Kolejna odsłona karkówki, tym razem uduszona ze sporą ilością cebuli oraz brązowymi pieczarkami. Takie połączenie to dla mojego podniebienia strzał w dziesiątkę! :) Do tego kasza i ... cóż chcieć więcej? Składniki: 700 g karkówki b/k 350 g brązowych pieczarek 2 duże cebule przyprawa do karkówki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)zostawić w lodówce na noc. Po wyjęciu z lodówki mięso podsmażyć na rumiano z obu stron. Przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w talarki. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, małe zostawić w całości. W garnku ułożyć warstwami: podsmażone mięso, pieczarki, cebulę. Zalać wodą (lub bulionem). Dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie, musztardę
Walijskie Pichceniewspomnienia licealnych czasów, kiedy po szkole szło się na taki pyszny fast food. Właściwie to nawet szczegółowy przepis jest zbędny :) Chyba nie ma nic prostszego niż domowa zapiekanka z pieczarkami i serem ... ale dla niewtajemniczonych (jeśli takowi tu trafią) - podaję :)) Składniki: długie bułki (u mnie tzw. paluchy) kilka pieczarek żółty ser kilka plastrów szynki 1 cebula odrobina masła ząbek czosnku(...)sól pieprz ostra papryka łyżka oleju Wykonanie: Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dodajemy starte na oczkach lub drobno pokrojone pieczarki, pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany ząbek czosnku. Dodajemy przyprawy i smażymy całość ok 5-10 minut, po czym pieczarki odcedzamy z wody, którą puściły i przekładamy do miseczki. Bułki kroimy wzdłuż na pół
Walijskie PichcenieWarzywny sosik, z dużą ilością papryki, cebuli, pieczarek oraz pikantnym chorizo wspaniale komponuje się z delikatnym filetem z kurczaka. To połączenie to strzał w 10-tkę - przynajmniej dla naszych kubków smakowych ;-)) Składniki: 2 pi ersi z kurczaka papryka czerwona papryka żółta 200g pieczarek 1 krótka laska kiełbasy chorizo (jeśli nie mamy - pomijamy ten składnik) 2 cebule sól pieprz szczypta(...)kroimy ją wzdłuż na 2 cienkie filety. Każdy kawałek solimy, pieprzymy, posypujemy obiema paprykami. Wkładamy do lodówki, na czas przygotowywania składników do sosu. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w paski, chorizo w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni olej. Podsmażamy na nim z obu stron filety z kurczaka. Kiedy się zrumienią, przekładamy je na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy
Walijskie PichcenieSkładniki: pieczarki 1/2 kg, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki, sól - do smaku, papryka ostra mielona 1 łyżeczka nieduże pieczarki obrać i pokroić na plasterki, cebulę pokroić w kostkę na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę posypaną solą do smaku, wsypać pieczarki i podsmażać do odparowania nadmiaru płynu białą kiełbasę ugotować - wywar z kiełbasy zostawić np. do żurku do pieczarek włożyć
W Mojej Kuchni LubięPaszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM…. Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko(...)posiekać. Dodać drożdże i zagnieść gładki ciasto. podsypać mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Składniki na farsz: 600 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 2 cebule sól pieprz Kapustę przepłukać, sparzyć wrzątkiem i pociąć na mniejsze kawałki. Na dużej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę na oleju. Dodać do niej kapustę i dusić ok 15 min. Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć
Anioły w kuchniSkładniki (porcja - zdjęcie): 50 g kaszy jaglanej 120 g oczyszczonych pieczarek 20 g (pół małej) cebuli 0,5 (30 g) roztrzepanego jajka 10 g (płaska łyżka) mąki pełnoziarnistej 5 g (płaska łyżeczka) masła (do smażenia pieczarek) 1 łyżka oleju (do smażenia kotletów) sól, pieprz Przygotowanie: 1. Gotujemy na sypko kaszę jaglaną (ugotowałam w parowarze: kasza - miarka 55 ml, woda(...)gotowałam ok. 40 min) 2. Na maśle, pod przykryciem dusimy pokrojone drobno pieczarki i posiekaną cebulę. Dodajemy sól, pieprz 3. Gdy ostygnie, mieszany kaszę z pieczarkami. Dodajemy jajko i mąkę. 4. Wilgotnymi dłońmi lepimy płaskie kotleciki (nie mogą być zbyt płaskie, żeby się nie rozpadały) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kaloryczność: Porcja (zdjęcie) - ok. 415 kcal
Malowane smakiemSpaghetti z jajkami, szpinakiem i pieczarkami zmieszałam i do foremek powkładałam. Serem żółtym je pozakrywałam i ciekawe babeczki uzyskałam. Sos ze śmietany, czosnku i koperku przygotowałam i gotową przekąskę otrzymałam. Składniki na 6 babeczek: 100 g makaronu spaghetti, 2 jajka, garść świeżego szpinaku, 10 małych pieczarek, 6 plasterków sera żółtego, 100 ml śmietany 18%, 1 ząbek czosnku(...)foremek, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 1 łyżka posiekanego koperku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pieczarki kroimy w ósemki i podsmażamy na maśle. Delikatnie solimy pod koniec smażenia. Jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy pokrojony w paski szpinak, pieczarki i makaron. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Moniki Smakołykizimne. Ciasto. 6-7 łyżek mąki 8 dag sera twarogowego 4-5 łyżek smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi Smakowita Pajda Szczypta proszku do pieczenia i soli Nadzienie. 10 pieczarek 2łyżki startego sera 1 łyżeczka smalczyku Sól, pieprz do smaku Przesianą mąkę posiekać nożem ze smalczykiem z ziołami ogrodowymi, zmielonym twarożkiem i proszkiem do pieczenia ,zagnieść ciasto. Wyłożyć ciastem małe(...)karbowane foremki i upiec w temp.180stop. Pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć na smalczyku roślinnym z ziołami ogrodowymi, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno upieczonych krusztadek nałożyć trochę startego sera, pieczarki i posypać serem .Wstawić do piekarnika ,do rozpuszczenia sera. Udekorować pietruszką. Krusztadki z pieczarkami są smacznym dodatkiem do zup ,ale stanowią też atrakcyjną samodzielną przekąskę .Polecam
