chcę by było apetycznie, niesamowicie I krótko- czy można to pogodzić? :) Dzisiaj tak, zapraszam Was na obiad w 15min :) Zaczynamy: Składniki: 1 filet łososia ok 200 gr małych pieczarek- baby 2 pęczki szparagów 3 ząbki czosnku ok 300 ml śmietany 200 gr serka Philadelphia sól, pieprz, paprika sok z cytryny ok 1-2 łyżki oliwa natka pietruszki Wykonanie(...)patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki I pokrojonego w kostkę łososia. Smażymy ok 2 min Dodajemy szparagi, czosnek ( wyciśnięty przez praske) serek Philadelphia I śmietanę. Doprawiamy 0,5 łyzeczki soli, cytryna, pieprz, ok 2 łyżeczki papryki. Od chwili zagotowania, gotować ok 2-3 min. Sprawdzić smak, w razie czego dodać przypraw. Wkroić dużo natki
Smaki EdytyZapraszam :) Składniki: ok 450 schabu-pokrojonego w paseczki 2 łyżki oleju 1 cebula( ja dałam poł czerwonej I pół białej) 3 ząbki czosnku 2 papryki ok 170 gr pieczarek- pokrojone w ćwiartki 2 łyżki czerwonej pasty curry puszka mleka kokosowego 100 ml bulionu kurczakowego 2 łyżki sosu sojowego puszka pomidorów pietruszka lub kolendra ryż lub makaron No I przechodzimy(...)Smażymy na maksymalnym ogniu ok 1-2 min. Dodajemy mięso- smazymy 2 min- nie dłużej. Nie martwmy się jeżeli gdzie niegdzie mięso jest różowe. Obiecuję- będzie pyszne.:) Dodajemy paprykę, pieczarki I curry paste. Mieszamy. Dodajemy mleko kokosowe, bullion I sos sojowy. Smażymy ok 4 min. I już prawie koniec :) Dodajemy pomidory- od zagotowania trzymamy ok 2 min. Zciągamy
Smaki Edytywinie. Zaczynamy : Składniki: 50 gr masła 10 rasherów- bekonu wędzonego 2-3 cebule- skrojone w ćwierćtalarki 5 ząbków czosnku udka kurczaka- ja dałam 10 szt 300 gr małych pieczarek ok 500 ml wina białego-Riesling ok 200-300ml śmietany sól, pieprz, tymianek 2-3 łyżki soku z cytryny natka pietruszki mąka Wykonanie: Na maśle podsmażamy bekon. Dodajemy cebulę(...)kurczaka. Obsypujemy udka mąką-nadmiar usuwamy. Do miseczki przekładamy cebulę z bekonem. Nalewamy oliwę3-4 łyżki. Układamy udka , posypujemy tymiankiem I podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Dodajemy pieczarki I obsmażamy. Ok 15 min. Dodajemy z miseczki cebulę. Nalewamy wina. Zmniejszamy gaz. Przykrywamy I dusimy do miękkości udek. Gdy udka są miękkie dolewamy śmietany, dodajemy soli I pieprzu
Smaki Edytyszparagi należą do moich ulubionych. Obiad zajął chwilkę, a smak został na dłużej :) Serdecznie zapraszam - zaczynamy - Składniki 600 gr mielonego 3 marchewki 2 cebule 150-200 gr pieczarek 2 pęczki szparagów 200 ml bulionu wołowego 1 łyżka mąki 200 ml śmietany oliwa do smazenia 3-4 łyżki 2-3 łyżki kopru świeżego lub suchego Sól, pieprz, papryka Wkonanie(...)oliwie smażymy poszatkowaną cebule I pokrojona grubo marchew- ok 2-3 min. Dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki I szparagi. Pamiętajmy by ok 2 cm z końcówek szparagów odciąć- są łykowate I mągą zepsuć nam obiad :) Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso- smażymy do momentu aż mięso przestanie być różowe- dodajemy bullion . Doprawiamy solą, pieprzem I papryką. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną
Smaki Edytypoeksperymentowałam z kolendrą. Muszę oprzyznać że rewelacyjnie sie komponuje z polędwicą wieprzową I warzywami- inny smak- inny obiad :) Zaczynamy :) Składniki: polędwica wieprzowa 2 cebule 100 gr małych pieczarek-baby 3-4 marchewki 100 gr fasolki 3 ząbki czosnku olej sól, pieprz, paprika ok 0,5 łyżeczki zmielonej kolendry 1 łyżka mąki ok 200ml śmietany 250 ml bulionu kurczakowego(...)Wykonanie: Polędwice płuczemy I kroimy w kostkę. Wlewamy trochę oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w ćwierćtalarki cebule I pieczarki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 min. Na duży gaz wrzucamy polędwicę- smażymy ok 5-7 min. Do mięsa dodajemy marchew I fasolkę. Dolewamy bullion dodajemy sól, pieprz I kolendrę, przykrywamy I dusimy około
