pieczarki - 22920 przepisów (strona:65/1528)

Pieczary faszerowane mięsem mielonym i szpinakiem 195

Mniam! Wielkie pieczarki, pyszny farsz i kilka minut w piekarniku. W moim wypadku był to debiut z piekarnikiem gazowym i odrobinę bałam się efektu. Całe szczęście wszystko wyszło jak należy, a obiad udał się świetnie. :) 5 dużych pieczarek (dostępne w Lidlu) ok. 350g mięsa mielonego z łopatki 150g mrożonego szpinaku siekanego 4 plastry sera 1 duża cebula 3 duże ząbki(...)czosnku 2 czubate łyżki bułki tartej 2 łyżki  sosu worcestershire (można pominąć, w zastępstwie używamy 1 łyżki soku z cytryny lub limonki) sól, świeżo mielony czarny pieprz Pieczarki po wyjęciu z pudełka można delikatnie przepłukać. Jedną z nich odkładamy na bok, będzie częścią farszu. Szpinak rozmrażamy i odciskamy. 4 pieczarki pozbawiamy nóżek i przy pomocy małej łyżki delikatnie wydłubujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Faszerowane pieczarki w sam raz na grilla 4175

Faszerowanie warzyw pozwala wydobyć z nich zupełnie inne smaki i odkryć je na nowo. Jednym z bardzo wdzięcznych tematów do faszerowania są pieczarki, te o dużych kapeluszach. Połączenie kilku prostych rzeczy, które pewnie każdy z nas ma w lodówce i wspomnianych dużych kapeluszy pieczarek pozwoli nam stworzyć bardzo dobre i oryginalne danie. Zapraszamy do wypróbowania i eksperymentowania z faszerowaniem warzyw(...)Przepis Składniki: 12 dużych pieczarek 150 g gotowanej szynki 200 g serka wiejskiego, lub innego twarożku garść szpinaku, lub roszponki średnia cebula 2 łyżki oleju sól pieprz gałka muszkatołowa Niestety u nas o tej porze ciężko dostać świeży szpinak, dlatego zastępujemy go bardzo popularną w Niemczech roszponką. Przygotowanie: Szpinak, lub roszponkę myjemy, suszymy i siekamy na dość duże kawałki. Odcinamy

KasiaiKrzysiu.pl
Pieczarka z camembert, żurawiną i nerkowcami 204

Pieczarki mógłbym jeść i jeść :) Pojawiają się często w moich przepisach :) Do tego lubię nadziewać, mięso, makaron czy właśnie pieczarki. Te duże nadają się do tego świetnie. Ostatnio było to portobello , teraz przyszła pora na zwykłą pieczarkę. Można takie spotkać w Lidlu, pod nazwą, pieczarki na grilla :) Mimo nazwy, w parowarze również się świetnie sprawdzają ;) Składniki :  duża pieczarka(...)łyżki suszonej żurawiny  1 łyżka orzechów nerkowca  4 plastry sera camembert  listki bazylii tajskiej  listki oregano  Przyprawy :  pieprz czarny  Pieczarkę myjemy, obieramy i odcinamy nóżkę. W środek kapelusza wrzucamy 1 łyżkę żurawiny i połowę orzechów. Camembert kroimy na plastry i układamy w środek grzyba, po czym przyprawiamy pieprzem. Na wierzch układamy resztę żurawiny

