wiedziałam, które wybrać. Mięsne kulki są idealnie doprawione. Dodatek warzyw stanowi bardzo ważną sprawę, ponieważ staram się jak najwięcej "wciskać"je do dań codziennego menu. Beszamel przypieczony, chrupiący i złocisty oblepia kulki i warzywka, przez co danie jest smaczniejsze i aromatyczniejsze. Składniki: Mięsne kulki: mięso mielone wieprzowe ok. 700 gram jajko 1 szt. bułka tarta 3 łyżki(...)czosnek 2 ząbki cebula 1/2 szt. majeranek 1 łyżka pieprz ok. 1/3 łyżeczki Warzywa: marchew żółta 1 szt. marchew zwykła 1 szt. brokuł kilka różyczek strączki groszku 1 garść pieczarki 3 szt. olej do smażenia 3-4 łyżki Beszamel: masło 40 gram mąka 2 łyżki mleko 350 ml. czosnek 2 ząbki sól, pieprz do smaku ser żółty start
Kuchnia Paulettespomysł na obiad. Zdaję sobie sprawę, że parówki nie są może zbyt zdrowym i wartościowym produktem, ale nam to nie przeszkadza. W towarzystwie warzyw i żółtego sera, otulone domowymi, chrupiącymi naleśnikami pewnie jeszcze nie raz zagoszczą na naszym stole. Składniki podaję bardziej jako inspirację, niż szczegółowy przepis. Składniki na 6 sztuk: 6 naleśników (myślę, że każdy ma swój sprawdzony(...)będę się wdawała w szczegóły) 3 długie i cienkie parówki (ugotowane w wodzie) 3-4 ogórki konserwowe 0,5 dużej czerwonej papryki 1 nieduża cebula 2-3 duże pieczarki kilka plastrów żółtego sera Ogórki pokroić w długie słupki, podobnie paprykę i żółty ser. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w półplasterki. Na środku każdego naleśnika położyć pół parówki, kilka
Simply Foodtrzeba podsypywać mąką - rozwałkować ciasto na prostokąt, na blasze na papierze do pieczenia rozciągnąć na całą blachę 40x30 cm, posmarować przecierem pomidorowym, posypać oregano na oleju podsmażyć cebulę i pieczarki posypane kucharkiem, nadmiar płynu wylać, rozłożyć na cieście, posypać rozkruszoną suszoną papryczkę chilli piekarnik nagrzać do 240C, grzanie góra/dół, blaszkę ustawić na 2 poziomie i piec 13 minut(...)rozłożyc kawałki szynki serrano wymieszaną z ciut oliwą i skropioną cytryną, po zakończeniu pieczenia posypac startym serem, użyłam gouda przed podaniem rozłożyć na pizzy roszponkę i można zajadać smaczną, chrupiącą pizzę domową.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięświeżą siekaną natką polecają się na obiad Są ładnie kształtne dzięki pewnemu trikowi, ale o tym dalej, są pyszne! Takie roladki świetnie komponują się z grzybami, u mnie najczęściej pieczarki + lubczyk (wspaniałe połączenie!;), serkiem mascarpone z suszonymi pomidorami i wędliną. Do takiej wersji drobiu pasuje naprawdę wiele, więc puśćcie wodze fantazji i gotujcie! Koniecznie wypróbujcie i połączcie roladki(...)drobiem i owocami morza – polane roladki zyskają nowego oblicza! Gotowe roladki z kurczaka podaję z rozmaitymi rodzajami sałat, młodą kapustą , burakami tartymi, mizerią, koniecznie ziemniakami, tymi pieczonymi chrupiącymi , smażonymi, gotowanymi, ryżem ugotowanym na żółto – z kurkumą lub przyprawą curry i wymieszanym z przesmażoną na maśle posiekaną papryką czerwoną lub zielonym groszkiem (piękne kolory na talerzu!;) lub warzywami
Zasmakuj Kuchniniego goryczkę 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 3. Pieczarki kroimy na pół jeśli większe to na ćwiartki 4. Bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę, razem z pieczarkami przekładamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 15 min 5. Składniki na pesto miksujemy na pastę, jeśli jest za gęsta dolewamy oleju 6. Kiedy warzywa się(...)doprawiamy solą i pieprzem i trzymamy w cieple 7. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy jarmuż, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy ok 15 min aż stanie się chrupiący 8. Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy na suchej patelni 9. Łączymy warzywa z pesto, podajemy ze zgrillowanymy serem i świeżym awokado pokrojonym w plastry
