Cukinię chwilkę podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory i całość dusimy około 10min. Dodajemy pieczarki-dusimy kolejne 10 min. Na koniec wrzucamy odsączoną soczewicę, wlewamy ok. 1 szklanki wody i kolejne 10min na gazie, dodajemy koncentrat i jogurt, przyprawiamy i wcinamy
Mamuśka wraca do formypustki, i tak składając wszystko co miałam w kuchni powstał caaaaaałkiem zacny obiad! SKŁADNIKI : 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 2x cebula (pokrojona w piórka) 0,5 kg pieczarek (pokrojone w plasterki) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy Garść suszonych pomidorów 4 pomidory świeże (zblendowane) Czosnek granulowany, papryka słodka, oregano, szczypta cukru, kminku, kolendry, gałki muszkatołowej 1 łyżka(...)mąki owsianej (ja zblemdowałam płatki, przesiałam i gotowe) 0,5 szklanki ciepłej wody O,5 łyżeczki soli Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy mięso i lekko podsmażamy, dalej wrzucamy cebulę, pieczarki, kukurydzę, podlewamy odrobiną wody, dodajemy zblendowane pomidory, przyprawy i suszone pomidory. Gotujemy około pół godziny, dodajemy fasolę. Gotujemy dalej by sos zgestniał i gotowe! Do mąki owsianej wlewamy powoli wodę
Mamuśka wraca do formybądź z makaronem. Mam nadzieję, że zakochacie się w tym smaku tak jak ja. Sprawdźcie... Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka (u mnie ok. 60 dag) 0,5 kg pieczarek kwaśna śmietana (u mnie 18 %) szklanka bulionu (np. rosół, można użyć też wody) 30 dag fasolki szparagowej 5-6 łyżeczek musztardy (delikatesowa- ważne!) tłuszcz do smażenia sól, pieprz Sposób przygotowania(...)Fasolkę oczyszczamy i pozbawiamy końcówek. Kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w wodzie do miękkości. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni do czasu aż przestanie być surowe. Pieczarki kroimy w plastry. Dodajemy do mięsa. Czekamy aż odparują nadmiar wody. Wlewamy bulion. Dodajemy fasolkę szparagową. Potrawkę zabielamy śmietaną. Dodajemy musztardę (ilość musztardy zależy od intensywności smaku jaki chcemy uzyskać
Pobite gary Barbaryżołądków drobiowych. Gulasz zasmakuje wszystkim, nawet osobom, które nie lubią podrobów. Można go podać z ziemniakami lub pieczywem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 600g żołądków drobiowych. 1 marchewka, 4 ogórki kiszone, 200g pieczarek, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki mąki, oliwa, majeranek, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Żołądki zalewam wodą. Zagotowuję. Wodę odcedzam(...)wlewam około 1 litra wody. Dodatkowo w szklance wody mieszam mąkę. Wlewam do żołądków. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz paprykę słodką mieloną. Całość gotuję około 45 minut. 3. Pieczarki kroję w plasterki. Ogórki kiszone ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieram i kroję w kostkę. Warzywa dodaję do żołądków. Całość gotuję do momentu, aż żołądki będą miękkie
Tradycyjna kuchnia KasiPotrzebujemy: 2 pojedyncze filety z kurczaka 500 g pieczarek (pokrojonych w plasterki) 1 duża czerwona papryka (pokrojona w drobną kostkę) 1 duża czerwona cebula (posiekana) 1 ząbek czosnku 1,5 l wody 1 łyżka mąki (opcjonalnie) 2 łyżki śmietany do zup i sosów 1 łyżka oleju 1 łyżka masła chili - pieprz cayenne pieprz ziołowy sól posiekana natka pietruszki do dekoracji(...)pokrojonego w kostkę, przyprawionego solą i pieprzem oraz cebulę smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju do zrumienienia. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło i smażymy pieczarki, paprykę oraz przeciśnięty przez prasę czosnek do miękkości. Warzywa przekładamy do garnka z kurczakiem, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę. Jeżeli nie posiadamy śmietany do zup i sosów
Kolejny blog o gotowaniu