Kulinarny karnet Christopheraoryginalny smak wyczarował. Wygląda jak pieczarkowa z kokardkami i serka kawałkami, ale to zupa kalafiorowa całkiem nowa. Składniki: 200 g makaronu farfalle, 1 szt. świeżego kalafiora, 200 g pieczarek średniej wielkości, 1 krążek sera camembert, 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól do smaku, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, świeża kolendra(...)pokrywką i gotujemy kalafior do miękkości. Wyciągamy ziele angielskie i liście, a zupę z dodatkiem sosu sojowego miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pieczarki pokrojone na ósemki i podsmażamy je aż całkowicie wyparuje z nich woda. Pod koniec delikatnie solimy. Pieczarki dodajemy do zupy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente
Moniki SmakołykiLeczo można przyrządzać na wiele sposobów Leczo z cukinią i pieczarkami SKŁADNIKI: pieczarki - 250 g cukinia -1 szt mała papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt pomidory - 2 szt cebula - 2 szt koncentrat pomidorowy - 1,5 łyżki sól i pieprz majeranek bazylia papryka czerwona ostra w proszku tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w pół plastry. Warzywa umyć(...)wydrążyć gniazda nasienne, pokroić . Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę. Na tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Następnie podsmażyć kiełbasę, a na samym końcu warzywa. Składniki przełożyć do garnka, wlać szklankę gotowanej wody, dodać koncentrat pomidorowy, dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać majeranek, paprykę ostrą i bazylię. Doprawić solą
Kuchnia DanusiProsty i szybki sposób na obiad Bigosik z parówek i pieczarek SKŁADNIKI: pieczarki - 0,5 kg parówki cienkie - 0,5 kg cebula - 2 szt koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek najmniejszy papryka ostra mielona - 0,5 łyżeczki sól i pieprz woda -0,5 szkl wegeta tłuszcz listek laurowy listki bazylii do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Pieczarki umyć , osączyć(...)plasterki. Z parówek zdjąć osłonki, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę podsmażyć. W rondlu zagotować wodę, dodać przesmażoną cebulę. Na pozostałym tłuszczu z cebuli podsmażyć pieczarki, przełożyć razem z parówkami do rondla. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, dusić kilka minut. Udekorować listkami bazylii. Jakby było za rzadkie, można zaciągnąć mąką. Podawać z ryżem lub pieczywem. (function
Kuchnia Danusimoim domu nie chętnie jedzą wątróbkę, ale w takim wydaniu, znikła z talerza w mig. Wątróbka faszerowana pieczarkami SKŁADNIKI: wątróbka wieprzowa- 0,5 kg cebula - 2 szt pieczarki -5 szt dużych sól i pieprz tłuszcz mąka do obtoczenia DEKORACJA rzodkiewka natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Wątróbkę umyć , osuszyć, oczyścić z błonek. Następnie zrobić nożem w wątróbce głęboką kieszeń. FARSZ Pieczarki(...)umyć, osączyć pokroić. Cebulę obrać, pokroić , udusić na tłuszczu z pieczarkami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzony farsz nakładać do wątróbki, spinać wykałaczkami. Panierować wątróbkę w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Wątróbka powinna być lekko krwista. Na samym końcu wątróbkę opruszyć solą i pieprzem. Podawać do pieczywa lub z ziemniakami. (function
Kuchnia DanusiDomowy pasztet z pieczarkami do smarowania pieczywa. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka) 3 cebule 10 sporych pieczarek szklanka kaszy gryczanej sól, pieprz, majeranek łyżka oleju Mięso kroimy na kawałki lub mielimy w maszynce (dzięki czemu krócej trwa smażenie). Cebule i pieczarki kroimy w plastry. Na małej ilości oleju podsmażamy cebule, pieczarki i mięso. Dodajemy przyprawy, w razie potrzeby
prawdziwe jedzenieSkładniki: 500 g dużych pieczarek, 1 mała cukinia, 1/4 czerwonej papryki, 1 ząbek czosnku, 1 mała cebulka, 1 łyżka natki pietruszki, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Przygotowanie: Odcinamy nóżki pieczarek tuż przy kapeluszu. Nóżki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozpuszczonym maśle. Dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodajemy pokrojoną(...)kosteczkę cukinię oraz paprykę. Dusimy, aż odparowania wody z pieczarek. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i wsypujemy natkę pietruszki. Takim farszem faszerujemy kapelusze pieczarek i grillujemy je na ruszcie ok. 15-20 minut
Aga w kuchnisposób na wyczyszczenie lodówki z niepierwszej świeżości składników. Tym razem mój wybór padł na zestaw: obrastająca szczypiorem cebula boczek z kończącym się terminem przydatności do spożycia zwiędłe pieczarki zeschnięty ser żółty Do tego sięgnęłam do spiżarni po puszkę ananasów oraz ulubione przyprawy - w efekcie wyszła sycąca i smaczna propozycja obiadowa. Z racji, iż oszalałam ostatnio na punkcie(...)Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka) : 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU 300g boczku kopconego lub wędzonego 3 cebule - średnie 200g pieczarek 1/2 puszki ananasa 2 jaja - całe 200g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobna kosteczkę 150ml śmietany
Grunt to przepis!