Muffiny ze szpinakiem, serkiem brie i żółtym serem to tuż obok muffinków z szynką i muffinków z pieczarkami wytrawna wersja popularnych babeczek. Pikantny smak może okazać się dość specyficzny - szczególnie dla osób, którym muffinki kojarzą się jedynie ze słodyczami. Jednak dla osób lubiących eksperymentować i poznawać nowe smaki jest to z pewnością ciekawa propozycja i być może warto przygotować
Słodka Stronapolędwiczki :) Na razie jednak musimy zadowolić się przepisem, który zamierzam w najbliższym czasie wypróbować w swojej kuchni :) Polędwiczki: 1 polędwica wieprzowa (ok. 0,5kg) 1 cebula ząbek czosnku kilka pieczarek garść borowików suszonych 2 łyżki gęstej śmietany przyprawy: sól, pieprz natka pietruszki Borowiki zalewamy niedużą ilością wrzątku i moczymy godzinę, a następnie gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu grzyby siekamy, zachowujemy
Codzienna kuchnia niecodziennazaprosić na rybkę z grilla :) Będzie to takie zdrowe domowe grillowanie połączone ze sprawdzaniem niemieckiej patelni grillowej firmy WOLL :) Zapraszam :) Do grillowania przygotowałam sobie ryby, paprykę, pieczarki i zwykły chleb :) bardzo lubimy taki chrupiący, zgrillowany na samym końcu. Chleb nabiera wtedy dodatkowo smaku tego wszystkiego, co na grillu było przed nim ;) pycha ;) Pstrągi oczyścić, opłukać
Codzienna kuchnia niecodziennajest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem w środku. Żadne sery, szynki czy pieczarki schowane w środku nie uczynią z naszej roladki de volaille'a. Ten najprostszy filet zbity tłuczkiem i opanierowany jak schabowy też nim nie jest. Kotlet de volaille podobno stworzył
Codzienna kuchnia niecodziennateraz my i nasze dzieci. Do farszu, który jest bardzo ważny wykorzystamy grzyby przez nas zebrane, czyli: -0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać pieczarki) -5 dkg grzybów suszonych a do tego: -3 cebule -sól, pieprz i olej Na ciasto: -4 szklanki mąki i dodatkowo mąka do posypywania -1,5 szklanki ciepłej wody -jedno żółtko
Maminek kulinarnyPrzyprawiamy przyprawą do grilla lub barbecue i solą. Układamy na nich grubo pokrojony czosnek i skrapiamy olejem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Potrzebne też będą: -małe pieczarki -mała cebulka -pokrojona w dużą kostkę papryka -suszone pomidory Na patyki lub druty nabijamy na zmianę mięso i warzywa. Szaszłyki układamy na grillu. Smażymy, co pewien
Maminek kulinarnytakie widoki: Ucieszymy oczy widokiem naszych ulubionych opieniek a potem zbierzemy je do koszyka. Składniki na sałatkę: -2,5 kg umytych grzybów ( opieńki, kurki, podgrzybki, pieczarki ) -2 papryki -3 marchewki -5 cebul Składniki na zalewę: -9 szklanek wody -1,5 szklanki octu -15 czubatych łyżek cukru -3 czubate łyżki soli -kilka listków laurowych, szczypta
Maminek kulinarnyindeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana podczas diet. Do moich gołąbków dodałam boczek, który przez wegetarian lub osoby na diecie może zostać pominięty lub zastąpiony na przykład pieczarkami. Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża cebula 300 g wędzonego boczku (pomijamy w wersji wegetariańskiej) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko główka włoskiej kapusty
Smakowity Blog Kulinarnybywa gdy coś zmieniamy, to staramy się by była to zmiana na lepsze, by danie było jeszcze smaczniejsze. Ten pasztet to dopiero strzał w dziesiątkę, jest wprost genialny. Zamieniłam pieczarki na boczniaki, dodałam także zamiast fasoli (nie wszystkim ona u mnie pasowała smakowo) soczewicę gotowaną na parze i kurkumę. Ten pasztet okazał się przepyszny i jeszcze dodatkowo jest bardzo zdrowy
Smaczne Zdrowerazem to już ostateczne pożegnanie z truskawkami. Choć kto wie - zawartość sklepowych półek doprawdy mnie w tym roku zaskakuje. Śliwek nie ma, za to gdzieś między bazylią a pieczarkami zobaczyłam całkiem przyzwoicie wyglądające rabarbarowe łodygi... Czy to aby jest normalne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszukałam dalej. Wahałam się między zupą a tartą, ale ponieważ zupa była ostatnio... Stwierdziłam, że tarta będzie idealna. Na blogu Wielki apetyt znalazłam jedną bardzo zachęcającą, bez pieczarek, które wydają się być dla brukselki wymarzonym wręcz towarzystwem (a przynajmniej bardzo popularnym). Pozmieniałam jednak w przepisie bazowym sporo: sięgnęłam po moje ukochane ciasto kruche z przepisu Michela Roux
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna zrezygnować całkowicie lub zastąpić większą ilością słodkiej papryki w proszku. Leczo należy regularnie mieszać, aby się nie przypaliło. Do lecza można dodać 0,5 kg pokrojonych w plasterki pieczarek i/lub podsmażoną na patelni i pokrojoną w kostkę dobrej jakości kiełbasę (np. węgierską, paprykową). Wówczas olej można zastąpić smalcem (około 125g). Papryki mogą być jednego koloru
Gospodyni Miejskazastąpić filetem z kurczaka a mozzarellę startym żółtym serem. Śmietanę kremówkę można zastąpić śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłusczu 12 lub 18%. Do zapiekanki można dodać podsmażone pieczarki, a wierzch polać ketchupem. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska