szklanki mąki pęczek natki pietruszki Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu warzywnego Przygotowanie: Posiekaną cebulę i starte na dużych oczkach, pieczarki wraz z posiekanym czosnkiem, dusimy na wolnym ogniu (plus masło). Po kwadransie, dorzucamy startą na dużych oczkach, kapustę, mięso mielone. Smażymy do miękkości kapusty, nadmiar płynu odparowujemy. Do smaku doprawiamy solą(...)mieszamy ze startym na dużych oczkach, serem. Naleśniki: Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy mleko i wodę, dokładnie łączymy, wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy (bez grudek). Natkę siekamy, dodajemy do ciasta naleśnikowego. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Na każdy naleśnik kładziemy farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu do pieczenia. Sos: Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, zasmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę
R'n'G Kitchenkostkę lub paseczki, cebulę i marchew obieramy i kroimy, cebulę w piórka a marchewkę w plasterki.W głębokim rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju, przekładamy mięso, marchewkę pokrojone w pół pasterki pieczarki, i cebulę, oprószamy solą,papryką, pieprzem i szczyptą chili , można vegetą jak ktoś lubi. Podsmażamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając.Następnie podlewamy szklanką bulionu oraz dodajemy cukinię(...)cukinia będzie all dente. Do miski wlewamy mleko dodajemy jajka, sól, i mąkę z ciecierzycy, dobrze mieszamy, odstawiamy na 5 minut do zgęstnienia.Patelnię smarujemy olejem i wlewamy porcję ciasta, smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Na talerz wykładamy duży placek na placek wykładamy porcję warzywno mięsną, następnie placek i znowu porcja warzywno mięsna. Taki placek również można polać
Sama słodycz i szczypta chilibyć z kostki 175 g mąki pszennej 3 łyżki mleka 1 żółtko sól , świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Cebulę obrałem , drobno posiekałem. Pora opłukałem i pokroiłem w cienkie krążki. Pieczarki umyłem i osuszyłem. Pokroiłem w cienkie plasterki. Warzywa wymieszałem i zeszkliłem na rozgrzanym maśle. Na oddzielnej patelni rozgrzałem 1 łyżkę oleju i usmażyłem mięso . Mięsną masę należy podczas smażenia rozdrabniałem(...)tworzyły się zbyt duże grudki. Usmażone mięso połączyłem z warzywami , doprawiłem solą i pieprzem oraz sosem Worcester , stopniowo dolewałem bulion. Z mąki , mleka , reszty oleju i odrobiny soli zagniotłem ciasto. Rozwałkowałem na oprószonej mąką stolnicy na kształt okręgu ( nieco większego od samej formy). Formę wysmarowałem tłuszczem i przełożyłem do niej mięsno-warzywną masę. Całość nakryłem ciastem , mocno docisnąłem jego krawędzie
R'n'G Kitchenpiekarniku ,do złocistego koloru -jakieś 20-30minut. Przygotowanie: Filety z dorsza ok.500g solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Robimy tradycyjne ciasto naleśnikowe, tylko ma być gęste jak śmietana. Ciasto z 2 jajek, plus oczywiście mąka, mleko, szczypta soli. Podsmażonego dorsza układamy w naczyniu , obok siebie. . Skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na 20--30minut, temp(...)PIECZARKI PIECZONE Przepis z tego bloga. http://www.fullforkahead. com/20 12/09/ 19/roa sted-m ushroo ms/ Składniki : 450 g pieczarek 2 łyżki kaparów posiekanych i opłukanych 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki masła pokrojonego na kawałki 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny ( zapomniałam dodać ) 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki 1/8 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Większe
w mojej kuchninadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat. Przepis podstawowy Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka(...)łyżka oleju rzepakowego szczypta soli szczypta cukru Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajko, dodaję sól, cukier, wlewam mleko, wodę oraz olej i całość mieszam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). 2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam równomiernie i smażę
Kulinarny Pamiętnikpieczarek cebula 10 igiełek świeżego rozmarynu pół łyżeczki mielonego kminku 150 ml wrzątku łyżka masła młotkowany pieprz sól olej Przygotowanie dania sugeruję rozpocząć od sosu pieczarkowego, by miał czas się przegryźć. Pieczarki rozdrobnić według uznania. Podsmażyć je na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Dodać do pieczarek. Zeszklić. Do pieczarek z cebulą dodać kminek(...)Odcedzić i odstawić do lekkiego ostudzenia. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub utłuc. Do ziemniaków dodać jajko i mąkę. Ilość mąki jest uzależniona od zawartości skrobi w ziemniakach. Szybko wyrobić ciasto. Podzielić je na 16 części i każdą uformować w placek grubości ok. 2 cm. Placki smażyć na palniku o średniej mocy na patelni suchej lub z dodatkiem oleju. Moskole podawać
Weekendy w domu i ogrodzieSama nie wiem czy nazwać to pasztetem z cukinii czy babka z cukinii? Nie wiem bo za równo na zimno jak i na ciepło jest obłędna
Niezły Młynek1 kg łopatki wieprzowej lub wołowej (można wybrać inny rodzaj wołowiny lub połączyć dwa rodzaje mięsa) 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego po 1 łyżeczka ostrej
Korniszonkibardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone itd. Sajgonki smażone zazwyczaj mają mniejsze rozmiary. Do zawijania farszu służy specjalne ciasto lub papier ryżowy. W Europie, szczególnie w Holandii i Belgii, sajgonki znane są pod nazwą loempia..Nazwa angielska „spring rolls” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa(...)Składniki: - papier ryżowy – 22 arkusze o śr. 22,5cm - pierś z indyka ok. 700g - 1 cebula - 1 – 2 marchewki - 1 sałata rzymska - 1 papryka czerwona - 250g pieczarek brunatnych (powinny być grzyby mun) - 100g makaronu ryżowego - puszka kiełków fasoli - 3 ząbki czosnku - kawałek (2 cm) świeżego imbiru - sos sojowy - sos ostrygowy - olej sezamowy - pieprz czarny świeżo mielony - olej
mojewypiekiinietylkobajek. Szczególnie smakował mi pasztet o smaku pomidorowym. Pasztet ten jest także produktem bezglutenowym. W paczce znalazł się także pakiet degustacyjny pasztetu Leppszy . Wśród smaków znalazłam: naturalny, z pieczarkami, z papryką i z pomidorami. Z tymi smakami spotkałam się już wcześniej, nie raz kupowałam już ten pasztet. Szkoda, że zabrakło pasztetu z indyka i z naturalnym chili - o którym dowiedziałam(...)Producent zapewnia o tym, że jest to całkowicie drobiowy pasztet bez dodatku składników wieprzowych, barwników i konserwantów. Całkiem niezły, zwłaszcza przy cenie, lekko przekraczającej 1 zł. Produkty firmy Brześć: Ciasto też długo nie mogło czekać. Zachęcały mnie dodatki: masło i rodzynki - brzmiało tak swojsko i domowo. Otworzyłam - ale zapach! Może się nie znam, ale ciasto jest naprawdę dobre. Szczególnie pierwszy
Pasja Smakuzanim pobiegłam po aparat, sezam był już przyjemnie złocisty i musiałam szybciutko zdjąć go z patelni, by się nie przypalił. Mam za to dla Was zdjęcie podprażanych do ciasta orzechów włoskich oraz płatków migdałowych. Kolory orzechów co prawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka(...)się do tego celu idealnie… Cóż, następnym razem już nie zapomnę. Olej widoczny na patelni, to pozostałość oleju z marynaty. Piersi wykładałam na patelnię bez kropli oleju. Smażenie pieczarek. Wszystko bez zarzutu. Pieczarki doskonale smażą się na dużej powierzchni, wówczas nie puszczają wody. Od teraz mam do tego ulubione naczynie:) Przygotowałam również ziemniaczane placuszki z kiełbasą i żółtym serem
Smaki Na Talerzuzanim pobiegłam po aparat, sezam był już przyjemnie złocisty i musiałam szybciutko zdjąć go z patelni, by się nie przypalił. Mam za to dla Was zdjęcie podprażanych do ciasta orzechów włoskich oraz płatków migdałowych. Kolory orzechów co prawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka(...)się do tego celu idealnie… Cóż, następnym razem już nie zapomnę. Olej widoczny na patelni, to pozostałość oleju z marynaty. Piersi wykładałam na patelnię bez kropli oleju. Smażenie pieczarek. Wszystko bez zarzutu. Pieczarki doskonale smażą się na dużej powierzchni, wówczas nie puszczają wody. Od teraz mam do tego ulubione naczynie:) Przygotowałam również ziemniaczane placuszki z kiełbasą i żółtym serem
Smaki Na Talerzuzależności na co mamy ochotę! Polecam inne nasze przepisy na wytrawne naleśniki: – naleśniki z parówką i serem – naleśniki pikantne z kurczakiem i warzywami – naleśniki z pieczarkami Składniki na 4-6 wiosennych naleśników z serem i nowalijkami: 1 szklanka mąki, ok. 1 szklanka wody gazowanej 1 jajko, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia 200 g – serek wiejski(...)doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy naleśniki zgodnie z przepisem: 1 jajko ubijamy z solą, dodajemy ok. 1 szklanki mąki, wlewamy stopniowo ok. 1 szklanki wody gazowanej, dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe trzepaczką, ciasto ma mieć gęstość kwaśnej śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni z obu stron. Na każdym naleśniku układamy liście sałaty, farsz z serka i warzyw, każdy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUszka są podstawą czerwonego barszczu, który stanowi jedną z 12 tradycyjnych wigilijnych potraw. Mamy całą gamę farszy, którymi możemy nadziać uszka – od kapusty z grzybami
PysiaGotuje.plczasu warto się wysilić. Zapewniam, że każdy, kto zje, to doceni. Ale przejdźmy do konkretów! Składniki 8 podudzi z kurczaka 30 dag mięsa mielonego (mieszanego lub drobiowego) 20 dag pieczarek pół cebuli łyżka masła 2 łyżki oliwy przyprawy: 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki suszonego oregano łyżeczka suszonego tymianku 2 ząbki czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta chilli sól i pieprz(...)rozpuszczamy masło, a następnie szklimy na nim posiekaną cebulę. Następnie dodajemy starte pieczarki, wszystko mieszamy i czekamy, aż pieczarki puszczą soki, a następnie ta woda odparuje. Dodajemy do nich także szczyptę soli oraz pieprzu, łyżeczkę oregano i majeranku. Podsmażone pieczarki przekładamy do miski i studzimy. Do przestudzonych pieczarek dodajemy mielone mięso i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą
Analiza SmakuCarbonara to jeden z moich ulubionych makaronów, jednak nie zawsze musimy przygotować go w takiej samej formie. Warto eksperymentować i wzbogacać danie nowymi składnikami. Tym razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!