potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często gości w mojej kuchni, mam nadzieję, że nie znudzi się również Wam :-) Naleśniki gryczane z soczewicą zieloną i pieczarkami (5 naleśników) Składniki: 100 g soczewicy zielonej (suchej); 2 szklanki wody; 100 g pieczarek (małych); 50 g sera feta; 1 cebula; 1 ząbek czosnku; pieprz, kminek. Naleśniki: 1 szklanka mąki(...)samym początku płuczę soczewicę i gotuję ją w dwóch szklankach wody. Po 30 minutach jest gotowa i należy odcedzić ją z nadmiaru wody. Na patelni duszę pieczarki pokrojone w ćwiartki oraz cebulę, jeśli pieczarki nie mają w sobie dużo wody wlewam jej trochę. Następnie dodaję ugotowaną soczewicę, łączę wszystko razem i chwilę jeszcze trzymam na ogniu. Potem
Życie na widelcuSkładniki: na 4 porcje 4 kotlety schabowe sól pieprz 15 dkg pieczarek oliwa z oliwek 250 ml mleka 20 g mąki pszennej 20 g masła 80 g tartego sera np. Emmentalera lub Raddamera 1 żółtko 2 łyżki sera Grana Padano Przygotowanie: kotlety myjemy, suszymy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Przygotowujemy sos beszamelowy- masło rozpuszczamy w rondelku, stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle(...)żółtko. Solimy. mięso oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy oliwę i równomiernie z obu stron podsmażamy schab. Zdejmujemy kotlety. Następnie na tej samej patelni podsmażamy pieczarki z odrobiną soli Tak przygotowane składniki przekładamy do żaroodpornej formy- schab, na niego pieczarki i zalewamy beszamelem. Posypujemy Gran Padano wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C najlepiej przy włączonej
Luźna Kuchniaczasami mi wychodzi. W końcu jak sama nazwa mojego bloga mówi jestem amatorką a nie profesjonalistką i uczę się na błędach. :) Wracając do schabowym dodałam do nich podsmażone pieczarki po prostu mniam. Składniki: 4 schabowe 250g pieczarek 2 łyżki natki pietruszki 7 łyżek bułki tartej(...)serem a do trzeciego jajko rozbełtane z mlekiem i solą. Kotlety obtaczamy w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej z serem. Smażymy na złoty kolor. Pieczarki obieramy razem z nóżką. Kroimy w grube plasterki tak żeby nasza nóżka była połączona z kapeluszem. Podsmażamy na patelni, pod koniec pieczenia dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem
Amatorka kuchennaDziś zapraszam wraz z Rachel Khoo na kurczaka z pieczarkami w białym winie. Przepis zaczerpnęłam z książki Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia". Myślę, że propozycja Angielki, która rekonstruuje francuską kuchnie, zasługuje także na Państwa uwagę. 2 łyżeczki masła 50 dag piersi z kurczaka lub indyka 25 dag pieczarek garść estragonu lub pietruszki sos: 3 dag masła(...)Zdjąć z ognia i dodać śmietanę oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Roztopić masło na patelni i usmażyć kurczaka/ indyka pokrojonego na kawałki do przyrumienienia. Dodać pieczarki pokrojone w cienkie plastry i smażyć do miękkości mięsa. Mięso i pieczarki polać sosem i posypać estragonem/ natką pietruszki
Humanistka w kuchniPotrzebujemy: 3 piersi z kurczaka 500 g pieczarek dużą śmietanę do zup i sosów pół cebuli sól, pieprz i majeranek Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i na patelnię z lekko rozgrzanym olejem :) W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki. Kurczaka smażymy tak aby się nie zarumienił(...)Dodajemy pokrojoną cebulę, a kiedy ona się lekko podsmaży - dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki zmiękną całość powinna wyglądać mniej więcej tak: No i czas na śmietanę! Całą wylewamy bezpośrednio na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i czekamy 15 min - od czasu do czasu zaglądamy i mieszamy. Można jeszcze dodać trochę soli i pieprzu i według uznania majeranku
