dziesięć razy, ale za każdym razem brak pomysłu na danie z jego użyciem. Stwierdziłam, że trzeba w końcu przestać go unikać... Tak więc wzięłam w ręce nasze tytułowe pesto i zaczęłam analizować co z tego ugotować. Oczywiście bez żadnej koncepcji na to i przepisu, po prostu poszłam na żywioł. Muszę wam powiedzieć, że robiąc i jedząc pierwszy raz danie(...)życiu!!! A tak się bałam tego maleńkiego słoiczka z zieloną, cudownie zaskakującą zawartością... Tak więc zabiorę was w krainę bazylii, czosnku i zielonych oliwek. Ruszajmy... Makaron z zielonym pesto i grillowanym kurczakiem... SKŁADNIKI: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 słoiczek zielonego pesto - 3-4 łyżki śmietany 18% - 1 opakowanie zielonych oliwek - 1 słoiczek suszonych pomidorów
Zainspiruj się kuchniąpatelni ;-) Zapiekany bakłażan i cukinia z czerwonym pesto składniki; 2 średnie cukinie 2 bakłażany 2-3 kulki mozzarelli tarty parmezan oliwa do smażenia sól, pieprz składniki na pesto: 1,5 słoika suszonych pomidorów świeża bazylia ( ja używam połowę takiej z doniczki) 1-2 łyżek kaparów 0, 5 ząbka czosnku sól, pieprz 2 łyżki orzeszków pinii wykonanie: Wszystkie(...)składniki na pesto miksujemy ze sobą na gładka masę. Doprawiamy do smaku i odstawiamy. warzywa myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na plastry szerokości około 1,5 cm. Bakłażana możemy lekko posolić i odstawić na 30 minut by puścił sok i w ten sposób pozbędziemy się goryczki. Tak samo możemy postąpić z cukinią by pozbyć się nadmiaru wody
Przysmaki Karolkiplasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej) 1 pęczek zielonych szparagów pieprz, sól bazylia, oregano 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę oliwa z oliwek 4 łyżki zielonego pesto (kupionego lub z tego przepisu ) 3-4 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Jeśli chcemy zrobić samemu Pesto rozpoczynamy pracę od jego wykonania. Piersi kurczaka myjemy oraz oczyszczamy. Kroimy(...)kawałki. Wkładamy na sitko do gotowania na parze szparagi i gotujemy przez około 5-6 minut, aż szparagi zmiękną. Przelewamy szparagi zimną wodą. Do usmażonego mięsa dodajemy śmietanę oraz Pesto. Sos dokładnie mieszamy, dodajemy szparagi i po zagotowaniu odstawiamy z ognia. Podajemy od razu z ziemniakami lub bagietką
Mania GotowaniaPASTA Z PESTO I KREWETKAMI Kochani zapraszam Was na pyszne spaghetti przywiezione prosto z Asyżu, najdłuższe jakie jadłam, nie mieściło mi się w żadnej szafce;-), z dodatkiem pesto ze świeżej bazylii, oliwy z oliwek i orzechów brazylijskich, podane z krewetkami w sosie limonkowym. Pychota ! Składniki: - krewetki opakowanie - orzechy brazylijskie miseczka jak poniżej na zdjęciu - bazylia świeża(...)zalewamy sokiem z limonki, smażymy całość dość krótko krewetki mają być jędrne, a nie gumowate. Solimy dodajemy pieprz cytrynowy. Jak sos na patelni troszkę odparuje, krewetki łączymy z 1/3 pesto. Resztę pesto mieszamy z ugotowanym makaronem. Podajemy udekorowane bazylią! Smacznego! Pozdrawiam cieplutko! Smacznego
SMYKWKUCHNIDzień dobry! Przy okazji wpisu z recenzją książki "Miłość jest jak toskański deser" widzieliście makaron z pesto, dzisiaj postanowiłam pokazać Wam ten przepis. Makaron z pesto to jeden z prostszych przepisów na makaronowe dania. Składniki blendujesz na jednolitą masę, gotujesz makaron, łączysz i gotowe. W ciągu kilkunastu minut przygotujesz szybki i bardzo smaczny obiad. Ja zdecydowałam