Parowar Faceta
Grillowane pieczarki faszerowane 232

Świetne pieczarki faszerowane z grilla  - alternatywa dla typowych dań grillowych :) Oczywiście można je również upiec w piekarniku (15-20 min. w 200 stopniach) SKŁADNIKI 400g dużych pieczarek (najlepsze z Lidla - bardzo duże do grillowania właśnie) 1 dymka 3 plasterki szynki 1/2 kulki mozzarelli (lub 70g sera żółtego) sól, pieprz oliwa z oliwek szczypta chili (lub oliwa z ostrą papryczką(...)kilka listków sałaty PRZYGOTOWANIE Pieczarki obieramy. Odrywamy nóżki. Dymkę siekamy (zostawiamy trochę szczypiorku do ozdoby). Na odrobinie oliwy smażymy dymkę, pokrojone nóżki pieczarek i szynkę. Po paru minutach zdejmujemy z patelni. Dodajemy drobno pokrojony ser, doprawiamy solą, pieprzem  i odrobiną chili (lub ostrą oliwą). Pieczarki skrapiamy oliwą i grillujemy po kilka minut z każdej strony. Następnie nadziewamy farszem

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczarki faszerowane kuskusem i fetą 216

Pieczarki faszerować można na wszelakie sposoby. Dziś polecam Wam pieczarki zapiekane z kuskusem i serem feta. Danie doskonałe na lekki obiad lub jako zimna przekąska. Dobre samo lub w towarzystwie mięsa i sałaty. Spróbujcie koniecznie, bo nie dość, że smaczne to jeszcze szybko się robi. Składniki: 10-15 dużych pieczarek ( ilość zależy od wielkości kapelusza - moje były powiedzmy średnie(...)zalać wrzątkiem, 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykryć i odstawić do napęcznienia. Na patelni rozgrzać po łyżce masła i oleju. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki - smażyć aż zaczną się lekko rumienić. Kuskus połączyć z rozdrobnionym serem feta. Dodać podsmażone, przestygnięte pieczarki i natkę pietruszki - wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie dosolić. Farszem wypełniać kapelusze

kolorowotorcikowo
Pieczone udka z kurczaka (nogi) z papryką i pieczarkami 197

najwyżej pamiętać jeszcze o ugotowaniu w odpowiednim momencie kilku garści makaronu. Łatwe? No pewnie że, łatwe – a do tego jak smakuje! Pieczone udka z kurczaka (nogi) z papryką i pieczarkami 2015-02-06 11:46:13 Łatwa w przygotowaniu potrawa z popularnych składników utrzymana w klimacie kuchni śródziemnomorskiej. Dzięki użyciu świeżych ziół i kolorowych warzyw charakteryzuje się atrakcyjnym wyglądem. Zapisz(...)przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 nogi lub 6 udek z kurczaka (800g) 2 czerwone papryki (500g) 300g pieczarek 2 łyżki siekanego lub suszonego tymianku sól pieprz oliwa Do podania 150g makaronu, np. muszelek kilka gałązek świeżego tymianku do dekoracji Instrukcje Z nóg lub udek usuwamy ewentualny nadmiar skóry i tłuszczu. Nogi dzielimy na 2 części (udka i podudzia

Kulinarna Pokusa
Pieczarki duszone na maśle 195

Pieczarki duszone na maśle są doskonałym dodatkiem do mięsa. Nie dodaję do nich cebuli, by smak grzybów był jak najbardziej wyrazisty. Bardziej "maślany" kolor uzyskuję przez dodanie odrobiny kurkumy, która lekko barwi pieczarki na żółto. Przyprawa ta nie ma wyrazistego smaku, więc nie zabija smaku pieczarek. Do przyrządzenia pieczarek duszonych na maśle lepiej jest wybrać te najmniejsze. W sklepie daje(...)się znaleźć takie, których kapelusz ma średnicę dwudziesto- i pięćdziesięciogroszówek. Czasami trzeba się trochę namęczyć przy ich myciu, ale wyglądają znakomicie. Składniki (dla 3-4 osób): 500 g drobnych pieczarek 3 łyżki masła szczypta soli 1 łyżeczka cukru szczypta kurkumy mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Pieczarki płuczemy, by pozbyć się resztek podłoża i osuszamy na sicie. W rondlu rozgrzewamy nieco