Smaki Edytywołowinę. Jak oddamy serce tej potrawie , dostaniemy w zamian wszystko co najlepsze w zamian :) Zaczynamy : Składniki: ok 1 kg wołowiny 4-5 marchewek 1 pietruszka 150 gr pieczarek oliwa 300 ml rosołu wołowego 100 ml śmietany * sól, pieprz, paprika natka pietruszki *opcjonalnie Wykonanie: Wołowinę kroimy na dużą kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej . Smażymy , aż wołowina przestanie być różowa. Dolewamy(...)rosół wołowy. I dusimy ok 1,5 h -2 h na małym gazie, lub momentu gdy mięso będzie miękkie. Dodajemy pokrojoną marchewkę I pieczarki , gotujemy ok 20 min. Doprawiamy do smaku. Teraz tez możemy dodac śmietanę do smaku. I obiad gotowy , prawda że bylo prosto I łatwo :) ? Gulasz podałam z duszonymi ziemniakami z koperkiem. Smacznego
Smaki Edytymięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 marchew 400 ml pomidorów posiekanych 2 łyżki oregano 125 ml czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek ok 100 gr pieczarek 2 ząbki czosnku Wykonanie: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy ok 3 min. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek I pokrojoną w półtalarki marchew. Smazymy(...)oregano. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie już różowe . Dodajemy puszkę pomidorów I czerwone wino. Dusimy na małym gazie pod przykryciem około 15-20 min. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą I pieprzem. Dusimy ok 20 min. Doprawiamy w razie potrzeby. Siekamy pietruszkę I dodajemy do Bolognese. Mieszamy I gotowe. :) Podajemy z makaronem spaghetti , posypujemy świeżo startym parmesanem
Smaki Edytydasz serce przy gotowaniu, wróci do Ciebie podwójnie: smaczne wraz z uśmiechem na ustach rodziny :) Zaczynamy Składniki: ok 1 kg żeberek 2 cebule 150 gr drobnych pieczarek 1 marchew 1 kubek bulionu wołowego oliwa sól, pieprz Wykonanie: Żeberka porcjujemy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na gorący olej wrzucamy żeberka. Obsmażamy . By mięso było soczyste, zawsze starajmy(...)Następnie dodajemy pokrojoną cebulę I marchew. Zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 30 min. Doprawiamy solą I pieprzem. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy pieczarek, dusimy ok 5-10 min, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze I obiad gotowy. Obiad podałam z makaronem I ogórkami konserwowymi. Życzę smacznego I miłego dnia
Smaki Edytywieprzowe jest bardzo popularne w kuchni polskiej I chińskiej , ale już całkiem zabronione w kuchni żydowskiej I muzułmańskiej. Zapraszam , Składniki: ok 1 kg łopatki 3-4 marchewki 200 gr pieczarek 2 cebule 200 ml bulionu wołowego po 0,5 łyżeczki- majeranku, tymianku, oregano, bazyli I papryki sól, pieprz olej Wykonanie: Łopatkę kroimy na mniejsze kawałki- porcjujemy. Idealnie byłoby natrzeć(...)łopatkę do garnka I zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 40 min. Mięso, jest wtedy prawie już dobre- lub powinno byc :) Dodajemy skrojoną marchew, cebulę I pieczarki. Przykrywamy I dusimy ok 10-15 min. Doprawiamy solą I pieprzem, pamiętajmy jeżeli jest za mało sosu, zawsze możemy podlać troche wody I doprawić. I łopatka gotowa. :) Do obiadu przygotowałam
