zrobiłam dzisiaj na obiad? Makaron! Uwielbiam dania makaronowe i zawsze mam zapasy makaronu w szafce. Są to najczęściej spaghetti i penne. Tym razem wybrałam makaron penne. Dodałam pieczarki i brązową soczewicę oraz grana padano. Obiad szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Makaron z pieczarkami i soczewicą to danie w sam raz dla wszystkich, którzy lubią makarony, ale niekoniecznie(...)dodatkiem mięsa. Makaron z pieczarkami i soczewicą / 1 porcja Składniki makaron penne dla 1 osoby 1 garść malutkich pieczarek 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki brązowej soczewicy z puszki 2 garście startego grana padano lub parmezanu 1/3 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Czosnek obieramy
Moja smaczna kuchniaSezon grillowy w pełni, pogoda dopisuje. Dlatego też dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszną przekąskę grillową jaką są pieczarki pieczone z majerankiem. Właściwie to nie wiem dlaczego nie ma ich jeszcze na blogu, ponieważ przygotowuję je praktycznie przy każdym grillowaniu ;) Przepis jest bardzo prosty a smak rewelacyjny. Soczyste pieczarki na masełku z majerankiem, który uwielbiam(...)jest to :) Aż nabrałam smaku na nie :) Koniecznie musicie spróbować ;) Składniki: * 500 g pieczarek * majeranek - ilość według uznania * sól do smaku * masło * folia aluminiowa Wykonanie: Pieczarki pokroić w plasterki lub pół plasterki, zależy to od wielkości pieczarki. Oderwać kilka większych kawałków folii aluminiowej. Na środku folii posmarować masło, posypać sól i majeranek. Na to położyć solidną garść pokrojonych pieczarek
Zrób to smacznieJeżeli zastanawiacie się co zrobić na obiad, podpowiadam – obsmażone kawałki z piersi kurczaka, pod warstwą pieczarek i chrupiącej kruszonki. Kruszonkę w tym wypadku stanowi mieszanka masła, parmezanu, płatków owsianych i nieznaczna ilość bułki tartej. Moim zdaniem fajnie pasuje ona do mięsa. Całość wychodzi kruchutka. Kruszonka jak i pieczarki nie przylegają ściśle do mięsa i choć przez to na talerzu(...)robi się trochę bałaganu, to smakuje. A smak jak wiecie, zawsze jest u mnie na pierwszym miejscu:) 2 filety z kurczaka 400 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz opcjonalnie – mąka krupczatka Kruszonka: 1 łyżka bułki tartej 4-5 łyżek skruszonych płatków owsianych górskich 2 łyżki tartego parmezanu 1,5 łyżki masła sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso
Smaki Na Talerzuobiady w wykonaniu Madzi. Z pozoru wydają się bardzo proste,- kilka niewyszukanych składników, a całość tworzy niesamowite wrażenie. Tym razem pokażę Wam przepis na pyszny makaron z kurczakiem i pieczarkami. Podczas przygotowania tego obiadu możecie wykorzystać dowolny makaron – razowy, zwykły pszenny, w dowolnym kształcie… po prosty taki jaki chcecie i przede wszystkim taki, który lubicie. Składniki(...)porcje) 500g pieczarek 1 czerwona papryka 200 ml śmietanki 30% 2 szklanki dowolnego makaronu 2 filety z kurczaka sól pieprz olej do smażenia Makaron z kurczakiem i pieczarkami – przepis Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większa kostkę. Na jednej patelni na odrobinie oleju smażymy pieczarki i paprykę. Podczas
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pomysłu oczywiście i najważniejsze jest żeby nie zapomnieć cytryn, bo woda z miodem jest do niczego, bo przecież bez cytryny. W sklepie bierzecie na cel mega fajne, ogromniaste pieczarki, kupujecie żeby je ponadziewać i wracacie do domu. Okazuje się, że tak do końca sprawa nie przemyślana, bo czym je nadziać?? hmm..., no do drałujecie do sklepu raz jeszcze po pory(...)liście zakupów... Też tak czasem macie???. Ja Cię kręcę co za dzień !!!. Obiad dla 4 osób, pod warunkiem, że dwie osoby nie jedzą lub są na diecie: - 12 dużych pieczarek, specjalnych do nadziewania, albo ze 30 sztuk zwykłych małych - 1 por, jego biała część - 1 duża cebula - 4 ząbki czosnku - olej - sól - pieprz - 1 łyżeczka suszonego majeranku lub innego zioła