W SMAK
Krokiety z pieczarkami 211

dżemem lub twarogiem. Muszę kiedyś Wam pokazać mój sposób przygotowania tradycyjnych naleśników. Oprócz takich uwielbiamy również faszerowane naleśniki, czyli krokiety. Staram się przygotowywać różne farsze, a że akurat kupiłam pieczarki, które miałam wykorzystać do innego dania, ale później uznałam, że tam nie pasują. Tak zostałam z pieczarkami. Dzisiaj zależało mi na szybkim obiedzie, a przygotowanie krokietów według mnie do takich(...)dużych krokietów: Naleśniki: - szklanka mleka; - szklanka wody gazowanej; - 2 jajka; - 250 g mąki pszennej; - duża szczypta soli, pół łyżeczki cukru; - łyżka oleju do ciasta; Farsz: - 40 dag pieczarek; - 1 duża cebula; - 15 dag żółtego sera; - sól, pieprz; - olej do smażenia - jajko i bułka tarta do panierowania Wykonanie: Cebule drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy

dom-agi.pl
Pieczeń rzymska nadziewana pieczarkami z dodatkiem pieczarek w śmietanie 227

miarę chudego 2 jajka 2 bułki 2 łyżki majeranku Sól 4 listki świeżej bazylii Pieprz 2 ziarnka ziela angielskiego 2 cebule Bułka tarta Dodatkowo farsz pieczarkowy * Składniki na pieczarki w śmietanie 1 kg pokrojonych pieczarek 3 drobno pokrojone cebule sól pieprz 3 listki świeżej bazylii 500 ml śmietany kremówki 30 % Sposób wykonania: Bułki moczymy w wodzie a następnie dobrze odsączamy(...)drobno pokrojone listki bazylii, usmażoną cebulkę, zmielone ziele angielskie, sól i pieprz do smaku   i na końcu dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy jednocześnie farsz pieczarkowy i pieczarki w śmietanie: Pieczarki umyć, pokroić ( nie za drobno ). Cebule pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, pokrojoną drobno świeżą bazylię   Całość dusić ok 25 – 30   minut na patelni z mała

Na słodko lub wytrawnie
Ascetyczny krem pieczarkowy 196

albo w kubku, mobilnie, do chwycenia w rękę i wypicia siedząc na parapecie i patrząc na pluchę za oknem. Tym razem miało być minimalistycznie. Postawiłam na pieczarkową. Składniki: 500g pieczarek 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku  200g śmietany 18% 1 kostka bulionowa warzywna 2 litry wody  2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki suszonej natki pietruszki(...)wodę, wrzucić kostkę bulionową i gotować. Pokroić cebulę w piórka i czosnek w plasterki. Obsmażyć na jednej łyżce masła. Wrzucić do garnka z gotującym się bulionem razem z masłem. Pieczarki pokroić w plasterki. Odłożyć 4 garście pokrojonych pieczarek, resztę podsmażyć na drugiej łyżce masła. W międzyczasie pieczarki posolić i popieprzyć. Pod koniec smażenia (nie muszą być rumiane) wlać białe wino

W kuchni wieczorem
Zapiekanka z kaszy gryczanej z jajkiem 206

Zapiekanka z kaszy gryczanej z jajkiem... Aromatyczna, maślana kasza gryczana. Plasterki pieczarek, pióra cebuli i kosteczki papryki. Jajka sadzone i ciągnący się ser mozzarella. Wierzch oprószony szczypiorkiem. Pyszny obiad pełen zdrowia. Zapraszam! Składniki: 200 g kaszy gryczanej; 1 duża cebula; 500 g pieczarek; 1 duża, czerwona papryka; 3 jaja; Pęczek szczypiorku; 150 g startego sera mozzarella; 2 łyżeczki majeranku(...)czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1 łyżka masła; 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Do ugotowanej, odcedzonej kaszy dodać łyżkę masła i majeranek. Doprawić