Pora coś zjeśćlodowa pomidorki koktajlowe zielony ogórek 2 piersi z kurczaka (nieduże, ogólnie 1 pierś na 1 osobę) pesto (ja wykorzystałam kupne, w tej chwili w Lidlu można znaleźć cudowne pesto w małych plastikowych kubeczkach, wzięłam 2) Obtaczamy piersi w pesto (1 kubeczek) tak aby było całe pokryte cudowną zieloną masą. Kładziemy na suchą, podgrzaną patelnię teflonową(...)jeżeli od razu ją pokroimy problem flaka zamiast pysznego mięsa do nas powróci). Po 3-5 min kroimy w paski i kładziemy na naszej sałacie. Całość polewamy drugim kubeczkiem pesto. Pyszne
Brzuszki Łakomczuszkigustu. Pierwotnie planowałam dodać jeszcze inne składniki, ale pesto wyszło tak pyszne, że zostało samotnym królem tego dania. SKŁADNIKI (na 2-3 porcje) 200 gram makaronu pappardelle pesto świeżo mielony pieprz parmezan oliwa z oliwek extra virgin WYKONANIE Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie ugotowany al dente odcedzamy go (odlewając na wszelki(...)wypadek do szklanki 2 łyżki do rozcieńczenia sosu). Makaron zostaje w garnku, w którym był gotowany. Do makaronu dodajemy pesto, przykrywamy garnek i potrząsamy, tak by pesto pokryło dokładnie makaron. Przekładamy makaron na talerze. Każdą porcję skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem
OstryKęsśrednie białe cukrowe cebule 3 łyżeczki kurkumy łyżeczka pokrojonej trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach (utłuczonych w moździerzu) sól łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia 1 czubata łyżeczka masła Pesto z oregano: pęk świeżego oregano 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku garść orzeszków piniowych sól Grzanki 3 kawałki bagietki (pokrojonej poprzecznie, tak by powstały jak najdłuższe(...)kawałki) duży ząbek czosnku garść startej goudy oliwa z oliwek WYKONANIE Pesto: do malaksera wrzucamy liście oregano, orzeszki i wlewamy oliwę. Rozdrabniamy a następnie doprawiamy do smaku solą. Zupa: cebulę kroimy w kostkę. Imbir obieramy przy pomocy łyżeczki i kroimy w plastry. Czosnek kroimy w plasterki. Wszystko smażymy w garnku na oleju rzepakowym i maśle. Posypujemy solą, kurkumą, zmielonymi
OstryKęsposiłek, który da nam siłę i energię na resztę dnia. No i jest taaaki dobry :) Tak, tak, wiem, powtarzam się, ale smak dzisiejszego obiadu przebił moje najśmielsze oczekiwania. Takie pesto robiłam sama po raz pierwszy. Wiedziałam, że mnie będzie smakować, bo w pesto zakochałam się już dawno temu. Zależało mi jednak na tym, by przekonać do niego(...)trochę się o to obawiałam. Na szczęście danie obroniło się samo i przekonywać wcale nie musiałam. Przed nami jeszcze wiele smaków do wypróbowania, ale dziś zapraszam na wyśmienite... Pesto szpinakowe z razowym makaronem oraz grillowaną piersią z kurczaka porcja dla 2 osób Potrzebujemy: ok. 200-250 g świeżego szpinaku garść migdałów (ok. 30 g) 2 łyżki oliwy z oliwek
Ratunku obiadPesto to bardzo wdzięczny sos. A to dlatego, że możemy przygotować go z różnych produktów, odbiegając od klasycznego pesto na bazie bazylii i orzeszków piniowych. Zamiast orzeszków pinii warto użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni. Bazylię zastąpić możemy niemalże każdą zieleniną, np szpinakiem, rukolą, zieloną pietruszką, a nawet liśćmi rzodkiewki. Składniki: 1,5 szklanki liści szpinaku(...)opłukać, osuszyć. Migdały uprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać. Liście szpinaku i bazylii przesypać do naczynia, dodać uprażone migdały i ząbki czosnku. Całość rozdrabniać blenderem, dolewając stopniowo oliwę. Gotowe pesto można delikatnie posolić solą morską, aczkolwiek nie jest to koniecznie potrzebne. Pesto podawać do spaghetti lub do pieczywa. Smacznego
