To miała być, może nie najlżejsza, ale wieczorna, kolacyjna przekąska dla kilku osób. No i była, ale właściwie głównie dla jednej osoby, która okazała się wyjątkowym
Pichceniomanianią cały poprzedni weekend. Z wegańskich przepisów właśnie wyciągnęłam z piekarnika ciasto, które jest bez jajek, mleka i tego typu dodatków odzwierzęcych i wyrosło. Aktualnie studzi się a po przekrojeniu dowiem się wszystkiego. I takie to oto moje nowe życie, z wegańskim burrito, samosami, wegańskimi bao i ciastem, z wizją steka na kolację dzisiaj. Po heheszkowaliśmy sobie z rana(...)wielkich makaronowych muszli 50 g sera camembert 50 g dowolnego innego sera, może być kawałek goudy, mozzarelli 1 szalotka 1 ząbek czosnku 5-6 pieczarek łyżka masła 1 łodyga selera naciowego 50 g wędzonego łososia garść posiekanych drobno orzeszków ziemnych 3 łyżki tartego parmezanu garść pomidorków koktajlowych garść posiekanej natki
Mango PapajaKsiążka Najnowsza kuchnia warszawska zawierająca przeszło 1200 przepisów różnych potraw od najskromniejszych, do tych najwykwintniejszych z 1914 roku podaje następujący przepis na makaron z kapustą: Zagnieść ż dwóch jaj ciasto na makaron, wywałkować go i pokrajać szeroko a krótko. Osobno uszatkować włoską kapustę, sparzyć ją i usmażyć na patelni ze słoninką lub fryturą. Makaron ugotować, przecedzić, zmieszać z tą kapustą(...)odmianą rodzinnych obiadów. Danie Obiad Kuchnia Polska Czas przygotowania 2 hours Czas gotowania 20 minutes Porcje 4 Autor smakowitehistorie.com Składniki 1 opakowanie makaronu 500 g. kiszonej kapusty 250 g. pieczarek 1 szt. marchewka 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki sosu sojowego przyprawy sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania W dużym garnku zalałam wodą kapustę kiszoną
smakowitehistorie.comKsiążka Najnowsza kuchnia warszawska zawierająca przeszło 1200 przepisów różnych potraw od najskromniejszych, do tych najwykwintniejszych z 1914 roku podaje następujący przepis na makaron z kapustą: Zagnieść ż dwóch jaj ciasto na makaron, wywałkować go i pokrajać szeroko a krótko. Osobno uszatkować włoską kapustę, sparzyć ją i usmażyć na patelni ze słoninką lub fryturą. Makaron ugotować, przecedzić, zmieszać z tą kapustą(...)odmianą rodzinnych obiadów. Danie Obiad Kuchnia Polska Czas przygotowania 2 hours Czas gotowania 20 minutes Porcje 4 Autor smakowitehistorie.com Składniki 1 opakowanie makaronu 500 g. kiszonej kapusty 250 g. pieczarek 1 szt. marchewka 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki sosu sojowego przyprawy sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania W dużym garnku zalałam wodą kapustę kiszoną
smakowitehistorie.comrazu skojarzył mi się z górskimi oscypkami, stąd pomysł na nazwę tego dania. Udostępnij Składniki na placek po góralsku Gulasz: 1 / 2 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 100 g pieczarek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 / 2 l rosołu 1 puszka pomidorów w kawałkach 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku(...)małym ogniu. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek posiekać. Wrzucić na patelnię po smażeniu mięsa, jeśli trzeba dolać trochę oleju. Smażyć do zeszklenia się cebuli. Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię z cebulą i smażyć, aż odparuje z nich woda. Całość przełożyć do garnka z mięsem, wrzucić ziele angielskie oraz liść laurowy, wlać pomidory
niecodziennikparyszklanka białego,słodkiego wina sól, pieprz do smaku 100 ml słodkiej śmietany mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia Mięso z szynki kroimy w małą kostkę . Cebulę obieramy , drobno siekamy . Pieczarki dzielimy na kawałki . Na patelni na smalcu podsmażamy wszystkie składniki , następnie przekładamy do brytfanki . Dodajemy przyprawy , wino . Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu , do czasu aż mięso będzie mięciutkie(...)grubych oczkach . Dodajemy ocet jabłkowy , mieszamy , doprawiamy kolendrą, wyciśniętym praską czosnkiem ,cukrem , solą i pieprzem do smaku . Do osobnej miski wybijamy jajko , dodajemy mąkę i roztrzepujemy trzepaczką na gładkie ciasto . Przelewamy do warzyw , mieszamy . Placki smażymy na oleju do momentu aż będą chrupiące i brązowe . Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na gorąco z dużą porcją gulaszu . Smacznego
Ogrodnik w podróżymąki pszennej 2,5 dag mąki ziemniaczanej 1 jajko sól SOS: Sos według upodobań. W moim przypadku jest to sos pieczarkowy zrobiony na bazie bulionu, pieczarek i jogurtu naturalnego typu greckiego. A jak to zrobić: Kotlety rozbijamy na cienkie płaty. Na środek każdego z nich wykładamy farsz szpinakowy (na maśle podsmażamy cebulę i dodajemy szpinak.Jak szpinak się już(...)pieczarkowy) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. Kopytka: Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, odparować.Przestudzone zemleć przez maszynkę, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko i zarobić ciasto.Z ciasta formować wałki ok. 3 cm. spłaszczyć je lekko i ciąć nożem ukośne kluski.Gotować we wrzącej osolonej wodzie
