Składniki (na 2 quesadille): 4 pszenne tortille 1/2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli 1 mała papryka czerwona 1 papryka żółta 10-15 dag sera żółtego Edam 1 pieczarka Przygotowanie: Składniki na farsz kroimy w drobną kostkę (mięso jak najdrobniej). Dobrze topiący się ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso smażymy na oleju - przyprawiamy chili (ewentualnie przyprawą(...)tortille stały się lekko chrupkie i dobrze zlepiły się z farszem. Można do tego celu wykorzystać patelnię grillową. Kroimy na trójkąty. Tak przyrządzone tortille doskonale nadają się jako przekąska na imprezę lub kolacja na ciepło. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Nadzienie można dowolnie komponować z ulubionych (lub akurat dostępnych) składników ;) Tak przyrządzone tortille doskonale smakują
Kuchnia po mojemuPyszny i zdrowy pomysł na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, czy kolację. My, z mężem uwielbiamy ryby, dlatego często goszczą na naszym stole. Nie tylko na obiad w postaci smażonego dorsza czy pieczonego morszczuka. Lubimy podjeść łososia w sałatce, na kanapce z cytrynką lub wędzoną makrelę w towarzystwie kiszonego ogórka. Carpaccio to danie, które zazwyczaj podaje się z surowego mięsa(...)wołowiny. Jednak doczekaliśmy się czasów, w których można podać carpaccio łososia, tuńczyka, czy dziczyznę i smakuje świetnie. Istnieje także carpaccio z buraków podanych z fetą, pieczarek z pomidorami. Mają wspólny mianownik - wszystkie smakują wyśmienicie. Wystarczy smaczne połączenie smaków, no i pomysł oczywiście:) Dziś miałam pomysł na smaczne łososiowe śniadanie dla męża i dla mnie:) Rozpieściłam nas carpaccio z łososia. Dzięki
Zasmakuj KuchniCześć! Ciekawe czy znajdzie się ktoś tu, kto nie jadł zapiekanek z budki... Jako dziecko gdy bywałam w "mieście", zawsze tata kupował mi jak dla
Pieprzyć z FantazjąKolejny przepis z serii 'pokrój i włóż do piekarnika'. Super prosty, smaczny i zdrowy posiłek. Fajna alternatywa dla zwykłej jajecznicy. Polecam wszystkim szukającym urozmaicenia codziennego
Pora na pora i pomidoraBruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą to szybka przekąska idealna na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na spotkaniu ze znajomymi, ale również możecie przygotować ją na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rozgrzanym oleju. Smażymy krótko z dwóch stron na wysokim ogniu – do momentu zrumienienia mięsa *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz przeciśnięty czosnek i wszystko smażymy na dużym ogniu aby nadmiar wody odparował. Następnie wrzucamy na patelnie odłożone wcześniej mięso *** *** Papryki kroimy w paseczki i dokładamy na patelnie. Wszystko razem(...)przykryciem przez około 15 minut *** *** Na końcu potrawę doprawiamy solą oraz pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: STROGONOW PRZEPIS TUTAJ FORSZMAK LUBELSKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! NAJLEPSZE PRZEPISY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Schab po bałkańsku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemdynia makaronowa. Odkryta przypadkiem na stałe zagościła w naszym jesiennym jadłospisie. W kolejnych latach na pewno będziemy do niej wracać. Propozycja dania z tym cudnym warzywem znajduje się tutaj . Przekąska, która stała się hitem I o którą moje dzieci bardzo często proszą. Może nie najzdrowsza, ale za to jaka pyszna. Ślimaki ziemniaczane zdecydowanie królowały w tym roku. Przepis znajduje się(...)Przepis znajdziecie tutaj. Najfajniesze babeczki Dzieci jednogłośnie i bezapelacyjnie za najfajniesze babeczki minionego roku uznały babeczki sowy :) Polecamy! Tortowo i wytrwanie czyli tort ziemniaczany z boczkiem i pieczarkami. Pychota i cudowny dodatek do obiadu, czy kolacji. U nas sprawdzał się też na zimno w czasie pikników, czy podczas grilla. Przepis znajdziecie tutaj. Świeta, święta i po świętach
Kolizje SmakówKlasyczna młoda kapusta zasmażana. Ja troszkę ja zmodyfikowałem dodatkami. Wyszło pysznie. Można podać solo albo z pieczywem. Pasuje do schabowego i innych mięs. Składniki 1 średnia
R'n'G KitchenSylwester lada dzień, prezentuję więc propozycję pysznej przekąski. :-) Pyszne, mięciutkie rożki z nadzieniem, z posmakiem sosu teriyaki zrobią furorę na każdej imprezie. Smakują dobrze na gorąco i na zimno. Podczas pieczenia rożki rozklejają się, uwidaczniając pyszne nadzienie. Przepis na to ciasto mam od kilku lat, nie zawodzi w żadnej sytuacji. Ciasto: 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej 200g masła(...)cukru-pudru 1 łyżeczka soli 50g drożdży 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 4 żółtka 1 całe jajko (+ zostawiamy białko do smarowania) Nadzienie: 250g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 200g pieczarek 1 duża cebula 6 łyżek sosu teriyaki od De Care 1. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez około
Szefowa kuchniEmpanadillas czyli hiszpańskie pierożki z wytrawnym nadzieniem to moja kolejna propozycja na hiszpańską przekąskę. Tradycyjnie ciasto do tych pierożków wyrabia się z masła, smalcu, wina i mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs(...)obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 posiekana cebula 4 posiekane pieczarki 1/2 posiekanej czerwonej papryki 2 łyżki oliwy 100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób) żółtko Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie
Smakowity Blog Kulinarnyłyżkę masła i podsmażamy na nim ziemniaki z marchewką *** *** Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę kapustę i smażymy wszystko razem przez około 1 minutę ciągle mieszając *** *** Dodajemy klopsiki oraz pieczarki, zalewamy bulionem mieszamy i zagotowujemy *** *** Potrawę gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając *** *** Po tym czasie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem(...)POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Swojski garnek z młodą kapustą i klopsikami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemsmażymy, aż puszczą sok *** *** Do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę sosu pomidorowego z pieczarkami, układamy dwie łyżki podsmażonego kurczaka i posypujemy garścią startego żółtego sera *** *** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony i układamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Jeżeli zostało nam trochę sosu pomidorowego, możemy go rozsmarować(...)ciepło posypane świeżymi lub suszonymi ziołami i polane sosem czosnkowym *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Naleśniki o smaku pizzy pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 O tej porze roku nie mamy do wyboru zbyt dużej gamy świeżych warzyw i owoców, a po świętach by
Quinoa Raz!pokroić w niewielkie cząstki. Cebulę obrać i posiekać drobno. Na maśle zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Wszystko razem przysmażyć. Uwaga: powinno się usmażyć, a nie udusić. Do kaszy dodać pieczarki z cebulą, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na końcu dodać posiekaną drobno natkę pietruszki i ser pokrojony w niewielką kostkę. Na naleśniki nakładać farsz i zwijać jak klasyczne krokiety(...)świetnie smakują z sosem grzybowym, pikantnym pomidorowym lub najzwyklejszym keczupem. Żółty ser świetnie zespala ziarenka kaszy, więc po przekrojeniu krokieta nie rozsypują się. Po przestudzeniu jest to bardzo smaczna przekąska, wystarczy tylko końcówkę krokieta owinąć serwetką papierową i nie potrzeba już widelca :) Przepis ten powstał specjalnie dla Gazety Lubuskiej , do jednego z papierowych jej wydań
Codzienna kuchnia niecodzienna