Kolejny fajny Fast Food tym razem wykorzystamy grzyby "opieńki" pieczarki też są spoko ale takiej wersji nigdy nie jadłam więc postanowiłam je wykorzystać. Wyszło obłędnie i bardzo chrupiąco - po prostu obłędnie. Składniki na 2 zapiekanki: 2 ciabatte 500 g opieńków 200 g kiełbasy ja użyłam jałowcowej 1 duża cebula czerwona 2 pomidory
Niezły Młynekugotowany makaron, przesmażyłam wszystko kilka sekund, a na koniec wlałam śmietankę kremówkę. Ciągle mieszając trzymałam jeszcze kilka chwil na ogniu. Oczywiście można do tego dania doda świeży tymianek, cebulkę, pieczarki, brokuł czy fasolkę szparagową. Syn jednak prosił mnie aby tego dnia był sam kurczak z makaronem :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeDzisiaj chciałabym Wam polecić danie-ekspress. Kilka składników, które wspaniale się ze sobą komponują. Polecam! Składniki: 250 g drobnego makaronu, np. muszelki 1 młoda cukinia 250 g pieczarek lub innych grzybów (podgrzybków, borowików, kurek) 2/3 kostki fety 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie natka pietruszki sól i pieprz 1 łyżeczka ziół do pizzy 1 ząbek czosnku słodka papryka w proszku(...)oliwa z pomidorów do smażenia Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cukinię i pieczarki pokroić w plastry lub dużą kostkę. Usmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać ugotowany makaron, posiekaną natkę oraz pokrojone drobno pomidory i czosnek, zioła do pizzy i chwilę dusić. Pod koniec wkruszyć fetę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką
Czerwień i błękitsmacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam również na zimę do słoików. Niedawno z tym dodatkiem przygotowałam zupę paprykową z wołowiną. Inne przepisy na zupy z wykorzystaniem papryki: Zupa gulaszowa (z pieczarkami) Węgierska zupa gulaszowa Zupa gulaszowa z pieczarkami i papryką Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami Gęsta i smaczna pikantna zupa paprykowa z wieprzowiną. Zupa jest pyszna, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. SKŁADNIKI
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięporcje): 400 gram piersi kurczaka 500 gram dyni 200 gram fasolki szparagowej żółtej- ja użyłam zamarynowanej, zeszłorocznej papryka czerwona cebula czosnek 3/4 puszki pomidorów, najlepiej krojonych 450 gram pieczarek sól pieprz liść laurowy ziele angielskie łyżka oliwy z oliwek świeże oregano do przybrania przed podaniem kasza pęczak do podania Cebulkę i czosnek drobno siekamy i na rozgrzanej oliwie, w dużym(...)garnku, smażymy. Dodajemy pokrojone w kostkę piersi kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i smażymy kilka minut. W tym czasie kroimy pieczarki na 4 części i wrzucamy do kurczaka. Czas pokroić w kostkę paprykę, którą również wrzucamy do garnka z pozostałymi, smażącymi się składnikami. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy
Mango Papajatatarski Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 4-5 ogórków konserwowych pół słoika marynowanych pieczarek majonez sól, pieprz Wykonanie: Jajka, ogórki i pieczarki ścieramy na grubej tarce. Dodajemy majonez, mieszamy i przyprawiamy
Kulinarne przygody Gatitymuszę powiedzieć, że zaintrygował mnie ten jajeczny. Jest doskonały z odrobiną chrzanu. Pasztet z jajek Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo 3 jaja surowe 200 g pieczarek 2 cebule 1 szklanka startego żółtego sera 1 szklanka bułki tartej 1 szklanka śmietany 4 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku sól i pieprz olej Wykonanie: Jajka ścieramy na grubej tarce. Pieczarki
Kulinarne przygody Gatityduża cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokorojona w pół plasterki 4 szklanki bulionu lub wody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 3 ziemniaki pokoroje w kostkę 15 dag pieczarek pokojonych w plasterki 5-6 łyżek suchego makarony risini 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy gulaszowej (u mnie pikantnej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki śmietana sól(...)smalec Wykonanie: Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso, następnie podsmażamy cebulę i pieczarki. Przekładamy do garnka, zalewamy płynem. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkawe (około 30 minut). Wtedy dorzucamy marchewkę, paprykę, ziemniaki i makaron. Gotujemy do miękkości ziemniaków, około
