minut w ciepłe miejsce. Potem rozwałkować na duży prostokąt, ja zrobiłam na wielkość blaszki od piekarnika. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć rozwałkowane ciasto. Posmarować przygotowanym wcześniej keczupem. Rozłożyć w kolejności następujące dodatki: cebulę pokrojoną w drobną kostkę, starte pieczarki, szynkę pokrojoną w paseczki, pomidorki pokrojone w ćwiartki oraz mozzarellki przekrojone na pół. Całość posypać startym żółtym serem. Pizzę
Monia miesza i gotujemożna sobie wymarzyć. Ceny też fajne. Można szaleć w kuchni i szykować potrawy, wekować itp. Dzisiaj zrobiłam pomidory faszerowane i zapiekane w piekarniku. Smaczne to było. Składniki 4 dojrzałe pomidory 1 szklanka ugotowanego ryżu 250 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki masła 1/2 szklanki startego żółtego sera 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)łyżeczką wydrążyć miąższ i pestki. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę posiekaną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż odparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Usmażone pieczarki wymieszać z ugotowanym ryżem. Ponownie doprawić. Farsz nałożyć do wydrążonych pomidorów, ubijając łyżeczką, aby dokładnie wypełnił pomidora. Bułkę tartą , sól i 2 łyżki masła ucieramy na gładko
O kuchni z uczuciemUdka zapiekane z pomidorem, cebulą i pieczarkami to pomysł na szybkie, bardzo smaczne i aromatyczne danie. Lubię przygotowywać dania, które praktycznie "robią się" same. Wystarczy udka przyprawić, przesmażyć i zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje dań z udkami drobiowymi to kliknijcie tu (udka w cytrynach) i tu (udka zapiekane z serem i pomidorem). Poniższe danie podałam(...)przesmażyć udka (na lekko złoty kolor). Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pomidora umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa ułożyć pomiędzy udkami z kurczaka i całość posypać suszoną bazylia. Naczynie żaroodporne przełożyć do piekarnika i piec w 195ºC, aż warzywa i mięso wyraźnie się zarumienią
Ugotowaćząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta soli Do obłożenia: 200 g szynki pokrojonej w paseczki 400 pieczarek 200 g twardego sera oliwki 2 cebule 1 oliwy do dekoracji świeże zioła: oregano i bazylia Wykonanie: Najpierw zrobiłam rozczyn. W miseczce roztarłam rozkruszone drożdże(...)formując tak, żeby przybrało kształt foremki. Podniosłam wyższy rant. Spód pizzy posmarowałam sosem. Rozłożyłam szynkę, cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki. Rozłożyłam kilka oliwek i całość obsypałam startym na tarce serem. Pizzę wstawiłam do piekarnika na 10 minut. Trzeba obserwować jak się piecze. Rant ma się lekko zarumienić , ser powinien się zacząć topić. Moja pizza upiekła się dokładnie
Kuchnia u Krysipołowy cytryny 2 gałązki selera naciowego oliwa z oliwek natka pietruszki ser żółty 2 duże pomidory sałata Z pieczarek wydrążyć blaszki, posmarować spód oliwą, ułożyć na blaszce i zapiekać przez 10 minut w nagrzanym do 250 stopni piekarniku. Odcedzonego tuńczyka wymieszać z 2-3 łyżkami oliwy do połączenia składników. Dodać sok z cytryny, pokrojonego selera, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie
Pieguskowa KuchniaSzalotki obrać i przekroić na pół, pieczarki umyć i pokroić na średnie wielkości kawałki. Wrzucić wszystko na patelnię do mięsa, wymieszać i chwilkę jeszcze smażyć. Wlać wodę trochę mniej jak do 1/2 wysokości mięsa. Dodać musztardę listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zagotować, wymieszać i sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec
Kuchnia Pokoleńcukinia farsz 1 cebula 250 g szpinaku 120 g pieczarek 125 g mozzarelli 2 papryczki chipotle w sosie adobo 2- 3 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka pasty pomidorowej 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus przygotowanie Cukinie i kabaczki umyć, osuszyć , przekroić wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki usunąć pestki. Piekarnik(...)nagrzać do 190 st C, warzywa ułożyć na blaszce, polać lekko oliwą , posolić i popieprzyć, wstawić do piekarnika na 15 minut. Przygotować farsz. Szpinak opłukać, wrzucić do garnka, podgrzewać aż liście zwiędną. Wrzucić na sitko. Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją. Pieczarki umyć , osuszyć , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać pieczarki