Apetyczna babeczkaDziś przedstawiam przepis na uszka wigilijne , ale nie z grzybami jak każe tradycja, ale z pieczarkami . Pieczarki odpowiednio zaczarowuję przyprawą oregano i do złudzenia przypominają grzyby leśne . Polecam moją sztuczkę. Przepis jest wegański ze swej natury. Zapraszam do przepisu :-) * * * Składniki (proporcje na około 60 uszek): ciasto według mojego przepisu na idealne ciasto na pierogi 500 g pieczarek sól, pieprz(...)oregano oliwa do smażenia (lub inny tłuszcz) 2-3 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Obrane i umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2. Następnie starte pieczarki wrzucamy na średnio nagrzany tłuszcz i mieszamy. Solimy, pieprzymy do smaku i sypiemy bardzo dużo oregano, nie żałujemy sobie. Mieszamy. Pieczarki puszczą wodę, smażymy tak długo, aż woda wyparuje i zostaną
Kawa z mlekiemrozrzedza krew i w skuteczny sposób obniża zły cholesterol. Składniki: 1 duża główka kapusty pekińskiej 350 g – 400 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki 200 g – 250 g pieczarek 80 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 2-3 łyżki oleju do smażenia pieczarek Przyprawy: Sól, Pieprz czarny(...)mielony, Kurkuma mielona, Papryka słodka mielona, Papryka ostra mielona, Majeranek otarty, Bazylia, Gorczyca, Wykonanie: Kaszę ugotować wg wskazań producenta. Pieczarki pokroić, obgotować w wodzie z ½ łyżeczki soli. Ja gotuję na małym ogniu ok. 5 minut. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju wraz z pieczarkami (ok.5 minut). Kasza i pieczarki muszę trochę ostygnąć zanim dodamy je do mięsa. Z główki
Przepisy Babciosób Czas przygotowania : 15 min. Gotowanie : ok. 40 min. Składniki: ● 2-3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ● 1 cebula ● 2 ząbki czosnku ● 200 g włoszczyzny ● 200 g pieczarek ● 100 g zielonej soczewicy ● 200 g ziemniaków ● 1 l wrzątku ● 1 czubata łyżka kminu rzymskiego w ziarenkach ● ½ łyżeczki kurkumy ● 1 łyżeczka cynamonu ● ½ łyżeczki imbiru w proszku ● ½ łyżeczki wędzonej papryki(...)koncentratu pomidorowego ● 1 łyżeczka soli nierafinowanej Do przybrania: ● natka kolendry i/lub pietruszki Duszone pieczarki: ● 1 łyżka oliwy ● 100 g pieczarek ● szczypta nierafinowanej soli ● świeżo mielony pieprz Przygotowanie : Soczewicę namocz na całą noc, a następnie przepłucz świeżą wodą. Włoszczyznę zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jeśli używasz pora, pokrój go w plasterki), odstaw. Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę i czosnek drobno
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaGulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Bigos Brukselka zapiekana pod kruszonką Bucatini z masłem i parmezanem Bucatini ze szpinakiem, orzechami laskowymi i grana padano Kasza gryczana z brukselką i pieczarkami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kurczak w sosie(...)ryżowy z pak choi Makaron soba z brokułami i cukinią Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron z marchewką i grzybami shitake Makaron z pesto z rukoli Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem Marchew na gęsto Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Naleśniki
Moja smaczna kuchniaDziś przedstawiam przepis na uszka wigilijne , ale nie z grzybami jak każe tradycja, ale z pieczarkami . Pieczarki odpowiednio zaczarowuję przyprawą oregano i do złudzenia przypominają grzyby leśne . Polecam moją sztuczkę. Przepis jest wegański ze swej natury. Zapraszam do przepisu :-) * * * Składniki (proporcje na około 60 uszek): ciasto według mojego przepisu na idealne ciasto na pierogi 500 g pieczarek sól, pieprz(...)oregano oliwa do smażenia (lub inny tłuszcz) 2-3 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Obrane i umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2. Następnie starte pieczarki wrzucamy na średnio nagrzany tłuszcz i mieszamy. Solimy, pieprzymy do smaku i sypiemy bardzo dużo oregano, nie żałujemy sobie. Mieszamy. Pieczarki puszczą wodę, smażymy tak długo, aż woda wyparuje i zostaną
