Sałatka z pieczarkami i słonecznikiem... Drobny makaron w kształcie ryżu. Plastreki podsmażonych pieczarek. Drobno posiekany szczypiorek. I prażone ziarna słonecznika. Delikatna i kremowa w smaku. Pyszna sałatka na spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół! Składniki: 250 g makaronu w kształcie ryżu; 500 g pieczarek; 100 g łuskanych ziaren słonecznika; Pęczek drobnego szczypiorku; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki kwaśnej, gęstej(...)śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 łyżki majonezu; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Podsmażyć na rogrzanym na patelni oleju. Wystudzić. Odcedzić. Dodać do makaronu. Szczypiorek drobno posiekać. Dodać do sałatki (niewielką ilość można zostawić do dekoracji). Wymieszać. Słonecznik uprażyć na gorącej, suchej
Gospodyni MiejskaSoczewica smażona z pieczarkami i boczkiem... Ziarna miękkiej, zielonej soczewicy. Kosteczki cebuli i plasterki pieczarek. Kawałeczki podsmażonego boczku. A całość mocno oprószona szczypiorkiem. Łatwe, szybkie i smaczne danie. Polecam! Składniki: 250 g zielonej soczewicy; 2 średnie cebule; 500 g pieczarek; 100 g boczku wędzonego w plastrach; 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym; Pęczek szczypiorku; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób(...)przygotowania: Soczewicę zalać zimną wodą (tak, aby zakryła wszystkie ziarna) i odstawić do namoczenia na 2 godziny. Następnie soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę
Gospodyni MiejskaMakaron z tuńczykiem i pieczarkami... Kremowy, śmietanowy sos z tuńczykiem. Kosteczki podsmażonej cebuli. Aromatyczny czosnek. W nim zatopiony makaron. A całość posypana natką pietruszki. Szybkie, łatwe i smaczne danie! Składniki: 250 g makaronu spaghetti; 500 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 ząbek czosnku; Puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach (waga netto, po odcedzeniu 130 g); 200 g kwaśnej, gęstej śmietany(...)zawartości tłuszczu 18%; 1/2 pęczka natki pietruszki; 1 czubata łyżka masła; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć z oleju. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić
Gospodyni MiejskaSzybkie i łatwe w przygotowaniu Jajka faszerowane pieczarkami SKŁADNIKI: pieczarki -7 dużych sztuk jajka -8 szt cebula - 1 szt sól i pieprz majonez - 3 łyżki masło szczypiorek - 0,5 pęczka DEKORACJA sałata natka pietruszki papryka rzodkiewka PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Przekroić jajka na połowę, wyjąć żółtka. Pieczarki umyć, osączyć, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić(...)kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pieczarki i dusić, aż będą miękkie. Następnie udusić cebulę, połączyć z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem. Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić, dodać do pieczarek. Wyjęte żółtka rozgnieść widelcem, dodać do pieczarek, razem z majonezem, wymieszać. Takim farszem napełniać połówki jajek, kłaść jajka na sałacie, ułożonej na talerzu, udekorować. (function
Kuchnia Danusimogłam ją wykorzystać. Próbowałam znaleźć ciekawy przepis w Internecie – jednak bez skutku. Jakoś nic mnie nie zadowalało. Postanowiłam wymyślić coś sama. Początkowo tarta miała być z samym kurczakiem i pieczarkami. Ostatecznie dodałam, do niej jeszcze pora i nie żałuję, bo danie wyszło bardzo smaczne. Nieskromnie przyznam, że smakowała również mojemu bratu, który nie lubi grzybów. Tym razem nie marudził(...)nawet pochwalił! Mój przepis to taka wykorzystana wiedza tego, co znalazłam w Internecie, jednak mojego autorstwa. Nie kopiowałam żadnego przepisu. Połączenie pora, pieczarek i piersi z kurczaka to od samego początku moja myśl. Jedyne, co mnie zainspirowało w Internecie to sos ze śmietany, bo zastanawiałam się czym wypełnić tarte. Sos jest również mojego autorstwa, gdyż sama dobrałam proporcje i składniki
