adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka ze świeżych pieczarek Sałatka ze świeżymi pieczarkami to bardzo smaczna przekąska, idealna na każdą okazję. Do tej pory zazwyczaj przygotowywałam sałatki z dodatkiem marynowanych pieczarek. Tym razem postanowiłam nie odejść od tradycji i użyć świeżych pieczarek. Sałatka ze świeżym pieczarkami jest naprawdę bardzo łatwa w przygotowaniu, ale na samą myśl o niej pewnie wiele(...)zastanawia się jak przygotować pieczarki? Wystarczy je tylko podgotować, a następnie skropić sokiem z cytryny. Pieczarki gotują się tylko 6 minut, czyli praktycznie tyle, co jajka. Sałatka ze świeżych pieczarek składa się z kilku prostych składników, które z pewnością posiadacie w swojej kuchni. Do jej przygotowania potrzebujemy oczywiście pieczarek, jajka, ogórków konserwowych i cebuli. Dodatkowo potrzebny nam będzie jogurt naturalny
Przepiski.plWitamy wszystkich czytających :) Dzisiaj wracamy do nadziewanych pieczarek. Temat przerobiony wzdłuż i wszerz przez wszystkich gotujących. Jednak postaramy się zainteresować Was naszą wersją. Jednak zanim zaczniemy pichcić coś wspólnie, chcielibyśmy jeszcze wtrącić kilka słów o pieczarkach. Wiecie, że warto je jeść ? Oto kilka faktów na ich temat. 1. Zmniejszają apetyt, hamują wchłanianie tłuszczów 2. Ekstrakt z pieczarek ma właściwości antynowotworowe(...)Obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi 4. Wzmacniają odporność 5. Dobre naturalne źródło witaminy D 6. Naturalne źródło kwasu foliowego Ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowotne, pieczarki zaliczają się do tzw. żywności funkcjonalnej. Oprócz wartościowego białka (zawiera prawie wszystkie aminokwasy), dobrze przyswajalnych węglowodanów i tłuszczów (w tym korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), pieczarki są dobrym źródłem potasu, miedzi
vegetanieMoje córki , ja zresztą też , lubimy takie oto schabowe z pieczarkami i serem żółtym..u mnie były to akurat schabowe z marynaty , ale można także zrobić je w tradycyjny sposób..i usmażone posmarować majonezem ,wyłożyć pieczarki, przykryć serem i lekko zapiec. 1,20 kg schabu sól i pieprz olej do smażenia Marynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki(...)ziemniaczanej 1 łyżka płaska musztardy Develey 2 łyżki majonezu wiejskiego Develey lubczyk suszony vegeta 5 łyżek oleju Dodatkowo: pieczarki cebula ser żółty majonez Develey Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Posypać solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki
Moje domowe kucharzeniedługiej nieobecności pierwszy świąteczny przepis :) pasztet bez mięsa, w sam raz na Wigilię, a i mojemu tacie zasmakował :) Składniki: 700 g oczyszczonych pieczarek 1 cebula (95 g) 1 marchewka (115 g) 2 małe ząbki czosnku (8 g) 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 50 g bułki tartej (na wszelki wypadek przygotowujemy 100 g) przyprawy: sól, pieprz (według uznania) (ja dałam(...)płaską łyżeczkę soli do gotowania pieczarek i płaską do gotowej masy) majeranek, szczypta tymianek, delikatnie po całej powierzchni masy gałka muszkatołowa, 1/3 łyżeczki słodka papryka, 1/3 łyżeczki kolendra, 1/3 łyżeczki imbir, do 1/3 łyżeczki (2 sztuki) liście laurowe (3-4 ziaren) ziele angielskie 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: 1. Pieczarki kroimy na mniejsze cząstki, gotujemy do miękkości w osolonej
Malowane smakiemSkładniki na 2 porcje: 2 bardzo duże ziemniaki najlepiej typu winiety 2 filety ryby (u mnie dorsz) kilka pieczarek 1 cebula sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w łupinach wpół miękko(ziemniaki wrzucamy do wrzątku a solimy pod sam koniec żeby zachować wartości odżywcze). Filety rozdrabniamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka a pieczarki w drobną kostkę. Ugotowane ziemniaki(...)obieramy z łupin, wydrążamy środek i w to miejsce dajemy farsz. Farsz składa się z rozdrobionej ryby, pieczarek i cebuli. Nafaszerowane ziemniaki pieczemy w 200 stopniach c około 20 - 30 minut. Faszerowane ziemniaki rybą i pieczarkami
