Pyszna i efektowna sałatka doskonale nadaje się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Pięknie prezentuje się na stole i świetnie smakuje :) duży słoik marynowanych pieczarek 2 marchewki 4 jajka puszka kukurydzy puszka groszku 3 ogórki kiszone 4 ziemniaki mały pęczek natki pietruszki słoik majonezu sól, pieprz świeżo zmielony Jajka, marchew i ziemniaki ugotować. Obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki, kukurydzę i groszek(...)Natkę posiekać, zostawić kilka listków do dekoracji. Ogórki pokroić w kostkę. Tortownicę (śr 24cm) wyłożyć folią spożywczą w taki sposób aby sporo wystawała poza obręcz. Na dnie ułożyć pieczarki nóżkami do góry, posypać natką i marchewką oraz posiekanymi jajkami. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować cienką warstwą majonezu. Kolejną warstwą będą ogórki i kukurydza. Oprószyć przyprawami i posmarować majonezem. Następnie
Smakołyki Asizrobiłam pastę na kanapki a wyszła przekozacka! PRZEPIS NA PASTĘ Z DORSZA: - 1/2 dużego wędzonego dorsza ( w zastępstwie możesz użyć wędzonej makreli lub halibuta) - 1/3 szalotki - 80 g ugotowanych pieczarek - 3/4 opakowania serka wiejska wraz ze śmietanką - świeży szczypiorek - łyżka majonezu - sól morska/ pieprz świeżo mielony Rybę obierz ze skóry i z ości. Pieczarki zmiksuj z majonezem na gładką(...)masę. Rybę, serek wiejski pognieć widelcem, dodaj pastę z pieczarek, posiekaną cebulę i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Pastę rybną schłodź w lodówce przez godzinę. Gotowe! WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA: - PASTĘ Z CZERWONEJ SOCZEWICY DO CHLEBA - AJVAR pasta z Bałkanów - PASTA RYBNA Z TUŃCZYKIEM I SARDYNKAMI
SMYKWKUCHNIciepłej wody szczypta soli szczypta cukru 8 łyżek oleju Dodatkowo: sos pomidorowy (u mnie baza pomidorowa Pudliszki) 2 kawałki kiełbasy/ wędlina 1 papryka lub kilka pomidorków koktajlowych 500 g pieczarek 120 g żółtego sera 3/4 puszki kukurydzy suszone oregano Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy mikserem (końcówka haki) przez parę minut, na gładkie i sprężyste ciasto (powinno(...)problemu odchodzić od miski). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Kiełbasę kroimy na plasterki. Pod koniec smażenia oprószamy je solą. Odstawiamy do wystudzenia. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach a paprykę lub pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia
My simple kitchendomowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki chili dodatki: kilka plasterków boczku wędzonego 1 puszka mieszanki warzyw konserwowych po meksykańsku (kukurydza i groszek z chili) kilka pieczarek ser mozzarella rukola Jak zrobić pizze po meksykańsku: Zaczynamy od przygotowania zaczynu na ciasto. W wodzie ciepłej rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Następnie do mąki dodajemy zaczyn(...)ciasto dzielimy na pół i wałkujemy niezbyt cienko na pizze. Blachy do pizzy oprószamy mąką i rozkładamy na nich rozwałkowane ciasto. Potem boczek kroimy w nieduże, cienkie plasterki a pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Następnie każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy plasterkami boczku i pieczarek, oprószamy oregano. Pieczemy ok 10 min w 220st. Posypujemy meksykańska mieszanką warzyw oraz