Kulinarne przygody Gatitymnie to danie zmienia składniki w zależności od tego co akurat mam w lodówce. Ryż z kurczakiem i warzywami Składniki: 2 piersi kurczaka 1 cebula 1 marchewka 5 pieczarek 5 suszonych pomidorków w zalewie olejowej 1 szklanka długoziarnistego ryżu 3 szklanki wody lub bulionu* 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz olej *ilość płynu jest uzależniona(...)kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i podsmażamy na patelni. Po zrumienieniu kurczaka, dodajemy do niego cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę pokrojoną w półplasterki, pomidorki pokrojone w paski i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Chwilę smażymy, aby warzywa lekko zmiękły, wtedy na patelnię wsypujemy opłukany ryż. Dokładnie wszystko mieszamy, tak aby ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem. Chwilę go podsmażamy, po czym
Kulinarne przygody GatityDawno nie piekłam chleba, upały zdecydowanie mnie do tego zniechęcały, ale Pieczarka Mysia skutecznie mnie zachęciła do odpalenia piekarnika, po tym jak zobaczyłam u niej przepis na chleb żytni na zakwasie . A przy okazji mogłam także dołączyć mój przepis do listy wypieków Na zakwasie i na drożdżach na blogu Zapach chleba. Moje chlebki niestety lekko siadły
Kulinarne przygody Gatityskusicie ? Leczo Składniki: 1 kg zielonej papryki 200 g czerwonej papryki 200 g żółtej papryki 250 g cienkiej kiełbasy 200 g cebuli 350 g pomidorów bez skórki 150 g pieczarek 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki sól pieprz 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie: Kiełbasę kroimy w kostkę i wytapiamy na suchej rozgrzanej patelni, następnie dorzucamy do niej pokrojoną(...)kostkę cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli, po czym dodajemy pokrojone w dużą kostkę papryki, pomidory i pieczarki. Ja leczo robię na dużej patelni, ale jeśli takowej nie posiadacie wszystkie składniki należny przełożyć do garnka. Zmniejszamy ogień, przyprawiamy, przykrywamy i dusimy, aż papryki będą miękkie, około 30 minut. Osobiście staram się nie dolewać wody
Kulinarne przygody Gatityśliwek i czerwonego wina ! Najlepszy bigos to taki, który gotujemy przez kilka dni, podgrzewając i chłodząc go na przemian. Bigos Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 250 g pieczarek 800 g schabu 300 g cienkiej kiełbasy 1/2 butelki czerwonego wina 1/2 szklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki suszonych śliwek 1 duża cebula 2 łyżki przyprawy do dań z kapustą(...)patelni podgrzewamy smalec, schab kroimy w kostkę i lekko go przesmażamy, wrzucamy do garnka z kapustą. Na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w kostkę i też dodajemy do kapusty. Pieczarki i śliwki kroimy w plasterki, kiełbasę w pół plasterki, namoczone grzyby na mniejsze kawałki i wraz z przyprawą dorzucamy do kapusty. Na koniec wszystko zalewamy winem
Kulinarne przygody Gatityodwzorować tamten smak, ale i tak przekąska wyszła pyszna. Paprykarz szczeciński Składniki: 1 wędzona makrela (około 250 g) 50 g ryżu 1 marchewka 1 cebula 4 duże pieczarki 100 g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sok z cytryny sól pieprz szczypta pieprzu cayenne olej do smażenia Wykonanie: Ryż gotujemy(...)podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodając do niej ziele angielskie i listki laurowe. Następnie dodajemy do niej startą na grubej tarce marchewkę, a po chwili starte na grubej tarce pieczarki. Warzywa dusimy, aż będą miękkie, wtedy dodajemy resztę składników i jeszcze chwilę gotujemy. Warzywa odstawiamy do przestygnięcia, po czym dodajemy do nich ryż i makrelę i przyprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitypory zawsze do pekińskiej zupy używałam smalcu, tym razem postanowiłam poeksperymentować i się udało ! Pekińska zupa pikantno-kwaśna Składniki: 250 g schabu wieprzowego 1,5 litra bulionu 6 pieczarek 1 marchewka 2 łyżki pokrojonego w paseczki bambusa 1 mała cebula 1,5 łyżki roślinnego smalczyku Smakowita Pajda 2 cm kawałek świeżego imbiru 5 łyżek(...)kroimy w cienkie paski. Bulion wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy pokrojony schab i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Marchewkę kroimy w słupki, pieczarki w cienkie plasterki i również wrzucamy do zupy. Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki roślinnego smalczyku Smakowita Pajda i smażymy na nim cebulę pokrojoną w piórka, aż będzie szklista
Kulinarne przygody Gatitynajprostszy przepis na pyszny domowy żytni chleb na zakwasie. Swoim przepisem zainspirowała mnie Sara z bloga Pieczarka Mysia , z tym, że ja nie dodawałam do chleba nasion słonecznika. Jeśli Wasz zakwas jest silny nie ma potrzeby dodawania drożdży. Należy tylko pamiętać, że do pieczenia chleba na zakwasie używamy zakwasu aktywnego, czyli takiego który był dokarmiony
Kulinarne przygody Gatity