Smaki Edytypożywne I dodające energii zawsze na resztę dnia. Zaczynamy :) Składniki: 3-4 marchewki 1 pietruszki 1 seler 3-4 ziemniaki 1 mały kalafior 1 mała główka kapusty 100 gr pieczarek sól, pieprz, paprika , 2-3 liście laurowe Wykonanie: Na rosół z bulionu, lub z kurczaka lub też z innego mięsa( gotujemy z liściem laurowym )- wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, ziemniaki(...)seler I pietruszkę. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy kalafior, kapustę I pieczarki. Gotujemy dalsze 10-15 min. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem I paprika. I zupa gotowa :) Posypujemy świeżą natką pietruszki. Życze smacznego
Smaki EdytyPrzygotowywanie kotletów mielonych w większych ilościach i mrożenie ich na zapas to moim zdaniem fantastyczny pomysł. Potem wystarczy skomponować dodatki ( sosy ) i mamy obiad gotowy. Czytaj
Buniabaje w kuchnidrugi przepis na kanapkę. Tutaj z pieczarkami i papryką czerwoną. Jak ją zrobić? Tutaj krok po kroku możecie sobie zobaczyć jak powstawała. Pokrojoną w kostkę szybkę przesmażamy bez tłuszczu. Dorzucamy pokrojone w kosteczkę pieczarki. Oraz paprykę czerwoną pokrojoną w paski. Wszystko przyprawiamy. Moja przyprawa do pizzy króluje ostatnio w kuchni. Ciepłe wykładamy na ulubione pieczywo. Na to cienkie plasterki
Magiczne Życie Martyobiad czy kolację ale dobre też w słoiki na zimę. Polecam spróbować. Składniki : * 4 łyżki oleju * 4 średnie cebule * 4 średnie marchewki * 2 czerwone papryki * 10 dużych pieczarek * 3 cukinie * 2 filety z kurczaka * sól , pieprz * koncentrat pomidorowy * ketchup łagodny Przygotowanie : Cebulę kroimy w piórka Marchewkę ścieramy na jarzynowej tarce Paprykę kroimy w kostkę Pieczarki kroimy
Magiczne Życie Martyczubate łyżki otrębów * przyprawa do pizzy * szczypta cukru * szczypta soli * kawałek drożdży świeżych * pół szklanki ciepłej wody * oliwa z oliwek * duszone z cebulą pieczarki * zielone oliwki * drobiowa szynka * duża łyżka koncentratu pomidorowego * ulubione zioła * ser żółty Przygotowanie : Drożdże rozpuszczam w wodzie , cukrze i łyżce mąki pszennej. Wlewam do miski z mąką pełne ziarno , otrębami(...)solą. Zagniatam wszystko dokładnie. Smaruję oliwą i odstawiam do wyrośnięcia. Na patelni podgrzewam szynkę oraz pieczarki z cebulą. Z koncentratu , łyżeczki oliwy oraz ziół robię sos na pizzę. Rozwałkować ciasto i formujemy pizzę. Na tak przygotowaną pizzę wykładamy sos pomidorowy oraz wszystkie dodatki. Pieczemy około 20 minut po czym posypujemy żółtym serem i dopiekamy aż się ser rozpuści. Można
Magiczne Życie Martytreściwe. Soczewica sprawia, że więcej dodatków nie potrzebujemy by się najeść. Składniki : * pół kg mięsa mielonego z karkówki * szklanka soczewicy czerwonej * pół litra bulionu * pół kilograma pieczarek * duża cebula * pomidory w puszce TESCO * passata pomidorowa TESCO * sól , pieprz , mielona papryka czerwona TESCO * 4 łyżki oleju rzepakowego * natka pietruszki Przygotowanie : Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kostkę(...)cebulę, dodać 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki i podsmażyć, dodać mięso mielone i dusić aż straci surowość. Pieczarki pokroić w plasterki. Dodać do mięsa. Gdy składniki się podduszą dodajemy szklankę czerwonej soczewicy i dolewamy bulion. Gdy soczewica zmięknie wlewamy pomidory i dusimy. Wlewamy passatę pomidorową - tyle ile lubimy. Dla smaku. Całość przyprawiamy do smaku. Potrawkę podajemy gorącą, posypaną świeżą natką
Magiczne Życie Marty