Dorota SmakujeSzybki Gulasz pieczarkowy Bardzo prosta do zrobienia potrawa z aromatycznymi pieczarkami. Składniki: · 1 szynka wieprzowa · ½ kg pieczarek · Cebula · Sos w słoiczku pieczarkowy · Sól · Pieprz(...)Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, solimy. 2. Na drugiej patelni prużymy obraną i drobno pokrojoną cebule. 3. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. 4. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 5. Gdy mięso jest miękkie łączymy z grzybami. 6. Wlewamy sos pieczarkowy i 5 minut gotujemy. 7. Można podawać z ziemniakami
Kulinarna Chwilaobiad gotowy ! Składniki: 400g dowolnego makaronu, ugotowanego al dente kawałek brokuła, podzielonego na różyczki 1 duża lub 2 małe marchewki, pokrojone w kostkę 2 gałązki pomidorków koktajlowych 6 większych pieczarek 200g śmietany 18% 100g sera żółtego łyżka posiekanego koperku sól, biały pieprz, majeranek, oregano, bazylia Przygotowanie: 1. Brokuła oraz marchewkę gotujemy al dente. Pieczarki kroimy i podsmażamy. Makaron przekładamy(...)naczynia żaroodpornego, dodajemy brokuła, marchewkę, pieczarki, koperek, pokrojone na pół pomidorki i całość mieszamy. 2. Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy starty żółty ser oraz przyprawy, mieszamy dokładnie. Tak przygotowanym sosem polewamy makaron. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Smacznego
Życie ze smakiemKotlety mielone z papryką to urozmaicona wersja tradycyjnych kotletów mielonych. Przecież nie zawsze musimy ograniczać się do klasyki. Danie to jest idealną propozycją na rodzinny, niedzielny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!więc z czystym sumieniem i osobistym Mężem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki dla 4 osób: 2 duże piersi z kurczaka 8 pieczarek 1 opakowanie serka typu almette o smaku śmietankowym ze szczypiorkiem lub cebulką Sól, pieprz do smaku 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Sos szpinakowy: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (użyłam rozdrobnionego(...)łyżki masła 250g serka mascarpone 50g drobno startego sera parmezan Pieprz do smaku Dodałam także kilka pokrojonych drobno suszonych pomidorów z oliwy Sposób przygotowania: Na gorącą patelnię przekładamy pokrojone pieczarki, delikatnie solimy i mieszamy od czasu do czasu aż do odparowania wody. Dodajemy serek i mieszamy do połączenia, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż
Kuchnia w czekoladzieskładniki. Składniki szklanka przecieru (nie koncentratu) pomidorowego szczypta soli szczypta cukru 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (oregano lub/i bazylii) Wykonanie Posmaruj placki sosem i rozłóż mozzarellę. Cebulę posiekaj drobno, pieczarki pokrój na półplasterki – usmaż je lekko na niewielkiej ilości oleju. Rozłóż cebule i pieczarki równomiernie na plackach pizzy. Ułóż plastry pomidorów i indyka lub ulubionej szynki. Posyp pokrojonymi(...)rukolą. Składniki 10 plasterków szynki z indyka (wędzonej lub typu łososiowa) lub szynki serrano 200 g sera żółtego light dwie garście rukoli czarne oliwki – około 150 g 200 g pieczarek (możesz pominąć lub zamienić na inny ulubiony składnik) 1 cebula 200 g pomidorów 55 g mozzarelli light Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz
Eat me! Fit me!szklanka gęstego mleka kokosowego 0,25 szklanki wody 1 łyżka łupin babki jajowatej 0,25 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej 3 łyżki masła klarowanego Nadzienie 250 g pieczarek posiekanych w cienkie plasterki 250 g białej kapusty posiekanej drobno 250 g kapusty kiszonej 30 g masła klarowanego 1 cebula posiekana w drobną kostkę 1 garść grzybów suszonych uprzednio zalanych wrzątkiem(...)masy i smażyć aż wierzch się zetnie, po czym przerzucić na drugą stronę i dosmażyć z drugiej strony. Kontynuować do wyczerpania masy. Ostudzić i przekładać nadzieniem z kapusty i pieczarek. Nadzienie Pieczarki podprażyć na suchej patelni, żeby odparowała zawarta w nich woda. Na patelnię wrzucić masło oraz cebulę. Zeszklić. Dodać posiekaną kapustę (świeżą i kiszoną), przemieszać i zalać wodą