Bon Appetit Małgorzatyzupę na przyjęcia, gdy gościom już brakuję sił. Na ożywienie - gorąca zupa krem jest idealna. Na następny dzień sprawdza się jeszcze lepiej :P Składniki: 40 - 50 dag pieczarek mrożona włoszczyzna w słupkach (3 garści) 2 cebule oliwa do smażenia 4 - 5 ziemniaków 3 serki topione, śmietankowe (kwadraty) natka pietruszki sól, pieprz Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę posiekać i wszystko(...)podsmażyć na oliwie lub maśle. Ziemniaki - obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i zagotować. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą oraz 3 garści mrożonej włoszczyzny i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na sam koniec gdy zupa się jeszcze gotuje dodać serki topione. Gotujemy na małym ogniu aż serki się rozpuszczą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zupy zmiksować
Bon Appetit Małgorzatysłodyczach ;) To chyba zasługa mojej mamy, która chodząc ze mną w ciąży, jadła głównie śledzie w occie :-P Składniki: 0,5 kg śledzie "matyjasy" 3 cebule 30 dag pieczarek 1 słoiczek przecieru pomidorowego olej do smażenia 1 łyżeczka mielonej papryki cukier sól i pieprz 1 łyżka octu (można pominąć jeśli śledzie są mocno słone) Śledzie moczymy z nadmiaru soli(...)następnie kroimy na mniejsze kawałki (ok. 2 cm) Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi śledziami. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się smaczki "przegryzły". śledzie z pieczarkami
Bon Appetit Małgorzatypodajecie na wigilię? Barszczyk? a może zupę grzybową?:) Spotkałam się już z różnymi wersjami. Pomyślałam więc, że może w tym roku spróbować lekkiego kremu z pieczarek? Zupa pyszna, aromatyczna, ale nie jestem przekonana czy dobrze wpasuje się w wigilijny klimat. Dobrze, że mam jeszcze trochę czasu do Wigilii ;)) Składniki: 300g pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 2-3 litry bulionu(...)łyżki śmietany ziele angielskie, liść laurowy pieprz czarny mielony sól papryka słodka czosnek granulowany Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek na mniejsze kawałki. Wszystko razem podsmażamy na maśle. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem. Gotujemy około 40 minut. Ziele i liść wyjmujemy
Czerwona PorzeczkaDanie wypróbowałam i jest doskonałe. Można podać na święta lub inne okazje. Polecam. SKŁADNIKI pierś z kurczaka podwójna 40 dag pieczarek 20 dag. sera żółtego - dowolny 1 cebula przyprawa do kurczak 2 opakowania ciasta francuskiego 1 łyżka masła sklarowanego 1 łyżka oleju sól , pieprz do smaku WYKONANIE Piersi płuczemy, suszymy ręcznikiem. Każda przekrawamy na połowę. Dodajemy przyprawę do kurczak(...)dostawiamy na godzinę W tym czasie przygotowujemy pieczarki, płuczemy kroimy w paski. cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle sklarowanym. Dodajemy pieczarki. nakrywamy chwile , by puściły wodę. Odkrywamy i jeszcze chwile smażymy,ąż woda odparuje, doprawiamy do smaku Mięso z kurczaka obsmażamy na gorącym tłuszczu. Gotowe płaty ciasta francuskiego kroimy na dwie części. Na każdej układamy pieczarki, na to pierś
W kuchennym oknie EwyDziś zapraszam na pyszne, domowe krokiety :) Krokiety zazwyczaj robię z mielonym mięsem albo z pieczarkami. Takie smakują nam najbardziej. Tym razem farsz pieczarkowy wzbogaciłam o różnokolorowe papryki i ciągnącą mozzarellę. Wyszło pysznie :)) Krokiety można przygotować sobie wcześniej i zamrozić. Nie tracą one na swoich walorach smakowych. Oczywiście przy wyborze farszu możemy dowolnie kombinować i napychać nasze(...)wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na patelni - z obu stron, na jasny kolor Składniki na farsz: 250g pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 250g mozzarelli 1 cebula sól pieprz słodka papryka olej Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone pieczarki. Smażymy mieszając