Słodki Kompromistypu paluszek, 400 g cebuli, 600 g pieczarek, tłuszcz do smażenia - ja użyłam masło, Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, poddusić do miękkości na maśle, ze szczyptą cukru i soli. Pieczarki oczyścić (jeżeli są ładne, białe nie trzeba obierać) i podsmażyć na maśle. Połączyć z cebulą, razem chwilę poddusić. Doprawić solą i pierzem do smaku. Koniec paluszka z jednej strony odciąć(...)wgłębienie przez całą długość (nie robiąc dziury na wylot) - drewnianym trzonkiem łyżki czy tłuczka. Bułki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na parę minut - mają być ciepłe i chrupiące. Farsz pieczarkowy upchać w ciepłych bułkach
królestwo garówdługo, bo najpierw trzeba go zamarynować, potem udusić, a na końcu usmażyć. Ale warto ten czas poświęcić. Ma zupełnie inny smak niż jakikolwiek kurczak, którego dotąd jedliśmy. Rumiana lekko chrupiąca skórka, a mięso aż rozpływa się w ustach, jest bardzo delikatne. A smażone ziemniaki (uprzednio ugotowane), z którymi go podaliśmy dodały mu jeszcze rustykalnego i dzikiego charakteru. Jeżeli jesteście fanami(...)have. Potrzebujemy: 1 kurczaka (1-1,5 kg) 1 łyżkę mielonego jałowca 1 łyżkę soku z cytryny 100 g chudej wędliny (szynki lub polędwicy) 200 g pieczarek 1 duża cebula 3-4 ziarenka ziela angielskiego 3-4 kulki jałowca 3-4 kulki pieprzu czarnego 1 liść laurowy 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 łyżeczka posiekanego lubczyku sól
Marder&Marder Manufactureżółty 10 dag, kmin czarny Royal Brand - ile potrzeba ciasto francuskie rozwinąć i przenieść na blachę z papierem do pieczenia posmarować ciasto sosem ostrym pomidorowym, na sosie rozłożyć pokrojone pieczarki rozsypać pokrojoną cebulę, posypać do smaku kucharkiem, położyć cienkie parówki drobiowe przekrojone na połowę poukładać między parówkami przekrojone ogórki konserwowe, położyć cienkie pastry sera żółtego (użyłam morski), brzegi ciasta zawinąć(...)obsypać kminem czarnym piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, ciasto lekko wystudzić w chłodnym miejscu - pyszne, sycące ciasto francuskie z parówkami, z chrupiącym kminem czarnym można podać z sosami jakimi się lubi...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękroimy w mniejsze części. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojoną cebulę i pieczarkami. Przekładamy do miski.Ugotowanie ziemniaki wyjmujemy z garnka, przekładamy do miski z pieczarkami i cebulą i lekko blendujemy. Resztę można zmiażdżyć widelcem( ja pozostawiłam kilka kawałków ziemniaka ;)). Do purée dodajemy orzechy, solimy, pieprzymy i mieszamy.Nastawiamy piekarnik na 180'C.Na dno naczynia wykładamy purée, szpinak, następnie(...)plastry mozarelli i ugotowanego kurczaka, którego również przykrywamy mozarellą. Pieczemy przez ok. 15 minut. Na końcu zwiększamy temperaturę do 200'C i pieczemy przez 10minut. My uwielbiamy taką chrupiącą mozarellę ;)Dziś sprawdziłam ten przepis, a Naczelny zachwycał się orzechowym purée. W połączeniu ze szpinakiem i gotowanym kurczakiem dało to fajne, świąteczne (ale nie tylko) danie. Smacznego