Kawa z mlekiemPlacki ziemniaczane z pieczarkami. Czy jest ktoś, kto odmówi zjedzenia placków ziemniaczanych? Ja nie znam. W moim otoczeniu wszyscy uwielbiają jeść placki ziemniaczane. Są proste do przygotowania, smaczne, bardzo sycące. Podaję je z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem. Takie najbardziej mi smakują, dodatkowo doprawione grubymi ziarenkami soli morskiej. W moim rodzinnym domu placki ziemniaczane były na porządku dziennym. Tata tarł(...)końcu nie ma się czemu dziwić, takie proste dania są najsmaczniejsze! Zapraszam w takim razie na placki ziemniaczane rodem z PRL w bogatej wersji, do których przygotowałam smażone pieczarki z cebulką. Placki ziemniaczane z pieczarkami. Składniki na placki: 1/2 kg ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 mała cebula olej do smażenia jogurt domowy lub ze sklepu, kwaśna śmietana
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapiekanki z pieczarkami i serem to mój przysmak z dzieciństwa Dziś przygotowuję je na bagietce lub półbagietce lecz kiedyś robiłam je razem z tatą na bułce wrocławskiej. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby samodzielnie w domu przyrządzić kultową zapiekankę, lepszą od tych, które podają w budkach na mieście! Spróbujecie przyrządzić je raz, a na pewno powrócicie do tego pysznego przepisu, wierzcie(...)słowo! Przygotowałam klasyczne zapiekanki z pieczarkami i serem, ale do niektórych dodałam plastry kiełbasy. Możecie w swoich przepisach użyć również szynki czy innych ulubionych składników, a wierzch posypać prażoną cebulką czy świeżym szczypiorkiem Smacznego! Zobacz też: Burgery wieprzowo-wołowe Frytki z piekarnika Przepis na zapiekanki z pieczarkami Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut Składniki 2 półbagietki
Kuchnia BazyliiZapiekanki z pieczarkami i serem to mój przysmak z dzieciństwa Dziś przygotowuję je na bagietce lub półbagietce lecz kiedyś robiłam je razem z tatą na bułce wrocławskiej. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby samodzielnie w domu przyrządzić kultową zapiekankę, lepszą od tych, które podają w budkach na mieście! Spróbujecie przyrządzić je raz, a na pewno powrócicie do tego pysznego przepisu, wierzcie(...)słowo! Przygotowałam klasyczne zapiekanki z pieczarkami i serem, ale do niektórych dodałam plastry kiełbasy. Możecie w swoich przepisach użyć również szynki czy innych ulubionych składników, a wierzch posypać prażoną cebulką czy świeżym szczypiorkiem Smacznego! Zobacz też: Burgery wieprzowo-wołowe Frytki z piekarnika Przepis na zapiekanki z pieczarkami Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut Składniki 2 półbagietki
Kuchnia Bazyliiidealne i obłędnie pyszne. Inspirując się przepisem mojej babci, przygotowałem gołąbki w sosie pomidorowym , lecz ze zmienionym nadzieniem. Moje gołąbki są z kaszą jaglaną i pieczarkami. Gołąbki z kaszą jaglaną mogą być świetnym pomysłem na letni obiad. Proponuję podać je w towarzystwie młodych ziemniaków i ogórków małosolnych. Czas przygotowania: 2 h Składniki(...)Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty 1 szklanka kaszy jaglanej 300 g świeżych pieczarek 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 12% 2 łyżeczki majeranku 1 łyżka posiekanego koperek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska, świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka oleju kokosowego bezwonnego PRZYGOTOWANIE kapusty na gołąbki
kulinarnyJaPieczarki portobello przygotowane według poniższego przepisu idealnie pasują do kurczaka lub schabu. Bardzo smaczne, szybkie do zrobienia. Jeśli nie macie brązowych pieczarek, to można je zastąpić zwykłymi białymi. Ja podałam pieczarki z ziemniakami puree i kotletem z piersi z kurczaka. Przepisy na kotlety w różnych odsłonach znajdziecie w zakładce MIĘSA. Składniki 250 g pieczarek portobello 2 łyżki masła klarowanego(...)łyżki miodu 1 łyżka kremu balsamicznego 2 łyżki oleju sól pieprz Pieczarki małe pozostawić w całości, a większe pokroić na pół lub na cztery. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pieczarki z każdej oprószyć lekko solą i pieprzem. . W słoiczku wymieszać olej, krem balsamiczny i miód. Wlać na patelnię z pieczarkami i smażyć około 3-4 minut na małym ogniu
O kuchni z uczuciem