Gospodyni Miejska
Pieczarki z gorgonzolą i orzechami 32

faszerujemy choćby warzywa, takie jak papryka, cukinia czy bakłażan. Bardzo popularne są faszerowane jajka. Już nie wspominając o słodkościach, choćby znane i kochane pączki... A co powiecie na faszerowane pieczarki? Połączenie pieczarek i farszu z gorgonzoli i orzechów to strzał w dziesiątkę! Pieczarki z gorgonzolą i orzechami - przepis na 10szt. Do przygotowania pieczarek będą Ci potrzebne: 10 pieczarek, 100g gorgonzoli(...)łyżki serka wiejskiego, garść orzechów włoskich, 1/4 strąka czerwonej papryki, kilka gałązek natki pietruszki, łyżeczka oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Pieczarki oczyść, usuń ogonki. 2. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż kapelusze pieczarek, zdejmij je z patelni i odłóż do ostygnięcia. 3. Gorgonzolę rozgnieć widelcem, wymieszaj z serkiem wiejskim i dopraw solą i pieprzem. 4. Posiekaj kilka listków

Z notatnika dietetyka
Sałatka z szynką i pieczarkami – sprawdzi się na każdą okazję 117

Sałatka z szynką i pieczarkami to bardzo smaczna i pożywna propozycja na kolację, imprezę ze znajomymi, rodzinne święta czy lunch do pracy. Jest bardzo uniwersalna i zazwyczaj wszystkim smakuje, gdyż składa się z prostych, każdemu znanych składników, które można kupić w większości sklepów. Sałatkę robi się stosunkowo szybko, wystarczy ugotować jajka i wszystkie składniki pokroić w mniej więcej równą kostkę(...)innych dań np. pieczonych ziemniaków, grillowanych mięs, tart czy jajek sadzonych. Takie zestawienie można podać na obiad, gdyż będzie pyszne i sycące. Składniki na sałatkę z szynką i pieczarkami: 400 g szynki wieprzowej wędzonej 1 duży por 5 jajek rozmiar L 1 papryka czerwona 160 g pieczarek marynowanych puszka groszku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego

e-PrzepisyKulinarne
Warstwowa sałatka z pieczarkami marynowanymi 195

Warstwowa sałatka z pieczarkami marynowanymi to pyszna i efektowna propozycja na różnego rodzaju przyjęcia, domowe imprezy, czy rodzinne spotkania. Dzięki swojej warstwowej strukturze sałatka świetnie smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Sałatka z pieczarkami marynowanymi bardzo prosta w przygotowaniu i z pewnością zachwyci każdego swoim smakiem! Zapraszam na przepis! WARSTWOWA SAŁATKA Z PIECZARKAMI MARYNOWANYMI – PRZEPIS Składniki 10 pieczarek(...)łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki marynowane pokroić w plastry. Tuńczyka oraz kukurydzę odsączyć z zalewy. Jogurt wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Sałatka ułożyć warstwowo, w następującej kolejności: jajka, ogórki, tuńczyk

Alle Dobre!
Przepis na kotlety z soczewicy i pieczarkami 53

Idealne kotlety bez mięsa to świetna alternatywa dla mięsnych potraw. Soczewica, będąca podstawowym składnikiem, jest bogatym źródłem białka oraz innych cennych składników odżywczych. Wraz z aromatycznymi pieczarkami tworzy pyszną, sycącą kompozycję smaków. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na te apetyczne kotleciki z soczewicy. Składniki potrzebne do przygotowania kotletów – 1 szklanka soczewicy czerwonej – 200 g pieczarek – 1 jajko(...)pietruszki – Bułka tarta do obtoczenia – Mąka orkiszowa – Sól, pieprz, majeranek, kurkuma, słodka papryka do smaku – Olej do smażenia Jak przygotować idealne kotlety z soczewicy i pieczarkami Zacznijmy od przemycia soczewicy pod bieżącą wodą. Wsyp ją do garnka i zalej wodą, dodając szczyptę soli. Pozostaw do zagotowania. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż będzie

ZGruntuFit