Kitchens Alphabettaka mała reklama na wstępie ;) Lecz jako, że możemy być wedle Was nieobiektywni, polecamy wypróbowanie przepisu i sprawdzenie smaku na własnym podniebieniu :) Placek po węgiersku to po prostu chrupiący placek ziemniaczany (w wersji maxi) polany gulaszem, zazwyczaj podawany z kleksem z kwaśnej śmietany. Obiad bardzo pożywny, smaczny, może nie najlżejszy, ale zimową porą wręcz doskonały. Znakomicie syci i rozgrzewa :) Kiedy(...)pierwszy, szukałam przepisu idealnego na mięsny sosik, z pomocą przyszedł mi blog „W mojej kuchni. Gotuj z Aleex”. Przepis, który tam znalazłam zawierający prócz mięsa jeszcze pieczarki oraz cebulę i paprykę okazał się być strzałem w 10-tkę. Bardzo przypadł nam do gustu i od tej pory za każdym razem z niego korzystamy (czasem zmieniamy tylko proporcje składników i „dorzucamy
MyCookBook.plSzaszłyki niezbędny punkt grillowania. Smakują wybornie po nocy spędzonej w miodowej marynacie, bardzo ładnie się rumienią, tworząc chrupiącą skórkę. Z podanych składników otrzymamy około 10 szaszłyków, parę „szaszłyków” przygotowałam w formie „sakiewek”. Podczas grilla nie zabrakło również, kiełbasek delikatnie naciętych, które po upieczeniu tworzą ładną kratkę, był również chłodnik , sałatka z zupek chińskich , no i pieczywo posmarowane masełkiem(...)upieczone na grillu świetnie smakuje. Był również słodki punkt grillowania ;) ciasto kruche z rabarbarem . SKŁADNIKI: SZASZŁYKI pierś z kurczaka 3 – 4 ziemniaki cebula lub małe cebulki pieczarki patyczki MARYNATA łyżka miodu sok z cytryny 3 łyżki oleju łyżeczka papryki słodkiej przyprawa do grilla sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pierś kurczaka, umyć i pokroić w kostkę Składniki marynaty dokładnie wymieszać
RAROSSAPlacki ziemniaczane - całkiem inne bo z ugotowanych ziemniaków. Robi się je naprawdę szybko. Fajny sposób na wykorzystanie ich resztek np. z poprzedniego dnia. Mięciutkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Przepyszny dodatek do sosów, gulaszy itp. SKŁADNIKI: (na 7-8 placuszków czyli ok 3 porcje) 1/2 kg ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia) 1 jajko(...)mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mleka sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna Można zrobić również ich bogatą wersję - dodać do nich pokrojone warzywa (pieczarki, paprykę, cebulę) lub np szynkę i ser żółty
Kto ugości moich gości?Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś przedstawiam Wam świetny pomysł na obiad w wersji wegetariańskiej. Są to przepyszne kotlety z kaszy jęczmiennej z dodatkiem pieczarek, cukinii oraz papryki. To fajna propozycja dla osób które nie jedzą mięsa ale również dla tych, którym znudziło się ciągłe jedzenie kotletów mięsnych. Bardzo nam posmakowały(...)Marzenki , której bardzo dziękuję za tak wspaniały przepis. Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami, które wyglądają bardzo ciekawie i smakują rewelacyjnie. Na wierzchu mają chrupiącą skórkę a w środku są miękkie. Dodatkowo zrobiłam surówkę z sałaty lodowej. Polecam. Post Kotlety z kaszy jęczmiennej z pieczonymi ziemniaczkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeGraham. W 100g jest ok. 264 kcal, przy czym jedna kromka waży średnio 23 gramy. Pierwsza propozycja to GRZANKI Z POLĘDWICĄ Z KURCZAKA Pieczywo opiekam w tosterze, aż będzie chrupiące. Następnie posypuję ziołami prowansalskimi i papryką słodką mieloną. Dzięki temu chleb nabiera wyrazistego smaku, niczym ten z grilla. Na wierzch kładę plasterek polędwicy z kurczaka. Dzisiaj jednak zabrakło(...)pomidory i ogórki kiszone. Także polecam ten dodatek. Takie dwie grzanki mają ok. 145 kcal. (polędwica = 2x 20kcal, chleb = 2x 60 kcal + dodatki)Drugą propozycją są TOSTY (SANDWICH) Z PIECZARKAMI, POLĘDWICĄ Z KURCZAKA ORAZ MOZZARELLĄ. Chleb jest taki sam jak w przypadku grzanek, jednak tutaj działam inaczej. Tworzę tosta (kanapkę) z polędwicy z kurczaka (jak w grzankach), plasterkiem mozzarelli
