Wybrałam dla Was 21 wytrawnych przystawek i przekąsek, które doskonale nadają się na Sylwestra. Znajdziecie tu pasty warzywne, które można podać z chipsami, tacosami lub warzywami. Smakowite prażone migdały, chipsy z jarmużu, czy mini tartinki. Większość z tych potraw można przygotować wcześniej, a gdy przyjdą goście podgrzać w piekarniku. Szczególnie chciałabym polecić chrupiące polędwiczki z kurczaka, daktyle w bekonie nadziewane(...)boczku i pulled pork, to potrawy, które są bardzo lubiane przez gości. Więcej pomysłów na potrawy sylwestrowe i karnawałowe znajdziecie tutaj . Mini tartinki z ciasta francuskiego Pa szteciki z pieczarkami Muffiny pizzowe Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy Babka ziemniaczana Chipsy z jarmużu Chorizo w cydrze Brukselka pieczona w bekonie Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Pasta
Codziennik KuchennyFinger food (z ang. żywność jedzona palcami) jak sama nazwa wskazuje jest to rodzaj dań jedzonych przy użyciu rąk. Są to przekąski, które zawsze goszczą na moim stole podczas wieczornych przyjęć, imprez. Często jednak wśród głównych składników znajdowały się wysokokaloryczne składniki tj. ser żółty, ser pleśniowy, majonez, jajka, ciasto francuskie, krakersiki, pieczywo pszenne itp. Z racji mojej aktualnej diety postanowiłam(...)chipsy z cukinii, które smakowały niebiańsko! (szczególnie w połączeniu z ostrymi sosami) W koreczkach zamiast sera i innych tłustych składników pojawiły się m.in. chlebek żytni, chuda szyneczka, ogórek i pieczarka marynowana, pomidorki koktajlowe oraz lekki ser feta. Dodatkowo przyrządziłam smaczne mini kanapeczki z łososiem, puszystym i lekkim serkiem- posypane pachnącym koperkiem. Dopełnieniem były sosy na bazie jogurtu naturalnego
Tradycyjna KuchniaFarsz: pomidory w oliwie, pieczarki, kukurydza, pieprz, sól, bazylia Pieczarki pokroiłam na drobno i podsmażyłam na oliwie z pomidorów. Doprawiłam solą, pieprzem oraz bazylią. Dobrze, aby pieczarki wypuściły jak najwięcej wody. Na koniec smażenia dodałam pokrojone pomidory i kukurydzę. Pozostawiłam do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1 cm, z którego powycinałam koła o wielkości(...)które uzupełniłam farszem pieczarkowym. Brzeg ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wszystko ostatecznie posypałam jeszcze odrobiną bazylii i wstawiłam do piekarnika na 15 min. w 180st. Świetnie sprawdzają się jako przekąska
bastalenapodczas dalekomorskiej podróży. Idealny do marynowania wołowiny i wieprzowiny, wspaniały jako dip do grillowanej piersi z kurczaka, do kanapek i zapiekanek z serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos. 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao- Sos sojowo-grzybowy TaoTao to tradycyjny chiński sos sojowy, wzbogacony o aromat grzybów. Świetnie nadaje się do podkreślenia smaku zup i sosów(...)papryczek chilli - rozkruszyć 3 papryczki pepperoni świeże - pokroić na krążki SKŁADNIKI: 500 g mięsa wołowego (gulaszowe) 1 opakowanie mrożonych warzyw (chińska mieszanka) 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g pieczarek 100 g grzybów mun TaoTao- Grzyby MUN TaoTao to suszone, pokarbowane grzyby o charakterystycznym szaro-czarnym kolorze. Są powszechnie używane w kuchni chińskiej, zwłaszcza w potrawach wegetariańskich. Są nazywane grzybami
ClauditteMissCookingUwielbiamy sałatkę śledziowo - ziemniaczaną, jest ona obok gyrosowej na naszym sałatkowym topie ;) Zwłaszcza w wersji leśnej - z własnoręcznie zebranych zamarynowanych prawdziwków i podgrzybków, z wyraźną
głodny alergikodrywana pizza stanie się nr. 1 na blogu w tym roku? Zobaczymy :-) Pewne jest to, że ta propozycja jest godna uwagi. Po pierwsze - świetnie wygląda, jest idealna na przekąskę imprezową. Po drugie - jest odchudzona, bo sera dajemy tutaj naprawdę niewiele w porównaniu do tradycyjnej pizzy. Po trzecie - jest naprawdę wygodna. Urywamy i zajadamy niczym pikantne bułeczki. Zachęceni? To do dzieła(...)Pozostałe składniki: salami - 20 cienkich plasterków żółty ser - ja dałam 20 dag, można dać mniej oregano suszone bazylia świeża na wierzch passata pomidorowa - około 3 łyżki do posmarowania ciasta pieczarki - kilka dużych, lub więcej małych (około 20 dag) tłuszcz do podsmażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy do całkowitego ich połączenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Poezja Smaków - blog kulinarnyZnana wszystkim włoska przekąska sprawdza się również idealnie jako danie na kolację bądź lunch! Wiem, wiem, Ameryki nie odkryłam, ale nadziwić się nie mogę, że tak dawno jej nie przygotowywałam! Prosta w przygotowaniu nawet dla kulinarnych amatorów ;) Grzanka posmarowana oliwą, z aromatycznym czosnkiem i najczęściej z salsą pomidorową. Pycha! Naczelny wraca z "treningu" (tak, zaczął grać w piłę z kolegami(...)więc należy mu się coś pożywnego ;) Postawiłam na wersję klasyczną, natomiast drugą grzankę posypałam mięsem mielonym. W trakcie przygotowywania zmieniłam zdanie i nie użyłam szynki krakowskiej, natomiast dodałam pieczarki. Składniki: 1/2 bagietki przekrojona na pół 100g mięsa mielonego (nie patrzcie na zdjęcie, chciałam, aby ładnie wyglądało ;p) 3 pieczarki 1/2 pomidora 4 plastry grillowanego bakłażana 1/2 małej cebuli
Kitchens AlphabetTarta z twarogiem i bazylią jest doskonała na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się na obiad czy lunch do pracy. Polecam! Składniki: ciasto - 150 g
Zainspirowana w kuchnisiekamy i oba składniki podsmażamy na łyżce oleju, aż woda całkowicie odparuje. Wszystkie zioła drobno siekamy, a kajzerkę odciskamy z mleka. Do miski przekładamy posiekane jajka i zioła, podsmażone pieczarki i kajzerkę. Dodajemy surowe jajka i bułkę tartą oraz majonez. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką na jednolitą masę. Masę na pasztet przekładamy(...)używam funkcji termoobieg, a ostatnie 20 - góra/dół, by pasztet miał chrupiącą skórkę. Po upieczeniu studzimy i bez problemu wyciągamy z foremki. Podajemy jako samodzielną przekąskę lub z chlebem
Zakręcony WidelecCiasto francuskie jest bardzo uniwersalne. Często gości w mojej kuchni, a przygotowuję je zarówno na słodko, jak i na słono. Dzisiaj wersja
To co kochamDzisiaj przedstawiamy pomysł na idealną wegańską przekąskę na imprezę, bądź po prostu na obiad w nieco innym wydaniu. Nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje. Nie pogardzą tym nawet mięsożercy, a to głównie za sprawą połączenia chrupiącego ciasta francuskiego, parówek sojowych oraz wegańskiego sera. Idealnie smakują z sałatką. Do dzieła! :) Wegańskie zawijasy z ciasta francuskiego Przepis(...)kupienia w Lidlu lub w Biedronce) - 2 parówki sojowe z chili z Polsoji - kawałek wegańskiego żółtego sera (u nas Violife do pizzy) - 2 ogórki konserwowe - 3-4 średnie pieczarki - 3-4 suszone pomidory Sałatka (porcja dla 2 osób) - 2-3 liście sałaty masłowej - duża garść rukoli - 1 pomidor - ćwiartka czerwonej papryki - 3-4 orzechy włoskie drobno posiekane - kiełki słonecznika - dressing
Bananowe Polecebuli dodać pokrojone namoczone suszone grzyby i razem jeszcze chwilkę smażyć. Ugotowaną kapustę odcedzić , poczekać do wystygnięcia. W maszynce do mielenia mięsa zemleć kapustę z usmażonymi suszonymi grzybami , pieczarkami i cebulą. Tak przygotowany farsz doprawić: solą i pieprzem , ewentualnie ulubionymi przyprawami. Z farszu odcisnąć nadmiar wody. Płaty ciasta francuskiego rozwinąć , na każdym ułożyć pionowy pasek z przygotowanego(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni C , aż paszteciki się lekko przyrumienią (około 15 minut). Takie paszteciki mogą być idealnym urozmaiceniem świątecznego stołu czy przekąską sylwestrową. Podane na gorąco z czerwonym barszczykiem z pewnością posmakują nie jednej osobie. Smacznego :-) paszteciki
Aromatyczne PodróżeRoladki z wkładką Tą przystawkę jadłam pierwszy rak rok temu przy okazji jakiejś rodzinnej imprezy. Od razu bardzo mi posmakowała i robię ją teraz dość często jako przekąskę. Jest to takie danie przy którym jest ogromna dowolność jeśli chodzi o "wkładkę" naprawdę pomysłów jest na to mnóstwo a przede wszystkim do środka można włożyć co się tylko chce(...)połowy i ja mam wymierzone już 40 plastrów wędliny na dwie tacki ale trzeba sobie samemu sprawdzić ile będzie potrzebnych. Zakupy: - 40 plastrów dużych wędliny - 5 jajek - szczypiorek - pieczarki marynowane - żelatyna ( na 2,5 litra wody) - 1 kostka rosołowa drobiowa - majonez - śmietana - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo. Szczypiorek i pieczarki marynowane ( tutaj ilość według uznania