kolorowotorcikowojednak pesto, które powstało na bazie prażonych płatków migdałów i ziaren słonecznika robi to całą robotę. Jestem pewna, że Wam zasmakuje! Sałatka z jajem poche, tuńczykiem i pesto migdałowo-słonecznikowym Składniki na dwie porcje: - 3 duże garści roszponki - 3 liście sałaty masłowej porwane na kawałki - 8 pomidorków cherry - puszka tuńczyka w zalewie własnej - 2 jaja(...)koszulce - kilka orzechów włoskich - garść kaparów Pesto migdałowo-słonecznikowe: - garść prażonych migdałów - garśc prażonych ziaren słonecznika - 150ml oliwy z oliwek extra virgine delicate - ząbek czosnku - łyżka miodu - sok z 1/3 cytryny - sól, pieprz świeżo mielony Płatki migdałów i ziarna słonecznika prażymy na patelni. Czosnek siekamy, wrzucamy do blendera z pieprzem i solą, dorzucamy płatki i ziarna - blendujemy. Później
Sajkofanka smakuPonad to danie proste i właśnie dlatego tak smaczne. Makaron z pesto z rukoli i łososiem składniki: dla 3 osób ulubiony makaron 3 filety z łososia skladniki na pesto: 2 spore garście rukoli 0,5 ząbka czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek sok z połowy cytryny 2 łyżki orzechów laskowych sól, pieprz wykonanie: Makaron gotujemy al dente(...)osolonej wodzie. W tym czasie przyrządzamy pesto. Umytą i osuszoną rukolę wraz z orzechami, oliwą, czosnkiem miksujemy na jednolita masę. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy i jeszcze gorący łączymy z pesto. Nakładamy na talerz. Pod koniec gotowania makaronu przygotowujemy łososia. Doprawiamy go delikatnie solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni
Przysmaki KarolkiZapraszam na przepyszne pesto z kurczakiem Najpierw pesto : Pesto: Listki bazyli 2-3 zabki czosnku 2-3 lyzki parmezanu 2-3 orzechy sol, pieprz ok 150-200 ml oliwy z oliwek Wykonanie: Bledujemy - do polaczenia wszystkich skladnikow. Usmazyc na patelni piersi z kurczaka - doprawic sola, pieprzem I papryką Do tego salatka z por, kiszonych ogorkow(...)malej papryki Ugotowac makaron - wymieszac z pesto , dodac pokrojonego kurczaka, posypac swiezym parmezanem I obiad gotowy w 20 min Smacznego
Smaki EdytyZapraszam na pesto z grillowana papryka I pieczonym kurczakiem. Juz dawno zakochalam sie w pesto, dla mnie to smak absolutnie niebianski- dlatego staram sie "urozmaicac" je roznymi dodatkami. Dzisiaj czas na papryke. Skladniki: Palki kurczaka sol, pieprz, papryka, tymianek, oliwa z oliwek. Wykonanie: Umyte palki nacieramy przyprawami, skrapiamy oliwka- idealnie jest wlozyc na godzine do lodowki. Kurczak idealnie(...)grilujemy. Gdy papryka na czarne "plamy" oznacza ze jest gotowa. Wkladamy do polmiska, przykrywamy folia na ok 15 min- skorka wtedy latwiej odchodzi. Kroimy w wieksza kostke. Pesto: Listki bazyli 2-3 zabki czosnku 2-3 lyzki parmezanu 2-3 orzechy sol, pieprz ok 150-200 ml oliwy z oliwek Wykonanie: Bledujemy - do polaczenia wszystkich skladnikow. Wstawiamy
Smaki Edytyposiłek? Lekka przesada. Pomyślałam, że skoro pesto można zrobić z bazylii, natki pietruszki, to dlaczego nie ze sałaty? I tak powstała moja wariacja na temat tego słynnego sosu. PESTO Z SAŁATY. na słoiczek 200 g 1/2 główki wielkiej sałaty (ok. 400g) 1/2 szklanki obranych pistacji 2 ząbki czosnku pieprz oliwa z oliwek Sałatę drę na małe kawałki, wkładam(...)zgniatam i wrzucam do sałaty wraz z pistacjami.Nie solę, orzechy są słone same w sobie. Dodaję świeżo mielonego pieprzu, wlewam trochę oliwy. Zaczynam miksować blenderem, dolewając tyle oliwy, aby pesto zmiksowało się na pastę i by nie było suche. Pesto musi mieć dużo oliwy z oliwek, wtedy jest smaczniejsze. Powstały sos podałam z pełnoziarnistym makaronem. Przechowuję
W kuchni Karmel-itki