Stare GaryKażdego ziemniaka obieramy, solimy i owijamy w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Wkładamy do piekarnika i ustawiamy temp. 180⁰C. Pieczemy 60 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na niewielkim ogniu. Gdy troszkę się wytopi dodajemy pieczarki oraz pokrojonego w pół talarki pora i posiekany ząbek czosnku. Smażymy aż do całkowitego odparowania
Kuchnia w czekoladziebulionu do kuskusu 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów (dostępna w biedronce) lub kilka suszonych pomidorów kilka pieczarek 1 mała marchewka 1/3 kulki mozzarelli szczypta ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki tymianku Przygotowanie: Batat przekroić na pół wzdłuż. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 30 minut. Wydrążyć środek, zostawiając brzegi. Środek batata drobno pokroić. Marchewkę zetrzeć
Fabryka pomysłówzapiekane ziemniaczki czosnkowe. Składniki na 2 porcje: 4-5 średnich ziemniaków 1 pojedyncza pierś z kurczaka 4 pieczarki papryka ostra, przyprawa do kurczaka pieprz czosnkowy, tymianek bułka tarta jajko olej parmezan - 1-2 łyżki startego sera dodatkowo: tarte buraczki Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 240°C - opcja grill. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki - gotuj 10 min od momentu zagotowania
Alutka-Gotujeoleju lub sosie własnym - łyżka masła - sól, gałka muszkatołowa i pieprz do przyprawienia - pół szklanki tartego parmezanu Włącz piekarnik na 180 °C. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem. Ugotuj makaron al dente. Odsącz po ugotowaniu i przełóż do naczynia. Dodaj obrane i pokrojone pieczarki w plastry, szpinak ( jeżeli mrożony to odsącz z wody), dwie łyżki tuńczyka, również odsączone. Dopraw szczyptą
Pasje Jolkisłoiczka i przechowywać w lodówce. Smakuje świetnie na kanapce z serem kozim. Teraz zabieramy się za burgery. Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i odetnij od nich ogonki. Natrzyj je oliwą, lekko posól, ułóż na blasze kapeluszami do góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C ustawionego na górną grzałkę. Grilluj przez 5-7 minut, następnie na każdym kapeluszu ułóż(...)minuty, aż ser się rozpuści. Bułki przekrój na pół, skrop ich wnętrze oliwą. Wstaw do piekarnika, rozcięciami do góry, na 2-3 minuty pod górną grzałkę, aby je podgrzać i lekko zrumienić. Możesz spokojnie dołożyć je na blachę do pieczarek pod koniec ich pieczenia. Nałóż do bułki karmelizowanej czerwonej cebuli (zapewne trochę Ci zostanie, dojedz na kanapkach z kozim
Chilli Czosnek i Oliwasera, Pieczarki umyłam. Pozbawiłam trzonków, wydrążyłam. Posiekałam drobno trzonki i to, co wydrążyłam.. Cebulę także drobno posiekałam. Podsmażyłam wraz z trzonkami. Dodałam do mięsa mielonego. Dorzuciłam posiekany szczypiorek, wbiłam jajko, doprawiłam i wyrobiłam masę jak na mielone. Wypełniłam masą kapelusze. Ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdy z nich przykryłam złożonym na pół plasterkiem sera. Piekarnik rozgrzałam
W kuchni Karmel-itkipieczarkami (to nasz wkład), - pizzerenki z sosem mocno pomidorowym (to też nasz wkład, głównie dla dzieciaków) (pierożki i pizzerenki na bazie tego przepisu) - "grzybki-rybki" czyli pieczarki w zalewie a'la ryba w occie - boskie! właściwie jeszcze lepsze, niż kotlety sojowe zrobione w ten sam sposób (przepis tutaj ), - oczywiście papryka, ogórki zielone i konserwowe na zagryzkę, - oraz(...)inni :) - majonezowy sos do niewegańskiego gyrosa, - wegański sos czosnkowy ze słonecznika do "gyrosa sojowego" (przepis tutaj ), - frytki i ziemniaczki z piekarnika. GORĄCA KOLACJA 2 - PO PÓŁNOCY: - krokiety z mięsem dla większości i krokiety z pieczarkami dla nas, - pyszny wegański barszczyk dla wszystkich (fotek niestety brak). Co prawda w cieście naleśnikowym do krokietów znalazło się jajko ale zapytałam
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmiks warzywny. Ja wykorzystałam w tym zestawieniu paprykę, pieczarki, cebulę i cukinię, ale sprawdzi się również bakłażan czy wspomniane ziemniaki. Nie polecam pomidora, który puszcza sok i całość będzie pływać w soku z pomidora. Za to bakłażan nabiera lekko orzechowego smaku. Rekomendować podpiekania ziemniaków chyba nikomu nie muszę Warzywa z piekarnika wychodzą miękkie i idealnie z nimi współgra lekki(...)łyżki greckiego jogurtu szczypta ziół prowansalskich 1 ząbki czosnku sól, pieprz Warzywa 1 średnia cukinia 6 pieczarek 1 papryka żółta 1 cebula pół papryki czerwonej 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano Wykonanie Warzywa myjemy i kroimy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blachę z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia. Na papier wykładamy warzywa. W kubku rozrabiamy oliwę
Mieszam w Garnku