Modern Cave Girlminut pogotować w małej ilości bulionu z koncentratem pomidorowym. Na koniec lekko zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie. Na 2 minuty przed końcem gotowania, można dorzucić podsmażone oddzielnie pieczarki (pokrojone w plastry) lub paseczki ogórka korniszonego. Sosik najlepiej smakuje z ziemniaczkami puree i surówką coleslaw lub mizerią z ogórka. Można podgrzewać lub na gorąco przełożyć do wyparzonego słoika, szczelnie(...)oregano i słodkiej papryki w proszku, szczypta chili w proszku lub płatkach, 1-2 łyżki sosu sojowego - opcjonalnie. 1 pełna łyżeczka mąki pszennej + 3 łyżki zimnej wody dodatkowo: podsmażone pieczarki, pokrojony w paski ogórek konserwowy WYKONANIE Kurczaka oczyszczamy z białych błon i kostek, kroimy w paski. Przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Paprykę oczyszczamy z gniazd
cool and mintykurczaka (u mnie ok. 250g) - 2 łyżeczki czerwonej pasty curry - 1/2 cebuli - 1 łyżka oleju kokosowego (daję nierafinowany, o smaku kokosa) - 1/2 bakłażana (lub 1/2 cukinii, lub kilka pieczarek, lub 1/2 papryki) - kilka małych pieczarek (dodaję ok. 5-6 malutkich) - 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku - 1 łyżeczka brązowego cukru (ja nie daję wcale) - 1 łyżka sosu rybnego(...)piersi kurczaka i mieszając smażymy ok. 3 minuty. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana (lub inne warzywo) oraz małe pieczarki (kroję je na 4) i mieszając smażymy ok. 2 minuty. Dodajemy curry, sos rybny oraz cukier (gdy dajemy). Podgrzewamy mieszając. Wlewamy gorący bulion (ja wlewam ok. 1 litra, potem ewentualnie dolewam
Smaczne Zdrowejakiegoś szczególnego pomysłu na nią. I tak sobie leżała kilka dni aż postanowiłam ją wykorzystać do siekanych kotletów jako że miałam też odkrojone kawałki fileta z kurczaka, dołożyłam pieczarki cebulę i tak powstał pyszny obiad. Ale jeżeli nie macie akurat pod ręką kapusty pak choi to można zastąpić każdą inną kapustą. Z podanych składników wyszło 6 kotlecików(...)siekanych 150 gramów fileta z kurczaka 1 małe pak choi ok. 120 gramów użyłam liście i twardą część kapusty 2 średnie pieczarki ok.50 gramów pół malej cebuli czerwonej 1 łyżka majonezu 1 jajko 4 łyżki tak z górką mąki kukurydzianej może być też pszenna sól pieprz wegeta Tłuszcz do smażenia ja użyłam masła klarowanego z dodatkiem odrobiny
Andzia PichciDziś warzywa w ziołach, z dodatkiem serka mascarpone, jak dla mnie idealne i kremowe danie wege, które niewątpliwie polecam całorocznie w rozmaitych proporcjach warzyw i dodatków. SKŁADNIKI: 300 g pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 1 pomidor, u mnie żółty opcja: 1 papryczka chili 250 g serka mascarpone sól, pieprz, słodka papryka(...)koperek, kolendra, Kamis ) oliwa do podania: makaron, natka, koperek, bazylia lub rukola, tarty parmezan PRZYGOTOWANIE: Warzywa myję, czosnek i cebulę obieram, siekam w drobną kostkę. Paprykę, cukinię, pomidora i pieczarki kroję w średniej wielkości kostkę. Na oliwie w głębszej patelni przesmażam cebulę i czosnek. Jeśli dodaję to teraz posiekaną papryczkę, z kilkoma pestkami. Gdy cebula się zeszkli wrzucam paprykę
Zasmakuj Kuchni