Kolejny blog o gotowaniusię do dzieła. W takich sytuacjach zawsze ratują mnie potrawy z makaronem, nie ma chyba nic prostszego i szybszego:) Dziś proponuję pappardelle w stylu trochę azjatyckim, z mięsem mielonym, pieczarkami, warzywami i zielonymi papryczkami chilli. Niezwykle przyjemne i łatwe danie dla rodziny w tygodniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Pappardelle z mięsem, pieczarkami i chilli (4-5 porcji(...)Składniki: 500 g makaronu pappardelle lub innego ulubionego 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 5-6 pieczarek pokrojonych w plasterki 1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 1 średniej wielkości por, pokrojony w plasterki 1 pęczek dymki (2-3 szt.), posiekane, jasne i zielone części oddzielone od siebie 5 ząbków czosnku, drobno
karmelowyniskokaloryczna - powinni więc sięgać po nią wszyscy dbający o sylwetkę. Zobacz, w jak łatwy sposób wykorzystać cykorię do przygotowania lekkich przekąsek w formie łódeczek z farszem z jajka i pieczarek! Faszerowane łódeczki cykorii - przepis: Składniki: (farsz na około 9 łódeczek) cykoria 2 jajka 20-25 dag pieczarek około 5-8 dag orzechów włoskich łyżka majonezu sól, pieprz do smaku łyżka(...)masła Faszerowane łódeczki cykorii - jak zrobić? Cykorię podzielić na listki, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce masła, przestudzić. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Jajko zmieszać z poszatkowanymi i przesmażonymi pieczarkami, połączyć z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Łódeczki wypełnić farszem, każdą posypać
Moje Qulinariapanowie zbliża się czas walentynek i jeśli chcecie nas zaskoczyć pysznym śniadaniem do łóżka POLECAM. Przecież nasze szczęście jest bezcenne :))) SKŁADNIKI :składniki na 6 mini 4 jajka 3 pieczarki średnie garść świeżego szpinaku 3 łyżki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku szczypiorek, tymianek świeży wedle uznania SPOSÓB WYKONANIA : - pieczarki, szpinak myjemy(...)osuszamy - rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni - rozgrzewamy patelnie i podsmażamy pieczarki pokrojone w cienkie plastry doprawiamy do smaku - rozmącamy jajko z mlekiem doprawiamy solą - do foremek silikonowych (można do tego celu użyć blaszki na muffiny wcześniej smarując je masłem) wkładamy pieczarki oraz liście szpinaku (bez łodygi) - zalewamy masą jajeczną do 2/3 objętości - pieczemy w piekarniku ok 10-12 minut
Basia w kuchnitysiąc różnych sposobów. Na słodko z cukrem, wytrawnie z mięsem lub jakimś fajnym sosem. Taki właśnie sos spotkałyśmy w książce pani Magdy Gessler i postanowiłyśmy go wypróbować. Na bazie pieczarek i kalarepy powstaje naprawdę fajny, lekko winy, aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi. W duecie z nimi smakuje jeszcze lepiej niż samotnie :) Potrawa wolna od glutenu. Czas(...)przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Placki ziemniaczane przygotowujemy według tego przepisu! Składniki: 250g pieczarek 1 cebula 1 kalarepka 300ml śmietany 12% lub 18% 125 ml (1/2 szklanki) wytrawnego wina białego Łyżka masła Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Pęczek koperku Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę, podobnie robimy z obraną kalarepką i cebulą. W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone
Kolizje Smakówjuż zwłaszcza taki, który ostatecznie stwierdza, że Jemu to ZAWSZE lepiej wychodzi :))) A potem w ogóle przejmuje robienie pizzy, pizzerenek dla dzieci, ruloników z kapustą, pierożków z pieczarkami, bułek, słodkich rolad i innych wariacji w temacie ciasta drożdżowego, bo po prostu to lubi - :* Ok, ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepławe, nieprzewiewne miejsce (np. przy kaloryferze(...)Więc sos praktycznie robi się sam a my w tym czasie szykujemy: DODATKI DO PIZZY Oczywiście - co kto lubi :)) Co by to nie było, sprawa jest prosta - wystarczy pokroić (pieczarki, cebulę, paprykę, pomidory, cukinię, brokuła na kawałki czy cokolwiek innego) lub/i wysypać z puszki (kukurydzę, fasolę, itp.) i kiedy wszystko już pod ręką, NASTAWIAMY PIEKARNIK (220 stopni, pieczenie góra-dół
