danie. Palce lizać! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka olej do smażenia Warzywa: 1 czerwona cebula kawałek pora (ok 10 cm) kilka pieczarek (ok 10 sztuk) 2 papryki czerwone 1/4 główki kapusty włoskiej Sos: 1 łyżka sosu tyriaki 5 łyżek sosu sojowego Przyprawy: po 1 łyżeczce: soli, pieprzu, chilli 1 łyżka miodu(...)łyżka kurkumy 1 łyżka oleju sezamowego lub masła 1 łyżka siekanej pietruszki i sezamu do posypania *** Cebulę i pora kroimy w półplasterki *** *** Paprykę kroimy w paseczki *** *** Pieczarki kroimy w plasterki, a kapustę grubo szatkujemy *** *** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Przekładamy do miski, polewamy łyżką oleju, posypujemy przyprawą do kurczaka mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju
Blog z Apetytempotrawie wyrazistego smaku. Kotlety siekane z piekarnika Składniki na kotlety siekane z piekarnika (około 9 sztuk): 2 piersi z kurczaka (około 500 g) 2 duże papryki czerwone 400 g pieczarek 1 średnia cebula 1 jajko rozmiar L łyżka majonezu 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka, czosnek staropolski Przygotowanie Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i ułóż(...)wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmij skórę i paprykę pokrój w kostkę. Możesz pominąć ten krok i dodać surową paprykę, jednak pieczona nadaje kotletom wyjątkowego smaku i aromatu. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Oba składniki zmaż na patelni z rozgrzaną łyżką oleju, aż się zarumienią. Po smażeniu odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstaw do wystudzenia. Piersi
e-PrzepisyKulinarneFilet z kurczaka duszony z pieczarkami to idealny pomysł na codzienny obiad. Kawałki kurczaka duszone z pokrojonymi w plastry pieczarkami w aromatycznym bulionie smakują naprawdę świetnie Artykuł Filet z kurczaka duszony z pieczarkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plczęści z drobiu (u mnie filet, skrzydełka z kurczaka, a także skrzydło z indyka) Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie 1 cebula ok 200g pieczarek 1,5 szklanki bulionu 1 łyżeczka mąki 2 łyżki siekanego koperku olej do smażenia *** Mięso dzielimy na części i oprószamy przyprawami *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso(...)rantem, zalewamy bulionem i zagotowujemy *** *** Na patelni na tym samym tłuszczu na którym smażyło się mięso, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki *** *** Mieszamy i podsmażamy do zrumienienia pieczarek *** *** Podsmażone pieczarki z cebulką dodajemy do mięsa. Całość dusimy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez około 40 minut – do całkowitej miękkości mięsa
Blog z ApetytemRyż smażony po chińsku: 200 g filetu z piersi z kurczaka 100 g ryżu jaśminowego 1/2 czerwonej papryki 2 cebule dymki kawałek pora 1 nieduża czerwona cebula 120 g pieczarek 1 marchew 2 ząbki czosnku 90 g kiełków fasoli mung 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)szczypiorku do posypania potrawy przed podaniem). Czerwoną cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Marchew umyć, obrać, pokroić w słupki. Pieczarki oczyścić, pokroić w paski. Por opłukać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną czerwoną cebulę i dymkę. Podsmażyć do zrumienienia. Następnie dodać
Danka Pichcizybkie i pyszne danie jednogarnkowe. Niby bigos z cukinii, świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Jest idealny na obiad, lub kolację. Moja wersja z dodatkiem pieczarek. Powiem Wam, że to jest naprawdę coś pysznego. Sprawdźcie przepis. Składniki: 1 cukinia (waga przed obraniem 1150 g.) 450 g. kiełbasy śląskiej 150 g. pieczarek 1 duża cebula(...)łyżeczki papryki ostrej 4 listki świeżej bazylii olej do smażenia Wykonanie: Cukinię obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Kiełbasę, cebulę i pieczarki również pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, lub pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać trochę oleju, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć
Agusiowe smakołykiKrokiety z cukinią i mozzarellą Składniki: ok 5-6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: kawałek pora (ok 10cm) 3-4 pieczarki 1 marchew 1 mała cukinia (u mnie pół zielonej i pół żółtej) pół pęczka koperku 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej sól, pieprz łyżka masła 1 kulka mozzarelli z zalewy Dodatkowo(...)olej do smażenia domowy sos czosnkowy do podania, przepis znajdziecie TUTAJ *** Pieczarki, marchew i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojonego na kawałki pora *** *** Po chwili dodajemy marchew oraz pieczarki, mieszamy i podsmażamy przez około 1 minutę *** *** Następnie dokładamy startą cukinię, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Smażymy przez kilka
