Składniki: 3 pomidorki koktajlowe na łodyżce 5 małych pieczarek 1 jajko 2 łyżki ricotty 2 łyżki oleju z orzechów włoskich 2 kromki chleba wiejskiego 4 plastry salami Oregano, bazylia, sól, pieprz Przepis: Na patelnię wykładamy papier do pieczenia (najlepiej wyciąć odpowiedni kształt do patelni) i polać go olejem z orzechów włoskich. Patelnię stawiamy na ogniu, układamy na niej(...)obrane pieczarki, salami oraz umyte pomidorki. Smażymy ok. 5-10 minut. Kromki chleba przekrawamy na pół, skrapiamy olejem jw. i posypujemy bazylią i oregano. Z racji tego, że nie mam wypasionego opiekacza, użyłam tostownicy - wyszło genialnie. Trzymamy przyprawiony chlebek w tostownicy ok. 2 minut, tak aby stał się chrupiący. W osobnym garnuszku dodajemy kilka kropel oleju jw., wbijamy jajko
Emcia PichciSkładniki: 1 op. makaronu lasagne 500g mięsa mielonego z indyka 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnku (lub więcej - wg upodobań) 2 cebule 10szt. pieczarek 200g startego sera żółtego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta bazylii i oregano Sól, pieprz Przepis: Cebule i pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dodajemy zmiażdżony ząbek
Emcia Pichcioczywiście móc zaraz wrócić do leżakowania :) Składniki: Jajko w koszulce: 1 jajko 1 łyżeczka octu 2 szklanki wody Dodatki: 2 kromki chleba wiejskiego 4 plasterki ulubionej szynki 1 pieczarka 2 łyżeczki oliwy z oliwek Bazylia, oregano Przepis: Jajko wbijamy do filiżanki. Wodę wraz z octem wlewamy do garnuszka i trzymamy na ogniu do zagotowania. Gdy woda zacznie się już gotować(...)wlewamy do niej jajko zataczając koła i trzymamy na małym ogniu 3minuty. Kromki chleba nasączamy oliwą, posypujemy bazylią i oregano. Obieramy pieczarkę i kroimy w plasterki, następnie układamy na chlebku. Przykrywamy całość plastrami szynki i wsadzamy do piekarnika na 10 minut w 150C. Kanapki możemy polać ulubionymi sosami
Emcia Pichcidrożdży 3/4 szklanki letniej wody 1/4 szklanki mleka Sól 1 łyżka oleju Dodatki: 12 plasterków salami 1 papryka Pół puszki kukurydzy 1 cebula 150g tartej mozzarelli 3 pieczarki 3 łyżeczki przecieru pomidorowego Bazylia, oregano Przepis: Do miseczki wlewamy letnią wodę i mleko, dodajemy drożdże i mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Do osobnej miski przesypujemy mąkę i dodajemy rozczyn. Następnie(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut pod ściereczką. Po tym czasie, ciasto podsypujemy lekko mąką i wkładamy do formy, którą lekko smarujemy olejem. Nakładamy przecier pomidorowy, pieczarki, cebulkę, paprykę, salami i na wierzch mozzarellę :) Wsadzamy całość do piekarnika nagrzanego do 150C na ok. 40 minut
Emcia PichciSkładniki: 500g mięsa mielonego 1 cukinia 5 dużych pieczarek 1 cebula 500g makaronu penne 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 3 plastry żółtego sera 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżeczka oliwy 1 łyżka śmietany 18% Sól, pieprz, ostra czerwona papryka Gałązka pietruszki Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy przez ok. 15-20 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej. Po zarumienieniu dodajemy mięso mielone i pieczarki. Smażymy do miękkości. Dodajemy cukinię i całość dusimy ok. 5 minut. Następnie dolewamy ok. 1 szklankę wody, doprawiamy i dusimy 15 minut. Na koniec podbijamy sos śmietaną i trzymamy na ogniu do wrzenia ciągle mieszając. Makaron odcedzamy i nakładamy na talerze. Polewamy sosem i posypujemy startym
Emcia PichciSkładniki na 6 placuszków: "Pomysł na... Papirus" z ziołami prowansalskimi Winiary 1 marchewka 5 pieczarek 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek mleka Przepis: Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach, podobnie postępujemy z pieczarkami. Dodajemy do warzyw mąkę, mleko, proszek do pieczenia i mieszamy. Na papirus nakładamy dwa placuszki (po jednej łyżce) i smażymy
Emcia Pichciludzi na świecie tyle rodzajów jajecznicy :) Dzisiaj przedstawiam moją idealną! Składniki na dwie osoby: 4 jajka 1 cebula 6 pieczarek 5 plasterków boczku (u mnie gotowany na kanapki) 2 plastry żółtego sera 2 łyżki oleju Sól, pieprz Przepis: Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Smażymy do zarumienienia. Następnie obrane i pokrojone(...)plasterki pieczarki dodajemy do cebulki. Wszystko smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Doprawiamy do smaku. Trzymamy całość kolejne 5 minut na małym ogniu i następnie wbijamy jajka, jednocześnie dodając do nich ser pokrojony w kosteczkę. Wszystko mieszamy na wolnym ogniu dość energicznie aż do ścięcia jajek. insertCookd("f5414c3f58ab965bce0cdd07a9aef412
Emcia PichciSkładniki dla 3 osób: 250 g makaronu penne 2 piersi kurczaka 1 średnia cebula 6 dużych pieczarek Sól, pieprz Olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 100 ml mleka 6 łyżek śmietany 18% 1 puszka pomidorów krojonych Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy(...)zarumienienia. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy je do cebuli i dusimy przez ok. 5 minut. Następnie piersi kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Doprawiamy do smaku i smażymy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pomidory miksujemy za pomocą blendera. Na osobnej patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę - całość szybko i dokładnie mieszamy