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEWiem, że wiele osób ma problem z jedzeniem w pracy. O plusach przygotowywania sobie posiłków pisałam już jakiś czas temu. Dzisiaj proponuję makaron razowy z kurczakiem i pieczarkami. Składniki: 2 garści makaronu razowego pół pojedynczej piersi z kurczaka kilka pieczarek szczypior śmietana sól, pieprz, curry Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę. Smażymy na łyżce oleju przyprawiając solą, pieprzem i curry. Dodajemy(...)pokrojone pieczarki. Ja pokroiłam je w plasterki, ale jeśli wolicie, mogę być też większe cząstki, np. ćwiartki. Gdy kurczak będzie "ścięty", a pieczarki miękkie, dodajemy ok 4 łyżek śmietany i dodajemy kilka łyżek wody, by sos był rzadki, który wtedy lepiej rozprowadzi się po makaronie dzięki czemu nie będzie suchy i wiórowaty :) Pod koniec gotowania dodajemy szczypior. Po ugotowaniu makaron
Taste Of My Dayucieka. Kombinujemy z sałatkowymi pysznościami, które powstaną w moment i w moment nasycą, a przy tym będą bardzo smakować. W tym temacie nie mogło więc zabraknąć naszych ukochanych pieczarek, które w kuchni zawsze są i być muszą bez dwóch zdań. Powstała więc ekspresowa sałatka, która skradła serca, podniebienia i wszystko co możliwe prócz czasu i pieniędzy, bo tu akurat okazała(...)się oszczędna. Nasze podejście do pieczarek w takim wydaniu uważamy za zakończone zwycięstwem. Przewidujemy powroty do tej propozycji. SKŁADNIKI: - pieczarki, 0,5 kg, - kapusta pekińska, połowa główki, - kukurydza, puszka, - ser żółty, 400 gram, - Cebulka z dudami (Dymka), 6 sztuk (łącznie z dudami) - majonez domowy, łyżka-dwie, - pieprz czarny, - przyprawa domowa typu vegeta, WYKONANIE: Blanszujemy pieczarki w nieosolonej wodzie
Wypisz WymalujPasztet z soczewicy z pieczarkami Pasztet z soczewicy Składniki na pasztet z soczewicy na 2 blaszki o wymiarach 10cm x 40 cm: 1 opakowanie soczewicy czerwonej lub zielonej (50 dkg) 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 20 dkg pieczarek 3 jajka sól, pieprz 2 łyżki masła Wykonanie: Soczewicę gotujemy w takiej ilości wody, aby się(...)niej tylko zanurzyła. Jak będzie miękka i zostanie trochę wody to odcedzamy. Po wystudzeniu dodajemy jajka i zmiksować blenderem. Cebulę, czosnek i pieczarki drobno posiekać i zeszklić na maśle ze szczyptą soli. Następnie dodać to wszystko do soczewicy, dodać pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Wyłożyć na blaszki, wyłożone wcześniej papierem pergaminowym. Pieczemy ok. 40 min w temp
Anielskie SmakiWspaniałe drożdżowe bułki z pieczarkami. W sam raz coś na ząb a zwłaszcza wtedy gdy nie mamy pomysłu na coś wytrawnego do jedzenia. Ulubione.. nie tylko moje i znikają w mig :) Przepis wzięłam od Doroty Składniki na 12 dużych bułeczek : 500 g mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka 2 łyżki oleju(...)jajko 1 łyżeczka soli 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Nadzienie: 700 g pieczarek 3 średnie cebule olej, do smażenia sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Gdy mamy świeże drożdże to robimy rozczyn z drożdży, mąki i mleka. Odstawiamy na 15 minut aż drożdże ruszą
Na słodko lub wytrawniemięsem czy kapustą, tylko takie złożone naleśniki z dużą ilością farszu. Moja mama robiła je dosyć często i dziś postanowiłam odtworzyć ten smak. Naleśniki nadziewane dużą ilością kurczaka, pieczarek i sera w chrupiącej panierce, wyszły pyszne! Jednak mojej mamy były inne, chyba jeszcze z jajkiem… zapytam o dokładną recepturę i ponowię podejście:) Polecam! Scroll down for recipe in English(...)Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami (6 krokietów) Składniki na naleśniki: 1 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 2 jajka 1 łyżka oleju szczypta soli Składniki na farsz: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 cebula, pokrojona w kostkę 150 g sera gouda, startego na tarce sól, pieprz bułka
karmelowy