All My Fit Lifezamówiliśmy nie kryłam zdziwienia, że tyle można zjeść na jeden raz – ledwo mieściło się to wszystko na talerzu. Najmilej wspominam bagietkę na ciepło, taką mięciutką i chrupiącą zarazem:) Niestety, lokal od jakiegoś czasu zrezygnował z oferty śniadaniowej, bazując głównie na burgerach. I choć w takich porannych godzinach bywaliśmy tam dość rzadko, fajnie było z takiej „furtki zapasowej(...)dowolnie, wg swoich preferencji. U mnie na dwie porcje: 4 kromki chleba tostowego 2 jajka 4-6 cienkich kiełbasek (u nas tzw piwoszki) kilka pomidorków koktajlowych kilka małych białych pieczarek kilka plasterków cienkiego boczku (u mnie surowy) 1/3-1/2 puszki białej fasolki w pomidorowym sosie masło sól, pieprz Na suchej, rozgrzanej patelni grillowej rumienimy boczek. Pieczarki rumienimy na osobnej patelni
Smaki Na Talerzuurodziny byłam trochę sceptyczna tym bardziej ,że nie można jej w całości spróbować zanim poda się ją na stół.Ale wiecie co? Była rewelacyjna,świetne połączenie smaków,do tego chrupiące nachosy ,sos chociaż jest tylko na górze to idealnie mieszał się z całością- Gorąco polecam bo nie dość ,ze świetnie prezentuje się na stole to jeszcze jest pyszna Składniki(...)cebula pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 czubata łyżeczka oregano 1 czubata łyżeczka bazylii szczypta pieprzu chilli cayenne 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku 300g pieczarek 5 pomidorów pół główki sałaty lodowej (lub pół główki małej kapusty pekińskiej) 1 puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli 120 g żółtego sera 3 czubate łyżki majonezu
Swojskie jedzonkoposzukiwaniu pomysłów. Jednym z pyszniejszych, było jesienne kaszotto , zainspirowane znalezionymi propozycjami i sezonowymi smakami. Tym razem po kuchni unosił się słodki zapach papryki i , a to za sprawą cudownych, chrupiących i niezwykle aromatycznych placuszków zrobionych właśnie z kaszy gryczanej! Porządna porcja zimowego ciepła i aromatów na talerzu wspaniale wypełni głodne brzuchy, malując uśmiech na twarzy zjadacza ;) Proste, sycące(...)szukacie pomysłu na niecodzienną potrawę z kaszy gryczanej, to bardzo dobrze trafiliście! :D Możecie podawać je same lub z sosem pomidorowym albo innymi pysznymi dodatkami, jak mięso, gulasz czy pieczarki. Rozsmakujcie się w kaszy gryczanej i jej wspaniałych właściwościach ;) Rozmarynowe placuszki z kaszy gryczanej Potrzebujesz: 3/4 szklanki suchej kaszy gryczanej 1/2 papryki 1/2 średniej cebuli 2 łyżki szczypiorku lub dymki
Kuchnia w Słońcu Skąpanaksiążce możemy spróbować swoich sił w kuchni i sporządzić wybrane dania. Wybór przepisów jest naprawdę ogromny. Począwszy od smoothie, duszonej fasolki, poprzez uszka z pieczonymi pomidorami, wietnamską sałatkę z chrupiącym boczkiem, minibabeczki z wołowiną i bekonem i paszteciki z wieprzowiną, jabłkiem i pistacjami aż po francuskie babeczki z malinami, bezowe całuski i tort czekoladowy. Poszukujecie doskonałego przepisu na pyszne danie(...)stylu” znajdziecie wiele pysznych różności. Jeśli pragniecie skosztować czegoś bardziej wyszukanego to może skusicie się na wołowinę curry w stylu retro, pizzę z salsą verde lub cannelloni z kurczakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi. A może marzy wam się pyszny deser? Co powiecie na tartę rabarbarową, lody z truskawkami lub florentynki migdałowo-wiśniowe? W tej książce każdy znajdzie dla siebie coś
Tetiisheri