Walijskie PichcenieSosy śmietanowe i filet z kurczaka to świetne połączenie. A jeszcze jak do tego dojdą pieczarki to już mamy rarytas. oczywiście dla tych co lubią takie połączenia. My lubimy i to bardzo, bo mój mąż przekonał się do sosów śmietanowych, których nie cierpiał. 1 duży pojedynczy filet z kurczaka 1 cebula 200 g pieczarek 1/3 pęczka natki pietruszki(...)mące. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić obtoczone w mące kawałki fileta. Chwilę je smażyć mieszając od czasu do czasu. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę a pieczarki w paski, natkę posiekać. Do lekko przesmażonych kawałków fileta wrzucić cebulę i pieczarki i smażyć 4 minuty. Wszystko oprószyć przyprawami, dodać posiekaną natkę a potem wlać śmietankę i zagotować. Śmietanka
Ewa w kuchnibiegiem po pracy wpadam do domu i nie mam nic zaplanowane na obiad (rzadko bo rzadko, ale się zdarza, skromnie dodam:D), a kaszę mam zawsze w szafce i pieczarki w lodówce, o cebuli nawet nie wspominam, bo z nią śpię. Z kurczakiem nie widujemy się zbyt czesto w tygodniu, dlatego nie zawsze go mam w zapasie i to danie(...)Waszej fantazji:) Gorąco polecam! SKŁADNIKI (porcja dla 2-4 osób): 2 torebki kaszy pęczak (2 x 100 g) 300 - 400 g filetów z piersi kurczaka 250 g pieczarek 2 czerwone lub białe cebule 5 łyżek oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie, można pominąć) pół pęczka natki pietruszki WYKONANIE: Kaszę pęczak
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 1,5 szklanki mąki do pizzy ok. 10 g drożdży łyżka oleju/oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli szklanka letniej wody Dodatkowo: kilka plasterków mortadeli 300 g pieczarek cebula łyżka masła Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miseczki, dać cukier i 1/2 szklanki letniej wody zamieszać i odstawić na chwilkę, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać, dać sól a następnie dać drożdże(...)tyle wody, aby ciasto ładnie się zagniatało i aby nie było za twarde, ani za rzadkie. Następnie dać łyżkę oleju i dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, ok. godzinki. Pieczarki pokroić w kosteczkę, do garnka dać. Cebulę zeszklić z łyżką masła i dać całość do pieczarek dusić do miękkości. Doprawić pieprzem i solą. Kiedy ciasto wyrośnie, napierać dłonią nieduże
Moje pyszne gotowanieziemniaków można przyrządzić różne, ciekawe dania. My dziś proponujemy bułeczki ziemniaczane z farszem grzybowym; u nas będą to pieczarki. Składniki na bułeczki: -1,5 kg ziemniaków -1 mała cebula -1-2 jajka -mąka pszenna -warzywko -olej Składniki na farsz: -30 dkg pieczarek lub innych grzybów -1 duża cebula -1 jajko -bułka tarta( 1-2 łyżki) -warzywko lub sól -pieprz -olej(...)delikatnie przyprawiamy warzywkiem i szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Zbieramy cebulkę i dodajemy do ziemniaków, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Przygotowujemy farsz. Drobno kroimy pieczarki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem i smażymy przez kilka minut. Grzyby
Maminek kulinarnyBiałe kluski zrobione są z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, dlatego przed i po ugotowaniu są bieluteńkie. Nadziejemy je farszem z pieczarek. Składniki: -ok. 2 kg ugotowanych ziemniaków -mąka ziemniaczana -1/2 kg pieczarek -2 cebule do farszu i 1 cebula do polewy tłuszczowej -przyprawa warzywna -sól -pieprz -olej Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach(...)Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy warzywkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub masła. Ziemniaki mielimy w maszynce. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Gdy pojawi się sosik przyprawiamy do smaku. Farsz musi mieć zdecydowany smak. Smażymy do momentu całkowitego odparowania wody i studzimy. Zmielone ziemniaki uciskamy w misce i dzielimy na 4 części
Maminek kulinarny