pesto z cieciorką, o którym wcześniej pisałam. Mniammm, ale się najadłam:) Składniki: szpinakowe pesto ( tu przepis) 130 g cieciorki (waga przed ugotowaniem) Przygotowanie: Ciecierzycę namocz minimum przez 12 h. Wymień wodę i gotuj przez godzinę Podawaj z ciepłym sosem pesto Smacznego
pyszne zdrowościłyżki oleju z cytryną i bazylią Sól Pieprz świeżo mielony z młynka 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 300 g szpinaku 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 2 łyżki pesto z bazylią 200 g makaronu razowego spaghetti Filet z kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem lubczyka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz(...)nasiąknęło marynatą. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, podsmażamy. Następnie dokładamy szpinak ( u mnie mrożony), dusimy pod przykryciem. Pod koniec kiedy szpinak ładnie połączy się z mięsem dodajemy pesto z bazylii, pokrojony w kosteczkę ser feta, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy wydaje się nam, że mięso może być zbyt suche
VioletoweKucharzeniesłonecznikiem do blendera miksujemy na najwyższych obrotach, aż powstanie coś na kształt pesto ;) przyprawiamy makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i od razu (gorące) wrzucamy do pesto mieszamy, aż pesto oblepi makaron SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżce oleju rzepakowego /wstawiamy na noc do lodówki/) garść niskowęglowodanowego makaronu spaghetti około 300-400g brokułów (ja użyłam mrożonych) około 5 suszonych pomidorów w oleju i ziołach łyżka pesto z bazylią i pomidorami KOTÁNYI (w proszku) Sposób przygotowania: Tofu wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię i smażymy raz po raz mieszając aż zrumieni się z każdej ze stron(...)osolonej wodzie, aż się rozmrożą, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnie, mieszamy makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodajemy do pozostałych składników, wraz z pesto, mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut, aż pesto oblepi makaron SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzielone i jadalne można przerobić na pesto czyli zielony sos do makaronu w stylu włoskim lub pastę do kanapek. Tym razem pod młotek wzięłam młode listki rzodkiewki. Pesto jest lekko ostrawe i pyszne, ja używam do smarowania pieczywa ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem, popróbujcie. Pesto z rzodkiewki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepomidorków i wyszła smakowita uczta dla całej rodzinki. składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 mała sałata lodowa 300 g pomidorków cherry 300 g sera w plasterkach z czerwonym pesto sól prowansalska olej rydzowy do skropienia przyprawa do sałatek-młynek Prymat Pierś kurczaka pokroić w paski i oprószyć solą prowansalską. Patelnię grillową skropić olejem i dobrze rozgrzać, ugrillować mięsko(...)Dodać do sałaty i sera. Wszystko wymieszać. Skropić olejem rydzowym oraz oprószyć przyprawą do sałatek i jeszcze raz wymieszać. Ser, który użyłam do sałatki to ser Gouda Czerwone Pesto z firmy Euroser
Monia miesza i gotujeNaleśniki z pesto Składniki: 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 jajka 0,5 kubka wody Plastry sera żółtego Sos pesto Papryka ostra Wyrabiamy ciasto jak na zwykłe naleśniki. Podsmażamy na patelni. Podczas smażenia układamy na połowie naleśnika ser, sos pesto i posypujemy ostrą papryką. Składamy na pół i podsmażamy z obu stron. I gotowe
upichconaDziś chciałam zaproponować przepis na Pesto z dodatkiem świeżego szpinaku, ziaren słonecznika oraz dyni. Wychodzi rewelacyjnie :) Potrzebować będziemy: - ok.30 listków ze świeżej bazylii - 3 ząbków czosnku - dużej garści startego sera Parmezan, Grana Padano lub Dojrzewającego Starego Olędera - dużej garści słonecznika i pestek z dyni - oliwy extra virgin (ok. 70-100 ml) - soli i pieprzu - 3 garście świeżego szpinaku