Emcia Pichcipodanych składników wychodzi ok. 12 sztuk szaszłyków. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 12 małych plastrów boczku 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1,5 cebuli fioletowej 6 szt. pieczarek 2,5 łyżki przyprawy do szaszłyków 1 łyżka oleju Przepis: Pierś kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie do mięsa dodajemy dwie łyżki przyprawy do szaszłyków i łyżkę oleju. Całość(...)dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Papryki myjemy, wydrążamy środki i kroimy w większą kostkę. Podobnie postępujemy z pieczarkami i cebulą. Następnie przygotowane składniki nadziewamy na patyczki w dowolnej kolejności. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy szaszłyki na kratce przez ok. 25-30 minut. Doskonale smakują w towarzystwie ryżu lub świeżego pieczywa. Polecam podawać
Emcia PichciSkładniki: łyżka oliwy z oliwek duża cykoria 3 łyżki tartej bułki natka pietruszki 5 łyżek startego parmezanu 2 szklanki sosu pomidorowego 400 g pieczarek średniej wielkości 4 ząbki czosnku średnia cebula biała sól pieprz Przygotowanie: Zaczynam od cykorii. Z natury warzywo to ma goryczkę, której łatwo się pozbyć w 3 minuty! Tak: Połówki cykorii - musimy koniecznie usunąć delikatnie głąby(...)minuty w osolonej wrzącej wodzie, a następnie hartujemy i odcedzamy. To naprawdę działa. Przygotowanie farszu: na oliwie podsmażamy 2 ząbki czosnku i cebulę ( połowę) - drobno posiekane, dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Czekamy, aż woda odparuje. Dodajemy bułkę tartą i natkę posiekaną oraz parmezan. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki cykoriowe, posypujemy jeszcze parmezanem. Sos pomidorowy: smażymy
Moja smaczna kuchniacebulka dymka · 4 chlebki pita · 6 pieczarek Sos: jogurt naturalny (małe opakowanie) sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy łyżka majonezu sok z cytryny (do smaku) Przygotowanie: Mięso mieszamy dokładnie z przyprawami. Cebulę siekamy w drobna kosteczkę. . Na dużą patelnię wlej olej, podsmaż(...)cebulę, gdy się zeszkli dodaj mięso. Smaż około 10 minut aż się zarumieni. Pomidory kroimy w kostkę, sałatę siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy. Doprawiamy sola i pieprzem. Pity przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja smaruję je delikatnie woda i wkładam do piekarnika nadzianego do 200 stopni na 4-5 minut. do środka pit włóż rozdrobnione
Mania GotowaniaCannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską Składniki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego ½ bakłażana ½ marchewki ½ cebuli 7-8 suszonych pomidorów 8-10 sztuk pieczarek 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 średni pomidor 6-7 plastrów szynki włoskiej 1 łyżka sosu worhestershire zioła prowansalskie papryka słodka ½ papryczki chili 1 ząbek czosnku przyprawa(...)Cebulę i czosnek podsmażamy przez chwile, uważając aby czosnek się nie przypalił.Dodajemy mięso mielone i smażymy przez około 5 minut. Paprykę i chili kroimy w kosteczkę. Bakłażana, pieczarki i marchew obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Mięso doprawiamy ziołami, pieprzem, solą, papryką, sosem worhestershire, pieprzem cayenne i czosnkiem granulowanym. Dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy przez kolejne
Mania Gotowaniamakaronu rurki olej lub oliwa 1 ząbek czosnku ½ cebuli 300g zmielonego mięsa wieprzowego np. szynki 300 ml przecieru pomidorowego 250 g startego sera mozzarella 6 plastrów salami 8 pieczarek garść mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej ½ marchewki ½ papryczki chili 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu(...)Następnie dolewamy przecier pomidorowy i całość trzymamy na ogniu do chwili zagotowania. Zostawiamy na bardzo małym ogniu na około 10 minut aby sos się zagęścił (co jakiś czas mieszając). Pieczarki i marchew obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w słupki. Podsmażamy na oliwie przez około 7 minut, aż lekko zmiękną. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Następnie przekładamy do niego składniki warstwami: makaron
Mania Gotowaniamakaronem bardzo mi przypadł do gustu. Wyszło naprawdę pysznie. Polecam. Zapiekanka meksykańska Składniki: 200 g makaronu 300 g mięsa mielonego wieprzowego 6-7 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 200g żółtego sera(...)ząbek czosnku drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem. Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy je w kostkę. Pozostałą cebulę i czosnek
Mania Gotowaniaprzygotowaniu i bardzo sycące. Dla miłośników kuchni meksykańskiej jest to pozycja obowiązkowa do wykonania. Burrito Składniki: 4 tortille 500 g mięsa mielonego wieprzowego 8 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 150g żółtego sera pieprz(...)ząbek czosnku drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem. Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy je w kostkę. Pozostałą cebulę i czosnek
Mania Gotowania