Fabryka pomysłówkultowe zapiekanki jak dawniej przywołują wspomnienia z dawnych lat! Domowe chrupiące bagietki pszenne posmarowane ketchupem, a na wierzchu starte pieczarki wymieszane ze startym serem mozzarella i masłem – to prawdziwa klasyka. Czy zamiast mozzarelli można użyć innego sera? Mozzarella, dzięki temu, że jest delikatna i dobrze się topi, jest najlepszym wyborem do zapiekanek z pieczarkami, jednak jeśli nie przepadasz(...)cheddar lub goudę. Czy zapiekanki można zrobić na gotowych bagietkach? Tak, jeśli chcesz zaoszczędzić czas, to możesz użyć gotowych bagietek. Najpyszniejsze będą standardowe bagietki pszenne. Czy gotowe zapiekanki z pieczarkami można zamrozić? Tak, zapieczone zapiekanki z pieczarkami po wystygnięciu możesz zamrozić. Przechowuj je w zamrażarce do 3 miesięcy. Przepis na zapiekanki jak dawniej Zapiekanki z pieczarkami jak dawniej Blog
Via Gustobułki tartej. Podstawą udanych krokietów są cienkie placuszki naleśnikowe, bez których nie można się obejść. Drugą równie istotną kwestią jest farsz, w poniższym przepisie prezentuję nadzienie z podsmażonych pieczarek z cebulką, wymieszanym po przestudzeniu z tartym żółtym serem. Naleśniki zwija się zamykając farsz w ich wnętrzu, panieruje i smaży na rozgrzanej patelni. Znakomite na ciepło, zaraz po usmażeniu(...)każdej chwili odmrożenia i usmażenia na świeżo – instrukcję znajdziesz poniżej w treści przepisu. Krokiety wyśmienicie smakują zajadane samodzielnie lub z czystym czerwonym barszczykiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 16 sztuk Przygotowanie 1 godz. Smażenie 30 min. Kalorie 250 kcal Domowe
ProstePesto.plgrudniu, przed Świętami, mieliśmy z mężem taką łazankową jazdę, w oczekiwaniu na pierogi z kapustą i grzybami, że jedliśmy łazanki coś koło 5 dni z rzędu. Łazanki z pieczarkami, łazanki z kapustą i pieczarkami aby zakończyć łazankami z kapusta i suszonymi grzybami. Dzisiaj łazanki z kapustą i pieczarkami oraz dodatkiem boczku. Możecie spokojnie je robić bez boczku, bo ten boczek(...)traci na smaku, a wręcz jak bigos zyskuje, bo smaczki się przegryzają. Ja lubię łazanki z baaardzo drobno posiekanymi grzybami. Z tego względu jeśli używam pieczarek, to lubię je zetrzeć na tarce. W ogóle nie wiem czemu, ale te tarte pieczarki oddają moim zdaniem więcej swojego smaku No i starcie pieczarek odbywa się szybciej niż siekanie na mikre kawałki. Oczywiście
Mieszam w GarnkuKolejny klasyczny przepis na faszerowane jajka. Tym razem pieczarkami. Można użyć brązowych pieczarek, które są nieco bardziej, moim zdaniem, aromatyczne niż białe. Ale z każdymi będzie smacznie. składniki 4 jajka ok 8 średniej wielkości pieczarek - drobno posiekanych 1/2 cebuli - drobno pokrojonej garść pietruszki 3 spore łyżki majonezu sól, pieprz, papryka w płatkach do smaku przygotowanie Jajka ugotować(...)twardo, przestudzić, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Posiekaną cebule przesmażyć na maśle, dodać pieczarki, posolić i smażyć na sporym ogniu, tak aby pieczarki nie puściły za dużo wody. Przestudzić. Pietruszkę drobno posiekać. Do miski włożyć żółtka, dodać pieczarki majonez, pietruszkę. Wszystko delikatnie wymieszać widelcem. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dosypać papryki do smaku. Farszem napełniać połówki jajek. Smacznego
Stare GaryPierogi, których skład niektórych może lekko odstraszać - tak było ze mną. Sceptycznie podchodząc do pierwszego kęsa już po chwili stwierdziłam, że pierożki są przepyszne. Cukinia idealnie komponuje się z pieczarkami tworząc oryginalny, charakterystyczny smak, który sprawia, że nie sposób odmówić sobie kolejnej porcji. Pierogi z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: (ok. 60 pierogów) ciasto na pierogi: 600 g mąki(...)szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: duża cebula 2 duże ząbki czosnku 250 g pieczarek 400 g cukinii sól, pieprz, bazylia w proszku masło Pierogi z Cukinią i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Obraną ze skórki i miąższu cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z pieczarkami. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości
Słodka StronaŁazanki z cukinią i pieczarkami to kolejny pomysł na wykorzystanie wartościowego i bogatego w składniki odżywcze kabaczka, który staje się coraz bardziej docenianym, a wręcz modnym warzywem na naszych stołach. Łazanki w takim połączeniu smakują wyśmienicie, a przy tym są z pewnością zdrowsze i mniej kaloryczne niż tradycyjne. Godne polecenia. Łazanki z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: 400 g makaronu(...)łazanki" farsz: duża cebula 4 ząbki czosnku 250 g pieczarek 500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu) sól, pieprz, bazylia w proszku masło Łazanki z Cukinią i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Obraną ze skórki i miąższu cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z pieczarkami. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie
Słodka StronaSałatka porowa z marynowanymi pieczarkami... Plasterki marynowanych pieczarek i porów. Pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe. Ziarna słodkiej kukurydzy. Kosteczki szynki i wiórki jajek. A całość oblepiona majonezem. Pychota! Składniki: 200 g szynki konserwowej; 200 g pieczarek marynowanych (waga netto, po odsączeniu); 6 średnich ogórków konserwowych; 2 białe części porów; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu(...)osuszyć z wody, przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do porów. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki. Dodać do sałatki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki. Ogórki odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki
Gospodyni MiejskaKurczak z pieczarkami, papryką i sosem czosnkowym... Kosteczki filetu z piersi kurczaka usmażone w przyprawie gyros. Plasterki pieczarek, kosteczki papryki i cebuli. Ułożone na frytkach. Obsypane wiórkami żółtego sera. Oblane sosem czosnkowym. Pyszny obiad! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 500 g pieczarek; 2 średnie, czerwone papryki; 1 mała, czerowna papryczka chili; 1 średnia cebula; 1 ząbek czosnku(...)ząbek czosnku; Pęczek koperku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Frytki usmażyć na głębokim oleju, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Papryczkę chili umyć, osuszyć, pozostawić w całości. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę
Gospodyni MiejskaKurczak pieczony, kurczak smażony, kotlety z kurczaka jeśli zaczyna Wam już brakować pomysłów to zawsze można usmażyć kotlety siekane z kurczaka i pieczarek. Wystarczy piersi z kurczaka i pieczarki drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi produktami, aby uzyskać bardzo smaczne, bardzo sycące kotlety. Przygotowuje się te kotlety podobnie jak Placki z kurczaka z pietruszką lub kotleciki z kurczaka i cukinii(...)podaje z sosem np. BBQ. Mogę Wam też polecić przepis z kurczakiem w roli głównej, to coś pysznego kurczak po cygańsku. Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek, przepis na 12 sztuk sporych kotletów: SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka, 100 g małych pieczarek 50 ml mleka, Pieprz cytrynowy do smaku 2 szt jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól do smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDawno już nie pisałam i powiem Wam, że brakowało mi tego. Dlatego od dziś znowu regularnie będzie tutaj coś "błyszczeć". Dzisiaj pora na indyka w pieczarkach. Indyk w towarzystwie gorących pieczarek kilka kawałków kurczaka (filety) 2 cebule 6 dużych pieczarek sól pieprz mąka 3 łyżki śmietany. Przygotowujemy mięso jak na kotlety, następnie przekrawamy na kawałki średniej wielkości, obtaczamy w mące(...)Dodajemy świeżo zmielony pieprz oraz sól. Smażymy aż się zarumienią. Mięso przekładamy do garnka z połową szklanki przegotowanej wody, gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Kroimy na plasterki pieczarki oraz cebulę. Najpierw lekko dusimy pieczarki, a następnie dodajemy do tego cebulę. Dusimy ok 5 min. Gdy pieczarki będą gotowe, przekładamy do garnka z mięsem, gotujemy
Kuchnia moimi oczami