Blog z ApetytemPrzepis dla miłośników cebuli, bo to pyszne, jednogarnkowe danie zawiera jej całkiem sporo 😎 Maleńkie, mięciutkie klopsiki w towarzystwie duszonej cebuli, pieczarek, papryki i przypraw. Uwielbiam! Pyszne, syte danie jednogarnkowe. Gorąco polecam 👍 Składniki: 1 kg cebuli 0.5 kg mięsa mielonego (u mnie z karkówki) 1 jajko (do klopsików) czubata łyżka bułki tartej (do klopsików) 0.5 kg pieczarek 1/2 dużej czerwonej(...)oleju, z każdej strony do zrumienienia. Cebulę kroimy w piórka, i smażymy na oleju na złoty kolor. Kiedy cebula jest podsmażona na złoty kolor, dokładamy pokrojone cienko pieczarki. Ja dorzuciłam jeszcze połowę czerwonej papryki, która została mi od innego dania. Całość doprawiamy dość ostro: sola, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażone wcześniej klopsiki
Walijskie PichceniePyszne, szybkie w przygotowaniu małe roladki z serkiem kanapkowym, jajkiem, pieczarkami. Super przekąska na co dzień, a także na imprezowym stole. Sprawdź też przepis na roladki z szynką i serem oraz ziemniaczki w boczku . Składniki: 9 plasterków szynki konserwowej (po 13g każdy), 100 g serka kanapkowego ze szczypiorkiem, 3 duże pieczarki, 2 jajka, sól, pieprz, pół pęczku szczypiorku pół łyżeczki(...)oliwy Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwy do miękkości. Szczypiorek drobno siekamy. Jajka rozdrabniamy np. za pomocą widelca, dodajemy pieczarki, szczypiorek, serek, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Na każdy plaster szynki nakładamy farsz, zwijamy w rulon
Lena GotujeMoja letnia sałatka to połączenie świeżych warzyw z ogrodu. Oprócz cukinii, dodaję do niej chrupkie liście rukoli, pachnące liście bazylii purpurowej, tymianku i oregano. W tym przepisie znajdziecie również pieczarki i halloumi . Wszystko to układam na dipie z papryki i dodatkowo skrapiam prostym dresingiem z oliwy z oliwek, soku z cytryny i miodu. Taka sałatka jest lekka, orzeźwiająca i pełna(...)Głosujący ) Składniki: 2 małe cukinie, u mnie zielona i zielona w paski 200 g halloumi garść rukoli kilka listków purpurowej bazylii Kilka listków oregano i tymianku 250 g pieczarek 1 czosnek solo olej kokosowy do smażenia Dressing 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka listków tymianku sól i pieprz do smaku Dip z papryki
codojedzeniaOczywiście najlepiej smakuje nam fasolka szparagowa z podsmażoną na maśle bułką tartą. Tym razem jednak zrobiłam gulasz z fasolką szparagową . Do gulaszu, oprócz wspomnianej fasolki, dodałam również paprykę, cebulę, pieczarki, pomidory z puszki i kiełbasę. Robiąc gulasz z fasolką szparagową w okresie letnim zamiast pomidorów z puszki można dać świeże mięsiste pomidory. U mnie gulasz z fasolką szparagową to wersja(...)podawać z pieczywem lub ziemniakami, albo ryżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Gulasz z fasolką szparagową: 1/2 kg fasolki szparagowej 300 g kiełbasy śląskiej, podwawelskiej lub toruńskiej 250 g pieczarek 1 większa cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego (ewentualnie ciepłej wody) sól, pieprz do smaku 3 łyżki
Danka Pichcipiekarnika blaszki papieru do pieczenia garnka *możesz pominąć suszone grzyby leśne jeśli chcesz podać potrawkę dzieciom SKŁADNIKI: PODEJRZANA POTRAWKA 1 duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku 250 g dużych pieczarek brązowych 400g dużych pieczarek białych 250 g boczniaków 2 marchewki 60g jarmużu obranego z łodyg ok. 1,5-2 szklanki wody ok. 1 łyżka mąki pszennej garść / 12g suszonych podgrzybków(...)odstaw na bok na ok. 1-2h do namoczenia. Następnie odcedź i odstaw na bok (będą nam potrzebne w kroku nr 12 przy wrzucaniu składników do garnka). Pieczarki zwykłe, brunatne oraz boczniaki pokrój w dużą kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Jarmuż umyj pod bieżącą
Nerds KitchenFilety z kurczaka jako "spód" do pizzy! Pyszny pomysł na szybki obiad z piekarnika. Dajemy ulubione dodatki - pieczarki, cebulę, salami i ser. Do tego sos czosnkowy lub ketchup i obiad dla całej rodziny gotowy! Składniki: 2 duże filety z kurczaka, 4 pieczarki, pół papryki, pół średniej cebuli, ok 100 g salami, 150 g sera żółtego, 6 łyżeczek(...)sól Przygotowanie: Filety dzielimy na 6 kotletów, które lekko rozbijamy, posypujemy solą. Smarujemy ketchupem - po łyżeczce na każdy kawałek, posypujemy suszoną bazylią. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczarki, cebulę, paprykę kroimy w plastry. Ser żółty ścieramy na malutkich oczkach. Połową sera posypujemy filety, a następnie układamy plasterki salami, pieczarki, cebulę i paprykę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni
Lena GotujeSkładniki: kapusta młoda 1 mała główka, olej rzepakowy 10 łyżek, cebula 2 sztuki średnie, cukier 1 łyżeczka, pieczarki 1 kg, koperek 1 pęczek, jajka 3 sztuki "M", pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, sól 2 łyżeczki, mąka ziemniaczana 5 łyżek, bułka tarta 1 szklanka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba Młodą kapustę drobno posiekać do miski i zalać(...)wrzątkiem na 10 minut, wylać na durszlak. Cebulę drobno pokrojoną na oleju podsmażyć z cukrem na złocisto, następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć mieszając do odparowania wody. Wystudzone pieczarki pałką blendera nie za drobno zmiksować, potem do pieczarek wsypać sparzoną kapustę, posiekany koperek, sól, pieprz mielony, jajka, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, paprykę słodką i wszystko wyrobić ręką dokładnie, jeśli masa
W Mojej Kuchni Lubię