Tanio smacznie i prostoSKŁADNIKI: Ciasto: 200g masła 400 g mąki ( lub więcej jeśli ciasto jest rzadkie ) 1 żółtko szczypta soli łyżka zimnej wody Z podanych składników szybko zagnieść ciasto
kolorowotorcikowoŚwięta to czas uroczy,niesamowity i przepełniony przeróżnymi smakołykami. W moim domu panuje taki zwyczaj,że najsmaczniejsze i najzdrowsze jest to co przygotuje się samemu
Kolorowa kuchnia ElkiTakie nieco oszukane leczo jadłam tej zimy u znajomych, pomimo że nie ma w nim odrobiny papryki, muszę przyznać że jest bardzo smaczne, zarówno składniki jak
Kuchenne aromatyZapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ponownie zdecydowaliśmy się z Dominikiem na dwie różne propozycje. I po raz kolejny podczas tego festiwalu kucharze udowodnili, że umieją przygotować wspaniałe dania wegetariańskie. Szef Kuchni zaskoczył wszystkich gości drobną przekąską podawaną tuż przed przystawką. Była ona podana wraz z balonami z helem i sprawiła wszystkim wiele radości! Niby wszyscy dorośli, ale gdy w zasięgu wzroku pojawia się hel, to wiadomo(...)laskowym, prosem i estragonem Bardzo smaczna wegetariańska propozycja! Chrupiąca, z mocnym orzechowym akcentem, sycąca. Nie brakowało mi tu mięsa ani przez chwilkę. 👉 Menu mięsne - Grasica cielęca na purée z pieczarki z palonym sianem, gruszką i jarmużem Mimo ogromnej miłości do pieczarek w tym zestawieniu nie powaliły mnie na kolana, natomiast na uwagę zasługuje grasica, której bałam się spróbować, ale zupełnie
Cooking MonsterTacos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Tak naprawdę powstają różne wersje tego dania w zależności od tego kto co lubi.W mojej domowej wersji znajdziemy
Bon appetit mon amieWYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 30 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 (wyszło 30 krokietów) Składniki na naleśniki: 90 0 g mąki
JejKuchniaWitam, dziś chciałabym przedstawić przepis na coś ekstra :-) Pyszne, chrupiące chlebki PIDE z rewelacyjnym farszem mięsnym. Idealne na obiad, do piwa, czy jako przekąska. Piekę dość często, bo jestem tym przepisem zachwycona i wszystkim bardzo smakuje. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: CIASTO: -4 szkl mąki pszennej -4 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżeczka soli -2 łyżki cukru -300ml ciepłej(...)Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. FARSZ: -1 kg mięsa (np szynka wieprzowa)-zmielić -1 papryka czerwona -pół słoiczka koncentratu pomidorowego -2 cebule -trochę oleju -250g pieczarek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, papryka słodka Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso, paprykę, pieczarki, pokrojony czosnek, koncentrat, i przyprawy. Wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokususzonych pomidorków koktajlowych Jarmuż do smaku i dekoracji :) PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć. Jeżeli trzeba to obrać. Sposób na obierani pieczarek znajdziesz u niesamowitej OlgiSmile ( klik ) i ( klik ). Umyte i osuszone pieczarki wysmarować od środka serkiem topionym, ułożyć ugotowany i obrany bób. Na górę przykryć plastrami sera. Na wierzch dodać pomidorki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Po wyjęciu(...)smakowe sprawiają, że Ser Morski MSM Mońki idealnie nadaje się do spożywania zarówno na zimno, jak i na gorąco - jako składnik wykwintnych dań oraz prostych kanapek. Na błyskawiczne przyrządzenie przekąsek pozwala forma sera i opakowanie, które można wielokrotnie otwierać i zamykać. Źródło: Klik Bób (znany również jako fasola fava) pochodzi z południowo-wschodniej Azji oraz północnej Afryki
ClauditteMissCookingcebule i kroimy w bardzo drobną kostkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i smażymy cebulę. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy pieczarki. Całość solimy i smażymy do momentu odparowania całej wody. Ugotowane jajka delikatnie obieramy ze skorupek. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i wałkujemy. Kroimy na piętnaście kwadratów tej samej wielkości. Nakładamy(...)stopni na jakieś 10-15 minut w zależności od ciasta. Obserwujemy kolor kieszonek. Wyjmujemy kiedy cisto się zarumieni. Danie najlepiej smakuje na ciepło, ale można też podawać jako zimne przekąski. Smacznego
Kolizje Smaków