upichconanadzieję, że namiastką będzie domowe pesto. Możecie go użyć klasycznie do makaronu, ale sprawdzi się w mniej znanych kombinacjach - do sałatek, kanapek czy mięs. Do przygotowania pesto potrzebujemy: - garść świeżej rukoli - kawałek parmezanu - odrobina płatków migdałów - oliwa z oliwek - sól i pieprz do smaku Umytą rukolę (najlepiej pokrojoną, bo usprawni to cały proces), płatki migdałowe i przyprawy umieśccie(...)otrzymanej zielonej pasty. Całość raz jeszcze utrzyjcie do otrzymania w miarę jednolitej konsystencji - możliwe, że będziecie musieli dodać więcej oliwy. I nie oszukujmy się, takiej gładkiej konsystencji jak w pesto ze słoika raczej nie otrzymamy, ale domowy wyrób ma swoje dobre strony
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: 12 g świeżych drożdży 320 g mąki pszennej typ 550 200 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki miodu 5 łyżek oliwy z oliwek Dodatkowo: 3 łyżki pesto pietruszkowo-cytrynowego kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół kilka zblanszowanych różyczek brokułów przekrojonych na pół łyżka ziół do pizzy Do miski włożyć pokruszone drożdże. Wlać około pół szklanki letniej(...)pieczenia i delikatnie posypać mąką. Na blaszkę położyć wyrośnięte ciasto. Dłonie obficie zwilżyć oliwą z oliwek, a następnie palcami rozpychać ciasto w kierunku brzegów blachy, tworząc prostokąt. Ciasto posmarować pesto, wyłożyć pomidorki i brokuły, lekko dociskając. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie ciasto posypać ziołami do pizzy. Focaccię włożyć do rozgrzanego
Czerwień i błękitjuż chyba wiecie wszelakie smarowidła to moje ulubione śniadanie. Pesto może być nie tylko smarowidłem ale i pysznym daniem w połączeniu z makaronem czy ryżem a nawet kaszą, doskonale sprawdzi się z komosą ryżową zwaną quinoą czy ziarnami amarantusa. Próbujcie(...)dajcie znać jak smakowało. Czemu podwójnie bazyliowe ? użyłam do niego bazylii zwykłej i tajskiej. Bazylia tajska jest delikatniejsza w smaku ale podnosi walory smakowe wielu potraw. Zachęcam do zrobienia pesto. Pesto podwójnie bazyliowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedanie sobie wymyśliłam mając nadmiar sałaty . Makaron szybko się przygotowuje bo nie trzeba go gotować tylko sparzyć a do tego pesto z sałaty, orzeszki piniowe i obiad gotowy. Pesto robię już praktycznie ze wszystkich jadalnych zielonych liści, niewiele dodatków i pyszne smarowidło albo dodatek do makaronu gotowy. Zapraszam i polecam gorąco. Tagliolini al nero di sepia z pesto z sałaty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNajlepiej tłuc przez folię spożywczą – na desce ułożyć folię, na niej mięso, z wierzchu przykryć folią. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w paski. Każdy płat mięsa smarować łyżką pesto, na nim układać po 2 fileciki anchois, 6 kaparów, pomidory. Oprószyć mieszanką przypraw i świeżo zmielonym pieprzem. Boki zrazów z dwóch stron zawinąć do środka (około(...)stopni na około godzinę, aż zrazy będą miękkie. Po około 40 minutach zajrzeć, w razie potrzeby dolać bulionu lub wody. Podawać z kuskusem. *może być pesto z czosnku niedźwiedziego lub z bazylii ** mieszanka przypraw Kamis, Do zrazów polecam Gewürztraminer halbtrocken Rappenhof (w ZADNYM WYPADKU CZERWONE WINO). Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron, znanego
królestwo garówosuszamy. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem. Dodajemy pestki słonecznika, miksujemy i dodajemy stopniowo oliwę. Gdy powstanie gładka masa doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Pesto idealnie nadaje się jako sos do makaronów jak i również jako smarowidło do chleba
Domowy Smak JedzeniaByły już rozmaite propozycje na zielone pesto, dzisiaj przełamujemy ten ciąg i będzie pesto czerwone. Przygotowane z pieczonej papryki i orzechów włoskich w połączeniu z makaronem i odrobiną serka mascarpone daje niezwykle sympatyczny, delikatny smak. Przypadł do gustu nawet mojemu małemu niejadkowi (wielkiemu fanowi papryk w każdej postaci J ). Przepis zaczerpnięty z gazety GoodFood Polska numer(...)obrane upieczone papryki, listki bazylii, żółty ser, 3/4 orzechów włoskich, czosnek oraz dolewamy oliwę. Całość blenderujemy dodając odrobiny wody z makarony jeśli wyjdzie za suche. Na patelni umieszczamy makaron, pesto oraz dorzucamy mascarpone. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia serka. Ciepłe danie wykładamy na talerze, z wierzchu posypujemy orzechami i dekorujemy listkami bazylii, smacznego
Kolizje Smaków