Kuchnia w opałachprzepisu. Boczniaki są tak przygotowane, aby skróciły czas przyrządzania potrawy, czyli gotowe od razu do spożycia po otwarciu. Odznaczają się miękkością, raczej nie wyczuwalnym zapachem i smakiem podobnym do pieczarek? Pomidory suszone w oleju sama często używam jako jeden ze składników sałatek, tym razem zaryzykowałam i dodałam je do krokietów. I nie żałuję! To był świetny pomysł. Dzięki czemu danie(...)otrzymać idealną konsystencję "naleśnikową" można dodać więcej mleka bądź mąki. Nakładać na bardzo mocno rozgrzaną patelnie teflonową po jednej kokilce masy. Smażyć z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia się ciasta. Składniki na farsz: - opakowanie boczniaków w zalewie naturalnej (370 g) Barmar - pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju (ok. 120 g) Barmar - 0,5 kg kapusty kiszonej - przyprawy: sól, pieprz
Zdrowie na języku :P(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak to rodzaj mięsa, które bardzo często wykorzystywane jest do wielu smacznych dań, przekąsem i sałatek. Tym razem postanowiłam na kurczaka w nieco
Przepiski.plKresowe kotlety ziemniaczane z twarogiem są super zamiennikiem dla mięsa na naszym talerzu. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne i mega sycące. Nadzienie oczywiście można zmienić na pieczarki, suszone pomidory, mięso czy szynkę z żółtym serem. Ogranicza was tylko wyobraźnia. Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się z bliskimi. Składniki na 4-6 porcji: 800 g ziemniaków 1 jajko(...)kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju. Twaróg wymieszać z zeszkloną cebulką, jednym jajkiem, szczyptą soli i pieprzem. Do ostygniętych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę. Wyrabiamy na dość kleiste ciasto. Formujemy placuszki, nakładamy farsz i przykrywamy drugim plackiem.Tak uformowane kotlety smażymy na gorącym oleju. Na koniec odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym i gotowe! Możemy z podać z sosem np. koperkowym
Dominacja smakuDanie węglowodanowe na każdą okazje. Zarówno codziennie jak i z okazji świąt, a święta już nadchodzą... 😄 Składniki na farsz: 0,6-0,7 kg grzybów (mogą być również pieczarki) 2 kg kiszonej kapusty 3 cebule tłuszcz do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Grzyby obieramy i drobniutko kroimy, następnie podsmażamy na patelni. Gdy grzyby będą już prawie gotowe(...)szkl. wody gazowanej szczypta soli tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśniki
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedługości), skleić końce i ułożyć szwem do dołu w lekko nasmarowanej formie. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia aż podwoi objętość-45-60 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni umieścić ciasto w piekarniku i natychmiast obniżyć temperaturę do 165 stopni. Piec około 30 minut, aż chlebek równomiernie się zrumieni. Sprawdzić czy upieczony i studzić na kratce co najmniej godzinę. Piekły ze mną(...)kuchni Majka Kalejdoskop kulinarny Margot Kuchnia Alicji Marianna Kuchenna Wiewióra Marta Co dziś zjem na śniadanie Monika Moni w kuchni Renata Forks’N’Canvas Art food Sara Pieczarka Mysia Wisła Zapach chleba . Artykuł Słodki chleb cynamonowy pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaprzyprawy: łyżeczka tymianku, pieprz * oliwa- do smarowania foremki Sos pomidorowy: * pomidory- 2 bardzo duże * czosnek- 1 ząbek * cukier trzcinowy- 1 łyżeczka * przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprz Dodatki: * brokuły * pieczarki * mozarella * pomidorki koktajlowe * szynka parmeńska * ser- (u mnie gouda) do posypania Zaczynamy od robienia sosu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, zmiksować i gotować, aż sos zgęstnieje (u mnie trwało(...)przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki i pieczemy 15-20 min. Pod koniec pieczenia posypujemy serem i pieczemy, aż się rozpuści. Smacznego! :) * ciasto z tej formy jest dosyć grube- ponad 1 cm, jeżeli zależy Wam na cieńszym spodzie, to należy użyć większej formy np. 26 cm i skrócić czas pieczenia, bo inaczej
Kraina Miodem Płynącaciasto jest zbyt twarde to dodajemy jeszcze kolejną) i zaczynamy wyrabiać. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Zostawiamy je w ciepłym miejscu aby trochę podrosło. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy na długi prostokąt o grubości 0,5cm. Na każdym prostokącie przy jednym brzegu kładziemy farsz, zwijamy w rulon, a boki(...)minut w 180 stopniach (w zależności od piekarnika może to być i 25 minut, jeśli paszteciki są rumiane to znaczy, że są upieczone). Składniki na farsz: paczka szpinaku 350g pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany pół lyżeczki bazyli pół łyżeczki oregano tłuszcz do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i obieramy, a następnie drobno kroimy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedomu. Wszyscy bardzo je lubią, bo dają duże możliwości w komponowaniu dodatków z którymi je zjemy. Podaję je na słono, na przykład jako ruskie krokiety , krokiety z pieczarkami czy naleśniki ze szpinakiem i fetą . Najczęściej jednak jadamy je na słodko, mąż z dodatkiem różnego rodzaju domowych dżemów, konfitur czy powideł. Moje dziewczyny uwielbiają(...)naleśniki Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła 3-4 łyżeczki kakao woda mineralna Wykonanie: Składniki ciasta, oprócz wody, miksujemy (choć najlepsze naleśniki wychodzą, gdy miesza się je ręcznie trzepaczką) i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy tyle wody
Kulinarne przygody Gatity